Szeptemberre teljesen megújul a szombathelyi Sportliget

Farkas Bazsi 2019-01-07 10:36:00
A területet közel 1 milliárd forintért Mészáros Lőrinc veje fejleszti.

November végén elsőként írtunk róla, hogy bár korábban sajtótájékoztatót hirdettek meg a szombathelyi Sportliget felújításával kapcsolatban, azt aznap mégis, különösebb indok nélkül, lemondták. 

Akkor írtuk, hogy november 19-én, hétfőn járt le a közbeszerzési moratórium, vagyis az az időszak, amikor a közbeszerzési eljárás megtámadható, ez azt jelenti, hogy az azt elnyert cég, esetünkben a Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság november 19-től írhatja alá a szerződést. A szignózáshoz azonban 60 napot engedélyez a törvény, vagyis ha a közbeszerzést elnyert cég úgy dönt, hogy ezt kihasználja, akkor esetünkben, erre 2019 január 17-ig van erre lehetőségük.

Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a vállalkozása. A cég nettó 730 millió forintért vitte el a kiírást, ez bruttó 928 milliót jelent. A céget 2016-ban alapították, fő profilja pedig a vasútépítés. 


Bár újabb sajtótájékoztatót nem írtak ki, most közleményt kaptunk a cégtől, ami azt írja, heteken belül megkezdődnek a korszerűsítési munkálatok a szombathelyi Sportliget területén, amelynek eredményeképpen 2019 harmadik negyedévére teljesen megújul Vas megye székhelyének legnagyobb rekreációs övezete. A rekonstrukció keretében a park területén lévő sportpályákat teljes körűen felújítják, egy új aszfaltozott görkorcsolyapályát alakítanak ki, valamint egy 9 street-workout elemből álló szabadtéri fitneszpályát létesítenek és tovább bővítik a Kalandváros játszóteret is. Emellett a kivitelezési feladatok elvégzésével megbízott Sportliget 2018 Konzorcium, illetve a Homlok Építő Zrt. fejlesztésének köszönhetően a 6 hektáros parkban új kiszolgáló egységek épülnek,

az Arany-patak mentén pedig egy futóút és egy új gyalogoshíd létesül.


2019 szeptemberében veheti ismét használatba a lakosság Szombathely legnagyobb szabadidőparkját, amely teljes egészében megújul az elkövetkező kilenc hónapban. A város lakossága körében közkedvelt, több mint hat hektár alapterületű Sportliget egésze mostanra alaposan megérett a felújításra, miközben a városrész többi sportlétesítményének – úgy mint a Haladás VSE Sporttelep és a Csónakázó-tó – közelsége is sürgetővé tette a terület rekonstrukcióját és egy új, komplex, lakossági rekreációs célokat szolgáló városrész kialakítását.

A projekt részeként a területen található mind a kilenc sportpályát felújítják. A meglévő három kisméretű salakos labdarúgó pályát kibővítik, valamint a középső pálya nyugati oldala egy lelátóval is gazdagodik.

Emellett épül egy teljesen új salakos focipálya is. Ugyancsak megújítják a park teniszpályáit, a meglévő kosárlabdapálya helyére pedig új, korszerű, streetball játékra is alkalmas pályát építenek. Új rekreációs fejlesztésként a területen kialakítanak egy aszfaltozott görkorcsolyapályát, valamint egy 9 street-workout elemből álló szabadtéri fitneszpályáját. 


Egy új szolgáltató épülettel is bővül a liget, amelyben egy vendéglátó-egység, sporteszköz-kölcsönző és sportöltöző kap helyet, emellett a látogatók számára szociális helyiségek kialakítását is tervezik. Egy raktár-géptároló udvar is épül a karbantartó gépek és eszközök elhelyezésére és több akadálymentesítést szolgáló fejlesztés is megvalósul.


A fejlesztés célja a zöldterületek jobb kihasználása is. Így egy jelenleg funkció nélkül álló, közel 1200 négyzetméteres alapterületű üres gyepterületen egy új pihenő- és bemutatókertet alakítanak ki, a futballpályáktól keletre fekvő mintegy 3500 négyzetméteres területen pedig piknikövezetet hoznak létre. 


A Sportliget és a közeli egyéb rekreációs övezetek közötti közvetlen kapcsolat kialakítása érdekében a Kalandpark nevű játszótér egy felnőttek és az idősebbek által is használható szabadtéri és asztali társasjátékokkal gazdagodik, az Arany-patakon keresztül pedig akadálymentes gyalogos híd épül, és vezet majd át a Csónakázó-tó területére. A patakparti sétány is megújul, a patakmenti szakaszon pedig több mint 40 apró dombot létesítenek, köztük kanyargós ösvényekkel és kocogó úttal. Az átalakítás során összesen közel 40 ezer négyzetméteren újítják fel a meglévő zöldterületet, vagy alakítanak ki új zöldfelületeket.


„Szombathelyi kötődésű, a sportért és az egészséges életmódért elkötelezett vállalkozásként a városi önkormányzat megbízásából egy olyan beruházás megvalósításába kapcsolódhatunk be, amely egyszerre teszi élhetőbbé a várost, fokozza megtartó erejét és járul hozzá a szombathelyiek egészségének megőrzéséhez, szabadidős felfrissülésükhöz. A kivitelezés során kiemelten építünk a helyi szakértelemre és munkaerőre, hiszen így válik igazán szombathelyivé az új Sportliget. Szeretnénk, ha minden helyi lakos a magáénak érezné a ligetet, és szívesen töltené itt szabadidejét a jövőben”- mondta el Homlok Zsolt, a beruházásban részt vevő Homlok Építő Zrt. vezérigazgatója.


A Sportliget rekonstrukciójára a területet kezelő Szombathelyi Megyei Jogú Város Önkormányzat írt ki közbeszerzési pályázatot 2018 májusában a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaira támaszkodva. A kiírásnak megfelelően a projekt finanszírozási oldalról két részből áll. Az első rész az övezet zöldfelületi fejlesztését és az ingatlanfejlesztéseket foglalja magában, amelynek kivitelezését a - Homlok Építő Zrt. és a PRENOR Kertészeti és Parképítő Kft. alkotta - Sportliget 2018 Konzorcium végezheti el nettó 730,77 millió forint értékben. Emellett egy külön projekt keretében a Homlok Építő Zrt. külön szerződésben kapott megbízást az Arany-patakon átívelő gyalogoshíd építésére nettó 27,2 millió forint értékben. 

Homlok Építő Zrt.-t így mutatja be a közlemény:


A Homlok Építő Zrt. magyar magántulajdonban lévő építőipari vállalat, amely 2016-ban kezdte meg tevékenységét. A Vas megyei bejegyzésű társaság fő profilja a vasútépítés, emellett 2018-ban indították el magasépítési üzletágukat. A Homlok Zrt. célja, hogy átfogó, komplex megoldásokat nyújtson az építőipar minden szegmensében, a nyugat-európai sztenderdeknek megfelelő minőségű szolgáltatásokat kínálva a tervezés és a kivitelezés területén is.

Szólj hozzá!

Hajtó Péter fideszes képviselő is megosztotta Sik Sándor akkumulátorgyár-ellenes posztját

Már két fideszes képviselő is van Győrben, akik nem támogatják egy akkumulátorgyár építését lakott terület közelében.

Másfél hónapja még azt írták a GyőrPluszon, hogy a szakiskolák felkészültek a gázhelyzetre

A Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt akkor, hogy sok energetikai korszerűsítés volt az iskolákban, és remélik, hogy nem lesz probléma.

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyit keresnek

Szerinte nem lehet polgári engedetlenkedni és a kormány egyáltalán nem oroszbarát.

Ha a győri Bercsényiben bejön a termálvizes fűtés, nem költöznek az iskolák

A gázon a korábbi fogyasztás 25 százalékát kell megspórolni a centrumhoz tartozó 19 iskola 45 épületében.

Kedd: többórás napsütés felhőátvonulásokkal

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk.

Az LMP is kifejezte a szolidaritását az elbocsátott pedagógusok felé

Felháborító, amit a kölcseys tanárokkal tettek - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt parlamenti képviselője.

Elhagyta a 426 forintos árat az euró

Tovább zuhan a magyar fizetőeszköz.

Körbekordonozták a Savaria Szállót

Jó lesz vigyázni, mert eléggé leszűkült az út a Mártírok terén.

Gyerekeket vert meg egy 21 éves fiú egy kapuvári iskola udvarán

Egy év szabadságvesztésre ítélték, melyet három év próbaidőre felfüggesztettek.

Melegszik az idő

Délutánra akár 19 fok is lehet.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A Nemzet Művésze 79. éves volt.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Valami összeragaszthatatlanul eltört - írta a politikus.

LMP: az önkormányzatoknak is biztosítani kell az energiaár-sapkát!

Az zöld párt követeli annak biztosítását, hogy az önkormányzatok is limitált áron vásárolhassák meg az energiát.

423 forint egy euró

Itt állt meg péntek este a magyar fizetőeszköz gyengülése.