Módosult a győri költségvetés: idén 73 millió forint csoroghat vissza Rába Quellének

Pintér Bence 2020-11-16 15:14:00
Átalakította a költségvetést a polgármester, sok apróbb és pár nagyobb módosítás után a költségvetés kiadási és bevételi főösszege is 69 milliárd forint. Júniusban a győri fürdő kapcsán ugyan csak 5 millió forint visszaosztásáról döntött a közgyűlés, most viszont nem csak az év elején tervezett 35 millió forintot, de mellé még közel 38 millió forintot tesz az önkormányzat a Rába Quelle felújítási keretébe.

Új költségvetést fogadott el a várost jelenleg a járvány miatt egyszemélyben irányító polgármester, Dézsi Csaba András. A legnagyobb változás összességében a februárban elfogadott, májusban a járvány miatt módosított  költségvetéshez képest, hogy az eredetileg mínuszos, a hiányt belső maradványokból pótló költségvetés helyett most egálban van a kiadási és bevételi oldal:

akkor 53 milliárdot kiadással és 45 milliárd bevétellel számoltak, most 69 milliárd forint mind a kiadás, mind a bevétel.

Ebben alapvetően semmi furcsa nincs, hiszen az éve eleji tervezetet általában gyakorlatilag másnap felülírja a valóság, év közben tehát szükség van a korrekcióra, biztosat mondani pedig majd csak jövőre, a zárszámadáskor lehet, ráadásul az adóbevételeket szokás direkt alultervezni. Ráadásul az idei év ilyen szempontból különösen zaklatott, hiszen a járvány miatt gyakorlatilag rögtön borult minden.

Amennyire meg tudjuk állapítani, a bevételi oldalon főleg három, önkormányzati tulajdonú cégre vonatkozó tagikölcsön-visszafizetés okozza a forrásnövekedést: a Győr Projekt Kft.-től 5 milliárd, a Győri Térségfejlesztő és Projektmenedzsment Kft.-től 2,5 milliárd, a Győr-Szoltól 800 millió forint visszafizetését számolja el a bevételi oldalon az önkormányzat mint „működési célú átvett pénzeszközt”;emellett magasabb összeget használnak fel az előző évi maradványból.

Emellett kisebb-nagyobb tételeket faragtak a kiadási oldalon is, például a különféle, egyébként elmaradt városi rendezvények kapcsán. De például 285 millióval kevesebb megy „pályázatok előkészítéséhez kapcsolódó kiadásokra”, vagy például 65 millió forint helyett csak 29 millió forint jut „szociális és köznevelési intézményekben a meglévő munkaerő megtartására, bérkiegészítés fedezetére”, a városháza energetikai felújítása pedig elamrad. Emellett jellemzően az önkormányzati intézmények épületeinek állagmegóvási keretéből is lefaragtak.

Úgy nézett ki, csak 5 millió jut idén a fürdőnek, de a Rába Quelle mégis 73 milliót kap

Múlt héten cikkeztünk arról, hogy az elmúlt években a Rába Quelle által a termálfürdő területének és épületének bérléséért fizetett bérleti díjat egy az egyben elszámolta a város a fürdő olyan költségeire, amelyeket nem annyira felújításnak, mint inkább állagmegóvásnak hívhatunk – ez utóbbiakat pedig a fürdőt üzemeltető cég feladata lenne saját költségén elvégezni. Emellé Balogh József polgármestersége óta fürdőbérleteket vásárolt a város az idős polgárok egy részének, ez a két tétel pedig összesen nagyjából annyit tett ki például 2018-ban és 2019-ben, amennyi a cég profitja volt.

Így dobta össze Győr közpénzből a Rába Quelle profitját: megszereztük a győri fürdő titkosított szerződését

Kedvező összegért bérli a győri termálfürdő önkormányzati tulajdonú épületét a Rába Quelle - de Borkai alatt még ezt az összeget is visszafizette a város, miközben a cég által vállalt fejlesztések elmaradtak. Az elmúlt két évben a cég profitját tulajdonképpen győri közpénzből dobták össze.

Abban a cikkben azt írtuk, hogy ez idén változik, mivel a járvány miatt nem vásárolt termálbérletet az önkormányzat (ez a 45 millió forintos tétel továbbra is le van húzva a költségvetésből), az év elején betervezett közel 35 millió forintos bérletidíj-visszaosztás helyett pedig Dézsi polgármester előterjesztése alapján csak 5 millió forint odaadásáról döntött a közgyűlés.

Ehhez képest a frissített költségvetés szerint 73 millió forintot ad idén a város a termálfürdő felújítási keretébe, aminek egyébként a járvány miatt most másodszor kellett bezárnia.

A költségvetést tartalmazó fájl 62. oldalán (a számozásban ez a 16. oldal) található tétel szerint tehát 38 millió forint plusz forrás kerül a felújítási keretbe, amelyből az elmúlt években különféle munkákat finanszírozott a fürdőt működtető cég számára a város.

Dézsi polgármester azonban második körös kérdésünkre kifejtette: a 38 millió forintos tétel az előző évi maradványösszeg, de ez a 73 millió forintos összeg csak a felújítási keret, hogy ebből mennyi megy felújításra, az közgyűlési döntés. „Közgyűlési döntés nélkül sem jelenleg, sem ezt követően semmilyen kifizetés nem fog történni” – mondta a polgármester. Közgyűlési döntés alapján ez pedig jelenleg a fent említett 5 millió forint.

FRISSÍTÉS: A polgármester válaszai

Polgármester úr első kérdésünkre megerősítettete, hogy a tagi kölcsönök visszafizetése konkrét pénzmozgást jelent, amelyek nem fognak hiányozni ezeknek a cégeknek. Ennél bővebb tájékoztatást nem adott a tagi kölcsönök kapcsán, mivel az elmondása szerint hosszú lenne, azt javasolta, hogy végezzünk közgazdasági tanulmányokat.

A második, Rába Quelléra vonatkozó kérdésünkre a polgármester nem válaszolt, mivel szerinte már a kérdésből is látszik, hogy „az ugytudjuk.hu oldalt át kéne nevezni rosszultudjuk.hu-ra”. A következőt kérdeztük: „Pontosan miből és milyen alapon került 73 millió most a Rába Quelle felújítási keretébe? Ezt meg is kapja a cég? Nem érvényes az a júniusi közgyűlési döntés, hogy idén ötmillió forint jár ebből a keretből?” Második körben érdemi válaszokat kaptunk a polgármestertől, amit bele is írtunk a fenti cikk végére.

Szólj hozzá!

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.