Itt az ideje, hogy színt valljon a fideszes győri városvezetés a különösen veszélyes ipari övezet ügyében

Pintér Bence 2023-10-30 15:49:00
Nem elfogadható és a lokálpatriotizmus ellentéte, hogy Dézsi Csaba András és a fideszes városvezetés azzal takarózik, hogy ők csak a fővárosi kormányt szolgálják ki kérdés nélkül.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson. Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Elképesztő dolog történt Győrben múlt héten, bár a médiában folyó nagy Borkai-Dézsi adok-kapokban talán kevésbé kapott elég nagy figyelmet:

a győri főépítész elismerte, hogy a tervezett Ipari Park-bővítés, szentiváni 400 hektáros területét a fideszes Dézsi Csaba András által vezetett önkormányzat már különösen veszélyes ipari övezetként (Gipz) kezeli, és ennyi.

Sosem derült ki egy év alatt, hogy egyáltalán mi szükség van a különösen veszélyes minősítésre, milyen érdeklődő cég tevékenysége követeli ezt meg. Dézsi Csaba András és hivatala az ügyben a partnerségi egyeztetés nyomán beérkezett véleményeket semmibe vette, a helyben összegyűjtött 5585 aláírást semmibe vette, és Győr választott képviselői semdönthettek arról, hogy áldásukat adják-e a dologra. A fideszes városvezetés álláspontja az, hogy a kormányhatározat döntött, és ez van. Mindenki menjen haza a kertjét kapálgatni, míg megteheti.

A fideszes városvezetés a jelek szerint képtelen az ügyben a győriek érdekeit képviselni a fővárosi kormány ellenében. Pedig az előző kampányban pont azt ígérte Dézsi Csaba András, hogy nem a fővárosból fogják megmondani, mi legyen Győrben.

Erre erősít rá, hogy a minap helyreigazítási kérelmet kaptunk ahhoz a cikkünkhöz, amelyben arról számoltunk be, hogy az önkormányzat a nyár folyamán felvásárolta a szentiváni földek jelentős részét. A többi között azt sérelmezi a helyreigazítás, hogy szerintük azt írtuk: az önkormányzat Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akar adni a földterületnek, ami a helyreigazítás érvelése alapján azért nem igaz, mert „nem Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata akarja adni a GIPZ besorolást”, hanem „a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelet 6/ZS §-a rendelkezett a terület jelentős mértékű zavaró hatású ipari területté nyilvánításáról”.

Magyarán szólva az önkormányzat azt állítja, hogy ők nem is akarják különösen veszélyes ipari területté alakítani a szentiváni földeket, azt a kormány akarja.

Vajon ha ez az állítás igaz lenne, akkor indított volna a győri önkormányzat a szóban forgó terület átminősítésére eljárást? Vajon ha ez igaz lenne, akkor mondaná-e azt a főépítész a Városstratégiai Bizottság ülésén, hogy az önkormányzat a szentiváni földeket valójában és a gyakorlatban már rég különösen veszélyes ipari területként kezeli? Azt kéne elhinnünk, hogy a városvezetés nem akarja a Gipz övezetet, viszont kérdés nélkül elfogadja azt, mert a kormány azt mondta?

Elképesztő félrebeszélés, borzalmas felelősséghárítás: egyetlen fideszes vezető sem árulja el, miért kell a különösen veszélyes minősítés, terveznek-e vízmérgező, vízzabáló akkugyárat, és senki nem meri vállalni az ügyben a felelősséget.

Rég itt az ideje, hogy a Győrt most vezető politikusok színt valljanak, és megmagyarázzák: akarnak-e ők különösen veszélyes Gipz-övezetet, és ha nem akarnak, akkor miért szolgálják ki mindenben a fővárosikormány akaratát. Miért bólintottak rá erre, ha pedig nem bólintottak rá, akkor miért nem tiltakoznak ellene, miközben egy egész városrész, és lassan egész Győr egy emberként tiltakozik ellene?

Én a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármester-jelöltjeként egy dolgot tudok ígérni: nem fogunk a győriek feje fölött döntést hozni ilyen alapvető fontosságú ügyekben sem.

Az elmúlt egy évben Győrszentiván városrész tapasztalta meg, milyen az, ha saját választott vezetői elárulják őket. De éppen ezért nem nyugodhat bele az ügybe egyetlen győri sem: bármikor egy tollvonással úgy dönthetnek a fővárosban, hogy a te kerted alá építenek egy különösen veszélyes akármit. És a jelek szerint nem számíthatsz arra, hogy a jelenlegi emberek, akiket a képviseleteddel megbíztál, kiálljanak az érdekeidért, hogy egyáltalán meghallgassák a véleményed.

Ha pedig a mindenkori, akármilyen színű kormány a fejünk fölött átnyúlva akarja meghatározni Győr jövőjét, ellen fogunk állni. Az a minimum, hogy a győri polgárokat minden részletről tájékoztatva, a véleményüket érdemben meghallgatva, transzparens módon szülessen döntés a várost évtizedekre meghatározó fejlesztésekről,

ha a Tiszta Szívvel a Városért egyesületen múlik, akkor a közgyűlés által kiírt népszavazáson fog eldőlni, akarunk-e Győrbe veszélyes üzemeket telepíteni.

Mi egyébként nem akarunk. Dézsi Csaba András viszont csak beszél róla, hogy nem engedne ilyesmit, a tettei alapján azonban semmi kifogása nincs ellene.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.