Az ígérthez képest háromszoros áron köthetnének rá a sárásiak az új csatornára

Pintér Bence 2022-06-24 06:15:00
Rögtönzött lakossági fórumot tartottak Győrben, Sárás településrészen a helyiek, miután kiderült: Dézsi polgármester kampányígéretéhez képest többszörös áron köthetik csak rá ingatlanukat az elkészült gerincvezetékre.

Mintegy negyven ember jelent meg azon a lakossági fórumon, amelyet csütörtök délutánra hívtak össze Győr Sárás városrészének azon lakói, akik érintettek a sárási csatornafejlesztés második ütemében, és akik nemrég levelet kaptak a Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatójátók, Rácz Attilától. A levélből kiderül: fejenként nagyjából 600 ezer forintba kerül, hogy a 107 érintett ingatlan lakói rácsatlakozzanak az áprilisban elkészült új szennyvízcsatornára.

A fórum összehívásának alapvető oka, hogy az ingatlantulajdonosok nem értik: pontosan milyen munkákért, és miért ennyit kell fizetniük, ha azt az ígéretet kapták a polgármestertől két éve, hogy kétszázezernél többe nem fog ez kerülni nekik.

Ráadásul a váratlanul kiküldött szerződés hatodik pontja azt mondja ki, hogy aki aláírja azt, az eláll attól, hogy a kiszabott közműfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban a későbbiekben reklamálnak.

De indítsunk egy kicsit távolabbról: a történet szálai a rendszerváltás előtti évtizedekbe nyúlnak vissza, amikor Sárás még üdülőterület volt, viszont volt rá lefektetett ígéret, hogy a közeljövőben ez a státsuz megváltozik, és közművesíteni fogják majd ezeket az utcákat. Így az idősebb helyiek visszaemlékezése szerint más, üdülőterületnek számító városrészhez képest itt háromszoros-négyszeres négyzetméterárakon keltek el telkek.

Így emlékszik Bárány István, a körzet ellenzéki jelöltként bejutott független önkormányzati képviselője is, aki azonban rögtön hozzáteszi: ez az ígéret a rendszerváltás után gyakorlatilag semmissé vált. Másrészről viszont – és ezt már Pollreisz Balázs, az MSZP képviselője emlegeti fel, aki szintén megjelent a fórumon – a sárási csatornázás ügye közügy, hiszen a terület a vízbázis felett fekszik, tehát fontos, hogy a csatornázás itt minél hamarabb megoldott legyen.

Volt egy ígéret

Az Írisz utca és a Hortenzia utca kereszteződéséhez közel, egy árnyékos szakaszon tartott csütörtöki találkozón először Bárány ragadta magához a szót, aki ugyan Dézsi Csaba Andrást támogatta a 2020-as megismételt polgármesterválasztáson, de az egyetlen olyan képviselő volt, aki körzetébe – ez mindjárt fontos lesz – a három legesélyesebb polgármesterjelöltet is elhívta egy-egy fórumra.

Ezen a 2020-as fórumon – amiról itt van egy kis videós összeállítás, ahonnan nyitóképünket is kivágtuk – Dézsi Csaba András, az akkor még csak polgármester-jelölt fideszes politikus a sárásiak szerint felháborodásának adott hangot, hogy a 2011-ben elkészült első ütem után nem haladt tovább a csatornázási munka, és megígérte a sárásiaknak, hogy polgármesterként hamar fog ezügyben intézkedni.

Az akkori fórumon jelenlévők visszaemlékezése szerint olyan ígéret hangzott akkor el, hogy a gerincvezetéket a város építi, a rákötésért pedig 200 ezer forintot kell majd fizetnie a lakóknak.

Az intézkedésról tett ígéretét kissé megcsúszva betartó a polgármester egy évvel később, 2021 februárban különített el mintegy 78,5 millió forintot a sárási csatornázás második ütemére, amelynek kivitelezését egyébként a Kultúrmérnök Kft. nyerte el, és amely munka végül idén áprilisban el is készült.

Végeztünk, hatszáz!

A most kézhez kapott szerződéstervezet alapján kiderült: a közműfejlesztési hozzájárulás 900 ezer forint, amiből a lakosoknak 600 ezer forintot kell megfizetni, de

ebben úgy tűnik, hogy mégis benne van a gerincvezeték kiépítésének ára, amelyet pedig a fórumon a polgármester elvileg a város nevében felvállalt.

Ezekre az ígéretekre Dézsi polgármester már úgy tűnik, hogy nem emlékszik: Bárány István azt jelezte, hogy különféle egyeztetéseken mondta, hogy szerinte nyilvánosan nem ezt ígérték, de erre nem kapott érdemi reakciót tárgyalópartnereitől. Dézsi polgármester egyébként ezek szerint nem véletlenül emelte ki kissé kioktató hangnemben a legutóbbi közgyűlésen, ahol ezt elfogadták, hogy micsoda nagy dolog, hogy immár kamatmentes részletre lehet fizetni az ilyen hozzájárulást – ahhoz képest, hogy háromszor annyit kell fizetniük a sárásiaknak, mint ami ígérve lett nekik, ez a könnyítés azért nem tűnik jelentősnek.

Bárány István szerint ráadásul ezt az összeget már jóval a választás előtt eldöntötték, legalábbis két héttel április 3. előtt már biztos ismert volt, mégis csak most küldték ki a leveleket a lakosoknak, akik közül még nem is mind kapták meg a kitöltendő szerződést.

Egy kiskapu van: akinek dokumentált közműpótlója van, tehát olyan vízzáró tartálya, amit szippantós autóval szoktak is üríteni, az mentesül a hozzájárulás befizetése alól. Az első ütemben, 2011-ben a 78 érintet ingatlanból 11-en így kerülték el az egyébként akkor is vitatott összeg kifizetését.

A fórumon Pollreisz Balázs és Bárány István is azt javasolta a helyieknek, hogy semmiképpen ne írjanak alá egy olyan szerződést, amely eltiltja őket bármiféle további reklamációtól, és ami nem részletezi, hogy pontosan miért is kell fizetniük.

Ezen felül azt találták ki, hogy segítenek összehozni egy lakossági fórumot Rácz Attilával, a Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatójával, aki valójában válaszolni tud a kérdésekre. Felmerült, hogy a polgármester is illetékes lenne, az egyik sárási azt mondta, hogy szerinte az lenne tisztességes, ha Dézsi Csaba András most is kiállna eléjük, és elmondaná, hogy miért alakult így ez a helyzet. Ebben – mármint hogy megjelenik a polgármester – azonban a helyiek nem bíznak.

A sárási csatorna-saga még közel sem jár a végén: az első ütemnél is hasonló lakossági tiltakozással találkozott a város, a második ötem most futja a köröket, a harmadik-negyedik ütemet pedig még el sem kezdték építeni, és bekötésüket egyelőre el sem bírná a rendszer. A fórumon elhangzottak alapján most is kétséges, hogy a 107 ingatlan bekötését fogja-e bírni a leharcolt átemelő szivattyú.

Szólj hozzá!

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.

Egy csoport blokkolja a forgalmat az Erzsébet-hídon

Rendőrök intézkednek a helyszínen.