Tóth Miklós és Illés Béla (Fotó: haladas.hu)

Haladás: 95 millió forint a mínusz

Farkas Bazsi
2019. április 4. csütörtök, 09:10
Ez a Haladás egy havi működéséhez szükséges pénz.

Március végén röppentek fel olyan hírek a Szombathelyi Haladásról, hogy a focicsapat komoly anyagi bajban van. Lapunk több forrásból úgy értesült, 800 millió forintra rúg az NB1-es labdarúgó csapatot működtető Haladás Labdarúgó Kft. tartozása. Március 26-án írtunk emailt Tóth Miklós ügyvezetőnek, aki erre azóta sem válaszolt. Azóta az Ugytudjuk.hu-n kívül más újság is foglalkozott a Haladás anyagi helyzetével, sőt a szombathelyi közgyűlésben is téma volt. Akkor az hangzott el, hogy az önkormányzati tulajdonrésszel is bíró Kft. ügyvezetőjét a következő, vagyis az áprilisi közgyűlésen fogják meghallgatni. Hogy mi lehet a csapat valós anyagi helyzete arról tehát a továbbiakban is csak találgatni lehet. 

 

A Haladás hivatalos honlapján törte meg a csendet Illés Béla többségi tulajdonos és Tóth Miklós ügyvezető igazgató.

 

- Nem vitás, hogy vannak pénzügyi nehézségeink, melyek több okra vezethetők vissza - mondta Tóth Miklós. - A tavalyi esztendőben kezdődtek az anyagi problémáink. Ugyanis 2018-ban a névadó szponzorunk nem újította meg támogatói szerződését, ami jelentős érvágás volt. De sorolom tovább: megszűnt az Magyar Labdarúgó Szövetség fiatal és magyar labdarúgókra szóló ajánlása, ami éves szinten ugyancsak 200 milliós bevétel kiesést jelent klubunk számára. MLSZ előírás, hogy női csapatot is kell indítanunk, ezért üzemeltetjük a Haladás-Viktória FC női NB I-es labdarúgócsapatát is, ami szintén nem kevés kiadással jár. Leírhatatlan az örömünk az új stadion megépülése kapcsán. Sajnos az önkormányzat az ezzel kapcsolatos kiadásainknak csak egy részét támogatja. Szombathely városa tavaly 75 millió forinttal támogatta a stadionbérlést és 50 millióval az üzemeltetési költséget. Ám ez nem volt elég a stadion fenntartási költségekre, így a futballklubnak még megközelítőleg 100 millió kiadást jelentett a stadion. Ugyanakkor cáfolom a médiában megjelent 800 millió forintos tartozást, nagyságrendileg lényegesen kevesebb az összeg - ami március 31-ig bezárólag 95 millió forint összegű tartozást jelent a klubnak.

 

95 millió forint nagyságrendileg a Haladás egy havi működéséhez szükséges pénz. 

 

Azt már mi tesszük hozzá emlékeztetőül, hogy 2015-ben pont azért akart többségi tulajdonba kerülni az Illés Béla és Halmai Gábor birtokolta Halmill Kft. a Haladás Labdarúgó Kft-ben, mert állítósuk szerint a névadó Swietelsky, csak akkor volt hajlandó pénzzel támogatni a Haladást, ha többségi tulajdon náluk van. A város fideszes többsége megszavazta a tőkeemelést, amibe egyébként a Halmill egy forintot sem tett bele. Az önkormányzati rész pedig 51%-ról 16%-ra csökkent. Holott korábban a Bíró Péter féle csapat elköltöztetéskor, az akkori szocialista városvezetés szinte kőbe véste, hogy a nehezen megmentett Haladásnál soha nem fogják 51% alá vinni a városi tulajdonrészt. Ezzel pedig kizárják azt, hogy a csapat körül bármilyen mutyi vagy átláthatatlanság bekövetkezzen. 

 

Az pedig egy szomorú folyamat, hogy mindössze 3 szezonnyi támogatás után a többségi tulajdonszerzést sürgető Swietelsky máris elzárta a pénzcsapot. 

 

Az pedig egyelőre kérdés, hogy Tóth számításai tartalmaznak e olyan vitatott tételeket, mint az a 23 millió forint, ami a focicsapat 2018-as pályahasználatakor keletkezett rezsit tartalmazza, és nem akarja kifizeti a Haladás Sportkomplexumnak. 

 

A Haladás honlapon a magyarázkodást ezzel folytatták:

 

Többen felvetették, hogy mi történt a korábbi játékos eladásokból származó bevételekkel? Hová „tűntek” azok a pénzek?

 

- Mindig is úgynevezett kiscsapat volt a Haladás – mondta Illés Béla. – Emiatt a bevételek egy része a játékos eladásból származott, és mivel a jó teljesítmény hatására kapósak futballistáink, nehéz volt őket megtartani. Azt mindenképpen kihangsúlyoznám, hiába nevelkedtek a labdarúgóink az Illés Akadémián, az értük kapott teljes összeg a Szombathelyi Haladás Kft számlájára folyt be egy korábbi megállapodás értelmében. Az akadémiát működtető Illés Sportalapítványnak egy forint bevétel sem jutott ebből, a játékos eladásokból befolyt teljes összeg a labdarúgóklub folyamatos működtetéséhez kellett. A Haladás Labdarúgó Kft gazdálkodását a könyvvizsgáló és a Felügyelő Bizottság folyamatosan ellenőrzi. A bizottságban általunk delegált személy nincs, az önkormányzat és a másik tulajdonos által delegált személyek dolgoznak benne. A játékos eladásból származó bevételeket és annak felhasználását rajtuk kívül esetileg az önkormányzat és annak gazdasági bizottsága is vizsgálta, illetve adó ellenőrzésünk is folyamatosan van, ők szintén rendben találták.

  

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás