Haladás: 95 millió forint a mínusz

Farkas Bazsi 2019-04-04 09:10:00
Ez a Haladás egy havi működéséhez szükséges pénz.

Március végén röppentek fel olyan hírek a Szombathelyi Haladásról, hogy a focicsapat komoly anyagi bajban van. Lapunk több forrásból úgy értesült, 800 millió forintra rúg az NB1-es labdarúgó csapatot működtető Haladás Labdarúgó Kft. tartozása. Március 26-án írtunk emailt Tóth Miklós ügyvezetőnek, aki erre azóta sem válaszolt. Azóta az Ugytudjuk.hu-n kívül más újság is foglalkozott a Haladás anyagi helyzetével, sőt a szombathelyi közgyűlésben is téma volt. Akkor az hangzott el, hogy az önkormányzati tulajdonrésszel is bíró Kft. ügyvezetőjét a következő, vagyis az áprilisi közgyűlésen fogják meghallgatni. Hogy mi lehet a csapat valós anyagi helyzete arról tehát a továbbiakban is csak találgatni lehet. 

A Haladás hivatalos honlapján törte meg a csendet Illés Béla többségi tulajdonos és Tóth Miklós ügyvezető igazgató.

- Nem vitás, hogy vannak pénzügyi nehézségeink, melyek több okra vezethetők vissza - mondta Tóth Miklós. - A tavalyi esztendőben kezdődtek az anyagi problémáink. Ugyanis 2018-ban a névadó szponzorunk nem újította meg támogatói szerződését, ami jelentős érvágás volt. De sorolom tovább: megszűnt az Magyar Labdarúgó Szövetség fiatal és magyar labdarúgókra szóló ajánlása, ami éves szinten ugyancsak 200 milliós bevétel kiesést jelent klubunk számára. MLSZ előírás, hogy női csapatot is kell indítanunk, ezért üzemeltetjük a Haladás-Viktória FC női NB I-es labdarúgócsapatát is, ami szintén nem kevés kiadással jár. Leírhatatlan az örömünk az új stadion megépülése kapcsán. Sajnos az önkormányzat az ezzel kapcsolatos kiadásainknak csak egy részét támogatja. Szombathely városa tavaly 75 millió forinttal támogatta a stadionbérlést és 50 millióval az üzemeltetési költséget. Ám ez nem volt elég a stadion fenntartási költségekre, így a futballklubnak még megközelítőleg 100 millió kiadást jelentett a stadion. Ugyanakkor cáfolom a médiában megjelent 800 millió forintos tartozást, nagyságrendileg lényegesen kevesebb az összeg - ami március 31-ig bezárólag 95 millió forint összegű tartozást jelent a klubnak.

95 millió forint nagyságrendileg a Haladás egy havi működéséhez szükséges pénz. 

Azt már mi tesszük hozzá emlékeztetőül, hogy 2015-ben pont azért akart többségi tulajdonba kerülni az Illés Béla és Halmai Gábor birtokolta Halmill Kft. a Haladás Labdarúgó Kft-ben, mert állítósuk szerint a névadó Swietelsky, csak akkor volt hajlandó pénzzel támogatni a Haladást, ha többségi tulajdon náluk van. A város fideszes többsége megszavazta a tőkeemelést, amibe egyébként a Halmill egy forintot sem tett bele. Az önkormányzati rész pedig 51%-ról 16%-ra csökkent. Holott korábban a Bíró Péter féle csapat elköltöztetéskor, az akkori szocialista városvezetés szinte kőbe véste, hogy a nehezen megmentett Haladásnál soha nem fogják 51% alá vinni a városi tulajdonrészt. Ezzel pedig kizárják azt, hogy a csapat körül bármilyen mutyi vagy átláthatatlanság bekövetkezzen. 

Az pedig egy szomorú folyamat, hogy mindössze 3 szezonnyi támogatás után a többségi tulajdonszerzést sürgető Swietelsky máris elzárta a pénzcsapot. 

Az pedig egyelőre kérdés, hogy Tóth számításai tartalmaznak e olyan vitatott tételeket, mint az a 23 millió forint, ami a focicsapat 2018-as pályahasználatakor keletkezett rezsit tartalmazza, és nem akarja kifizeti a Haladás Sportkomplexumnak. 

A Haladás honlapon a magyarázkodást ezzel folytatták:

Többen felvetették, hogy mi történt a korábbi játékos eladásokból származó bevételekkel? Hová „tűntek” azok a pénzek?

- Mindig is úgynevezett kiscsapat volt a Haladás – mondta Illés Béla. – Emiatt a bevételek egy része a játékos eladásból származott, és mivel a jó teljesítmény hatására kapósak futballistáink, nehéz volt őket megtartani. Azt mindenképpen kihangsúlyoznám, hiába nevelkedtek a labdarúgóink az Illés Akadémián, az értük kapott teljes összeg a Szombathelyi Haladás Kft számlájára folyt be egy korábbi megállapodás értelmében. Az akadémiát működtető Illés Sportalapítványnak egy forint bevétel sem jutott ebből, a játékos eladásokból befolyt teljes összeg a labdarúgóklub folyamatos működtetéséhez kellett. A Haladás Labdarúgó Kft gazdálkodását a könyvvizsgáló és a Felügyelő Bizottság folyamatosan ellenőrzi. A bizottságban általunk delegált személy nincs, az önkormányzat és a másik tulajdonos által delegált személyek dolgoznak benne. A játékos eladásból származó bevételeket és annak felhasználását rajtuk kívül esetileg az önkormányzat és annak gazdasági bizottsága is vizsgálta, illetve adó ellenőrzésünk is folyamatosan van, ők szintén rendben találták.

  

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.