23 millió forintos pálya karbantartási és üzemeltetési díjat vitatnak a focisták a Haladás Sportkomplexumban

Farkas Bazsi 2019-01-16 18:20:00
A stadiont üzemeltető cég szerint ezt nekik kell kifizetni, a fociklub szerint ez bizony nem az ő saruk.

December 3-án ülésezett Szombathely Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága, ahol a rendszeres beszámolási kötelezettségének tett eleget Gál Sándor a Haladás Sportkomplexum ügyvezetője. Az ügyvezető több érdekes dolgot is elmondott, például, hogy a 2018-as év első felében 13 millió 125 ezer forintos mínuszt termelt a Komplexum. 

Ezt egyébként, lazán kompenzálni tudják majd akkor - olvastuk ki az előterjesztésből, ha végre megkötik a szerződést a Haladás VSE-vel. 

Kicsit bonyolultnak látszik, de megpróbálom elmagyarázni. 

Három cégről beszélünk. Az egyik a létesítmény fenntartója a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft, és van két "sport cég", az egyik a focicsapatot működtető Szombathelyi Haladás Kft., a másik pedig az összes többi sportágat tömörítő HVSE Sport Kft. 


A stadiont üzemeltetőnek novemberben még nem volt bérleti szerződése a HVSE-vel. Ami több mint furcsa, az az, hogy közben már a sportolók használták az épületet. Szerecsére semmilyen sportbaleset nem történt, akkor ugyanis kérdéses lett volna, hogy a bérleti szerződés nélkül használt sportkomplexumban kit is tette volna ezért felelőssé. A Haladás VSE végül novemberben visszamenőleg szerződött le a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft-vel. Egy évre bruttó 43 millió 963 ezer 260 forintot fizetve a csarnoknak. Ebből egyébként 37 millió forintot az önkormányzat a költségvetésből kifizetett. 

Érdekesebb pontja volt a beszámolónak az a tétel, ami a focistákat, vagyis a Szombathelyi Haladás Kft.-t érinti. A labdarúgó klubot üzemeltető cég és a stadiont üzemeltető cég között ugyanis elszámolási vita van. A Sportkomplexum szerint ugyanis

"a stadion rendeltetésszerű használhatóságához kapcsolódó feladatok költségei - nevezetesen pályakarbantartás, kamera, beléptető- és jegyértékesítő rendszer karbantartási, korlátlift karbantartási, pályavilágítás karbantartási, LED falak- és fűszolár rendszer karbantartási, valamint a bérlő által használt pénztárgépek díja a bérlőt terheli."


A Haladás foci klub február óta rendez rendszeresen NB1-es meccseket. Ezeknek a szolgáltatásoknak a megrendelését azonban még nem ők, hanem korábban a bérbadó, vagyis a Haladás Sportkomplexum rendelte meg. A labdarúgók többek között ezért vitatják azt, hogy a szolgáltatók felé kifizetett 23 millió 229 ezer 95 forintot, most nekik utólag rendezni kellene, ráaádul azt is nehezményezik, hogy a szolgáltatói szerződésekre nem látnak rá és ráadásul szerintük drágán is dolgoznak. A Haladás Sportkomplexum most azt szeretné elérni, hogy az önkormányzat rendezze a vitát köztük úgy, hogy a focicsapat a tartozás mértékével kevesebb önkormányzati támogatást kapjon. 


A beszámolóban egyébként kalkuláció is készült a Sportkomplexum 2019-es működtetésének összegéről, az ügyvezető számításai szerint bruttó 330 millió forintba kerül majd a mutatvány. 

Szólj hozzá!

Halálos vasúti baleset történt Győrben, Ikrény és Győr között vonatpótló jár!

Egy vonat és egy autó ütközött a Tarkarét utcai vasúti átjáróban.

Több tucatnyi történelmi jelentőségű épület omolhat össze Bejrútban a robbanás miatt

Az UNESCO próbálja megmenteni a felbecsülhetetlen értékkel bíró épületeket.

Mire jó az esővíz újrahasznosítása?

Szemléletformáló akció: gazdálkodj a vízzel!

Mára ennyi, elmentünk bulizni!

Várunk titeket is sok szeretettel. 

Elhunyt Bácskai Lauró István, a Keménykalap és krumpliorr rendezője

De többek közt neki köszönhettük "Az oroszok már a spájzban vannak" szállóigét is.

Baleset történt a 83-ason Győrszemerénél

Félpályán halad a forgalom az érintett útszakaszon.

10 év alatt lecserélné a városi buszok felét a kormány

Pedig másfél hónapja még leszavazta a Fidesz, hogy Szombathely 7 új buszt kaphasson az állam költségére.

Lerobbant a mozdony teteje Budaörs és Biatorbágy között, megrongálta a szombathelyi IC-t is

Személyi sérülés nem történt, a vonatközlekedés viszont akadozik.

A vártnál is nagyobbat zuhant a magyar gazdaság

Hazánk bruttó hazai terméke 2020 II. negyedévében a nyers adatok szerint 13,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

LMP: szigorúbb szabályozás kell a használt gépjárműabroncsokkal kapcsolatban

Keresztes László Lóránt azt mondta, a kormány az elmúlt fél évben még a jogszabályi környezet kialakításával sem tett azért, hogy az illegális gumilerakókat fel lehessen számolni.

10 évvel visszamentünk a múltba, már megint egy Alkonyat-könyv ül a sikerlisták trónján

Ennek örömére a sorozat írója gyorsan be is jelentett még két kötetet.

Elfüstölt egy ősöreg Ikarus Győr mellett

A buszról még idejében leszálltak az utasok. Jellemző módon senki sem állt meg segíteni.

van még itt cikk a témában:

Halmosi Péter a Király Sportegyesületben folytatja

A harmincötszörös válogatott labdarúgó a megyei I-es felnőtt csapat fiatal játékosait segíti pályán belülről.

Elkezdte a nyári felkészülést az Egis Körmend

Sok új és régi-új arc is feltűnt az edzésen.