Szeptemberre teljesen megújul a szombathelyi Sportliget

Farkas Bazsi 2019-01-07 10:36:00
A területet közel 1 milliárd forintért Mészáros Lőrinc veje fejleszti.

November végén elsőként írtunk róla, hogy bár korábban sajtótájékoztatót hirdettek meg a szombathelyi Sportliget felújításával kapcsolatban, azt aznap mégis, különösebb indok nélkül, lemondták. 

Akkor írtuk, hogy november 19-én, hétfőn járt le a közbeszerzési moratórium, vagyis az az időszak, amikor a közbeszerzési eljárás megtámadható, ez azt jelenti, hogy az azt elnyert cég, esetünkben a Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság november 19-től írhatja alá a szerződést. A szignózáshoz azonban 60 napot engedélyez a törvény, vagyis ha a közbeszerzést elnyert cég úgy dönt, hogy ezt kihasználja, akkor esetünkben, erre 2019 január 17-ig van erre lehetőségük.

Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a vállalkozása. A cég nettó 730 millió forintért vitte el a kiírást, ez bruttó 928 milliót jelent. A céget 2016-ban alapították, fő profilja pedig a vasútépítés. 


Bár újabb sajtótájékoztatót nem írtak ki, most közleményt kaptunk a cégtől, ami azt írja, heteken belül megkezdődnek a korszerűsítési munkálatok a szombathelyi Sportliget területén, amelynek eredményeképpen 2019 harmadik negyedévére teljesen megújul Vas megye székhelyének legnagyobb rekreációs övezete. A rekonstrukció keretében a park területén lévő sportpályákat teljes körűen felújítják, egy új aszfaltozott görkorcsolyapályát alakítanak ki, valamint egy 9 street-workout elemből álló szabadtéri fitneszpályát létesítenek és tovább bővítik a Kalandváros játszóteret is. Emellett a kivitelezési feladatok elvégzésével megbízott Sportliget 2018 Konzorcium, illetve a Homlok Építő Zrt. fejlesztésének köszönhetően a 6 hektáros parkban új kiszolgáló egységek épülnek,

az Arany-patak mentén pedig egy futóút és egy új gyalogoshíd létesül.


2019 szeptemberében veheti ismét használatba a lakosság Szombathely legnagyobb szabadidőparkját, amely teljes egészében megújul az elkövetkező kilenc hónapban. A város lakossága körében közkedvelt, több mint hat hektár alapterületű Sportliget egésze mostanra alaposan megérett a felújításra, miközben a városrész többi sportlétesítményének – úgy mint a Haladás VSE Sporttelep és a Csónakázó-tó – közelsége is sürgetővé tette a terület rekonstrukcióját és egy új, komplex, lakossági rekreációs célokat szolgáló városrész kialakítását.

A projekt részeként a területen található mind a kilenc sportpályát felújítják. A meglévő három kisméretű salakos labdarúgó pályát kibővítik, valamint a középső pálya nyugati oldala egy lelátóval is gazdagodik.

Emellett épül egy teljesen új salakos focipálya is. Ugyancsak megújítják a park teniszpályáit, a meglévő kosárlabdapálya helyére pedig új, korszerű, streetball játékra is alkalmas pályát építenek. Új rekreációs fejlesztésként a területen kialakítanak egy aszfaltozott görkorcsolyapályát, valamint egy 9 street-workout elemből álló szabadtéri fitneszpályáját. 


Egy új szolgáltató épülettel is bővül a liget, amelyben egy vendéglátó-egység, sporteszköz-kölcsönző és sportöltöző kap helyet, emellett a látogatók számára szociális helyiségek kialakítását is tervezik. Egy raktár-géptároló udvar is épül a karbantartó gépek és eszközök elhelyezésére és több akadálymentesítést szolgáló fejlesztés is megvalósul.


A fejlesztés célja a zöldterületek jobb kihasználása is. Így egy jelenleg funkció nélkül álló, közel 1200 négyzetméteres alapterületű üres gyepterületen egy új pihenő- és bemutatókertet alakítanak ki, a futballpályáktól keletre fekvő mintegy 3500 négyzetméteres területen pedig piknikövezetet hoznak létre. 


A Sportliget és a közeli egyéb rekreációs övezetek közötti közvetlen kapcsolat kialakítása érdekében a Kalandpark nevű játszótér egy felnőttek és az idősebbek által is használható szabadtéri és asztali társasjátékokkal gazdagodik, az Arany-patakon keresztül pedig akadálymentes gyalogos híd épül, és vezet majd át a Csónakázó-tó területére. A patakparti sétány is megújul, a patakmenti szakaszon pedig több mint 40 apró dombot létesítenek, köztük kanyargós ösvényekkel és kocogó úttal. Az átalakítás során összesen közel 40 ezer négyzetméteren újítják fel a meglévő zöldterületet, vagy alakítanak ki új zöldfelületeket.


„Szombathelyi kötődésű, a sportért és az egészséges életmódért elkötelezett vállalkozásként a városi önkormányzat megbízásából egy olyan beruházás megvalósításába kapcsolódhatunk be, amely egyszerre teszi élhetőbbé a várost, fokozza megtartó erejét és járul hozzá a szombathelyiek egészségének megőrzéséhez, szabadidős felfrissülésükhöz. A kivitelezés során kiemelten építünk a helyi szakértelemre és munkaerőre, hiszen így válik igazán szombathelyivé az új Sportliget. Szeretnénk, ha minden helyi lakos a magáénak érezné a ligetet, és szívesen töltené itt szabadidejét a jövőben”- mondta el Homlok Zsolt, a beruházásban részt vevő Homlok Építő Zrt. vezérigazgatója.


A Sportliget rekonstrukciójára a területet kezelő Szombathelyi Megyei Jogú Város Önkormányzat írt ki közbeszerzési pályázatot 2018 májusában a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaira támaszkodva. A kiírásnak megfelelően a projekt finanszírozási oldalról két részből áll. Az első rész az övezet zöldfelületi fejlesztését és az ingatlanfejlesztéseket foglalja magában, amelynek kivitelezését a - Homlok Építő Zrt. és a PRENOR Kertészeti és Parképítő Kft. alkotta - Sportliget 2018 Konzorcium végezheti el nettó 730,77 millió forint értékben. Emellett egy külön projekt keretében a Homlok Építő Zrt. külön szerződésben kapott megbízást az Arany-patakon átívelő gyalogoshíd építésére nettó 27,2 millió forint értékben. 

Homlok Építő Zrt.-t így mutatja be a közlemény:


A Homlok Építő Zrt. magyar magántulajdonban lévő építőipari vállalat, amely 2016-ban kezdte meg tevékenységét. A Vas megyei bejegyzésű társaság fő profilja a vasútépítés, emellett 2018-ban indították el magasépítési üzletágukat. A Homlok Zrt. célja, hogy átfogó, komplex megoldásokat nyújtson az építőipar minden szegmensében, a nyugat-európai sztenderdeknek megfelelő minőségű szolgáltatásokat kínálva a tervezés és a kivitelezés területén is.

Szólj hozzá!

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.