Fotó: Vágvölgyi Bálint

120 ezer forintra megbüntették az LMP egyik aktivistáját, mert Szombathelyen a rabszolgatörvény ellen tüntetett

ugytudjuk.hu
2019. június 7. péntek, 17:58
Nem indult eljárás, aztán mégis komoly pénzbüntetés lett belőle.

Bizonyára sokan emlékeztek, a kormány meglehetősen botrányos körülmények között elfogadta 2018 decemberében a rabszolgatörvénynek nevezett törvénymódosítást, ami a korábbi 250-ről 400-ra emeli a kiadható éves túlóra számát. Ez 8 órás munkanapokra lebontva 50 napot jelent, ami gyakorlatilat egy hatodik munkanap lehetőségét adja a munkáltatók kezébe. A törvény betűi szerint önkéntességen alapul, de a magyar munkaerőpiac hierarchiájából kiindulva ezt bármikor könnyedén elérheti a munkaadó a kiszolgáltatott munkavállalókkal szemben. Ezért emelte fel a hangját a fél ország, Budapesten mindennaposak lettek a tüntetések, aztán Szombathely is csatlakozott a megmozdulásokhoz, tüntetést szerveztek a szombathelyi városháza elé.

 

Az első szombathelyi tüntetés teljesen békésen le is zajlott, aminek végeztével spontán szerveződés indult, mindenféle előzmény nélkül elindult a tömeg egy része a megyei napilap szerkesztőségéhez.

 

Szalai Szabolcsot körbevették a rendőrökFotó: Vágvölgyi Bálint

 

A spontán demonstráción a rendőrség két személyt igazoltatott, de a rendőrség akkori tájékoztatása szerint sem előállítás nem történt, sem eljárás nem inudult akkor.

 

Ennek ellenére aztán valahogy mégis született feljelentés. A tüntetés egyik résztvevője, a Vas megyei LMP-ből ismert szentgotthárdi fiatal, Szalai Szabolcs ellen eljárást indítottak.

 

Facebook-bejegyzésében írja: "Hiába mondtam el a rendőrségen is, hogy nem voltam ennek a spontán demonstrációnak a szervezője, nem álltam a menet elején, nem vezettem a tömeget, a nálam lévő megafonba végig jogkövető magatartásra kértem a társaimat, mégis megbüntettek. Értelmezhetetlennek tartom, hogy az általam átadott bizonyíték (videófelvétel) és a vallomásom alapján, hogy szabhatták ki rám ezt a bírságot."

 

Merthogy nemcsak feljelentették, de meg is büntették. 120 ezer forint bírságot kapott, amit 30 napon belül kell befizetnie.

 

Korábban a Momentum Mozgalom szombathelyi szervezetét is megbüntették 100 ezer forintra egy facebookos bejegyzés miatt, amivel a tavaly megváltoztatott gyülekezési törvény egy értelmetlen és érthetetlen pontját nem tartották be. Nagy Donátékat azért csuklóztatták, mert bár a Fidesz tavaly úgy határozott, hogy a rendőrségre bejelentett demonstrációt két napig nem szabad nyilvánosan meghirdetni, a plakátos autójuk érkezésének hírét túl hamar rakták ki a Facebookra.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás