Itt az ideje, hogy színt valljon a fideszes győri városvezetés a különösen veszélyes ipari övezet ügyében

Pintér Bence 2023-10-30 15:49:00
Nem elfogadható és a lokálpatriotizmus ellentéte, hogy Dézsi Csaba András és a fideszes városvezetés azzal takarózik, hogy ők csak a fővárosi kormányt szolgálják ki kérdés nélkül.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson. Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Elképesztő dolog történt Győrben múlt héten, bár a médiában folyó nagy Borkai-Dézsi adok-kapokban talán kevésbé kapott elég nagy figyelmet:

a győri főépítész elismerte, hogy a tervezett Ipari Park-bővítés, szentiváni 400 hektáros területét a fideszes Dézsi Csaba András által vezetett önkormányzat már különösen veszélyes ipari övezetként (Gipz) kezeli, és ennyi.

Sosem derült ki egy év alatt, hogy egyáltalán mi szükség van a különösen veszélyes minősítésre, milyen érdeklődő cég tevékenysége követeli ezt meg. Dézsi Csaba András és hivatala az ügyben a partnerségi egyeztetés nyomán beérkezett véleményeket semmibe vette, a helyben összegyűjtött 5585 aláírást semmibe vette, és Győr választott képviselői semdönthettek arról, hogy áldásukat adják-e a dologra. A fideszes városvezetés álláspontja az, hogy a kormányhatározat döntött, és ez van. Mindenki menjen haza a kertjét kapálgatni, míg megteheti.

A fideszes városvezetés a jelek szerint képtelen az ügyben a győriek érdekeit képviselni a fővárosi kormány ellenében. Pedig az előző kampányban pont azt ígérte Dézsi Csaba András, hogy nem a fővárosból fogják megmondani, mi legyen Győrben.

Erre erősít rá, hogy a minap helyreigazítási kérelmet kaptunk ahhoz a cikkünkhöz, amelyben arról számoltunk be, hogy az önkormányzat a nyár folyamán felvásárolta a szentiváni földek jelentős részét. A többi között azt sérelmezi a helyreigazítás, hogy szerintük azt írtuk: az önkormányzat Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akar adni a földterületnek, ami a helyreigazítás érvelése alapján azért nem igaz, mert „nem Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata akarja adni a GIPZ besorolást”, hanem „a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelet 6/ZS §-a rendelkezett a terület jelentős mértékű zavaró hatású ipari területté nyilvánításáról”.

Magyarán szólva az önkormányzat azt állítja, hogy ők nem is akarják különösen veszélyes ipari területté alakítani a szentiváni földeket, azt a kormány akarja.

Vajon ha ez az állítás igaz lenne, akkor indított volna a győri önkormányzat a szóban forgó terület átminősítésére eljárást? Vajon ha ez igaz lenne, akkor mondaná-e azt a főépítész a Városstratégiai Bizottság ülésén, hogy az önkormányzat a szentiváni földeket valójában és a gyakorlatban már rég különösen veszélyes ipari területként kezeli? Azt kéne elhinnünk, hogy a városvezetés nem akarja a Gipz övezetet, viszont kérdés nélkül elfogadja azt, mert a kormány azt mondta?

Elképesztő félrebeszélés, borzalmas felelősséghárítás: egyetlen fideszes vezető sem árulja el, miért kell a különösen veszélyes minősítés, terveznek-e vízmérgező, vízzabáló akkugyárat, és senki nem meri vállalni az ügyben a felelősséget.

Rég itt az ideje, hogy a Győrt most vezető politikusok színt valljanak, és megmagyarázzák: akarnak-e ők különösen veszélyes Gipz-övezetet, és ha nem akarnak, akkor miért szolgálják ki mindenben a fővárosikormány akaratát. Miért bólintottak rá erre, ha pedig nem bólintottak rá, akkor miért nem tiltakoznak ellene, miközben egy egész városrész, és lassan egész Győr egy emberként tiltakozik ellene?

Én a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármester-jelöltjeként egy dolgot tudok ígérni: nem fogunk a győriek feje fölött döntést hozni ilyen alapvető fontosságú ügyekben sem.

Az elmúlt egy évben Győrszentiván városrész tapasztalta meg, milyen az, ha saját választott vezetői elárulják őket. De éppen ezért nem nyugodhat bele az ügybe egyetlen győri sem: bármikor egy tollvonással úgy dönthetnek a fővárosban, hogy a te kerted alá építenek egy különösen veszélyes akármit. És a jelek szerint nem számíthatsz arra, hogy a jelenlegi emberek, akiket a képviseleteddel megbíztál, kiálljanak az érdekeidért, hogy egyáltalán meghallgassák a véleményed.

Ha pedig a mindenkori, akármilyen színű kormány a fejünk fölött átnyúlva akarja meghatározni Győr jövőjét, ellen fogunk állni. Az a minimum, hogy a győri polgárokat minden részletről tájékoztatva, a véleményüket érdemben meghallgatva, transzparens módon szülessen döntés a várost évtizedekre meghatározó fejlesztésekről,

ha a Tiszta Szívvel a Városért egyesületen múlik, akkor a közgyűlés által kiírt népszavazáson fog eldőlni, akarunk-e Győrbe veszélyes üzemeket telepíteni.

Mi egyébként nem akarunk. Dézsi Csaba András viszont csak beszél róla, hogy nem engedne ilyesmit, a tettei alapján azonban semmi kifogása nincs ellene.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.