A tiszta levegőért szólalt fel a Jövő Nemzedék Szószólója, ám kifelejtett valamit...

Bazsó Bálint 2020-11-16 20:03:16
Igen, az ingyenes parkolást.

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója levélben kereste meg Dr. Müller Cecíliát, az Országos Tisztifőorvos Asszonyt, kérve, hogy hívja fel a lakosság figyelmét a tiszta levegő fokozottan fontos szerepére a koronavírus járvány elleni küzdelemben.

Mint írja:

„A szennyezett levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a légzőszerveket, a szívet és a keringési rendszert, ezért a levegőminőség javításának meghatározó szerepe van a koronavírus terjedésének megelőzésében és a vírus okozta megbetegedések, illetve halálesetek csökkentésében". Jelen járványügyi helyzetben az egészségkárosodások csökkentése, a halálesetek megelőzése a legfontosabb cél és ennek egyik alapvető eleme a tiszta levegő. Javuló levegőminőséget pedig csakis az állampolgárok közreműködésével lehet elérni. Ehhez szükség van a megfelelő tájékoztatásra, valamint a káros kibocsátást eredményező égetések veszélyeire való
figyelmeztetésre."

Fotó: MTI/Kovács Attila

Felhívta a figyelmet arra is, hogy hazai és nemzetközi tudományos munkák sora mutatta már ki a COVID-19 és a levegő minősége közötti szoros kapcsolatot.

Eszerint a légszennyezettségnek hosszabban kitett személyeknél a halálos kimenetelű esetek aránya nagyobb, mint azoknál, akik tiszta levegőjű környezetben élhetnek.

Fotó: MTI Fotó/Balogh Zoltán

A kormány ajánlása: Szellőztessen!

A szószóló szerint a Kormány a koronavírus elleni védekezési eszközök között kiemelt helyen említi a gyakori szellőztetést. Ezért nem mindegy, hogy szellőztetéskor milyen minőségű levegőt engedünk otthonainkba.

Tiszta levegőhöz csak akkor juthatunk, ha a lakosság felhagy a kerti hulladék és az avar égetésével, ha szomszédaink elfogadják, hogy a hulladék fűtőanyagként történő égetésével káros anyagok szabadulnak fel, veszélyeztetve ezzel nemcsak a saját, hanem mások egészségét is, aki a füstöt belélegzi.

- írja a levelében Bándi.

A szószóló ezért arra kér mindenkit, hogy legyen erre tekintettel, és saját maga is járuljon hozzá a levegő tisztaságának megőrzéséhez, komposztálja a kerti hulladékot és csak megfelelő minőségű tüzelőt használjon.

Ingyenes parkolás a hegyi levegőért

Mint ismert, a kormány egyik első intézkedése volt az ingyenes parkolás tavaszihoz hasonló bevezetése. A döntés ellen a szakmai szervezetek mellett több önkormányzat is kézzel-lábbal tiltakozott, hiszen ezzel egyrészt újabb réseket ütöttek az így is ezer sebből vérző önkormányzati költségvetéseken, másrészt 

a forgalom növekedésével és a belvárosokban parkolóhelyet kereső cirkáló autók miatt tovább romlott a levegő minősége.

És hogy ez ne legyen elég, a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban az ott lakók életét megkeserítő döntés jóvoltából több helyen szinte lehetetlenné vált a parkolás, így nem is csoda, hogy például Győrben már alternatív megoldást dolgozott ki a város vezetése.

Így oldja meg a belvárosi parkolási gondokat Győr

Közlekedési táblával oldja meg az ingyenes parkolás miatt kialakult parkolóhiányt a városvezetés szerdától - derült ki a pénteki covid-híradóból. Bérlet nélkül csak 11 és 16 óra között lehet majd parkolni a belváros felszíni parkolóiban, egyébként a mélygarázsokat és parkolóházakat kell használni.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.