Árverésre bocsátja a győri Rába Nyrt. a városréti ingatlan egy részét

Pintér Bence 2023-11-10 16:16:00
Lehet, hogy a tervezett kulturális negyed területének egy része kerül kalapács alá?

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki rendkívüli közgyűlése jóváhagyta, hogy a járműgyártó vállalat árverés útján értékesítse a győri Városrétként ismert területe egy részét – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön. Ez az a terület, ahová Dézsi Csaba András győri polgármester korábban 600 milliárd foritnba kerülő kulturális negyedet álmodott, és amely terület rendezése a győri közgyűlés és a vonatkozó bizottság agendáján is szerepelt az elmúlt hetekben.

A közgyűlési határozat szerint a vállalat négyzetméterenként nettó 37 435 forintért, de minimum nettó 4 milliárd 87 millió forint kikiáltási áron értékesíti az ingatlant az MNV Zrt. által működtetett Elektronikus Aukciós Rendszeren keresztül, és a legmagasabb vételárat felajánló árverezővel köti meg az adásvételi szerződést.

Az október 19-én a BÉT oldalán közzétett közgyűlési előterjesztés szerint a terület mintegy 109 170 négyzetméter nagyságú, tehát az elárverezendő rész nem fedi le az egész itteni területet, bár az nem teljesen tiszta, hogy a városvezető hova képzelte el a kulturális negyedet. Kérdés, hogy licitál-e a város a minimum négy milliárd forintba kerülő ingatlanra, vagy ez nem olyan terület, amit a kulturális negyed részének szánt a polgármester.

A közgyűlési anyagot áttekintve a szóban forgó terület Árkádhoz, illetve a részben házakkal beépült részhez közeli, itt kékkel körülhatárolt terület, mutatjuk:

Annyi biztos, hogy az eladással párhuzamosan beindult a városháza gépezete is, hogy átalakítsa a terület helyzetét a rendezési tervben, és forrásaink szerint a Rába és a város tárgyalt az utóbbi időszakban a területről.

Az értékesítendő rész nem közművesített, részben betonozott, a felszín feletti korábbi épületeket padlószintig lebontották. A területen ugyanakkor egy csapadékvíz-átemelő műtárgy és több épület alagsora található. Ezt az ingatlant a Rába az értékesítési célú ingatlanok között tartja nyilván, a csoport működéséhez nem szükséges, jelenlegi funkciója nem tartozik a fő tevékenységei közé. Az előterjesztés szerint a sikeres tranzakció további eredmény- és készpénz többletet biztosít a vállalat számára a Rába Modernizációs Program 2025 elnevezésű programhoz.

A cég rendkívüli közgyűlésén döntöttek arról is, hogy felújítják az 1969-ben épült, 67 ezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnokot. Az előterjesztés szerint a gyártócsarnok stratégiai jelentőségű a Rába Futómű Kft. működésében. A fejlesztés részeként megszüntetik az üzemelést zavaró problémákat, például beázásokat, korszerűsítik a gépészeti, villamos és energetikai rendszert. A fejlesztést több lépcsőben kívánja megvalósítani a Rába a következő években. A társaság előzetes becslései szerint a felújítás teljes költségvetése meghaladja a 6 milliárd forintot. A felújítás finanszírozásához támogatást tervez igénybe venni a Rába.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfólióját négy önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész, a jármű és a hajtómű üzletág. A Rába Járműipari Holding Nyrt. az idei év első fél évében 40 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, amely az elmúlt húsz év legmagasabb féléves árbevétele volt. A csoport adózott eredménye az idei első fél évben 2,4 milliárd forint nyereség volt. A Rába Nyrt. részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. A részvény szerdán 1535 forinton zárt, az elmúlt egy évben maximuma 1575 forint, minimuma 1105 forint volt.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.