Szőlőskertnek álcázott mélygarázs épül a Budai Vár oldalába

Székely Zoárd 2021-02-09 08:50:24
A civilek petíciót indítottak a beruházás ellen.

A Nemzeti Hauszmann Program tervei szerint felújítják a budai Vár nyugati oldalán lévő Fehérvári rondellát, és átalakítják az alatta található nyugati kerteket. A beruházás során a várfal alatt megépül a Várgarázs III. és a József főhercegi palota, valamint szőlőt telepítenének a domboldalra – írja az Átlátszó. A lap hozzáteszi, a területen lévő fákat kivágják, illetve átültetik, a mélygarázs miatt pedig a budai Váralagút felett megbontanák a domboldalt.

„A Fehérvári rondella környezetében lepusztult, ápolatlan és invazív gyomfákkal benőtt, jelenleg használhatatlan és nehezen megközelíthető területet teljeskörűen megújítjuk, és egy otthonos közparkot hozunk létre gyümölcsöskerttel, szőlőskerttel, új sétányokkal és árnyékos pihenőhelyek kialakításával"

– számolt be a program tavaly decemberben a felújításról.

Az építkezés még nem kezdődött el, jelenleg tervezési fázisban tart a beruházás, de a lakosok korábban petíciót indítottak, hogy ne legyen szőlőskert a rondella alatti parkból.

A petíció készítői azt szeretnék, hogy ne változtassák meg a helyiek és a fővárosiak által kedvelt park arculatát – eddig több mint 3700 aláírás gyűlt össze. A petíció aláíróinak céljai a következők:

  • Szeretnénk megakadályozni az értelmetlen fakivágásokat.
  • Ne bontsák el, hanem újítsák fel a Palota út felső és alsó szakaszát összekötő lépcsőket és sétányokat.
  • Ne ültessenek szőlőt, mivel ez a kísérlet egyszer már megbukott. 2010-ben megpróbálták, de a 14 millió forintból telepített szőlős néhány év alatt tönkrement.
  • Mérjék fel, és vegyék figyelembe a környéken élők igényeit a terület megújításával kapcsolatban.
  • Természeti értékeinek megőrzésével újítsák meg a területet.

A civilek szerint a rondella alatti park valóban felújításra szorul, de ahhoz felesleges mélygarázst építeni, szőlőt telepíteni, és fákat kivágni, elég lenne a közvilágítást és a lépcsőket rendbe hozni. A tiltakozók továbbá nehezményezik, hogy a beruházásról semmilyen lakossági egyeztetés nem folyt.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere januárban posztolta véleményét az üggyel kapcsolatban. Azt írta, hogy ha lenne beleszólása, nem támogatná a mélygarázs megépítését, ami félő, hogy veszélyezteti a Várhegy alatti védett barlang-pincerendszer ökológiai egységét, emellett felesleges, sőt kártékony pénzszórásnak tartja a kezdeményezést.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A lap szerint valószínű, hogy a mélygarázs építésekor ásnak majd egy gödröt, a fákat pedig ezért kell kivágni, illetve átköltöztetni, ugyanis pár száz méterrel odébb 2017-ben adtak át egy másik mélygarázst, és a felülről nyitott munkagödör évekig csúfította a vár oldalát. A Várkapitányság nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lap ezen állítását.

Próbáltak további részleteket megtudni a Várkapitányságtól, amely csak annyit árult el, hogy a beruházás tervezési fázisban van, és jelenleg titkosan kezelnek minden fontos információt.

Fotó: MTI/Kollányi Péter

A több mint 300 férőhelyes mélygarázsra azért van szükség, hogy csökkentsék majd a Várban parkoló autók számát, de azt nem részletezik túlzottan, hogy miért lesz több autó.

A parkolóhelyhiánynak az egyik fő oka azonban, hogy a minisztériumok a várba költöznek. A Miniszterelnöki Kabinetiroda és Orbán Viktor miniszterelnök körülbelül 30 milliárd forintból költözött a Karmelita Kolostorba 2019-ben. A Pénzügyminisztérium költözése előreláthatóan 47,5 milliárd forintba fog kerülni, a Belügyminisztérium pedig még nem költözött át.

A minisztériumok által megnő a Vár polgárvárosi részének terhelése, több lesz a dolgozó, több lesz az autó – összegzi a lap.

 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.