Csak ahhoz kellene 400 millió forint, hogy a Haladás rendezze a tőketartozását

Farkas Bazsi 2019-04-29 14:20:00
Közben a játékosok megint nem kaptak fizetést, a focicsapat 150 millió forintos segélyért folyamodik a klubban csupán 5,5%-kal rendelkező önkormányzathoz.

A múlt héten számoltunk be róla, hogy egyelőre nem kapta meg sem az NB I-es, sem pedig az NB II-es licencet a Szombathelyi Haladás. Az ok prózai: a klub tartozással küzd, és amíg ezt nem rendezi, addig az MLSZ nem adhat versenyengedélyt a csapatnak.

Az persze kérdéses, hogy melyik bajnokságban indulna a Haladás. A szombathelyi együttes jelenleg 4 pontra van a  biztos bennmaradást jelentő 10. helytől. 

Minden esetre a Haladásnak péntekig van lehetősége pótolni a hiányosságokat, vagyis pénzt szerezni valahonnan. Ráadásul nem is kevés pénzt.

Március végén röppentek fel az első hírek arról, hogy pénzügyi nehézségek vannak a csapatnál. Akkor azt írtuk, hogy a játékosok fizetést sem kaptak. Információink szerint akkor, több száz millió forint kellett volna a csapatnak ahhoz, hogy rendeződjenek az anyagi gondjai. 

Később Illés Béla többségi tulajdonos és Tóth Miklós ügyvezető egy a csapat honlapján megjelent interjúban tagadták, hogy ekkora lenne a hiány, ők akkor 95 millió forintról beszéltek,ami egyébként a csapat egy havi működéséhez elegendő összeg.

Most azonban úgy néz ki, a baj ennél sokkal nagyobb és sokkal több kell, mint 95 millió forint.


A Szombathelyi Haladás labdarúgó csapatát a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. üzemelteti. Ebben a cégben egészen 2015-ig 51%-os tulajdonrésze volt a városnak. A Haladás léte korábban sokáig hajszálon múlt, mivel a 2003/2004-es bajnoki szezon után az akkori többségi tulajdonos Bíró Péter Pápára vitte a csapat első osztályú indulási jogát, ebből okulva az önkormányzat sokáig tartotta magát ahhoz, hogy a többségi tulajdon, ezzel együtt pedig a kontroll nála maradjon. 

Ez így is volt egészen 2015-ig, amikor Illés Béla és Halmai Gábor, akik a Halmill Kft-én keresztül érdekeltek a Haladás Labdarúgó Kft-ben azzal a kéréssel nem fordultak az önkormányzathoz, hogy tőkeemeléssel, többségi tulajdonosok szeretnének lenni. A közgyűlés fideszes többsége támogatta a kérést, az önkormányzat, így akkor 16%-os tulajdonrészben maradt. Az idő haladtával ez pedig tovább csökkent. Előbb 10,2%-ra, majd a jelenlegi 5,5%-ra. Vagyis csak csökkent volna 5,5%-ra ha a legutóbbi tőkeemelésnél a Halmill betette volna a törzstőkébe tavaly januárban az ehhez szükséges 200 millió forintot, de nem tette.

A Haladás problémája ugyanis jelenleg az, hogy 389 millió 499 ezer forintos mínuszban van a tőkéje. De ez a tétel már tavalyelőtt 197 millió forint mínuszban volt.

Vagyis 2017-ben már felélték a tőke közel 200 millió forintját, idén pedig csak tovább nőtt a Kft. tartozása. Ez pedig csak a tőke. Hogy mi a helyzet a beszállítókkal, rezsivel, játékosok fizetésével, meccs prémiummal és a többi felmerülő költséggel nem tudni. Egy bizottsági anyagból korábban annyi derült ki, hogy a csapatnak a Sportkomplexummal is elszámolási vitája van, 23 millió forint kifizetését vitatják

Mivel a szombathelyi önkormányzat csupán kisebbségi tulajdonos, így jelenleg egy olyan ember van, aki fel tudná kérdezni a Haladás tulajdonosi körét, ez pedig a város polgármestere Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP). Ám az, hogy a tavalyi hiány után Puskás miért nem kezdett el vizsgálódni a csapat körül nem tudni. További kérdést képez, hogyha a Haladás már mínusz 197 millióval zárta a 2017-es évet, akkor hogyan kaphatott licencet a 2018/2019-es bajnokságra. Hiszen most éppen a tartozás miatt nem kaphatja meg azt.

A számok azt mutatják, hogy 400 millió forint biztosan kellene a klubnak, ám ezzel is csak az oldódna meg, hogy a jelenlegi törzstőke tartozás lenne kiegyenlítve. Fentebb elmítettem már, hogy 2018 januárjában a cégben ismét tőkét emeltek volna, ezzel csökkent volna a szombathelyi önkormányzat tulajdonrésze 5,5%-ra. A taggyűlés határozott róla, ám a Halmill nem tette be az ehhez szükséges 200 millió forintot, vagyis ez az összeg még továbbra is lóg a levegőben. 

Lehet kicsit nehéz követni, de a lényeg, hogy összesen 600 millió forint hiányzik most a Haladásból. Közben pedig kifizetési kötelezettsége is van a csapatnak 479 millió 920 ezer forint, ami ugye szintén tartozás.

Ez már tetemes összeg, ahhoz képest, hogy legutóbb a csapat vezetősége azt mondta, csupán 95 millió forintos hiánnyal küzdenek. Bár igaz, mondani szinte bármit mondhatnak, hiszen az önkormányzat részéről a polgármester semmiféle ellenőrző szerepet nem tölt be. 

A klub most az önkormányzathoz fordult, az előzetes 275 millió forintos önkormányzati támogatás mellé segélykiáltást hallatva azt szeretnék, hogy további plusz 150 millió forintos gyorssegélyt szavazzon meg nekik a közgyűlés. 

A kérdés persze az, hogy mire? 

Ez a pénz ugyanis csakis működési összegként kerülhet be a cég könyvelésébe, a törzstőkét visszapótolni ebből nem lehet. Előfordulhat, hogy egyéb tartozásokat, például elmaradt fizetéseket, meccs prémiumokat egyenlítenének ki belőle, de ez még nem oldja meg azt a problémát, hogy a klub törzstőkéje több száz millió forintos hiányt mutat. Arról nem is beszélve, hogy az 5,5%-os tulajdonrészt birtokló önkormányzat így aránytalanul sok pénzt tenne bele a cégbe.

Az biztos, hogy gyorsan kell cselekedni, mivel május 3-án, pénteken lejár a licenc kérelemhez szükséges papírok pótlásának (ez esetben a nullás igazolás) bemutatási határideje.

Kedden a közgyűlés 21. pontjaként tárgyalja majd a Haladás helyzetét, igaz egyelőre úgy néz ki, zárt ülésen. Elnézve azt, hogy a Haladás meccsei rendre a legnézettebbek között vannak, gesztusértékű lenne, ha a képviselők úgy döntenének nyilvános ülésen kérdezik ki a klub ügyvezetőjét, hogy mi is történt az elmúlt 2 évben. 

Szólj hozzá!

Szárnyalni kezdett a kőolaj ára

Trump kijelentése áll a dolog mögött.

Napi cuki: a kutya, aki birtokba vette a trambulint gazdája elől

Egy kis ugrálás négylábú barátainknak sem árt.

Hivatalosan is elítéli Orbán végső határidő nélküli teljhatalmát az Egyesült Államok

Azt írják, a magyar vezető saját polgárainak szenvedését személyes céljai érdekében használja ki.

Türkmenisztán betiltotta a koronavírust

A földgázban gazdag közép-ázsiai országot államfője, Gurbanguly Berdimukhammedow vaskézzel irányítja immár 14 éve, személyi kultuszt teremtve maga körül.

Nyírkarászi szeszfőző ükunokája a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó

Mark Spitz szívesen ellátogatna a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis faluba.

A koronavírus miatt Grúziában egyáltalán nem lehet alkohol tartalmú italt venni

'Apokalipszis' közeli állapot alakult ki tegnaptól az eurázsiai országban.

Gázpisztollyal ütötte vitapartnerét egy férfi Töltéstaván

Korábban lövése sem volt róla, hogy eddig fajulnak a dolgok.

Egy autó motortere füstölt a 86-oson Vasegerszegnél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

Ungár: A kormány emelje meg az otthongondozási díjat!

Jelenleg 38 és 58 ezer forintot kapnak az otthonápolók havonta.

Hallelujah! Kezdődik a délutáni műszak

Kezdésnek hallgassunk egy kis zenét.

„Nincs elég védőfelszerelés” – Nyílt levelet írtak a háziorvosok Müller Cecíliának

Az ötven sebészeti szájmaszk és a három FFP1 típusú maszk nem elég a biztonságos betegellátáshoz.

van még itt cikk a témában: