A tiszta levegőért szólalt fel a Jövő Nemzedék Szószólója, ám kifelejtett valamit...

Bazsó Bálint 2020-11-16 20:03:16
Igen, az ingyenes parkolást.

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója levélben kereste meg Dr. Müller Cecíliát, az Országos Tisztifőorvos Asszonyt, kérve, hogy hívja fel a lakosság figyelmét a tiszta levegő fokozottan fontos szerepére a koronavírus járvány elleni küzdelemben.

Mint írja:

„A szennyezett levegő és a koronavírus elsődlegesen ugyanazokat a szerveket támadja meg: a légzőszerveket, a szívet és a keringési rendszert, ezért a levegőminőség javításának meghatározó szerepe van a koronavírus terjedésének megelőzésében és a vírus okozta megbetegedések, illetve halálesetek csökkentésében". Jelen járványügyi helyzetben az egészségkárosodások csökkentése, a halálesetek megelőzése a legfontosabb cél és ennek egyik alapvető eleme a tiszta levegő. Javuló levegőminőséget pedig csakis az állampolgárok közreműködésével lehet elérni. Ehhez szükség van a megfelelő tájékoztatásra, valamint a káros kibocsátást eredményező égetések veszélyeire való
figyelmeztetésre."

Fotó: MTI/Kovács Attila

Felhívta a figyelmet arra is, hogy hazai és nemzetközi tudományos munkák sora mutatta már ki a COVID-19 és a levegő minősége közötti szoros kapcsolatot.

Eszerint a légszennyezettségnek hosszabban kitett személyeknél a halálos kimenetelű esetek aránya nagyobb, mint azoknál, akik tiszta levegőjű környezetben élhetnek.

Fotó: MTI Fotó/Balogh Zoltán

A kormány ajánlása: Szellőztessen!

A szószóló szerint a Kormány a koronavírus elleni védekezési eszközök között kiemelt helyen említi a gyakori szellőztetést. Ezért nem mindegy, hogy szellőztetéskor milyen minőségű levegőt engedünk otthonainkba.

Tiszta levegőhöz csak akkor juthatunk, ha a lakosság felhagy a kerti hulladék és az avar égetésével, ha szomszédaink elfogadják, hogy a hulladék fűtőanyagként történő égetésével káros anyagok szabadulnak fel, veszélyeztetve ezzel nemcsak a saját, hanem mások egészségét is, aki a füstöt belélegzi.

- írja a levelében Bándi.

A szószóló ezért arra kér mindenkit, hogy legyen erre tekintettel, és saját maga is járuljon hozzá a levegő tisztaságának megőrzéséhez, komposztálja a kerti hulladékot és csak megfelelő minőségű tüzelőt használjon.

Ingyenes parkolás a hegyi levegőért

Mint ismert, a kormány egyik első intézkedése volt az ingyenes parkolás tavaszihoz hasonló bevezetése. A döntés ellen a szakmai szervezetek mellett több önkormányzat is kézzel-lábbal tiltakozott, hiszen ezzel egyrészt újabb réseket ütöttek az így is ezer sebből vérző önkormányzati költségvetéseken, másrészt 

a forgalom növekedésével és a belvárosokban parkolóhelyet kereső cirkáló autók miatt tovább romlott a levegő minősége.

És hogy ez ne legyen elég, a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban az ott lakók életét megkeserítő döntés jóvoltából több helyen szinte lehetetlenné vált a parkolás, így nem is csoda, hogy például Győrben már alternatív megoldást dolgozott ki a város vezetése.

Így oldja meg a belvárosi parkolási gondokat Győr

Közlekedési táblával oldja meg az ingyenes parkolás miatt kialakult parkolóhiányt a városvezetés szerdától - derült ki a pénteki covid-híradóból. Bérlet nélkül csak 11 és 16 óra között lehet majd parkolni a belváros felszíni parkolóiban, egyébként a mélygarázsokat és parkolóházakat kell használni.

Szólj hozzá!

Csaknem hétezer fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 156 beteg

6819 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 211 527 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - olvasható a Koronavirus.gov.hu-n.

Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat

Az ország nyugati részén hosszabb időre kisüthet a nap. A Dunántúlon az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként élénk lökések kísérhetik.

A magyar kormány korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Egy hét múlva dönthetnek arról, hogyan tovább.

Nemény András: Az advent lényege leginkább belül van

Szombathely polgármestere szerint a város egy erős közösség.

A legkisebb szám a 38-as volt a mai ötöslottó sorsoláson

Aki születésnapokkal játszik, annak veszett fejsze nyele volt a hét.

Meggyújtották a szombathelyi adventi koszorú első gyertyáját

Idén a vírushelyzet miatt nagyobb rendezvény nélkül tartották meg az eseményt.

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

van még itt cikk a témában:

Veszélyhelyzet idején nem mondhatnak fel az egészségügyi dolgozók

Szombat este megjelent az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló kormányrendelet. Ez az a jogszabály, amely rögzíti az egészségügyi dolgozók munkaügyi feltételeit és a bérezését is. 44 napban maximalizálták a kirendelés időtartamát, viszont veszélyhelyzet idején nem lehet felmondani.