Győr nem licitál az eladósorba került Rába-telekrészre

Pintér Bence 2023-11-22 07:43:00
Szűkszavúan válaszolt a lakossági fórumon Dézsi Csaba András polgármester.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Hiába árulja a Rába Járműipari Holding Nyrt. a városréti, parlagon álló területének egy részét, és hiába kezdett éppen most a terület átminősítésébe a győri önkormányzat, a területre korábban kulturális negyedet álmodó

Dézsi Csaba András polgármester elmondása szerint a város nem fog licitálni a legalább 4 milliárd forintért árult területre.

Mindez a keddi lakossági fórumon derült ki, ahol a főpítész Szaksz Vince mellett Dézsi is megjelent. Lakosok kevésbé, ami nem meglepő, tekintve hogy munkanapon 11 órakor volt az ülés. Erre Papp László Tamás, az Átlátszó újsáírója rá is kérdezett, és azt a választ kapta: legközelebb igyekeznek későbbi időpontra rakni, ha lesz ilyesmi.

Kérdésünkre, miszerint mi a helyzet a kulturális negyeddel az új fejlemények tükrében, a polgármester azt válaszolta, hogy a város nem fog licitálni a területre; majd ismételt kérdésünkre, miszerint ha most valaki felvásárolja a területet, és mondjuk lakások fejlesztésébe kezd ott, akkor a város elengedi-e a kulturális negyed témáját, Dézsi polgármester elismételte, hogy a város nem vesz részt a liciten, és az eladás után megvizsgálják majd, hogy milyen lehetőségek vannak.

Az is kiderült a fórumon Hargitai István, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület belvárosi-révfalui képviselőjelöltjének kérdésére, hogy  rekultiváció kérdése ennek az átminősítési folyamatnak nem része, az új vevőnek kell majd ezzel foglalkoznia, ha építeni akar a területen. Az is kiderült, hogy a korábbi szabályozáshoz képest növelték a leendő zöldfelületek szabályozási arányát.

Időközben felkerült a város honlapjára a korábbi rendkívüli városstratégiai bizottsági ülés jegyzőkönyve is, amelyben Pollreisz Balázs (MSZP) és Bárány István (független) arról próbált érdeklődni, hogy miért siet annyira ezzel a módosítással az önkormányzat, mi az oka a dolognak. Erre azonban többedszeri visszakérdezésre sem kaptak választ.

De mi az a kulturális negyed?

A Győri Nemzeti Színház épülete kész tervekkel és megígért állami finanszírozással a felújításra várt, mikor 2020 tavaszán kiderült, hogy Dézsi Csaba András frissen megválasztott polgármesternek egészen más tervei vannak: a felújítás helyett hatalmas gigaprojektet, 600 milliárd forintos kulturális negyedet álmodott az egykori Rába-gyár területére.

Végül se a felújítás, se a kulturális negyed építése nem indult meg eddig a ciklusban. A színház és a II. János Pál pápa tér megtervezésére még a Borkai-korszakban elköltött kétmilliárd forintot a város, miközben a kulturális negyed előzetes tervei is kétszer, két különböző iroda gondozásában készültek el az elmúlt négy évben, de közben kiderült, hogy a kormány is irreálisnak találja a tervet. A legutóbbi hír a környékről az volt, hogy ötletpályázatot írnak ki a színház előtti, gyalázatos állapotban lévő II. János Pál pápa tér felújítására.

Dézsi szerint biztos, hogy új színházat kell építeni. A polgármester szerint a színház maga 100 milliárdba kerülne, és ez folyamatban van, dolgoznak rajta. 2020-ban egyébként még azt mondta: „Olcsóbb lebontani, s egy újat építeni, mint felújítani a régit.” A belvárosi épület felújítása 40 milliárd forintba került volna a tervek szerint, ami kevesebb, mint 100 milliárd forint.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.