Közel ötmilliárd forintot költött nyáron Győr önkormányzata szentiváni földek felvásárlására

Pintér Bence 2023-09-25 17:27:00
Július elején 8 milliárd forint feletti összeg volt meg az Ipari Park-bővítésre kapott kölcsönből, augusztus végére 3,3 milliárd maradt.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Kedden közgyűlés, és mivel június óta nem ülésezett a testület, a polgármester hatáskörébe tartozó, egy napirendi pontként kezelt döntések listája hosszúra nyúlt: mintegy 156 oldalas a dokumentum.

Ennek egy jelentős részét a szentiváni földek felvásárlása/kisajtítása teszi ki,

amelyek értéke földterületenként a pár tízezeres tranzakciótól a százmilliónál is magasabb vételárig terjedhet. Nehéz is lenne követni, hogy pontosan mennyit költött erre a város, de a nyáron több alkalommal is rövid lejáratú betétbe tették el az OTP-nél az éppen szabadon mozdítható költségvetési összegeket, ahol külön feltüntették az Ipari Park-bővítési alapot.

Így tudjuk azt, hogy július 3-án (59-60. oldal a dokumentum számozása szerint) 8 milliárd forint volt ezen az alszámlán, míg augusztus 24-én (124-125. oldal) – az utolsó itt jegyzet ilyen tranzakciónál – már csak 3,3 milliárd forint.

Nem kizárt persze, hogy az alszámláról másra is költött az önkormányzat – innen fizetik az önkormányzati finanszírozású szentiváni levegőszennyezettségi mérést, illetve a terület bombamentesítését is –, de csak átfutva a földtranzakciókat is láthatjuk, hogy az összeg nagy része a földvásálásra ment el. Eredetileg ugye jóval szerényebb ajánlatokat tett az önkormányzat: míg most 1000-2000 forint közötti négyzetméterárak rajzolódnak ki az ajánlatokból, addig eredetileg 300 forintot fizetett volna négyzetméterenként.

A dolog azért is érdekes, mert Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz-KDNP) tavaly augusztusban elmagyarázta, miért az alacsony árat ajánlják. A rendkívüli közgyűlésen, amelyen a szentivániak is átadták a petícióikat, azt mondta: az biztos, hogy a város ingatlanspekulációban nem lesz partner, szerinte azért annyiért vásárolják fel a földet, amennyiért, mert a szakértő szerint annyit ér a terület. Mindezt az Audihoz és Borkai Zsolt korábbi polgármesterhez köthető földbiznisz kontextusában mondta el. Idén tavasszal megemelték az ajánlatot.

Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint, a terület értékesítése után visszafizetendő támogatást – Dézsi Csaba András megfogalmazásában: állami kölcsönt – kapott 2022-ben az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a megalapozott gyanú szerint a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet. Ami biztos, hogy ennek a területnek a kormány Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást adott, amelynek átültetését a győri rendezési tervbe az önkormányzat el is kezdte, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak 2022 augusztus eleje óta tiltakoznak5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen akkor, több tüntetést és lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi és víztisztasági mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

A 2024-es önkormányzati választáson a civilek Dr. Balog-Farkas Renátát indítják a győrszentiváni körzetben.

HELYREIGAZÍTÁS: Korábban Dézsi Csaba András posztja alapján azt írtuk, hogy kölcsönként kapta Győr a 10 milliárd forintot. A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány a jövőben visszatérítendő támogatást nyújtott az önkormányzatnak, amit ezek szerint a polgármester tévesen nevezett tavaly augusztusban állami kölcsönnek. Ezen felül helyt adtunk annak a helyreiazítási kérésnek is, amelyben azt sérelmezte az önkormányzat, hogy azt állítottuk: egész nyáron nem volt közgyűlés, miközben júniusban volt; illetve annak is, amelyben pontosították, hogy mikor mentek ki a szentiváni földek gazdáinak az új árajánlatok: nem nyáron, hanem még májusban.

PONTOSÍTÁS: Korábban megjelent cikkünket azzal pontosítanánk még az önkormányzat kérése alapján, hogy nem Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata akarja adni a GIPZ besorolást, hanem a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelet 6/ZS §-a rendelkezett a terület jelentős mértékű zavaró hatású ipari területté nyilvánításáról. A szöveget ennek megfelelően kiegészítettük.

Szólj hozzá!

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.