Árverésre bocsátja a győri Rába Nyrt. a városréti ingatlan egy részét

Pintér Bence 2023-11-10 16:16:00
Lehet, hogy a tervezett kulturális negyed területének egy része kerül kalapács alá?

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki rendkívüli közgyűlése jóváhagyta, hogy a járműgyártó vállalat árverés útján értékesítse a győri Városrétként ismert területe egy részét – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön. Ez az a terület, ahová Dézsi Csaba András győri polgármester korábban 600 milliárd foritnba kerülő kulturális negyedet álmodott, és amely terület rendezése a győri közgyűlés és a vonatkozó bizottság agendáján is szerepelt az elmúlt hetekben.

A közgyűlési határozat szerint a vállalat négyzetméterenként nettó 37 435 forintért, de minimum nettó 4 milliárd 87 millió forint kikiáltási áron értékesíti az ingatlant az MNV Zrt. által működtetett Elektronikus Aukciós Rendszeren keresztül, és a legmagasabb vételárat felajánló árverezővel köti meg az adásvételi szerződést.

Az október 19-én a BÉT oldalán közzétett közgyűlési előterjesztés szerint a terület mintegy 109 170 négyzetméter nagyságú, tehát az elárverezendő rész nem fedi le az egész itteni területet, bár az nem teljesen tiszta, hogy a városvezető hova képzelte el a kulturális negyedet. Kérdés, hogy licitál-e a város a minimum négy milliárd forintba kerülő ingatlanra, vagy ez nem olyan terület, amit a kulturális negyed részének szánt a polgármester.

A közgyűlési anyagot áttekintve a szóban forgó terület Árkádhoz, illetve a részben házakkal beépült részhez közeli, itt kékkel körülhatárolt terület, mutatjuk:

Annyi biztos, hogy az eladással párhuzamosan beindult a városháza gépezete is, hogy átalakítsa a terület helyzetét a rendezési tervben, és forrásaink szerint a Rába és a város tárgyalt az utóbbi időszakban a területről.

Az értékesítendő rész nem közművesített, részben betonozott, a felszín feletti korábbi épületeket padlószintig lebontották. A területen ugyanakkor egy csapadékvíz-átemelő műtárgy és több épület alagsora található. Ezt az ingatlant a Rába az értékesítési célú ingatlanok között tartja nyilván, a csoport működéséhez nem szükséges, jelenlegi funkciója nem tartozik a fő tevékenységei közé. Az előterjesztés szerint a sikeres tranzakció további eredmény- és készpénz többletet biztosít a vállalat számára a Rába Modernizációs Program 2025 elnevezésű programhoz.

A cég rendkívüli közgyűlésén döntöttek arról is, hogy felújítják az 1969-ben épült, 67 ezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnokot. Az előterjesztés szerint a gyártócsarnok stratégiai jelentőségű a Rába Futómű Kft. működésében. A fejlesztés részeként megszüntetik az üzemelést zavaró problémákat, például beázásokat, korszerűsítik a gépészeti, villamos és energetikai rendszert. A fejlesztést több lépcsőben kívánja megvalósítani a Rába a következő években. A társaság előzetes becslései szerint a felújítás teljes költségvetése meghaladja a 6 milliárd forintot. A felújítás finanszírozásához támogatást tervez igénybe venni a Rába.

A Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfólióját négy önálló, egymáshoz kapcsolódó üzletág alkotja: a futómű, az alkatrész, a jármű és a hajtómű üzletág. A Rába Járműipari Holding Nyrt. az idei év első fél évében 40 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, amely az elmúlt húsz év legmagasabb féléves árbevétele volt. A csoport adózott eredménye az idei első fél évben 2,4 milliárd forint nyereség volt. A Rába Nyrt. részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik. A részvény szerdán 1535 forinton zárt, az elmúlt egy évben maximuma 1575 forint, minimuma 1105 forint volt.

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.