Elfogadta az Országgyűlés a rendkívüli jogrendet

Bazsó Bálint 2020-11-10 15:55:00
Ahogyan az várható volt, az Országgyűlés elfogadta a kormány által tizenöt napra hirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítását, vagyis holnap életbe lépnek a korlátozások.

A törvényjavaslatot végül 180 igen, egy nem szavazattal és tartózkodás nélkül fogadta el az Országgyűlés.

Mint ismert, Orbán Viktor hétfőn korlátozó intézkedések bevezetését jelentette be arra az esetre, ha az Országgyűlés megadja a kabinetnek a rendkívüli felhatalmazást és a rendkívüli helyzetet 90 nappal meghosszabbítja.

Az ellenzék pártok már korábban közölték, hogy megszavazzák a hosszabbítást.

A szigorításokról többször írtunk, a főbb pontokról itt olvashat bővebben:

Orbán: Bezárnak az egyetemek és a középiskolák, este 8 és hajnali 5 között kijárási tilalom lesz

„Ha ilyen ütemben nő a fertőzöttek száma, akkor az orvosaink és az ápolónőink, vagyis a kórházaink nem tudnak megbirkózni a rájuk nehezedő teherrel" - közölte Orbán Viktor az operatív törzs ülése után a Facebookon közzétett videójában. A miniszterelnök szerint ezért a megbetegedések számát csökkenteni kell, hiába szerelték fel lélegeztetőgépekkel a kórházakat, ez nem lesz elég.

  • Este 8 óra és hajnali 5 között kijárási tilalom lesz. Felmentés csak a munkába járóknál és a rendkívüli esetekben lehetséges.
  • A felsőoktatás csak online formában működhet, a felsőoktatási kollégiumokat is be kell zárni.
  • A középiskolákban 8. osztály felett digitális oktatás lép életbe.
  • A bölcsődék, óvodák, általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.
  • Minden gyülekezés tilos.
  • Az éttermek bezárnak. Csak házhozszállítás lehetséges, de az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak. 
  • A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat, az óvónőket és a bölcsődei dolgozókat hetente célzottan tesztelni kell.
  • Este 19-kor bezárnak az üzletek, a fodrászatok és az egyéb kisipari szolgáltatók.
  • A szállodák csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem.
  • Általános rendezvénytilalom lép életbe.
  • Családi összejöveteleken és magánrendezvényeket legfeljebb 10-en vehetnek részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek.
  • A temetéseken csak 50 fő vehet részt.
  • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell tartani.
  • A kórházi dolgozókat, a tanárokat, a bölcsődei és az óvodai dolgozókat hetente tesztelik.
  • A szállodáknál a zárás utáni első 30 napban a november 8-a előtt történt foglalások árának 80 százalékát megtéríti az állam, ha nem bocsátanak el munkavállalót, és kapnak is fizetést.
  • Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után nem kell járulékot fizetni, és a munkavállalók bérének a felét az állam megtéríti, ennek feltétele szintén az, hogy ne bocsássanak el munkavállalót.

Varga Judit: Magyarország felkészült

Varga Judit Igazságügyi Miniszter, a törvényjavaslat beterjesztője a vita során közölte:

"A különleges jogrend abban nyújt segítséget, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben a lehető leggyorsabban lehessen intézkedéseket hozni, és azokat végrehajtani"

Hozzátette: a koronavírus-járvány hatalmas méreteket ölt az első hullámhoz képest, Magyarország azonban felkészült, a kórházak felszereltek, és minden rendelkezésre áll a védekezéshez.
    
Közölte: a járvány elleni védekezésben egyértelmű döntési és cselekvési képességre van szükség. A veszélyhelyzet újbóli kihirdetésének lényege éppen a hatékonyság biztosítása.

"A különleges jogrend abban nyújt segítséget, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben a lehető leggyorsabban lehessen intézkedéseket hozni, és azokat végrehajtani. A normális eljárásrend akár heteket is igénybe venne, ennyit azonban képtelenség várni. A magyar emberek élete és egészsége olyan nyomós közérdek, amely miatt azonnali lépések megtételére van szükség"

- fejtette ki.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Akár előbb is visszavonható, nem lesz időközi, és folyamatosan tájékoztatni kell

Varga Judit lényegesnek nevezte, hogy a parlamenti felhatalmazás a kormány jövőbeni intézkedéseire is vonatkozik, az időbeli hatálya pedig a törvény kihirdetésétől számított 90 nap. A felhatalmazás ugyanakkor e 90 nap leteltét megelőzően is visszavonható.
    
A javaslat előírja továbbá, hogy a kormány a veszélyhelyzet elhárítása érdekében hozott intézkedésekről rendszeresen tájékoztatást ad az Országgyűlés ülésén, annak hiányában pedig a házelnöknek és a frakcióvezetőknek.
    
Rendelkezik arról is, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt időközi választás vagy népszavazás nem tartható - ismertette.
   
A törvényalkotási bizottság módosító indítványa pedig azt mondja ki, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után azon választásokon, amelyek esetében a veszélyhelyzet miatti elmaradás előtt a jelölteket már jogerősen nyilvántartásba vették, biztosított, hogy csak ők lehessenek jelöltek.

Ellenzék: Megszavazzuk, de...

Lukács László György, a Jobbik vezérszónoka  hangsúlyozta, az ellenzéki pártok már egy hete nyilvánvalóvá tették, támogatni fogják a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy kilencven napra megadják a felhatalmazást Orbán Viktornak, hogy végre tényleg a járvány megfékezésén, az áldozatok minimalizálásán dolgozzon.
   
Szerinte a tavaszinál rosszabb helyzetben van most az ország, nem volt jól megszervezve a védekezés, holott rendelkezésre álltak az eszközök az egészségügyi és oktatási intézmények esetén is.
    
Az MSZP-s Korózs Lajos szerint a kormány a nyár folyamán nem készítette fel a társadalmat a pandémia második hullámára, nem bővítette a tesztkapacitásokat és nem hozott intézkedéseket a humánerőforrás-problémákra sem. Megjegyezte: a legjobb védekezés, ha megelőzik a bajt.  
    
Szerinte azzal, hogy a kormány most 90 napra kéri a rendkívüli jogrend meghosszabbítását, beismerte, hogy tavasszal helyénvaló volt az ellenzék időkorlátra vonatkozó kezdeményezése. Jelezte: az MSZP frakció támogatni fogja a törvényjavaslatot.    

Négy ellenzéki már biztosan a különleges jogrend ellen szavaz

Míg a frakcióval rendelkező ellenzéki pártok már többször jelezték, hogy megszavazzák a különleges jogrend 90 napos meghosszabbítását, addig négy ellenzéki, de független politikus nem fogja megszavazni a törvényt. Fotó: MTI/Varga György "A Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség tagjai nem támogatják a felhatalmazási törvény 2.0-t, mivel eddig sem a felhatalmazás, hanem a politikai akarat hiányzott a cselekvéshez.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció politikusa úgy értékelt: a kormányoldal a törvényjavaslattal beismeri, hogy súlyos a járványhelyzet, de azt is, hogy "piszkos politikai játékot játszottak tavasszal", amikor időkorlát nélkül kért felhatalmazást a parlamenttől.
    
Arra szólította fel a kormány, hogy térjen vissza a "józan útra", és ezzel a felhatalmazással úgy éljen, hogy az a járvány leküzdését, és a gazdasági- társadalmi hatások mérséklését szolgálja.
 
Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy érzékel valamiféle változást tavaszhoz képest, ami mintha abba az irányba mutatna, hogy érdemes a pártpolitikai csatározásokat félretenni ebben a nehéz helyzetben.
    
Idézte Jakab Ferenc virológus október 2-ai figyelmeztetését, majd azt mondta: helyénvaló és szükséges intézkedéseket jelentett be a kormányfő, de azok megkésettek. közölte: bíznak abban, hogy a 90 nap elég lesz a járvány terjedésének érdemi lassítására, és nagyobb számban lesz elérhető az oltóanyag Magyarországon.

Ellenzék: Mindenkit teszteljenek és kompenzáljanak!

„A parlamenti képviselettel rendelkező ellenzéki pártok, a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd közös parlamenti határozatot nyújtanak be azért, hogy megkezdődjön végre a járvány és a válság elleni valós védekezés" - olvasható a pártok közös közleményében.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője elmondta, 2020 tavaszán arra lett volna szükség, hogy a polgárok bízhassanak a kormányban, de a bizalom már akkor is hiányzott.
    
A megelőlegezett bizalmatlanság jogosnak bizonyult, a rendeleti kormányzás sokszor semmilyen összefüggésben nem volt a védekezéssel, viszont szisztematikusan csonkolta az önkormányzatok, a polgárok jogait - mutatott rá.
    
Az ellenzéki képviselő ugyanakkor jó jelnek nevezte a 90 nap beillesztését a jogszabályba, illetve azt, hogy a korábban javasolt intézkedéseket meglépte a kormány.
    
Ez azonban kevés, helyre kell állítani a társadalmi bizalmat, a polgárok, az önkormányzatok, de az ellenzéki képviselők bizalmát is - rögzítette.

Szinte biztos, hogy lehet majd 8 után kutyát sétáltatni

"Miniszterelnök Úr a mai megbeszélésünk alkalmával figyelembe vette és elfogadta a Kormány részére tett, mintegy másfélmillió kutyatartó képviseletében is megfogalmazott javaslatomat, hogy a kutyás gazdik időkorlátozás nélkül tudjanak sétálni este nyolc óra után is, a lakóhelyük 500 méteres körzetén belül." - olvasható Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos Facebook-posztjában.

Fidesz: Felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal

Kocsis Máté (Fidesz) hangsúlyozta: most a legnagyobb hangsúlyt az összefogásra és a pontos információkra kell helyezni. A rendkívüli jogrendről szóló javaslat pedig azért fontos, mert lehetőséget ad a kormánynak a gyors és hatékony beavatkozásra - magyarázta.
    
A képviselő kiemelte: szükség van a járvány terjedését korlátozó gyors és hatékony intézkedésekére, ezért jó, hogy a kormány a rendkívüli jogrend meghosszabbítását kérte az Országgyűléstől. A parlamenti döntéshozatal általában két-három hét, de ez most nem fér bele, akár órákon belül készen kell állnia a kormánynak döntések meghozatalára, egészségügyi és gazdasági lépések megtételére - fogalmazott.
    
Megjegyezte: csökkenteni kell a megbetegedések számát, ez is gyors és hatékony intézkedéseket kíván.
    
Közölte: most felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal, és ha mindenki betartja a szabályokat, együtt sikerülhet megfékezni a járványt. Azonban így is óriási feladat előtt állnak az egészségügyben dolgozók, ezért fontos, hogy az ország vezetése és a pártok egységesen álljanak mögöttük - mutatott rá.
    
Kocsis Máté azt mondta az ellenzéknek, hogy a védekezésnek nemcsak a parlamenti szavazás a módja, hanem az álhírek terjesztésének abbahagyása is. Ezért azt kérte, hívják vissza Korózs Lajost a népjóléti bizottság éléről. Most az emberek riogatása jóval nagyobb kárt okozhat, mint járványon kívüli helyzetben - vélekedett.
    
Úgy látja, a 90 napos határidő reményt adhat az embereknek, hogy ennyi idő után a helyzet érdemben megváltozhat, és jó esély van arra, hogy az oltás ezen időszakon belül megérkezik.

Hende Csaba: "Minden magyar felelős minden magyarért"

A kormánypárti politikus Szabó Dezsőtől idézve hangsúlyozta: Mind a kormánynak, mind az Országgyűlésnek is óriási a felelőssége, ahogyan minden egyes magyar embernek is.

A fideszes országgyűlési képviselő szerint "be kell tartani a korlátozásokat akkor is, ha az kellemetlenséggel jár"

Kiemelten fontosnak nevezte, hogy a politikai szereplők egyetértésre jussanak:

"Most csak az számít, hogy a magyar emberek védelme biztosított legyen"

- hangsúlyozta Hende. Értékelése szerint a helyzet nehéz, de az esélyeink nem rosszak, elsősorban azért mert Magyarországnak olyan világszínvonalú orvosai és ápolói vannak, akik bátran, hősiesen és hathatósan veszik fel a küzdelmet a láthatatlan ellenséggel - fogalmazott a politikus.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.