Tovább korbácsolja az indulatokat a szombathelyi kispályás labdarúgó bajnokság

Farkas Bazsi 2019-05-31 06:59:00
Most a szervezők azt dobták be, hogy hétvégén is meccset rendeznének. Többen azt írják, ez volt az utolsó alkalom, hogy neveztek.

Nem egyszer foglalkoztunk már a szombathelyi kispályás labdarúgó bajnoksággal. Ez a hobbi sport sok embernek a szórakozása, a 2019-es bajnokságra, ami tavasz-ősz rendszerben van megrendezve 79 csapat nevezett, vagyis több, mint 1000 ember szórakozásáról van szó. Egy biztos, az idei bajnokság emlékezetes marad, de sajnos nem a szép megoldásokkal született gólok miatt, hanem azért mert úgy néz ki, hogy a pályák és a szervezés is elégtelenre vizsgázott.

A szombathelyi Sportligetben felújított salakos pályákat május 5-én vette át az azokat üzemeltető Szombathelyi Sportiskola. A városi kispályás bajnokságot szervező Szombathelyi Szabadidősport Szövetség elnöke gyorsan végig is haknizta a fideszes városvezetéshez közeli médiumokat azzal, hogy mennyire jól sikerültek az új pályák. Nem is sikerülhettek volna rosszul, hiszen azokat, Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a cége újította fel konzorciumban a városi résztulajdonban lévő Prenorral, bruttó közel 930 millió forintért. Igaz ez nem csak a pályákra elköltött pénz, hiszen ebből jut a Sportliget teljes felújítására is. A forrást pedig az Európai Unió biztosítja. 

A lényeg azonban, hogy a pályákat műszakilag átadták, átvették, a bajnokság pedig el is indult volna, ám másnap elkezdett esni az eső. A salakon pedig hol állt a víz, hol pedig annyira laza lett, hogy lehetetlen volt rajta játszani. 

Többen egyébként úgy vélik, hogy a pálya alól kihagyták az úgynevezett vízelvezető réteget, ami pont azt szolgálta volna, hogy a pályák még esőben is, vagy röviddel a csapadék lehullása után használhatóak legyenek. 

A városvezetők újra kimentek szemlézni a pályákat végül arra jutottak, hogy valóban nem használhatóak, így a bajnokság kezdetét halasztani kell. Végül május 20-án, 14 nappal az előre kihirdetett időponthoz képest elindulhatott a bajnokság. 

A csapatok öröme azonban így sem volt felhőtlen, hiszen amint jött az eső, a pályák ismét használhatatlanná váltak, és nem csak aznap. Volt olyan, hogy napokkal az eső után még mindig nem lehetett rámenni a pályákra. 

Az egyik érintett sportoló segítségével végzett számításunk alapján eddig 148 meccset kellett volna megrendezni, ebből mindössze 39 ment le eddig. 12 csapatnak még játszott meccse sincs.

A sok elmaradt találkozó miatt a szervezők úgy döntöttek, szombati meccsnapokat is beiktatnak a rendszerbe. A kispályás bajnokságban eddig ilyen nem volt. A bajnokságban ugyanis sok olyan focista is játszik, akik a hétvégén megyei bajnokságokban nagy pályán fociznak, de olyanok is vannak, akik a szomszédos Ausztriában játszanak. A szövetség ezt a levelet juttatta el a csapatvezetőknek.

A felháborodás nem kicsi. Igaz, hogy a június már általában “üres” a nagypálya szempontjából, ám többen úgy nyilatkoztak, hogy pont ez lenne az a hónap, amikor pihenni tudnának a szezon után. Mások azt nehezményezik, hogy a  szombat általában munkával telik, így nem fognak tudni kiállni a meccseken, vagy egyszerűen nem is akarnak, mivel a hétvége a családé. 

Az indulatok az egekben vannak. Van, aki kijelentette soha többé nem fognak nevezni a bajnokságba, más már ott tart, hogy visszakövetelné a nevezési díjat, ami közel 70 ezer forint csapatonként. De akadt olyan is, aki a szervezőket váltaná le azonnal. 


 

Természetesen kerestem a versenyt szervező Szombathelyi Szabadidősport Szövetség elnökét, Gerencsér Tibort is, aki telefonban többször hangsúlyozta, hogy nem ők a pályák üzemeltetői, ők is az üzemeltető Szombathelyi Sportiskolától kapják a tájékoztatást arról, hogy aznap használhatóak e a pályák vagy sem. 


A szombati meccs nappal kapcsolatban azt mondta, hogy volt olyan csapatvezető, aki direkt kérte a hétvégi fordulót, de hát megszokta, hogy a szervezők dolga nem egyszerű, hiszen a résztvevő csapatoknak általában semmi sem jó. Ők megpróbálják a legjobb tudásuk szerint megszervezni és lebonyolítani a városi kispályás bajnokságot. 


Na de mi lehet ennek az egész felfordulásnak a hátterében? 


A Sportliget projektnek idén januárban álltak neki, szeptemberre kell a munkát befejeznie a kivitelezőknek. Bár a építkezés még nagyban halad, április közepén jelezték, hogy a focipályák készen vannak. Azokat egyébként műszakilag át is adták. A kispályás bajnokság népszerű Szombathelyen, ahogy fentebb írtam több, mint 1000 embert érint. Vagy a projekt kitűnöségét hirdetve, vagy a jó szándéktól vezérelve nem merték megkockáztatni azt, hogy a bajnokságot elhalasszák és a tavaszt kihagyva majd csak az ősszel indítsák útjára azt. 


Az pedig már egy másik kérdés, hogy miért volt elvidens, hogy a pályákat salakkal újítsák fel, akkor, amikor az egész Sportligetre 930 millió forintot költenek el. 

Tegnap megint esett az eső Szombathelyen. Délután meglátogattam a Sportliget salakos pályáit, amik így néztek ki:

A Haladás műfüves edzőpályája pedig így:


Jól látszik, hogy a műfüves pálya teljesen alkalmas volt játékra, a fotón épp a Hali egyik utánpótlás csapata edz. 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.