A többségi tulajdonos nem ad pénzt a Szombathelyi Haladásnak

Farkas Bazsi 2020-04-24 15:07:00
Az ügyvezető ismét az önkormányzattól akart pénzt kérni, ami a már megítélt támogatáson túl nem tudja segíteni a focistákat. 20-25 millió forint kellene sürgősen.

Még jó, hogy van Szombathelyen egy fociklub, így van miről írni.

Akár így is felfoghatnám a dolgot, de sajnos a Haladás néhány napja kirobbant újabb ügye ennél sokkal tragikusabb. Az egész ott kezdődött, hogy egy a szombathelyi Fidesz érdekeltségébe tartozó portál egyszer csak teret adott egy szurkoló kifakadásának. A drukker nem vezetője egyetlen szurkolói csoportnak sem, a portál valamiért mégis mérvadónak ítélte meg a véleményét. A szimpatizáns ráadásul azt is kiemelte, hogy tagja a meccseket biztosító biztonsági cégnek. 

Amikor azonban a cég vezetőjét kerestük, akkor ő kategorikusan kijelentette, hogy a szurkolótól idézett szöveg nem tükrözi a biztonsági cég véleményét, így az kizárólag csak magánvélemény lehetett.

Ami egyébként a kifakadás apropóját adta, az az, hogy az Éljen Szombathely! városvezetés nem hajlandó támogatást adni a Haladásnak – állította a drukker.

Ezt nagy hirtelenjében azért sem lehetett hová tenni, mivel a Haladás tavaly kapott 150 millió forint támogatást, ami nem más, mint 3 év szponzorációja, vagyis 2020, 2021, 2022-es éves apanázs. Ha akkor a városvezetés nem nyúlt volna az adófizetők zsebébe, akkor a csapat a felhalmozott komoly hátraléka miatt, elvesztette volna a liszenszét.

Gyorsan hozzátenném, hogy a Szombathelyi Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaságban a szombathelyi önkormányzatnak 10 százalék tulajdonrésze van. A Falco-fóbiában szenvedő halisták ugyanis folyton azt szajkózzák, hogy mennyivel több pénzt kap a város Bajnokok Ligájában játszó kosárcsapata. Nos, a Falco az idei költségvetésben 180 millió forintot kap úgy, hogy a csapatot működtető gazdasági társaság 100 százalékban a város tulajdona. 

Ha arányosítunk, akkor a Haladás 10 százalékra kapott 50 millió forintja sokkal több, mint amennyit a Falco kapott a várostól. Ez ugyanis azt jelentené, hogy amennyiben a Haladás teljesen a város tulajdona lenne, akkor 500 millió forintot kapna, míg a Falco 10 százalékos városi tulajdonlás esetén mindössze 18 milliót. Ez persze csak statisztika, de jól mutatja, hogy az önkormányzat mennyire erőn felül teljesít a focicsapat ügyében.

Arról nem is beszélve, hogy a Haladás külön költségvetési soron 37 és fél millió forintot kap címkézve a Sportkomplexum bérleti díjába. 

De akkor mégis mi volt az, ami miatt most ismét a Haladás és annak anyagi helyzete a téma napok óta ráadásul úgy, hogy annak kirobbantóját a csapat házatáján kell keresni?

A Haladásnál ismét elfogyott a pénz.

Erről már korábban is beszélt nekünk Séllei Árpád, a kft ügyvezetője, akit most friss információkért ismét megkerestünk.

Több cég is jelezte korábban, hogy szívesen szponzorálná a Szombathelyi Haladást. A vírus okozta helyzet miatt azonban mindenki visszalépett. Ez minket nagyon súlyosan érint. Ezért kerestem meg a városvezetést, hogy egy 20 millió forintos gyorssegéllyel húzzon ki minket a bajból. A városvezetés ezt elutasította. 

Mennyi most a Haladásban a bérköltség?

14 millió forint, ami 30 ember bérét jelenti.

Kereste a többségi tulajdonos Illés Sportalapítványt, hogy adjanak pénzt?

Kerestem. 

Mit mondott az alapítvány?

Hogy bizonytalan a helyzetük a járvány miatt, így nem tudnak pénzt adni a működéshez.

Kereste a térség parlamenti képviselőjét, Hende Csabát, hogy segítsen?

Januárban beszéltem vele utoljára. A mostani helyzetben még nem kerestem.

A kormány egyébként tavaly decemberben az államilag kiemelt akadémiák közé sorolta az Illés Sportalapítvány által üzemeltetett Illés Sportakadémiát. Meglepő, hogy az alapítvány most bizonytalanságra hivatkozik, akkor amikor a kormány a banki különadóval plusz TAO-támogatásokat biztosít a látványsportoknak, első sorban a focinak. Ugyanakkor pedig pénzt vont el az önkormányzatoktól. 

285 millió forint: ennyi volt az a pénz, ami a súlyadóból maradt volna Szombathelyen, és amit a kormány magához rendelt. A parkolás ingyenessé tételével pedig havonta 43-44 millió forint esik ki az önkormányzat büdzséjéből.

Nem csoda hát, ha ebben a helyzetben a Haladás plusz 20 milliójára nem bólintott rá a városvezetés.

Említve volt a Viktória is. Egy korábban megjelent állítás szerint a női focisták sem kaptak pénzt az önkormányzattól. Ez egyébként nem igaz.

A városi költségvetésből 10 millió forintot kapott a Haladás-Viktória. Vagyis a felnőtt csapat, aminek befogadására azért volt korábban szüksége a Haladásnak, hogy megkapja a liszenszet. Az MLSZ előírása szerint ugyanis az NB1, és NB2 férfi kluboknak is indítaniuk kell női utánpótlás csapatokat. A Haladás ezt a Viktóriával fuzionálva tette meg. A Viktória azóta évi 5 millió forintot kap a Haladástól. 

Kiss Tamás, a Viktória ügyvezetője megkeresésünkre azt mondta, hogy a megkapták a várostól a felnőtt csapatnak ígért 10 millió forintot, ezt a februári és márciusi fizetésekre el is költötték. Külön soron szerepel még 8 millió forint, ami az utánpótlás működését segíti. Ezzel kapcsolatban arról informálta a városvezetés, hogy valószínű ezt a pénzt nem fogják megkapni, a megszorítások miatt ugyanis át kell alakítani a költségvetést. De a hivatalos értesítés még nem érkezett meg ezzel kapcsolatban.

Haladás helyzetét valóban megnehezíti az a bérleti szerződés, amit a klub a Sportkomplexummal kötött, ugyanis ha használják, ha nem, a csapatnak akkor is fix havi bérleti díjat kell fizetnie. Igaz, a Haladás ezzel együtt otthonának tekintheti az épületet, hiszen – bár edzéseket nem tartanak a centerpályán – minden felszerelésüket az stadionban tárolják.

Információnk szerint a Sportkomplexum és a csapat vezetése pont egy újratárgyalás előtt állnak, ami könnyebb viszonyokat teremtene a Szombathelyi Haladásnak, vagyis a valós használat után kellene fizetniük a bérleti díjat. 

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.