A rabszolgatörvény ellen tüntet Szombathely

BZ 2018-12-18 17:36:00
Több mint kétezren gyűltek össze a szombathelyi városháza elé.

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány botrányos körülmények közt elfogadta múlt szerdán a rabszolgatörvénynek nevezett törvénymódosítást, ami az eddigi 250-ről 400-ra emeli a kiadható éves túlóra számát. Ez 8 órás munkanapokra lebontva 50 napot jelent, ami gyakorlatilat egy hatodik munkanap lehetőségét adja a munkáltatók kezébe. A törvény betűi szerint önkéntességen alapul, de a magyar munkaerőpiac hierarchiájából kiindulva ezt bármikor könnyedén elérheti a munkaadó a kiszolgáltatott munkavállalókkal szemben.

Ezért emelte fel a hangját a fél ország, Budapesten mindennaposak azóta a tüntetések. Ma Szombathely is csatlakozott a megmozdulásokhoz, tüntetést szerveztek a szombathelyi városháza elé.

17:36 Az LMP-irodától már elindult egy zászlós menet a városháza elé

Ezekben a percekben már úton vannak, helyszíni kollégánk szerint itt van Ungár Péter is.

17:49 Már most nagyon többen vannak, mint a hétvégi Haladás-Debrecen mérkőzésen

Kollégánk 1000-1500 közé teszi a tömeg létszámát. Ez szombathelyi viszonylatban elég jónak mondható, főleg ilyenkor. A rendőrség lezárta a Kossuth Lajos utcát.

17:53 Ez a lány rejtélyes üzenettel érkezett

Vajon mit jelenthet?

17:59 Sorok állnak a petíció aláírásánál

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért is lehet ám itt szót emelni!

18:03 Tóth Kálmán az est moderátora

Az Éljen Szombathely! Egyesület elnökeként köszönti a tüntetőket: "Elegünk van!" - kezdi, majd azzal folytatja, hogy több köt össze bennünket, amint ami elválaszt.

A Fidesz kétharmadára utalva azt mondja, hatalmukkal visszaélve alkották meg a rabszolgatörvényt: "ebből az arcátlan önkényből van elegünk!"

Kitér a Fidesz közleményére is, amit tegnap juttak el szerkesztőségünkbe, amiben a Fidesz arra figyelmezteti a tüntetőket, hogy ne szidják Jézust.

Beszédje zárását ováció fogadja: "Nemet mondunk Orbán rendszerére!"

18:09 Az első hivatalos felszólaló Endrődy Krisztián, a WSSZ színésze

"Elegem van az önkényből!" - kezdi. Elege van abból, hogy két és fél millió ember akarata nem létezik, csak statisztikai adatok.

Eléggé tüzes hangulató beszédet tart. Elege van, hogy szétlopják az országot a magyar és európai adófizetők pénzén.

18:11 Mocskos Fidesz! - skandálja a tömeg

Elege van, hogy a regnáló hatalom a félelemre épít. Felsorolni is nehéz, mennyi mindenből van elege. A közönség reagál: "ELEGÜNK VAN!"

18:12 Jön a második felszólaló, Viszlay Zoltán Fülöpné Pavelkovits Petra Lívia

"A NER nekem olyan, mint a levegő: szintelen, szagtalan és gáz." - elég erős felütéssel kezd a Kétfarkú Kutyapárt volt képviselőjelöltje. Ki ne epekedne arra, hogy heti hat napot dolgozhasson? Majd rálicitál, kutyapárthoz méltó módon heti nyolcmunkanapot követel, majd felsorolja a híres márciusi 12 pont átiratát.

18:17 Érkezik is a következő felszólaló, Szuhai Viktor

2018. december 12-e szomorú fordulópont, megemlékezik a törvény elfogadása körüli problémákról. "Az Orbán-rendszer Magyarországon és az EU-ban is elárulta a magyar munkavállalókat" - mondja, majd folytatja azzal, hogy az EU-nak kell megvédenie a magyar munkavállalókat az Orbán-rendszertől.

Felolvassa a budapesti tüntetők öt pontját:

  1. A rabszolgatörvény azonnali visszavonása
  2. Kevesebb rendőri túlóra
  3. Függelten bíróságot!
  4. Csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez!
  5. Független közmédiát!

Szerinte nem a balhés szombathelyi tüntetőktől kell félni, hanem akik szétlopták az országot.

18:21 Tóth Kálmán: Új jelkép született

Ez pedig az öt pont jelzése kézzel.

18:23 "Ha rátok nézek, erőt látok!"

- mondja Németh Ákos, az LMP Vas megyei elnöke.

Majd azzal folytatja, hogy sokan itt vannak, de nagyon sokan nem mernek eljönni, mert félnek attól, hogy a hatalom bosszút áll azon, hogy nyilvánosan vállalja a véleményét. Elege van ebből, majd a tömeg hosszan skandálja vissza: "ELEGÜNK VAN! ELEGÜNK VAN!"

Álljunk ki egymásért, mondja, amire azonnal reagál a tömeg: "SZOLIDARITÁST!" Összefogást sürget, majd elköszön.

"Orbán takarodj!" - hosszan skandálja a tömeg.

18:28 Következik Székely Zoárd, a szombathelyi slam poetry élet ismert alakja

Saját versét slammeli. Óriási ováció kíséri. "Ha ilyen fiataljaink vannak, talán mégsem vagyunk elveszve" - teszi hozzá Tóth Kálmán.

18:32 Következik Lukács Dániel, a Momentumtól

Régen látott az ember ennyi embert a hideg és a sötétség ellenére. Azt mondja, Magyarország visszatér a középkorba: újra földesurakat emelnek fölénk, minket pedig jobbágysorba terelnek. A kormány elfelejtette, hogy a hatalmat tőlünk kapta és tudjuk hallatni a hangunk.

"Ti itt többtízezer embert képviseltek: képviselitek őket a sötétben és a hidegben, legyetek erre büszkék!" - mondja.

Beszédjét néha megszakítja a tömeg: "Mocskos Fidesz!"

Majd kitér arra, hogy Vas megye három fideszes országgyűlési képviselője is megszavazta a rabszolgatörvényt, elárulták ezzel választóikat.

Újra megszakítja a tömeg: "Hazaárulók!"

Hende Csaba a dicső Fidesz mintapéldánya, mondja. Hende miközben országgyűlési képviselőket dobnak ki a köztévéből, olyan hangnemben beszél a helyi politikusokkal, ahogy nem engedhetné meg magának.

Majd kitér arra, hogy tegnap elmentek momentumos társaival a Vas Népéhez, hogy leadják közleményüket, de ahogy eddig soha, most sem közölték.

18:40 Közösen csillagszórózik a tömeg

Hozzunk fényt a sötétségbe! - teszi hozzá Tóth Kálmán.

18:41 Új szereplőt konferál fel Tóth Kálmán: Rába Kálmánt, a Jobbiktól

Tiszteletét fejezi ki azok előtt, akik kinyilvánítják véleményüket. Azonnal skandálással reagál a tömeg: "FIDESZ-MAFFIA!"

A Jobbik korábban sohasem állt be a többi párt mellé, most mégis. Van, aki most is különösen néz rá, erre reagál: "Olyan rohadt nagy probléma, ha jobbikosként egyetértek a DK-ssal, hogy kék az ég, vagy zöld a fű? Hogy egyetértek az MSZP-ssel, hogy lerohasztották az egészségügyet a béka segge alá? Olyan probléma, hogy ugyanazt gondolom, mint az LMP-s, vagy a momentumos, hogy olyan országban élünk, hogy egy enyves kezű miatt egymillió ember tűnt el az országból?"

Lapunkat is szóba hozza, ugyanis az Ugytudjuk.hu-n olvasta el a Fidesz közleményét, amiben arra utalnak, hogy kereszténygyalázásra készül a tömeg. A fideszes rettegőknek üzen: a templomba imádkozni járt gyerekkorában, nem páváskodni az isten házába, az oltár elé.

Üzen a fideszes képviselőknek is, ha már annyira félnek Brüsszeltől, soha többet ne menjetek olyan beruházáshoz szalagot vágni, ami EU-s pénzből valósult meg.

Hatásos zárással búcsúzik: "Takarodjatok már el a jó büdös francba, mert megfulladunk tőletek!"

18:50 Jön az utolsó felszólaló, Nemény András

"Hiszem, hogy azért vagyunk ennyien, mert nem akarjuk utólag megbánni, hogy nem cselekedtünk. A tenniakarás tart minket össze, ez ad bátorságot." - mondja.

A soha életében munkaivszonyban nem álló Kósa Lajos jobban tudja, mi kell a dolgozónak. Bizonyára többet akarunk dolgozni, hogy csak évekkel később kapják meg érte a fizetséget. Szabadidőt? Azt biztosan nem akarnak! - mondja.

Ott van Bölcs Lajos, Tehetséges Lőrinc és az Elveitbármikorlecserélő Viktor. Az ő szövegségesük a közöny. A közöny tesz érzéketlen droiddá, a közöny a halál, ami életünkben elér minket.

Üzen az otthonmaradóknak: van választás, csak ki kell köpni az altató pirulát. Ehhez az kell, hogy közösen kiálljunk azokért az ügyekért is, amik közvetlenül nem is minket érintenek. "SZOLIDARITÁST!" - kezd azonnal spontán skandálásba a tömeg.

18:58 Közös éneklésbe kezd a tömeg:

"Kiskarácsony, nagykarácsony..."

- nem vicc, tényleg ezt énekelte többezer ember a szombathelyi Fő téren. Ezután a Bródy-Koncz-féle Ha én rózsa volnékot kezdik énekelni a tüntetés zárásaként.

A tüntetést Facebook-oldalunkon élőben is közvetítettük. Ha visszanznéd, nem kell mást tenni, mint ide kattintanod:

ÉLŐ - Tüntetés Szombathelyen a rabszolgatörvény ellen

Kövesd velünk az eseményeket, így nem maradsz le semmiről!

19:26 NINCS VÉGE! Vonul a tömeg.

A tüntetés hivatalos részének vége, azonban a tömeg egy része nem ment haza, hanem útnak indult. Spontán elindultak a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Vas Népe szerkesztőségéhez.

Épp a Wesselényi utcában jár a tömeg, "TÚLÓRÁZNI JÖTTÜNK!" - skandálják.

Az egyik hangadó épp arra szólítja fel társait, hogy a járdán haladjanak, ne akadályozzák a forgalmat. Folyamatosan duzzad a vonuló tömeg.

19:36 A tömegtől zúg a Széll Kálmán utca

A híres O1G-t skandálják.

19:37 Megállította a rendőrség a tömeget

Az intézkedő rendőr azt mondja: ez egy be nem jelentett tüntetés, ezért ha folytatják a demonstrációt, akkor egyesével mindenkit igazoltatni fognak és feljelentés lesz.

Kompromisszum született: ha csendben teszik, akkor mehetnek. Sétálni szabad, tüntetni nem.

19:43 A híres öt pont másolatait dobja be a tömeg egyesével a Vas Népe postaládájába

Egy férfi, miközben bedobja az öt pontot, egykedvűen mondja egy fotóriporternek: "Ezt fényképzed le, mert ez a lényeg, ne engem fényképezzél. Mert engem holnap kirúgnak a munkahelyemről, a lényeg meg ez" - mutatja fel a lapot.

19:45 A Vas Népe bejárata teli van ragasztva

Információink szerint ellenzéki politikusok voltak, még a tömeg előtt.

19:46 A rendőrök igazoltatják Szalai Szabolcsot

Ungár Péter országgyűlési képviselő siet a védelmére. El akarják küldeni, kevés sikerrel.

19:50 Többen skandálni kezdenek, mások csitítják őket

"Végrehajtjuk az utasítást" - mondta valaki, vélhetően egy rendőr.

19:57 Visszaindult a tömeg a Fő térre

Most kelnek át a Vörösmarty utcán, közben skandálják: "Kisvasutat Szombathelyre! Hejj! Hejj!"

20:08 Megérkeztek a Fő téri karácsonyi vásárhoz

Kikerülik, nem zavarják a vásározókat.

Várhatóan most már tényleg vége lesz az esti eseményeknek.

Szólj hozzá!

Megverte a Haladás az ETO-t

Az NB II 3. fordulójában az eddig négy pontot megszerző szombathelyi csapat a három pontot begyűjtő Győrt látta vendégül.

Folytatódik a meleg, napsütéses idő

A nyugati megyékben lehet helyenként zápor, zivatar.

Már szállítja az ígért orosz gázt Magyarországra a Gazprom

A magyar kormány álláspontja szerint jelenleg lehetetlen beszerezni elég gázt, ha kihagyjuk az oroszokat.

Levették a lélegeztetőgépről Salman Rushdie-t

Az írót pénteken támadták meg New Yorkban.

Zápor, zivatar tarkíthatja a napsütéses időt

Viharos széllökések is előfordulhatnak.

Nyilvánosak a Donald Trump házában tartott kutatás iratai

A nyomozók 20 doboznyi iratot foglaltak le.

Szélviharral kísért heves esőzés söpört végig Közép-Dalmácián

Splitben 14 óráig 40 liter csapadék esett egy négyzetméteren.

Tízezrek vettek részt a prágai pride felvonuláson

A menetben magyar csoportokat is látni lehetett.

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

A meteorológiai előrejelzések szerint viszont heves viharok várhatóak a térségben.

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

Az ünnepi hétvégén várhatóan 500-600 töltőállomás nem fog üzemelni.

A Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára szerint nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem, hogy lesz-e elég télre.

17 ezren érkeztek Ukrajnából pénteken

A rendőrség 324 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Súlyos sérülésekkel ápolják a megtámadott Salman Rushdie-t

Az író túl van egy műtéten, lélegeztetőgépen tartják.

Egy sor kis benzinkút zárva lesz augusztus 19-én és 20-án

A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutakak lesznek zárva.

Világhírű alkotások kerültek elő a raktárakból Iránban

A muszlim fundamentalista államban évtizedek óta először lehet nyilvánosan megtekinteni Picasso, vagy Warhol műveit.

Közmédia: Az RTL Híradó lejáratja a Balatont

A fonyódi polgármester szerint fake news, hogy nem olcsóbb a Balaton, mint egy-egy tengerparti üdülő.