Fotó: Ugytudjuk.hu

23 millió forintos pálya karbantartási és üzemeltetési díjat vitatnak a focisták a Haladás Sportkomplexumban

Farkas Bazsi
2019. január 16. szerda, 18:20
A stadiont üzemeltető cég szerint ezt nekik kell kifizetni, a fociklub szerint ez bizony nem az ő saruk.

December 3-án ülésezett Szombathely Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága, ahol a rendszeres beszámolási kötelezettségének tett eleget Gál Sándor a Haladás Sportkomplexum ügyvezetője. Az ügyvezető több érdekes dolgot is elmondott, például, hogy a 2018-as év első felében 13 millió 125 ezer forintos mínuszt termelt a Komplexum. 

 

Ezt egyébként, lazán kompenzálni tudják majd akkor - olvastuk ki az előterjesztésből, ha végre megkötik a szerződést a Haladás VSE-vel. 

 

Kicsit bonyolultnak látszik, de megpróbálom elmagyarázni. 

 

Három cégről beszélünk. Az egyik a létesítmény fenntartója a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft, és van két "sport cég", az egyik a focicsapatot működtető Szombathelyi Haladás Kft., a másik pedig az összes többi sportágat tömörítő HVSE Sport Kft. 


A stadiont üzemeltetőnek novemberben még nem volt bérleti szerződése a HVSE-vel. Ami több mint furcsa, az az, hogy közben már a sportolók használták az épületet. Szerecsére semmilyen sportbaleset nem történt, akkor ugyanis kérdéses lett volna, hogy a bérleti szerződés nélkül használt sportkomplexumban kit is tette volna ezért felelőssé. A Haladás VSE végül novemberben visszamenőleg szerződött le a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft-vel. Egy évre bruttó 43 millió 963 ezer 260 forintot fizetve a csarnoknak. Ebből egyébként 37 millió forintot az önkormányzat a költségvetésből kifizetett. 

 

Érdekesebb pontja volt a beszámolónak az a tétel, ami a focistákat, vagyis a Szombathelyi Haladás Kft.-t érinti. A labdarúgó klubot üzemeltető cég és a stadiont üzemeltető cég között ugyanis elszámolási vita van. A Sportkomplexum szerint ugyanis

 

"a stadion rendeltetésszerű használhatóságához kapcsolódó feladatok költségei - nevezetesen pályakarbantartás, kamera, beléptető- és jegyértékesítő rendszer karbantartási, korlátlift karbantartási, pályavilágítás karbantartási, LED falak- és fűszolár rendszer karbantartási, valamint a bérlő által használt pénztárgépek díja a bérlőt terheli."


A Haladás foci klub február óta rendez rendszeresen NB1-es meccseket. Ezeknek a szolgáltatásoknak a megrendelését azonban még nem ők, hanem korábban a bérbadó, vagyis a Haladás Sportkomplexum rendelte meg. A labdarúgók többek között ezért vitatják azt, hogy a szolgáltatók felé kifizetett 23 millió 229 ezer 95 forintot, most nekik utólag rendezni kellene, ráaádul azt is nehezményezik, hogy a szolgáltatói szerződésekre nem látnak rá és ráadásul szerintük drágán is dolgoznak. A Haladás Sportkomplexum most azt szeretné elérni, hogy az önkormányzat rendezze a vitát köztük úgy, hogy a focicsapat a tartozás mértékével kevesebb önkormányzati támogatást kapjon. 


A beszámolóban egyébként kalkuláció is készült a Sportkomplexum 2019-es működtetésének összegéről, az ügyvezető számításai szerint bruttó 330 millió forintba kerül majd a mutatvány. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás