Közel ötmilliárd forintot költött nyáron Győr önkormányzata szentiváni földek felvásárlására

Pintér Bence 2023-09-25 17:27:00
Július elején 8 milliárd forint feletti összeg volt meg az Ipari Park-bővítésre kapott kölcsönből, augusztus végére 3,3 milliárd maradt.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Kedden közgyűlés, és mivel június óta nem ülésezett a testület, a polgármester hatáskörébe tartozó, egy napirendi pontként kezelt döntések listája hosszúra nyúlt: mintegy 156 oldalas a dokumentum.

Ennek egy jelentős részét a szentiváni földek felvásárlása/kisajtítása teszi ki,

amelyek értéke földterületenként a pár tízezeres tranzakciótól a százmilliónál is magasabb vételárig terjedhet. Nehéz is lenne követni, hogy pontosan mennyit költött erre a város, de a nyáron több alkalommal is rövid lejáratú betétbe tették el az OTP-nél az éppen szabadon mozdítható költségvetési összegeket, ahol külön feltüntették az Ipari Park-bővítési alapot.

Így tudjuk azt, hogy július 3-án (59-60. oldal a dokumentum számozása szerint) 8 milliárd forint volt ezen az alszámlán, míg augusztus 24-én (124-125. oldal) – az utolsó itt jegyzet ilyen tranzakciónál – már csak 3,3 milliárd forint.

Nem kizárt persze, hogy az alszámláról másra is költött az önkormányzat – innen fizetik az önkormányzati finanszírozású szentiváni levegőszennyezettségi mérést, illetve a terület bombamentesítését is –, de csak átfutva a földtranzakciókat is láthatjuk, hogy az összeg nagy része a földvásálásra ment el. Eredetileg ugye jóval szerényebb ajánlatokat tett az önkormányzat: míg most 1000-2000 forint közötti négyzetméterárak rajzolódnak ki az ajánlatokból, addig eredetileg 300 forintot fizetett volna négyzetméterenként.

A dolog azért is érdekes, mert Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz-KDNP) tavaly augusztusban elmagyarázta, miért az alacsony árat ajánlják. A rendkívüli közgyűlésen, amelyen a szentivániak is átadták a petícióikat, azt mondta: az biztos, hogy a város ingatlanspekulációban nem lesz partner, szerinte azért annyiért vásárolják fel a földet, amennyiért, mert a szakértő szerint annyit ér a terület. Mindezt az Audihoz és Borkai Zsolt korábbi polgármesterhez köthető földbiznisz kontextusában mondta el. Idén tavasszal megemelték az ajánlatot.

Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint, a terület értékesítése után visszafizetendő támogatást – Dézsi Csaba András megfogalmazásában: állami kölcsönt – kapott 2022-ben az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a megalapozott gyanú szerint a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet. Ami biztos, hogy ennek a területnek a kormány Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást adott, amelynek átültetését a győri rendezési tervbe az önkormányzat el is kezdte, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak 2022 augusztus eleje óta tiltakoznak5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen akkor, több tüntetést és lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi és víztisztasági mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

A 2024-es önkormányzati választáson a civilek Dr. Balog-Farkas Renátát indítják a győrszentiváni körzetben.

HELYREIGAZÍTÁS: Korábban Dézsi Csaba András posztja alapján azt írtuk, hogy kölcsönként kapta Győr a 10 milliárd forintot. A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány a jövőben visszatérítendő támogatást nyújtott az önkormányzatnak, amit ezek szerint a polgármester tévesen nevezett tavaly augusztusban állami kölcsönnek. Ezen felül helyt adtunk annak a helyreiazítási kérésnek is, amelyben azt sérelmezte az önkormányzat, hogy azt állítottuk: egész nyáron nem volt közgyűlés, miközben júniusban volt; illetve annak is, amelyben pontosították, hogy mikor mentek ki a szentiváni földek gazdáinak az új árajánlatok: nem nyáron, hanem még májusban.

PONTOSÍTÁS: Korábban megjelent cikkünket azzal pontosítanánk még az önkormányzat kérése alapján, hogy nem Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata akarja adni a GIPZ besorolást, hanem a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelet 6/ZS §-a rendelkezett a terület jelentős mértékű zavaró hatású ipari területté nyilvánításáról. A szöveget ennek megfelelően kiegészítettük.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.