Így vetették be világszerte az izraeli kémprogramot

Fehér Buda 2021-07-19 11:23:00
Több embert hirtelen börtönre ítéltek, miután megjelent a telefonjukon a program.

Vasárnap derült fény arra, hogy az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával figyeltek meg újságírókat és üzletembereket az utóbbi években. A Direkt36 cikke szerint csak Magyarországon 300 célpont volt, köztük a Direkt36 két munkatársa, Panyi Szabolcs és Szabó András, de megfigyelték Dercsényi Dávidot, a Hvg.hu korábbi munkatársát is.

Megfigyelési botrány: a Nemzetbiztonsági bizottságot is összehívná az ellenzék

Közös közleményükben úgy fogalmaznak: "Egy vasárnap megjelent oknyomozó újságcikk szerint a magyar kormány újságírók, politikusok és más közszereplők okostelefonjainak feltörésére is használta a világ egyik legfejlettebb kémszoftverét. Amennyiben mindez bebizonyosodik az még az elmúlt tíz év után is olyan szintlépésnek tekinthető, ami nem maradhat következmények nélkül.

A Guardian most arról ír, hogy a kémprogramot világszerte bevetették, de nem csak újságírók, de ügyvédek, aktivisták, és még disszidensek ellen is. A brit lap szerint a nemrég kiszivárgott telefonszámok között találtak olyan embereket, akiket a világ kormányai később keményen meg is hurcoltak.

Azerbajdzsánban például több disszidenst is lehallgattak, akiknek a privát beszélgetéseik később a televízióban is megjelentek, hogy így sározzák be őket. Egy 18 éves aktivista, Fatima Movlamli telefonjáról pedig intim képeket loptak le, amelyek később egy Facebook-profilon bukkantak fel, a fiatal lány tudta nélkül. Azt egyelőre nem tudni, hogyan is szerezték meg a lány képeit, Movlamli szerint viszont akkor kerülhetett a telefonjára a kémprogram, amikor a rendőrség egyszer kihallgatta.

Fotó: Pixabay

Indiában egy hallgatót, Umar Khalidot pécézhettek ki a helyi hatóságok, az ő telefonjára 2018-ban kerülhetett rá a kémprogram. Khalidot végül 2020-ban tartóztatták le, azzal a váddal, hogy a férfi zavargásokat szított az országban. A hatóságok egymillió oldalnyi bizonyítékot nyújtottak be eddig, de azt nem árulták el, hogy honnan tettek szert ennyi dokumentumra. Khalid telefonszáma viszont rajta volt azon a listán, amely nemrég kiszivárgott.

Szaúd-Arábiában pedig egy nőjogokért küzdő aktivistát, Loujain al-Hathloult hallgatták le a Pegasusra keresztelt programmal. A nő telefonjára 2018-ban került fel a program, Hathloul ekkor éppen az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodott. A nőt hetekkel később elrabolták, majd Szaúd-Arábiában börtönbe került, ahol valószínűleg többször meg is kínozták. Hathloul három évig volt a rácsok mögött, idén februárban engedték ki. A nőnek viszont megtiltották, hogy újságírókkal beszéljen, és az országon belüli mozgását is keményen lekorlátozták.

Londonban pedig Rodney Dixont, egy neves emberjogokért küzdő ügyvédet is lehallgattak 2019-ben. Az ügyvéd kliensei közé tartozott Matthew Hedges is, egy brit doktorandusz hallgató is, akit az Egyesült Arab Emírségekben börtönre ítéltek. Hasonlóan járt egy francia emberjogi ügyvéd, Joseph Breham is, akinek szintén 2019-ben került fel a kémprogram a telefonjára, az ő eszközét törvényszéki elemzésnek vetették alá, a Pegasust egészen Marokkóig tudták visszakövetni a szakemberek.

A vasárnap kirobbanó botrány után a Pegasust piacra dobó NSO Group egy nyilatkozatban azt írta, szerződést bontottak azokkal az ügyfeleikkel, akikről kiderült, hogy visszaéltek a programmal. A cég egyébként eredetileg úgy nyilatkozott, hogy a kémprogramot csak olyan emberekkel szemben vetették be, akiknél felmerült a terrorizmus gyanúja. Az NSO most azt mondja, kivizsgálják, kik, és hogyan használták a programot, hogy kigyomlálják a hatalommal visszaélőket. Magyarországon a botrány kirobbanása után az ellenzék kezdeményezte a Nemzetbiztonsági bizottság összehívását, mint írják, "tételes válaszokat akarunk kapni a cikk minden felvetésére, mert amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni. Hasonlóan beismerésként tekintünk majd arra, ha akár a kormánytagok, akár a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést".

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.