Dézsi Csaba András a kirúgásokról: Ok nélkül eddig senkinek nem kellett távoznia

Papp László Tamás Pintér Bence 2020-09-16 14:05:00
Az Indexnek adott interjúból kiderül: a győri városvezető a Hír TV műsorainál jobban szeret RTL Klubot és ATV-t nézni.

„Valóban megkopott Győr renoméja az utóbbi időben?” – ezzel a Borkai-ügyre utaló kérdéssel indul az a Dézsi Csaba Andrással készített interjú, amit a szeptembertől új stábbal működő Index készített a győri polgármesterrel.

„Az utóbbi fél évben én inkább azzal találkozom, hogy sok budapesti költözne Győrbe. Gyerekkoromban állandóan megkaptam, hogy könnyű nekem, mert orvosok a szüleim, majd azt, hogy könnyű nekem, mert győri vagyok” – kommentálta a vélt imázsromlást a polgármester. „Győrről az embereknek gyakran eszébe jut a Győri Balett, a gyönyörű folyóink, Szent László hermája, Apor Vilmos püspök és a Püspökvár, a bencés gimnázium, akárcsak a győri Könnyező Szűz Mária, és még sorolhatnám... ” – mondta Dézsi, de a z újságíró visszaterelte a szót Borkaira.

„Borkai polgármester úr hírhedtté vált esetét és annak következményeit nyilván nem volt kellemes győriként átélni” – ismerte el Dézsi Csaba András,

de úgy véli: ez nem okozott maradandó politikai károkat. „Szerintem sokkal inkább emberi, mintsem politikai dolgokról szólt ez a történet, amit nem tartok különösebben meghatározónak a város életében és Győr jövője szempontjából sem. Ezeket az emberi botlásokat már számon kérte a város és az ország közvéleménye, a csapatommal túlléptünk rajta” – fogalmaz.

Kirúgások a városházán, járvány a városban

A beszélgetésben előkerültek a városházán, illetve az önkormányzati cégeknél, intézményeknél történt személyi változások is. „Néha hallom én is a szóbeszédet, hogy a Dézsi kirúg embereket, ahogy olyan hivatalnokokról is tudok a városházán, akik egy darabig nem mertek feljönni hozzám, mert féltek, hogy elküldöm őket. Ok nélkül viszont senkinek sem kellett távoznia. A félelmet leginkább az generálhatja, hogy alapvetően ritkán beszélek arról, kitől miért váltunk meg” – állítja a polgármester, aki ezúttal konkrétumokat is említett.

„Például a városi művészeti múzeum igazgatójának menesztése mögött igencsak materiális indokok álltak.

Köztudottak voltak a gazdasági hiányosságok, ahogy a menesztésben benne volt a győri múzeumból eltűnt ezüstérmék esete is. Ugyanakkor tapasztaltunk olyan adminisztratív problémákat is, mint például a fellépő zenekarok szerződéseinek teljes hiánya” – mondta a városvezető Grászli Bernadett távozására utalva. (Az új múzeumigazgatóval, Székely Zoltánnal készült interjúnk itt olvasható.)

Dézsi Csaba Andrást a járvány helyi következményeiről is megkérdezték az interjúban. „A gazdaság leállása biztosan lecsökkenti a bevételeinket, ám azt még nem tudjuk, hogy pontosan milyen mértékben. A cégeknek október elejéig kell az adót feltölteniük, akkor derül majd ki, hogy mennyi az adóbevételünk. Az adóelőleg-befizetéseket pedig átütemezte a kormány jövő márciusra, így ez most nem folyik be a városi kasszába. Miközben jelentősen nőni fog a szolidaritásiadó-elvonásunk is, ezért most óvatosabban kell kalkulálnunk” – válaszolta.

Kevés szó a színházról, kicsit több a fociról

„Az elmúlt napokban felcímkézték azzal, hogy ön az a fideszes polgármester, aki helyben elvégzi az ellenzék munkáját is” – utalt atán az újságíró Dézsi Csaba András első polgármesterként töltött hónapjairól szóló portrénkra. „...az ellenzéket nemcsak az lepi meg, hogy elvégzem helyettük a munkájukat, hanem az is, hogy demokratikus, nyilvános vitára bocsátok fontos győri témákat” – felelte Dézsi Csaba András, majd kritizálta a helyi ellenzéket színházügyben, mondván: „Például amint bedobtam, hogy bontsuk le a győri színházat, az ellenzéki politikusok azonnal elkezdtek aláírásokat gyűjteni, hogy »ne bontsuk le«. Arra a kétéves unokám is képes, hogy azt mondja: »nem«. Azt gondoltam, egy ellenzéki politikusnak ennél több gondolatának kell lennie, és tegye hozzá, hogy miért ne” – bírálta a polgármester helyi bírálóit.

(Arra sajnos nem tért ki az interjú a színház kapcsán, hogy mit szól Dézsi Csaba András ahhoz, hogy nem csak az ellenzék, de két közvélemény-kutatás szerint a győriek, köztük a fideszesek elsöprő többsége is azt mondta a lebontás ötletére, hogy „nem”; ahogy sajnos a színház valós állapotára vonatkozó dokumentumok váratlan titkosítása sem került szóba. Az egyértelmű eredménnyel záruló közvélemény-kutatásokat eleddig csak azzal kommentálta a polgármester, hogy a Facebook-oldalán viszont sok lájkot kaptak a színház helyére tervezett park látványtervei.)

„Valóban szerethet vitázni, miután a többi fideszes politikushoz képest szokatlan nyíltsággal és gyakorisággal áll szóba a kormánykritikus hangokat is megszólaltató médiumok újságíróival” – célozhatott itt a riporter egyebek közt az Átlátszón megjelent Dézsi-interjúra. A polgármester nem tagadta, hogy jobb szeret a kormánykritikus nyilvánosságból tájékozódni. „Hír- és vitaműsorokat például kizárólag ATV- és RTL Klub-csatornákon nézek, mert minek hallgassak olyan médiát, ahol nagyjából azt mondják, amit amúgy is gondolok. A világnézetemről pontosan tudom, hogy teljesen stabil, nincs szükségem a megerősítésre. A másik oldal érvelését ellenben érdeklődéssel figyelem” – mondta.

Kiderült emellett az is: a győri polgármester nem fél attól, hogy nyílt kritikájától Orbán Viktor besokall.

„Nem igazán értik a Fidesz működését azok, akik amikor őszintén hangot adok a véleményemnek, egyből azt mondják, hogy a főnök majd leszól ám föntről. Ilyen még sosem fordult velem elő” – mondta.

Ennek kapcsán aztán előkerült a foci is, hiszen ebben az ügyben meglehetősen kritikus a győri polgármester. „Az utánpótlássportot városi szinten nagyon komolyan támogatjuk, ám azok után, hogy az ETO közel másfél milliárdos állami finanszírozással a kiemelt futballakadémiák közé tartozik, amelyben benne van a győri adófizetők pénze is, csak azért nem fogok még ezenfelül 200 millió forintot adni, hogy az elkényeztetett felnőtt futballcsapat tagjai kimehessenek Bécsbe a Mariahilfer Straßéra még egy Gucci táskát venni. Tessék keményen megdolgozni érte, ahogy más emberek is teszik ezt nap mint nap!” – mondta.

Szólj hozzá!

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról