Csak ahhoz kellene 400 millió forint, hogy a Haladás rendezze a tőketartozását

Farkas Bazsi 2019-04-29 14:20:00
Közben a játékosok megint nem kaptak fizetést, a focicsapat 150 millió forintos segélyért folyamodik a klubban csupán 5,5%-kal rendelkező önkormányzathoz.

A múlt héten számoltunk be róla, hogy egyelőre nem kapta meg sem az NB I-es, sem pedig az NB II-es licencet a Szombathelyi Haladás. Az ok prózai: a klub tartozással küzd, és amíg ezt nem rendezi, addig az MLSZ nem adhat versenyengedélyt a csapatnak.

Az persze kérdéses, hogy melyik bajnokságban indulna a Haladás. A szombathelyi együttes jelenleg 4 pontra van a  biztos bennmaradást jelentő 10. helytől. 

Minden esetre a Haladásnak péntekig van lehetősége pótolni a hiányosságokat, vagyis pénzt szerezni valahonnan. Ráadásul nem is kevés pénzt.

Március végén röppentek fel az első hírek arról, hogy pénzügyi nehézségek vannak a csapatnál. Akkor azt írtuk, hogy a játékosok fizetést sem kaptak. Információink szerint akkor, több száz millió forint kellett volna a csapatnak ahhoz, hogy rendeződjenek az anyagi gondjai. 

Később Illés Béla többségi tulajdonos és Tóth Miklós ügyvezető egy a csapat honlapján megjelent interjúban tagadták, hogy ekkora lenne a hiány, ők akkor 95 millió forintról beszéltek,ami egyébként a csapat egy havi működéséhez elegendő összeg.

Most azonban úgy néz ki, a baj ennél sokkal nagyobb és sokkal több kell, mint 95 millió forint.


A Szombathelyi Haladás labdarúgó csapatát a Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. üzemelteti. Ebben a cégben egészen 2015-ig 51%-os tulajdonrésze volt a városnak. A Haladás léte korábban sokáig hajszálon múlt, mivel a 2003/2004-es bajnoki szezon után az akkori többségi tulajdonos Bíró Péter Pápára vitte a csapat első osztályú indulási jogát, ebből okulva az önkormányzat sokáig tartotta magát ahhoz, hogy a többségi tulajdon, ezzel együtt pedig a kontroll nála maradjon. 

Ez így is volt egészen 2015-ig, amikor Illés Béla és Halmai Gábor, akik a Halmill Kft-én keresztül érdekeltek a Haladás Labdarúgó Kft-ben azzal a kéréssel nem fordultak az önkormányzathoz, hogy tőkeemeléssel, többségi tulajdonosok szeretnének lenni. A közgyűlés fideszes többsége támogatta a kérést, az önkormányzat, így akkor 16%-os tulajdonrészben maradt. Az idő haladtával ez pedig tovább csökkent. Előbb 10,2%-ra, majd a jelenlegi 5,5%-ra. Vagyis csak csökkent volna 5,5%-ra ha a legutóbbi tőkeemelésnél a Halmill betette volna a törzstőkébe tavaly januárban az ehhez szükséges 200 millió forintot, de nem tette.

A Haladás problémája ugyanis jelenleg az, hogy 389 millió 499 ezer forintos mínuszban van a tőkéje. De ez a tétel már tavalyelőtt 197 millió forint mínuszban volt.

Vagyis 2017-ben már felélték a tőke közel 200 millió forintját, idén pedig csak tovább nőtt a Kft. tartozása. Ez pedig csak a tőke. Hogy mi a helyzet a beszállítókkal, rezsivel, játékosok fizetésével, meccs prémiummal és a többi felmerülő költséggel nem tudni. Egy bizottsági anyagból korábban annyi derült ki, hogy a csapatnak a Sportkomplexummal is elszámolási vitája van, 23 millió forint kifizetését vitatják

Mivel a szombathelyi önkormányzat csupán kisebbségi tulajdonos, így jelenleg egy olyan ember van, aki fel tudná kérdezni a Haladás tulajdonosi körét, ez pedig a város polgármestere Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP). Ám az, hogy a tavalyi hiány után Puskás miért nem kezdett el vizsgálódni a csapat körül nem tudni. További kérdést képez, hogyha a Haladás már mínusz 197 millióval zárta a 2017-es évet, akkor hogyan kaphatott licencet a 2018/2019-es bajnokságra. Hiszen most éppen a tartozás miatt nem kaphatja meg azt.

A számok azt mutatják, hogy 400 millió forint biztosan kellene a klubnak, ám ezzel is csak az oldódna meg, hogy a jelenlegi törzstőke tartozás lenne kiegyenlítve. Fentebb elmítettem már, hogy 2018 januárjában a cégben ismét tőkét emeltek volna, ezzel csökkent volna a szombathelyi önkormányzat tulajdonrésze 5,5%-ra. A taggyűlés határozott róla, ám a Halmill nem tette be az ehhez szükséges 200 millió forintot, vagyis ez az összeg még továbbra is lóg a levegőben. 

Lehet kicsit nehéz követni, de a lényeg, hogy összesen 600 millió forint hiányzik most a Haladásból. Közben pedig kifizetési kötelezettsége is van a csapatnak 479 millió 920 ezer forint, ami ugye szintén tartozás.

Ez már tetemes összeg, ahhoz képest, hogy legutóbb a csapat vezetősége azt mondta, csupán 95 millió forintos hiánnyal küzdenek. Bár igaz, mondani szinte bármit mondhatnak, hiszen az önkormányzat részéről a polgármester semmiféle ellenőrző szerepet nem tölt be. 

A klub most az önkormányzathoz fordult, az előzetes 275 millió forintos önkormányzati támogatás mellé segélykiáltást hallatva azt szeretnék, hogy további plusz 150 millió forintos gyorssegélyt szavazzon meg nekik a közgyűlés. 

A kérdés persze az, hogy mire? 

Ez a pénz ugyanis csakis működési összegként kerülhet be a cég könyvelésébe, a törzstőkét visszapótolni ebből nem lehet. Előfordulhat, hogy egyéb tartozásokat, például elmaradt fizetéseket, meccs prémiumokat egyenlítenének ki belőle, de ez még nem oldja meg azt a problémát, hogy a klub törzstőkéje több száz millió forintos hiányt mutat. Arról nem is beszélve, hogy az 5,5%-os tulajdonrészt birtokló önkormányzat így aránytalanul sok pénzt tenne bele a cégbe.

Az biztos, hogy gyorsan kell cselekedni, mivel május 3-án, pénteken lejár a licenc kérelemhez szükséges papírok pótlásának (ez esetben a nullás igazolás) bemutatási határideje.

Kedden a közgyűlés 21. pontjaként tárgyalja majd a Haladás helyzetét, igaz egyelőre úgy néz ki, zárt ülésen. Elnézve azt, hogy a Haladás meccsei rendre a legnézettebbek között vannak, gesztusértékű lenne, ha a képviselők úgy döntenének nyilvános ülésen kérdezik ki a klub ügyvezetőjét, hogy mi is történt az elmúlt 2 évben. 

Szólj hozzá!

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.