Közel ötmilliárd forintot költött nyáron Győr önkormányzata szentiváni földek felvásárlására

Pintér Bence 2023-09-25 17:27:00
Július elején 8 milliárd forint feletti összeg volt meg az Ipari Park-bővítésre kapott kölcsönből, augusztus végére 3,3 milliárd maradt.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Kedden közgyűlés, és mivel június óta nem ülésezett a testület, a polgármester hatáskörébe tartozó, egy napirendi pontként kezelt döntések listája hosszúra nyúlt: mintegy 156 oldalas a dokumentum.

Ennek egy jelentős részét a szentiváni földek felvásárlása/kisajtítása teszi ki,

amelyek értéke földterületenként a pár tízezeres tranzakciótól a százmilliónál is magasabb vételárig terjedhet. Nehéz is lenne követni, hogy pontosan mennyit költött erre a város, de a nyáron több alkalommal is rövid lejáratú betétbe tették el az OTP-nél az éppen szabadon mozdítható költségvetési összegeket, ahol külön feltüntették az Ipari Park-bővítési alapot.

Így tudjuk azt, hogy július 3-án (59-60. oldal a dokumentum számozása szerint) 8 milliárd forint volt ezen az alszámlán, míg augusztus 24-én (124-125. oldal) – az utolsó itt jegyzet ilyen tranzakciónál – már csak 3,3 milliárd forint.

Nem kizárt persze, hogy az alszámláról másra is költött az önkormányzat – innen fizetik az önkormányzati finanszírozású szentiváni levegőszennyezettségi mérést, illetve a terület bombamentesítését is –, de csak átfutva a földtranzakciókat is láthatjuk, hogy az összeg nagy része a földvásálásra ment el. Eredetileg ugye jóval szerényebb ajánlatokat tett az önkormányzat: míg most 1000-2000 forint közötti négyzetméterárak rajzolódnak ki az ajánlatokból, addig eredetileg 300 forintot fizetett volna négyzetméterenként.

A dolog azért is érdekes, mert Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz-KDNP) tavaly augusztusban elmagyarázta, miért az alacsony árat ajánlják. A rendkívüli közgyűlésen, amelyen a szentivániak is átadták a petícióikat, azt mondta: az biztos, hogy a város ingatlanspekulációban nem lesz partner, szerinte azért annyiért vásárolják fel a földet, amennyiért, mert a szakértő szerint annyit ér a terület. Mindezt az Audihoz és Borkai Zsolt korábbi polgármesterhez köthető földbiznisz kontextusában mondta el. Idén tavasszal megemelték az ajánlatot.

Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint, a terület értékesítése után visszafizetendő támogatást – Dézsi Csaba András megfogalmazásában: állami kölcsönt – kapott 2022-ben az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a megalapozott gyanú szerint a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet. Ami biztos, hogy ennek a területnek a kormány Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást adott, amelynek átültetését a győri rendezési tervbe az önkormányzat el is kezdte, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak 2022 augusztus eleje óta tiltakoznak5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen akkor, több tüntetést és lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi és víztisztasági mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

A 2024-es önkormányzati választáson a civilek Dr. Balog-Farkas Renátát indítják a győrszentiváni körzetben.

HELYREIGAZÍTÁS: Korábban Dézsi Csaba András posztja alapján azt írtuk, hogy kölcsönként kapta Győr a 10 milliárd forintot. A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány a jövőben visszatérítendő támogatást nyújtott az önkormányzatnak, amit ezek szerint a polgármester tévesen nevezett tavaly augusztusban állami kölcsönnek. Ezen felül helyt adtunk annak a helyreiazítási kérésnek is, amelyben azt sérelmezte az önkormányzat, hogy azt állítottuk: egész nyáron nem volt közgyűlés, miközben júniusban volt; illetve annak is, amelyben pontosították, hogy mikor mentek ki a szentiváni földek gazdáinak az új árajánlatok: nem nyáron, hanem még májusban.

PONTOSÍTÁS: Korábban megjelent cikkünket azzal pontosítanánk még az önkormányzat kérése alapján, hogy nem Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata akarja adni a GIPZ besorolást, hanem a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelet 6/ZS §-a rendelkezett a terület jelentős mértékű zavaró hatású ipari területté nyilvánításáról. A szöveget ennek megfelelően kiegészítettük.

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.