Csak ahhoz kellene 400 millió forint, hogy a Haladás rendezze a tőketartozását

Farkas Bazsi 2019-04-29 14:20:00
Közben a játékosok megint nem kaptak fizetést, a focicsapat 150 millió forintos segélyért folyamodik a klubban csupán 5,5%-kal rendelkező önkormányzathoz.

A múlt héten számoltunk be róla, hogy egyelőre nem kapta meg sem az NB I-es, sem pedig az NB II-es licencet a Szombathelyi Haladás. Az ok prózai: a klub tartozással küzd, és amíg ezt nem rendezi, addig az MLSZ nem adhat versenyengedélyt a csapatnak.

Az persze kérdéses, hogy melyik bajnokságban indulna a Haladás. A szombathelyi együttes jelenleg 4 pontra van a  biztos bennmaradást jelentő 10. helytől. 

Minden esetre a Haladásnak péntekig van lehetősége pótolni a hiányosságokat, vagyis pénzt szerezni valahonnan. Ráadásul nem is kevés pénzt.

Március végén röppentek fel az első hírek arról, hogy pénzügyi nehézségek vannak a csapatnál. Akkor azt írtuk, hogy a játékosok fizetést sem kaptak. Információink szerint akkor, több száz millió forint kellett volna a csapatnak ahhoz, hogy rendeződjenek az anyagi gondjai. 

Később Illés Béla többségi tulajdonos és Tóth Miklós ügyvezető egy a csapat honlapján megjelent interjúban tagadták, hogy ekkora lenne a hiány, ők akkor 95 millió forintról beszéltek,ami egyébként a csapat egy havi működéséhez elegendő összeg.

Most azonban úgy néz ki, a baj ennél sokkal nagyobb és sokkal több kell, mint 95 millió forint.


A Szombathelyi Haladás labdarúgó csapatát a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. üzemelteti. Ebben a cégben egészen 2015-ig 51%-os tulajdonrésze volt a városnak. A Haladás léte korábban sokáig hajszálon múlt, mivel a 2003/2004-es bajnoki szezon után az akkori többségi tulajdonos Bíró Péter Pápára vitte a csapat első osztályú indulási jogát, ebből okulva az önkormányzat sokáig tartotta magát ahhoz, hogy a többségi tulajdon, ezzel együtt pedig a kontroll nála maradjon. 

Ez így is volt egészen 2015-ig, amikor Illés Béla és Halmai Gábor, akik a Halmill Kft-én keresztül érdekeltek a Haladás Labdarúgó Kft-ben azzal a kéréssel nem fordultak az önkormányzathoz, hogy tőkeemeléssel, többségi tulajdonosok szeretnének lenni. A közgyűlés fideszes többsége támogatta a kérést, az önkormányzat, így akkor 16%-os tulajdonrészben maradt. Az idő haladtával ez pedig tovább csökkent. Előbb 10,2%-ra, majd a jelenlegi 5,5%-ra. Vagyis csak csökkent volna 5,5%-ra ha a legutóbbi tőkeemelésnél a Halmill betette volna a törzstőkébe tavaly januárban az ehhez szükséges 200 millió forintot, de nem tette.

A Haladás problémája ugyanis jelenleg az, hogy 389 millió 499 ezer forintos mínuszban van a tőkéje. De ez a tétel már tavalyelőtt 197 millió forint mínuszban volt.

Vagyis 2017-ben már felélték a tőke közel 200 millió forintját, idén pedig csak tovább nőtt a Kft. tartozása. Ez pedig csak a tőke. Hogy mi a helyzet a beszállítókkal, rezsivel, játékosok fizetésével, meccs prémiummal és a többi felmerülő költséggel nem tudni. Egy bizottsági anyagból korábban annyi derült ki, hogy a csapatnak a Sportkomplexummal is elszámolási vitája van, 23 millió forint kifizetését vitatják

Mivel a szombathelyi önkormányzat csupán kisebbségi tulajdonos, így jelenleg egy olyan ember van, aki fel tudná kérdezni a Haladás tulajdonosi körét, ez pedig a város polgármestere Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP). Ám az, hogy a tavalyi hiány után Puskás miért nem kezdett el vizsgálódni a csapat körül nem tudni. További kérdést képez, hogyha a Haladás már mínusz 197 millióval zárta a 2017-es évet, akkor hogyan kaphatott licencet a 2018/2019-es bajnokságra. Hiszen most éppen a tartozás miatt nem kaphatja meg azt.

A számok azt mutatják, hogy 400 millió forint biztosan kellene a klubnak, ám ezzel is csak az oldódna meg, hogy a jelenlegi törzstőke tartozás lenne kiegyenlítve. Fentebb elmítettem már, hogy 2018 januárjában a cégben ismét tőkét emeltek volna, ezzel csökkent volna a szombathelyi önkormányzat tulajdonrésze 5,5%-ra. A taggyűlés határozott róla, ám a Halmill nem tette be az ehhez szükséges 200 millió forintot, vagyis ez az összeg még továbbra is lóg a levegőben. 

Lehet kicsit nehéz követni, de a lényeg, hogy összesen 600 millió forint hiányzik most a Haladásból. Közben pedig kifizetési kötelezettsége is van a csapatnak 479 millió 920 ezer forint, ami ugye szintén tartozás.

Ez már tetemes összeg, ahhoz képest, hogy legutóbb a csapat vezetősége azt mondta, csupán 95 millió forintos hiánnyal küzdenek. Bár igaz, mondani szinte bármit mondhatnak, hiszen az önkormányzat részéről a polgármester semmiféle ellenőrző szerepet nem tölt be. 

A klub most az önkormányzathoz fordult, az előzetes 275 millió forintos önkormányzati támogatás mellé segélykiáltást hallatva azt szeretnék, hogy további plusz 150 millió forintos gyorssegélyt szavazzon meg nekik a közgyűlés. 

A kérdés persze az, hogy mire? 

Ez a pénz ugyanis csakis működési összegként kerülhet be a cég könyvelésébe, a törzstőkét visszapótolni ebből nem lehet. Előfordulhat, hogy egyéb tartozásokat, például elmaradt fizetéseket, meccs prémiumokat egyenlítenének ki belőle, de ez még nem oldja meg azt a problémát, hogy a klub törzstőkéje több száz millió forintos hiányt mutat. Arról nem is beszélve, hogy az 5,5%-os tulajdonrészt birtokló önkormányzat így aránytalanul sok pénzt tenne bele a cégbe.

Az biztos, hogy gyorsan kell cselekedni, mivel május 3-án, pénteken lejár a licenc kérelemhez szükséges papírok pótlásának (ez esetben a nullás igazolás) bemutatási határideje.

Kedden a közgyűlés 21. pontjaként tárgyalja majd a Haladás helyzetét, igaz egyelőre úgy néz ki, zárt ülésen. Elnézve azt, hogy a Haladás meccsei rendre a legnézettebbek között vannak, gesztusértékű lenne, ha a képviselők úgy döntenének nyilvános ülésen kérdezik ki a klub ügyvezetőjét, hogy mi is történt az elmúlt 2 évben. 

Szólj hozzá!

Már most keresnek ellenzéki szavazatszámlálókat a tavaszi választásokhoz

Minden szavazókörben tiszta választást szeretnének az ellenzéki pártok és a civilek.

Mint a filmekben: autóval üldözte, majd azzal árokba lökte haragosát Izsákfánál egy ámokfutó

A hátulról meglökős módszerrel akarta rendezni kettejük nézeteltérését.

Egy keresztes lovag 900 éves kardját találták meg Izraelben

Egy amatőr búvár talált rá régiségekre.

Márki-Zay Péter mégis létrehozna egy hetedik parlamenti frakciót a mozgalmának

Kérdés, hogy ebbe belemegy-e az összefogásban résztvevő hat ellenzéki párt.

Még kitart az enyhe idő

Csak este várható komolyabb felhőzet.

Bayer Zsolt: Ha Pintér Sándor és Kásler Miklós melegek, én is az vagyok

Nem mindennapi logikát láthatunk megcsillanni a képernyőn.

Igen előkelő helyen szerepel a Falco az európai kosárklubok ranglistáján

A szombathelyiek mind a három BL-ellenfelüket megelőzik.

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.

Másfél millió forintért ad tanácsot Dézsinek Győr kertvárosairól a választáson kétszer is elbukó bácsai fideszes

Morvay László már nem csak a Gazdasági Bizottságban való részvételéért kap pénzt a várostól: a kertvárosokat kell felmérnie Dézsi polgármesternek.

Szalmabála-gyújtogatót fogtak a vasi rendőrök

A férfi miatt hatszáz szalmabála égett le Duka közelében múlt héten.

A nyáron 13,1 százalékkal nőtt a beoltottak száma - na, nem nálunk: Ausztriában

„Az oltás megy az emberekhez” :Buszon, hajón, cirkuszban, templomban is oltanak, regisztráció nélkül.

Az ellenzék szerint a bebetonozás a cél, így nem vesznek részt a médiahatóság új elnökének kiválasztásában

Szerintük a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az NMHH vezetőjét.

Egy egész család élt a katalizátor-lopásokból Szombathelyen

Az ügyészség szerint itt az ideje bemenni a börtönbe egy kis gondolkodásra.

van még itt cikk a témában: