Közel ötmilliárd forintot költött nyáron Győr önkormányzata szentiváni földek felvásárlására

Pintér Bence 2023-09-25 17:27:00
Július elején 8 milliárd forint feletti összeg volt meg az Ipari Park-bővítésre kapott kölcsönből, augusztus végére 3,3 milliárd maradt.

Pintér Bence a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje lesz a 2024-es önkormányzati választáson.

Kedden közgyűlés, és mivel június óta nem ülésezett a testület, a polgármester hatáskörébe tartozó, egy napirendi pontként kezelt döntések listája hosszúra nyúlt: mintegy 156 oldalas a dokumentum.

Ennek egy jelentős részét a szentiváni földek felvásárlása/kisajtítása teszi ki,

amelyek értéke földterületenként a pár tízezeres tranzakciótól a százmilliónál is magasabb vételárig terjedhet. Nehéz is lenne követni, hogy pontosan mennyit költött erre a város, de a nyáron több alkalommal is rövid lejáratú betétbe tették el az OTP-nél az éppen szabadon mozdítható költségvetési összegeket, ahol külön feltüntették az Ipari Park-bővítési alapot.

Így tudjuk azt, hogy július 3-án (59-60. oldal a dokumentum számozása szerint) 8 milliárd forint volt ezen az alszámlán, míg augusztus 24-én (124-125. oldal) – az utolsó itt jegyzet ilyen tranzakciónál – már csak 3,3 milliárd forint.

Nem kizárt persze, hogy az alszámláról másra is költött az önkormányzat – innen fizetik az önkormányzati finanszírozású szentiváni levegőszennyezettségi mérést, illetve a terület bombamentesítését is –, de csak átfutva a földtranzakciókat is láthatjuk, hogy az összeg nagy része a földvásálásra ment el. Eredetileg ugye jóval szerényebb ajánlatokat tett az önkormányzat: míg most 1000-2000 forint közötti négyzetméterárak rajzolódnak ki az ajánlatokból, addig eredetileg 300 forintot fizetett volna négyzetméterenként.

A dolog azért is érdekes, mert Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz-KDNP) tavaly augusztusban elmagyarázta, miért az alacsony árat ajánlják. A rendkívüli közgyűlésen, amelyen a szentivániak is átadták a petícióikat, azt mondta: az biztos, hogy a város ingatlanspekulációban nem lesz partner, szerinte azért annyiért vásárolják fel a földet, amennyiért, mert a szakértő szerint annyit ér a terület. Mindezt az Audihoz és Borkai Zsolt korábbi polgármesterhez köthető földbiznisz kontextusában mondta el. Idén tavasszal megemelték az ajánlatot.

Mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint, a terület értékesítése után visszafizetendő támogatást – Dézsi Csaba András megfogalmazásában: állami kölcsönt – kapott 2022-ben az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a megalapozott gyanú szerint a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet. Ami biztos, hogy ennek a területnek a kormány Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást adott, amelynek átültetését a győri rendezési tervbe az önkormányzat el is kezdte, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről. A győrszentivániak 2022 augusztus eleje óta tiltakoznak5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen akkor, több tüntetést és lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi és víztisztasági mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

A 2024-es önkormányzati választáson a civilek Dr. Balog-Farkas Renátát indítják a győrszentiváni körzetben.

HELYREIGAZÍTÁS: Korábban Dézsi Csaba András posztja alapján azt írtuk, hogy kölcsönként kapta Győr a 10 milliárd forintot. A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány a jövőben visszatérítendő támogatást nyújtott az önkormányzatnak, amit ezek szerint a polgármester tévesen nevezett tavaly augusztusban állami kölcsönnek. Ezen felül helyt adtunk annak a helyreiazítási kérésnek is, amelyben azt sérelmezte az önkormányzat, hogy azt állítottuk: egész nyáron nem volt közgyűlés, miközben júniusban volt; illetve annak is, amelyben pontosították, hogy mikor mentek ki a szentiváni földek gazdáinak az új árajánlatok: nem nyáron, hanem még májusban.

PONTOSÍTÁS: Korábban megjelent cikkünket azzal pontosítanánk még az önkormányzat kérése alapján, hogy nem Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata akarja adni a GIPZ besorolást, hanem a 141/2018. (VII. 27.) Korm. rendelet 6/ZS §-a rendelkezett a terület jelentős mértékű zavaró hatású ipari területté nyilvánításáról. A szöveget ennek megfelelően kiegészítettük.

Szólj hozzá!

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.