A többségi tulajdonos nem ad pénzt a Szombathelyi Haladásnak

Farkas Bazsi 2020-04-24 15:07:00
Az ügyvezető ismét az önkormányzattól akart pénzt kérni, ami a már megítélt támogatáson túl nem tudja segíteni a focistákat. 20-25 millió forint kellene sürgősen.

Még jó, hogy van Szombathelyen egy fociklub, így van miről írni.

Akár így is felfoghatnám a dolgot, de sajnos a Haladás néhány napja kirobbant újabb ügye ennél sokkal tragikusabb. Az egész ott kezdődött, hogy egy a szombathelyi Fidesz érdekeltségébe tartozó portál egyszer csak teret adott egy szurkoló kifakadásának. A drukker nem vezetője egyetlen szurkolói csoportnak sem, a portál valamiért mégis mérvadónak ítélte meg a véleményét. A szimpatizáns ráadásul azt is kiemelte, hogy tagja a meccseket biztosító biztonsági cégnek. 

Amikor azonban a cég vezetőjét kerestük, akkor ő kategorikusan kijelentette, hogy a szurkolótól idézett szöveg nem tükrözi a biztonsági cég véleményét, így az kizárólag csak magánvélemény lehetett.

Ami egyébként a kifakadás apropóját adta, az az, hogy az Éljen Szombathely! városvezetés nem hajlandó támogatást adni a Haladásnak – állította a drukker.

Ezt nagy hirtelenjében azért sem lehetett hová tenni, mivel a Haladás tavaly kapott 150 millió forint támogatást, ami nem más, mint 3 év szponzorációja, vagyis 2020, 2021, 2022-es éves apanázs. Ha akkor a városvezetés nem nyúlt volna az adófizetők zsebébe, akkor a csapat a felhalmozott komoly hátraléka miatt, elvesztette volna a liszenszét.

Gyorsan hozzátenném, hogy a Szombathelyi Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaságban a szombathelyi önkormányzatnak 10 százalék tulajdonrésze van. A Falco-fóbiában szenvedő halisták ugyanis folyton azt szajkózzák, hogy mennyivel több pénzt kap a város Bajnokok Ligájában játszó kosárcsapata. Nos, a Falco az idei költségvetésben 180 millió forintot kap úgy, hogy a csapatot működtető gazdasági társaság 100 százalékban a város tulajdona. 

Ha arányosítunk, akkor a Haladás 10 százalékra kapott 50 millió forintja sokkal több, mint amennyit a Falco kapott a várostól. Ez ugyanis azt jelentené, hogy amennyiben a Haladás teljesen a város tulajdona lenne, akkor 500 millió forintot kapna, míg a Falco 10 százalékos városi tulajdonlás esetén mindössze 18 milliót. Ez persze csak statisztika, de jól mutatja, hogy az önkormányzat mennyire erőn felül teljesít a focicsapat ügyében.

Arról nem is beszélve, hogy a Haladás külön költségvetési soron 37 és fél millió forintot kap címkézve a Sportkomplexum bérleti díjába. 

De akkor mégis mi volt az, ami miatt most ismét a Haladás és annak anyagi helyzete a téma napok óta ráadásul úgy, hogy annak kirobbantóját a csapat házatáján kell keresni?

A Haladásnál ismét elfogyott a pénz.

Erről már korábban is beszélt nekünk Séllei Árpád, a kft ügyvezetője, akit most friss információkért ismét megkerestünk.

Több cég is jelezte korábban, hogy szívesen szponzorálná a Szombathelyi Haladást. A vírus okozta helyzet miatt azonban mindenki visszalépett. Ez minket nagyon súlyosan érint. Ezért kerestem meg a városvezetést, hogy egy 20 millió forintos gyorssegéllyel húzzon ki minket a bajból. A városvezetés ezt elutasította. 

Mennyi most a Haladásban a bérköltség?

14 millió forint, ami 30 ember bérét jelenti.

Kereste a többségi tulajdonos Illés Sportalapítványt, hogy adjanak pénzt?

Kerestem. 

Mit mondott az alapítvány?

Hogy bizonytalan a helyzetük a járvány miatt, így nem tudnak pénzt adni a működéshez.

Kereste a térség parlamenti képviselőjét, Hende Csabát, hogy segítsen?

Januárban beszéltem vele utoljára. A mostani helyzetben még nem kerestem.

A kormány egyébként tavaly decemberben az államilag kiemelt akadémiák közé sorolta az Illés Sportalapítvány által üzemeltetett Illés Sportakadémiát. Meglepő, hogy az alapítvány most bizonytalanságra hivatkozik, akkor amikor a kormány a banki különadóval plusz TAO-támogatásokat biztosít a látványsportoknak, első sorban a focinak. Ugyanakkor pedig pénzt vont el az önkormányzatoktól. 

285 millió forint: ennyi volt az a pénz, ami a súlyadóból maradt volna Szombathelyen, és amit a kormány magához rendelt. A parkolás ingyenessé tételével pedig havonta 43-44 millió forint esik ki az önkormányzat büdzséjéből.

Nem csoda hát, ha ebben a helyzetben a Haladás plusz 20 milliójára nem bólintott rá a városvezetés.

Említve volt a Viktória is. Egy korábban megjelent állítás szerint a női focisták sem kaptak pénzt az önkormányzattól. Ez egyébként nem igaz.

A városi költségvetésből 10 millió forintot kapott a Haladás-Viktória. Vagyis a felnőtt csapat, aminek befogadására azért volt korábban szüksége a Haladásnak, hogy megkapja a liszenszet. Az MLSZ előírása szerint ugyanis az NB1, és NB2 férfi kluboknak is indítaniuk kell női utánpótlás csapatokat. A Haladás ezt a Viktóriával fuzionálva tette meg. A Viktória azóta évi 5 millió forintot kap a Haladástól. 

Kiss Tamás, a Viktória ügyvezetője megkeresésünkre azt mondta, hogy a megkapták a várostól a felnőtt csapatnak ígért 10 millió forintot, ezt a februári és márciusi fizetésekre el is költötték. Külön soron szerepel még 8 millió forint, ami az utánpótlás működését segíti. Ezzel kapcsolatban arról informálta a városvezetés, hogy valószínű ezt a pénzt nem fogják megkapni, a megszorítások miatt ugyanis át kell alakítani a költségvetést. De a hivatalos értesítés még nem érkezett meg ezzel kapcsolatban.

Haladás helyzetét valóban megnehezíti az a bérleti szerződés, amit a klub a Sportkomplexummal kötött, ugyanis ha használják, ha nem, a csapatnak akkor is fix havi bérleti díjat kell fizetnie. Igaz, a Haladás ezzel együtt otthonának tekintheti az épületet, hiszen – bár edzéseket nem tartanak a centerpályán – minden felszerelésüket az stadionban tárolják.

Információnk szerint a Sportkomplexum és a csapat vezetése pont egy újratárgyalás előtt állnak, ami könnyebb viszonyokat teremtene a Szombathelyi Haladásnak, vagyis a valós használat után kellene fizetniük a bérleti díjat. 

Szólj hozzá!

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.

A professzionális jégkészítő gépek karbantartása

Ahogy a nyarak melegebbé és melegebbé válnak, egyre komolyabb szerep jut az éttermek és bárok üzletmenetében a nagykonyhai jégkészítő berendezéseknek, melyek meghibásodása komoly fennakadást okozhat mind a vendéglátó-ipari egység, mind a hőség elleni enyhülésre vágyó vendégek életében.

Fekete Dávid: A Fidesz-KDNP megnyerte a választást Győrben

Együttműködésre készül Pintér Bencével a Fidesz győri frakcióvezetője.

Az év legforróbb napja jöhet kedden

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható.

Kerékpáron is teljesítenek szolgálatot a szombathelyi rendőrök

A turisztikai szezon végéig lehet találkozni velük.

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.