Egy Facebook-poszt miatt 100 ezer forintra büntették a szombathelyi Momentumot

Farkas Bazsi 2019-01-15 06:21:00
A városba érkezett Orbán-plakátos autó miatt kell most fizetniük.

100 ezer forintra büntették a szombathelyi Momentumot egy Facebook-poszt miatt - derül ki a párt hozzánk eljuttatott közleményéből, amit most változtatás nélkül közlünk is:

A Momentum Mozgalom az országos turné keretében a vasi megyeszékhelyre is elvitte az ALDE Orbán plakátos furgonját: az országjárás utolsó helyszíneként a kisteherautó november 18-án este gördült be a város Fő terére.

Korábban az Új Hende Terv plakátok miatt szerette volna büntetni a város 50 ezer forintra a helyi Momentumot, majd a Hadházy Ákos szervezte lakossági fórum megtartását - melyre minket is meghívtak - tiltotta meg Szombathely vezetése. Most pedig a novemberben tartott Orbán plakátos gyűlés miatt rótt ki a Szombathelyi Rendőrkapitányság 100.000 Ft-os szabálysértési díjat rám, mint helyi elnökre.

Az indoklás szerint az október 1-ével hatályba lépett, a Fidesz által az országgyűlésen átnyomott új gyülekezési törvény kimondja, hogy minden, a véleménynyilvánítás céljából nyilvános összejövetelt, amin legalább két ember részt vesz, tilos meghirdetni annak bejelentésétől számított két napig.

Mivel a plakátos furgon érkezéséről történt rendőrségi bejelentéstől számítva valóban nem telt el 48 óra addig, amíg egy Facebook poszt a gyűlésről megjelent a nevem alatt, meghallgatásomat is mellőzve, rögtön 100.000 Ft-ra büntetnének.


A kapott határozatban szereplő, közel maximálisan adható büntetési összeggel - mivel nem a bejelentés elmulasztásáról van szó, illetve korábban sem volt ellenem eljárás, garázdaság vagy más egyéb szabályértés sem történt a gyűlésen, valamint egy új törvény kezdő alkalmazásáról van szó - nem értünk egyet. A rendőrség azonban hajthatatlan döntésében: meghallgatásomat kértem, de a körülmények teljes megismerését követően sem hajlandó sem az összeg csökkentésére, sem annak megrovásra való módosítására.

Az adminisztrációs hibára kirótt, közel maximálisan adható büntetési összeget egyértelműen megfélemlítésnek tartjuk, amivel kedvünket akarják csupán elvenni az Ellenállás Évétől: ezért a határozatot bíróságra visszük. A ügy abból a szempontból még inkább szomorú, hogy rendezvényeink, gyűléseink és aláírásgyűjtéseink tekintetében korábban csakis jó tapasztalataink voltak a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkáját illetően, így tavalyi évben is példásan és partnerként sikerült együttműködni mindkét fél részéről.

A régi gyülekezési törvényről egyébként a Momentum is megemlékezett október első napján. Akkor azt írtuk: "az új gyülekezési törvény súlyosan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, a hatalom pedig nem teheti meg, hogy az embereknek ezt a jogát korlátozza. Az új törvény
viszont pontosan ezt teszi: mert a hatalmon lévők félnek és minél távolabb akarják tartani magukat az emberek véleményétől, nem akarnak, és nem mernek az emberek szemébe nézni. Ez a szabályozás újabb példája annak, hogy a törvényalkotók nem azon dolgoznak, hogy milyen törvénnyel tudnák jobbá tenni az emberek életét, hanem azon, hogy milyen törvényekkel tudják kényelmesebbé tenni a sajátjukat."

 

Üdvözlettel,
Nagy Donát
elnök, Momentum Mozgalom Szombathelyi Helyi Szervezet

 

 

Szólj hozzá!

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.