Szőlőskertnek álcázott mélygarázs épül a Budai Vár oldalába

Székely Zoárd 2021-02-09 08:50:24
A civilek petíciót indítottak a beruházás ellen.

A Nemzeti Hauszmann Program tervei szerint felújítják a budai Vár nyugati oldalán lévő Fehérvári rondellát, és átalakítják az alatta található nyugati kerteket. A beruházás során a várfal alatt megépül a Várgarázs III. és a József főhercegi palota, valamint szőlőt telepítenének a domboldalra – írja az Átlátszó. A lap hozzáteszi, a területen lévő fákat kivágják, illetve átültetik, a mélygarázs miatt pedig a budai Váralagút felett megbontanák a domboldalt.

„A Fehérvári rondella környezetében lepusztult, ápolatlan és invazív gyomfákkal benőtt, jelenleg használhatatlan és nehezen megközelíthető területet teljeskörűen megújítjuk, és egy otthonos közparkot hozunk létre gyümölcsöskerttel, szőlőskerttel, új sétányokkal és árnyékos pihenőhelyek kialakításával"

– számolt be a program tavaly decemberben a felújításról.

Az építkezés még nem kezdődött el, jelenleg tervezési fázisban tart a beruházás, de a lakosok korábban petíciót indítottak, hogy ne legyen szőlőskert a rondella alatti parkból.

A petíció készítői azt szeretnék, hogy ne változtassák meg a helyiek és a fővárosiak által kedvelt park arculatát – eddig több mint 3700 aláírás gyűlt össze. A petíció aláíróinak céljai a következők:

  • Szeretnénk megakadályozni az értelmetlen fakivágásokat.
  • Ne bontsák el, hanem újítsák fel a Palota út felső és alsó szakaszát összekötő lépcsőket és sétányokat.
  • Ne ültessenek szőlőt, mivel ez a kísérlet egyszer már megbukott. 2010-ben megpróbálták, de a 14 millió forintból telepített szőlős néhány év alatt tönkrement.
  • Mérjék fel, és vegyék figyelembe a környéken élők igényeit a terület megújításával kapcsolatban.
  • Természeti értékeinek megőrzésével újítsák meg a területet.

A civilek szerint a rondella alatti park valóban felújításra szorul, de ahhoz felesleges mélygarázst építeni, szőlőt telepíteni, és fákat kivágni, elég lenne a közvilágítást és a lépcsőket rendbe hozni. A tiltakozók továbbá nehezményezik, hogy a beruházásról semmilyen lakossági egyeztetés nem folyt.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere januárban posztolta véleményét az üggyel kapcsolatban. Azt írta, hogy ha lenne beleszólása, nem támogatná a mélygarázs megépítését, ami félő, hogy veszélyezteti a Várhegy alatti védett barlang-pincerendszer ökológiai egységét, emellett felesleges, sőt kártékony pénzszórásnak tartja a kezdeményezést.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A lap szerint valószínű, hogy a mélygarázs építésekor ásnak majd egy gödröt, a fákat pedig ezért kell kivágni, illetve átköltöztetni, ugyanis pár száz méterrel odébb 2017-ben adtak át egy másik mélygarázst, és a felülről nyitott munkagödör évekig csúfította a vár oldalát. A Várkapitányság nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lap ezen állítását.

Próbáltak további részleteket megtudni a Várkapitányságtól, amely csak annyit árult el, hogy a beruházás tervezési fázisban van, és jelenleg titkosan kezelnek minden fontos információt.

Fotó: MTI/Kollányi Péter

A több mint 300 férőhelyes mélygarázsra azért van szükség, hogy csökkentsék majd a Várban parkoló autók számát, de azt nem részletezik túlzottan, hogy miért lesz több autó.

A parkolóhelyhiánynak az egyik fő oka azonban, hogy a minisztériumok a várba költöznek. A Miniszterelnöki Kabinetiroda és Orbán Viktor miniszterelnök körülbelül 30 milliárd forintból költözött a Karmelita Kolostorba 2019-ben. A Pénzügyminisztérium költözése előreláthatóan 47,5 milliárd forintba fog kerülni, a Belügyminisztérium pedig még nem költözött át.

A minisztériumok által megnő a Vár polgárvárosi részének terhelése, több lesz a dolgozó, több lesz az autó – összegzi a lap.

 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.