Négy év után új látványterv készült arról a térről, aminek a felújítását épp Dézsi Csaba András akadályozta meg

Pintér Bence 2024-03-12 06:22:35
Korábban Borkai alatt 838 milliót költöttek a tervezésére.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Látványtervet osztott meg Facebookon Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz-KDNP) a II. János Pál pápa tér felújításáról, amelyet egyébként a színház felújításával együtt éppen ő állított le 2020-ban. Az elképzelések szerint így festene a város egyik központi tere, amelynek siralmas állapotáról korábban mi is készítettünk pár videós anyagot:

Mint arról korábban írtunk,

a Borkai-féle városvezetés idején csak a II. János Pál pápa tér tervezésére elköltött a város 838 milliárd forintot a TSPC nevű cégnél,

amit el is bukott, amikor Dézsi 2020-ban leállította az egész felújítást. A színház felújításának tervezése 887 millióba került. Dézsi az épületet eredetileg le akarta rombolni, de miután kiderült, hogy még a fideszes győri választók kétharmada is ellenzi a dolgot, elállt ennek hangos propagálásától.

A parkoló fúrta volna meg a színházfelújítást?

A GyőrPlusz Rádió korábbi rádióinterjújában további érdekes megjegyzéseket tett a polgármester az üggyel kapcsolatban. Arra a saját maga által feltett kérdésre, hogy miért nem a korábbi terveket használják a II. János Pál pápa térrel, elmondta: azért, mert az használhatatlan, annyira, hogy önmagában ez a terv – az automata mélygarázs terve – „fúrta meg” a színház felújítását.

Ugyan valóban elhangzott az érvek között, hogy az egy rossz eleme a tervnek, Dézsi Csaba András valójában főleg egy sor másik érvet sorakoztatott fel három éve amellett, hogy miért kéne szerinte lerombolni a színházat, ami a győri és Győr környéki emberek összefogásával épült meg 1973 és 1978 között. Például azt, hogy „a jelenlegi épület energetikailag katasztrofális”, vagy hogy

„olyan rossz állapotban van a színház, hogy nagyon sok milliárdot kell arra költeni, hogy ne szakadjon be a teteje, ne ázzon fel a pincéje, az egész kinézzen valahogy”.

Ezeket az állításokat aztán sosem sikerült dokumentumokkal alátámasztani

Na de mihez varrják a kabátot?

A II. János Pál pápa tér tervezésére tehát egyszer már az egyik fideszes polgármester alatt elköltött a város 838 millió forintot, most pedig ötletpályázatot írtak ki rá, mert a 838 millióból készült terv a másik fideszes polgármester szerint használhatatlan volt.

A kérdés azonban adott volt: pontosan mihez is tervezzenek teret az építészek?

A kérdés annyira éget voltő, hogy még a GyőrPlusz műsorában is elhangzott Herkely Ákos szájából: akkor most színház lesz ott? Vagy nem? Dézsi polgármester akkor azt mondta, hogy „hát a színházépület vagy elkerül onnan, vagy nem”, majd ezután elkezdett arról beszélni, hogy milyen jó vita indult el erről neki hála – amiben egyébként ő nem vett részt, illetve azt az álláspontot képviselte, hogy aki nem akarja lerombolni a színházat, az primitív.

A friss posztban  azt írta a polgármester: „45 éve, amikor a tér elkészült, a Nemzeti Színházunk társulata mellett a Győri Balett is helyet kapott. Azt, hogy ez az épület azóta és jelenleg is mindkét társulat otthona, most a külsőségekben is megjelenítjük”, és a látványterven is az látszik, hogy az új tér elemeire felvésik, hogy ez az épület itt – aminek felújításáról továbbra sincs semmi hír – a színház és a balett otthona.

Szólj hozzá!

Fókuszban a csapatépítés!

A csapatépítőkért van, aki rajong, ám többen akadnak, akik a szemüket forgatva értesülnek a következő alkalomról. Miért van ez így? Azért, mert a csapatépítésről mindenkinek mások az élményei, és igen, akad olyan, hogy nem éppen kellemesek.

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.