Szeptemberre teljesen megújul a szombathelyi Sportliget

Farkas Bazsi 2019-01-07 10:36:00
A területet közel 1 milliárd forintért Mészáros Lőrinc veje fejleszti.

November végén elsőként írtunk róla, hogy bár korábban sajtótájékoztatót hirdettek meg a szombathelyi Sportliget felújításával kapcsolatban, azt aznap mégis, különösebb indok nélkül, lemondták. 

Akkor írtuk, hogy november 19-én, hétfőn járt le a közbeszerzési moratórium, vagyis az az időszak, amikor a közbeszerzési eljárás megtámadható, ez azt jelenti, hogy az azt elnyert cég, esetünkben a Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság november 19-től írhatja alá a szerződést. A szignózáshoz azonban 60 napot engedélyez a törvény, vagyis ha a közbeszerzést elnyert cég úgy dönt, hogy ezt kihasználja, akkor esetünkben, erre 2019 január 17-ig van erre lehetőségük.

Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a vállalkozása. A cég nettó 730 millió forintért vitte el a kiírást, ez bruttó 928 milliót jelent. A céget 2016-ban alapították, fő profilja pedig a vasútépítés. 


Bár újabb sajtótájékoztatót nem írtak ki, most közleményt kaptunk a cégtől, ami azt írja, heteken belül megkezdődnek a korszerűsítési munkálatok a szombathelyi Sportliget területén, amelynek eredményeképpen 2019 harmadik negyedévére teljesen megújul Vas megye székhelyének legnagyobb rekreációs övezete. A rekonstrukció keretében a park területén lévő sportpályákat teljes körűen felújítják, egy új aszfaltozott görkorcsolyapályát alakítanak ki, valamint egy 9 street-workout elemből álló szabadtéri fitneszpályát létesítenek és tovább bővítik a Kalandváros játszóteret is. Emellett a kivitelezési feladatok elvégzésével megbízott Sportliget 2018 Konzorcium, illetve a Homlok Építő Zrt. fejlesztésének köszönhetően a 6 hektáros parkban új kiszolgáló egységek épülnek,

az Arany-patak mentén pedig egy futóút és egy új gyalogoshíd létesül.


2019 szeptemberében veheti ismét használatba a lakosság Szombathely legnagyobb szabadidőparkját, amely teljes egészében megújul az elkövetkező kilenc hónapban. A város lakossága körében közkedvelt, több mint hat hektár alapterületű Sportliget egésze mostanra alaposan megérett a felújításra, miközben a városrész többi sportlétesítményének – úgy mint a Haladás VSE Sporttelep és a Csónakázó-tó – közelsége is sürgetővé tette a terület rekonstrukcióját és egy új, komplex, lakossági rekreációs célokat szolgáló városrész kialakítását.

A projekt részeként a területen található mind a kilenc sportpályát felújítják. A meglévő három kisméretű salakos labdarúgó pályát kibővítik, valamint a középső pálya nyugati oldala egy lelátóval is gazdagodik.

Emellett épül egy teljesen új salakos focipálya is. Ugyancsak megújítják a park teniszpályáit, a meglévő kosárlabdapálya helyére pedig új, korszerű, streetball játékra is alkalmas pályát építenek. Új rekreációs fejlesztésként a területen kialakítanak egy aszfaltozott görkorcsolyapályát, valamint egy 9 street-workout elemből álló szabadtéri fitneszpályáját. 


Egy új szolgáltató épülettel is bővül a liget, amelyben egy vendéglátó-egység, sporteszköz-kölcsönző és sportöltöző kap helyet, emellett a látogatók számára szociális helyiségek kialakítását is tervezik. Egy raktár-géptároló udvar is épül a karbantartó gépek és eszközök elhelyezésére és több akadálymentesítést szolgáló fejlesztés is megvalósul.


A fejlesztés célja a zöldterületek jobb kihasználása is. Így egy jelenleg funkció nélkül álló, közel 1200 négyzetméteres alapterületű üres gyepterületen egy új pihenő- és bemutatókertet alakítanak ki, a futballpályáktól keletre fekvő mintegy 3500 négyzetméteres területen pedig piknikövezetet hoznak létre. 


A Sportliget és a közeli egyéb rekreációs övezetek közötti közvetlen kapcsolat kialakítása érdekében a Kalandpark nevű játszótér egy felnőttek és az idősebbek által is használható szabadtéri és asztali társasjátékokkal gazdagodik, az Arany-patakon keresztül pedig akadálymentes gyalogos híd épül, és vezet majd át a Csónakázó-tó területére. A patakparti sétány is megújul, a patakmenti szakaszon pedig több mint 40 apró dombot létesítenek, köztük kanyargós ösvényekkel és kocogó úttal. Az átalakítás során összesen közel 40 ezer négyzetméteren újítják fel a meglévő zöldterületet, vagy alakítanak ki új zöldfelületeket.


„Szombathelyi kötődésű, a sportért és az egészséges életmódért elkötelezett vállalkozásként a városi önkormányzat megbízásából egy olyan beruházás megvalósításába kapcsolódhatunk be, amely egyszerre teszi élhetőbbé a várost, fokozza megtartó erejét és járul hozzá a szombathelyiek egészségének megőrzéséhez, szabadidős felfrissülésükhöz. A kivitelezés során kiemelten építünk a helyi szakértelemre és munkaerőre, hiszen így válik igazán szombathelyivé az új Sportliget. Szeretnénk, ha minden helyi lakos a magáénak érezné a ligetet, és szívesen töltené itt szabadidejét a jövőben”- mondta el Homlok Zsolt, a beruházásban részt vevő Homlok Építő Zrt. vezérigazgatója.


A Sportliget rekonstrukciójára a területet kezelő Szombathelyi Megyei Jogú Város Önkormányzat írt ki közbeszerzési pályázatot 2018 májusában a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaira támaszkodva. A kiírásnak megfelelően a projekt finanszírozási oldalról két részből áll. Az első rész az övezet zöldfelületi fejlesztését és az ingatlanfejlesztéseket foglalja magában, amelynek kivitelezését a - Homlok Építő Zrt. és a PRENOR Kertészeti és Parképítő Kft. alkotta - Sportliget 2018 Konzorcium végezheti el nettó 730,77 millió forint értékben. Emellett egy külön projekt keretében a Homlok Építő Zrt. külön szerződésben kapott megbízást az Arany-patakon átívelő gyalogoshíd építésére nettó 27,2 millió forint értékben. 

Homlok Építő Zrt.-t így mutatja be a közlemény:


A Homlok Építő Zrt. magyar magántulajdonban lévő építőipari vállalat, amely 2016-ban kezdte meg tevékenységét. A Vas megyei bejegyzésű társaság fő profilja a vasútépítés, emellett 2018-ban indították el magasépítési üzletágukat. A Homlok Zrt. célja, hogy átfogó, komplex megoldásokat nyújtson az építőipar minden szegmensében, a nyugat-európai sztenderdeknek megfelelő minőségű szolgáltatásokat kínálva a tervezés és a kivitelezés területén is.

Szólj hozzá!

A hűvös reggelt langyos délután követi

Pár napig nem lesz panaszunk az időjárásra.

Ingyenes koronavírus-tesztelést követelnek az ellenzéki pártok

Közgazdászok becslése szerint ez 35-40 milliárdba kerülne.

Rakitic nem lép pályára többet a horvát válogatottban

Az ex-Barcás középpályás 106-szor játszott a válogatottban.

Az amerikai hírszerzés szerint egy kanadai nő küldhetett mérget Trumpnak

A méreg postán érkezett, egészen a Fehér Házig jutott.

Koronavírus-fertőzés miatt határozatlan ideig bezár a nemrég átadott győri jégpálya

A győri jégkorongklub dolgozói közül ketten produkáltak pozitív tesztet.

A TASZ szerint alapjogsértő a kormány tétlensége a koronavírus második hullámában

A koronavírus nemcsak az egészségügyi és járványügyi rendszerek számára jelent globális kihívást, hanem egyben a jogállami működés erőpróbája is.

Ungár Péter: az Alzheimer-kórban szenvedők méltóságát meg kell őrizni!

Az LMP álláspontja szerint a demencia, az Alzheimerrel élő családtagok gondozása nem csupán a család felelőssége.

A farokcsóválásé volt a főszerep Szombathelyen

Az Állatvédők Vasi Egyesülete szombaton tartott örökbefogadó napot, a négylábúak legnagyobb örömére.

Még a minisztert is félretájékoztatták azért, hogy ne derüljön ki: nincs elég dolgozó

Tanulságos történet egy szociális otthonról, egy állami hivatalról és egy félretájékoztatott miniszterről.

Horrorkecske tart rettegésben egy családot Kőszegen

Nemrég egy vasvillával próbálták sakkban tartani a tyúkólba betört, párosodni óhajtó Rambót.

Megszületett Léna, Nadin és Ménrót

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

LMP: a Fidesz folytatja háborúját a közalkalmazotti státusz ellen

A párt szerint a kormánypárt bojkottálta az országgyűlés bizottsági ülését.

Pozitív koronavírus-teszt miatt elmarad az SZKKA Fradi elleni meccse

A pótlás időpontjáról később születik döntés.

Zöldségenként 10 nap elzárást kapott egy paprikatolvaj

7 paprikát zsákmányolt, most 70 napig lesz hűvösön.

Tévés lesz az SZKKA hétvégi bajnokija

Az MTK-hoz látogatnak majd a szombathelyi kézis lányok.

van még itt cikk a témában:

Rakitic nem lép pályára többet a horvát válogatottban

Az ex-Barcás középpályás 106-szor játszott a válogatottban.

Koronavírus-fertőzés miatt határozatlan ideig bezár a nemrég átadott győri jégpálya

A győri jégkorongklub dolgozói közül ketten produkáltak pozitív tesztet.