Szőlőskertnek álcázott mélygarázs épül a Budai Vár oldalába

Székely Zoárd 2021-02-09 08:50:24
A civilek petíciót indítottak a beruházás ellen.

A Nemzeti Hauszmann Program tervei szerint felújítják a budai Vár nyugati oldalán lévő Fehérvári rondellát, és átalakítják az alatta található nyugati kerteket. A beruházás során a várfal alatt megépül a Várgarázs III. és a József főhercegi palota, valamint szőlőt telepítenének a domboldalra – írja az Átlátszó. A lap hozzáteszi, a területen lévő fákat kivágják, illetve átültetik, a mélygarázs miatt pedig a budai Váralagút felett megbontanák a domboldalt.

„A Fehérvári rondella környezetében lepusztult, ápolatlan és invazív gyomfákkal benőtt, jelenleg használhatatlan és nehezen megközelíthető területet teljeskörűen megújítjuk, és egy otthonos közparkot hozunk létre gyümölcsöskerttel, szőlőskerttel, új sétányokkal és árnyékos pihenőhelyek kialakításával"

– számolt be a program tavaly decemberben a felújításról.

Az építkezés még nem kezdődött el, jelenleg tervezési fázisban tart a beruházás, de a lakosok korábban petíciót indítottak, hogy ne legyen szőlőskert a rondella alatti parkból.

A petíció készítői azt szeretnék, hogy ne változtassák meg a helyiek és a fővárosiak által kedvelt park arculatát – eddig több mint 3700 aláírás gyűlt össze. A petíció aláíróinak céljai a következők:

  • Szeretnénk megakadályozni az értelmetlen fakivágásokat.
  • Ne bontsák el, hanem újítsák fel a Palota út felső és alsó szakaszát összekötő lépcsőket és sétányokat.
  • Ne ültessenek szőlőt, mivel ez a kísérlet egyszer már megbukott. 2010-ben megpróbálták, de a 14 millió forintból telepített szőlős néhány év alatt tönkrement.
  • Mérjék fel, és vegyék figyelembe a környéken élők igényeit a terület megújításával kapcsolatban.
  • Természeti értékeinek megőrzésével újítsák meg a területet.

A civilek szerint a rondella alatti park valóban felújításra szorul, de ahhoz felesleges mélygarázst építeni, szőlőt telepíteni, és fákat kivágni, elég lenne a közvilágítást és a lépcsőket rendbe hozni. A tiltakozók továbbá nehezményezik, hogy a beruházásról semmilyen lakossági egyeztetés nem folyt.

V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere januárban posztolta véleményét az üggyel kapcsolatban. Azt írta, hogy ha lenne beleszólása, nem támogatná a mélygarázs megépítését, ami félő, hogy veszélyezteti a Várhegy alatti védett barlang-pincerendszer ökológiai egységét, emellett felesleges, sőt kártékony pénzszórásnak tartja a kezdeményezést.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A lap szerint valószínű, hogy a mélygarázs építésekor ásnak majd egy gödröt, a fákat pedig ezért kell kivágni, illetve átköltöztetni, ugyanis pár száz méterrel odébb 2017-ben adtak át egy másik mélygarázst, és a felülről nyitott munkagödör évekig csúfította a vár oldalát. A Várkapitányság nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lap ezen állítását.

Próbáltak további részleteket megtudni a Várkapitányságtól, amely csak annyit árult el, hogy a beruházás tervezési fázisban van, és jelenleg titkosan kezelnek minden fontos információt.

Fotó: MTI/Kollányi Péter

A több mint 300 férőhelyes mélygarázsra azért van szükség, hogy csökkentsék majd a Várban parkoló autók számát, de azt nem részletezik túlzottan, hogy miért lesz több autó.

A parkolóhelyhiánynak az egyik fő oka azonban, hogy a minisztériumok a várba költöznek. A Miniszterelnöki Kabinetiroda és Orbán Viktor miniszterelnök körülbelül 30 milliárd forintból költözött a Karmelita Kolostorba 2019-ben. A Pénzügyminisztérium költözése előreláthatóan 47,5 milliárd forintba fog kerülni, a Belügyminisztérium pedig még nem költözött át.

A minisztériumok által megnő a Vár polgárvárosi részének terhelése, több lesz a dolgozó, több lesz az autó – összegzi a lap.

 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szólj hozzá!

Hialuronsavas feltöltésed újra átgondolhatod a töltőanyag kioldásával

Az orvos-esztétikai kezelések között igen népszerű a hialuronsavas töltés, mely nemcsak az ajkak, hanem az arc más területein is alkalmazható. A beavatkozást követően előfordulhat azonban, hogy valaki nem elégedett az eredménnyel vagy más formára váltana.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.

Befejeződött a jáki templom helyreállítása

2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hogyan előzhető meg a szívférgesség?

A szívférgességet (Dirofilaria immitis) a fertőzött szúnyogok terjesztik, így ha kedvencünket épp egy parazitát hordozó vérszívó csípi meg, sajnos máris átkerülnek a véráramába. A kifejlett férgek pedig a szív- és tüdőerekben súlyos károkat okozva az állat életét is veszélybe sodorják. A legfontosabb tehát a megelőzés, az alábbiakban erről írunk.

Tizennégy év fegyházra ítélt a Szombathelyi Törvényszék egy hajléktalan társait felgyújtó férfit

A férfi 2022. augusztus 15-én egy szombathelyi parkolóban öngyújtóval meggyújtotta a társa lábán lévő gézkötést, amely lángra kapott, és a sértett ruházatára is átterjedt.

Hasznos tanácsok a tavaszi rendrakáshoz

Most már hivatalosan is itt a tavasz, így eljött az ideje az otthonod rendbetételének. Mielőtt azonban belevágnál a takarításba, fókuszálj a rendrakásra, hogy megkönnyítsd a saját dolgodat! Hiszen, mint ahogy a mondás is tartja, rend a lelke mindennek!

Hende Csaba: Aki nem dolgozik ne is egyék!

A Törvényalkotási Bizottság elnöke a családi pótlék emelésének javaslatára nyilvánult meg így.

600 millió forintot fordítanak az Élhető Répcelak projektre

A pénzt a közlekedés és infrastruktúra fejlesztésére fordítják.

Kell-e tudnia egy rendezvényszervezőnek angolul?

Manapság szinte minden munkakörben elvárt az idegennyelv-tudás. Leginkább az angol az, amelyet preferálnak a munkaadók, így jó, ha értünk ezen a nyelven. Különösen fontos ez olyan munkakörökben, ahol gyakori a kommunikáció – így a rendezvényszervezés esetében is.

Kulturális együttműködést kötött Írország magyarországi nagykövetsége, Szombathely és a Leopold Bloom Alapítvány

"Szombathely nagyon hálás James Joyce-nak azért, hogy az Ulyssest megalkotta, és ezzel feltette Szombathelyt a világirodalom könyvesszekrényére" - fogalmazott Horváth Soma, szombathelyi alpolgármester.

Az egri kötődésű Tisza Párt színeiben indulna Magyar Péter az uniós választáson

Volt egri fideszes önkormányzati képviselő alapította a pártot.

Ma megjelenik egy üstökös is a fejünk felett

Meg még egyéb csillagászati nyalánkságok is