A Civilek Győrért jóvoltából kaptak posztot az összefogást eláruló jobbikosok

Pintér Bence 2019-11-22 11:23:00
Megtartották a választás utáni második győri közgyűlést: immár biztos, hogy az összefogásból kiugrott helyi Jobbik és a Civilek Győrért összejátszottak a kampányban.

Nem annyira váratlan fordulat: a Civilek Győrért külsös bizottsági helyekkel jutalmazta az összefogásból a választás előtti héten kilépő győri jobbikos képviselőjelölteket a pénteki közgyűlésen. De ne szaladjunk előre!

Fekete Dávid alpolgármester nyitotta meg a választás utáni második győri közgyűlést péntek délelőtt. A közgyűlés egy perc néma csenddel emlékezett meg a hatvanöt éves korában elhunyt sportvezetőről, Kadler Gusztávról, majd Fekete közölte a közgyűléssel, hogy Borkai Zsolt polgármester lemondott. Ezután Takács Krisztián fideszes képviselő esküt tett, mivel az alakuló ülésen nem tudott részt venni.

Az első napirendi pont a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság éves beszámolója volt, amit Bakcsányi Péter tűzoltó alezredes prezentált. A műszaki mentések száma idén eddig átlagos volt, a tűzesetek száma az átlagosnál kicsit magasabb. Idén összesen 925 káresemény történt, ezek nagy részét egyes riasztási fokozatban, kettes fokozatban csak 12, egyes fokozatban csak egy esettel foglalkoztak, ami a tűzbiztonság javulását mutatja.

A beszámolóva reagálva Fekete Dávid és Radnóti Ákos alpolgármesterek megköszönték a tűzoltók munkáját, utóbbi kiemelte, hogy a beszámolóban bemutatott oktatóterem-felújításhoz az önkormányzat is hozzájárult több millió forinttal. A beszámolót a képviselők egyhangúlag elfogadták.

A második napirendi pont az SZMSZ technikai módosítása volt, amelyre azért volt szükség, mivel a népesség változása miatt eggyel több képviselő jutott a közgyűlésbe. A közgyűlés megszavazta a javaslatot, Pollreisz Balázs (MSZP) és Glázer Tímea (DK) tartózkodott. A következő napirendi pontok ingatlanok ingyenes használatba vételéről, illetve használatba, vagy tulajdonba adásáról szóltak, illetve alapítványok támogatásáról és a Győri SZínház által fizetendő előleg megadásáról, amely javaslatokat a képviselők többsége tartózkodás nélkül megszavazta.

Megjutalmazták a civilek az áruló jobbikosokat

A bizottsági helyekről is döntöttek, ezzel kapcsolatban Pollreisz Balázs (MSZP) szólalt fel, aki csak üdvözölte az összefogást eláruló jobbikos képviselőjelölteket, akik külsős bizottsági helyeket kaptak a Civilek Győrért jóvoltából. A helyi Jobbik ugyebár az utolsó héten lépett ki az összefogásból, és a civilek támogatására szólított fel, de a volt jobbikos Kovács László, a Civilek Győrért nevű szervezet vezetője végig tagadta, hogy köze lett volna a jobbikosok lépéséhez.

Most azonban éppen a Civilek Győrért jóvoltából jutott külsös bizottsági helyhez a három, összefogást eláruló jobbikos jelölt, Weller Ramóna, Horváth Balázs és a Takács Gábor,

akik ugyebár már korábban is iszogattak a civil szervezet képviselőjelöltjeivel. Ez nagyjából eldönti azt a kérdést, hogy együtt eszelte-e ki az ellenzék listájáról végül képviselővé is váló Fodor Roland és Kovács László a trükköt, vagy sem. Fodor egyébként etikailag eléggé megkérdőjelezhető módon az ellenzéknek felajánlott két külső bizottsági helyből is le akart csippenteni egyet (hiszen hivatalosan ugye ő is arról a listáról jutott be), de Pollreisz Balázs és Glázer Tímea nem egyeztek meg vele, ezért inkább nem jelöltek egyelőre ezekre a posztokra senkit.

Külön érdekes, hogy az összefogás listájáról bejutó négy képviselő (Pollreisz, Glázer, Fodor és Bárány István) összesen két külső bizottsági helyről dönthetett volna, a Civilek Győrért viszont négy ilyen külsős helyet kapott, pedig ők csak két képviselővel vannak jelen a közgyűlésben. Mindeközben Balla Jenő, az Összefogás Győrért képviselője egy külsőst sem jelölhetett. Tehát Fodor úgy akart az egyébként is aránytalanul kevés külsős helyből egyet maga jelölni, hogy volt párttársait már ilyen helyhez juttatta a Civilek Győrért.

Balla egyébként felszólalásban sérelmezte, hogy ő maga csak egy bizottságban kapott helyet, miközben van olyan képviselő, akik három bizottsági helyet kapott. A Fidesz frakcióvezetője, Borsi Róbert elmondta, hogy a képviselők bizottsági helyeit és a külső bizottsági helyeket a pártok eredményeinek arányában alakították ki. Fekete Dávid alpolgármester pedig elmondta, hogy az ellenzéki vezetésű városokkal ellentétben itt korrekt módon kaptak helyeket az ellenzéki és független képviselők is.

A Gazdasági Bizottság elnöke a fideszes Borsi Róbert elnök, a szintén fideszes Szeles Szabolcs és az ellenzéki összefogásból kilépő volt jobbikos Fodor Roland. A bizottság tagja lett a választott képviselők közül a fideszes Hajszán Gyula és a Összefogás Győrért képviselője, Balla Jenő. Külsős tag lett Táncsis Renátó, Ekker Gyula, Morvay László és Weller Ramóna. Weller Ramóna volt az ellenzéki összefogás Győrszentivánon induló, jobbikos jelöltje, aki Fodor Rolanddal együtt kilépett az összefogásból, most a Civilek Győrért javaslatára kapott külsős bizottsági helyet.

A Közigazgatási és Közrendvédelmi bizottság elnöke a fideszes Rózsavölgyi László lett, alelnök lett Hajszán Gyula (Fidesz) és Kovács László (Civilek Győrért), A bizottság tagja lett a választott képviselők közül a fideszes Takács Krisztián és az összefogás színeiben egyéni körzetből bejutó Bárány István. Külsős tag lett Dr. Lukovics-Németh Bernadett, Pergel Elza, Pusztai Gábor és Horváth Balázs. Horváth is egy olyan jobbikos, aki visszalépett.

Az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke Szeles Szabolcs (Fidesz) lett, alelnök a fideszes Kovács Tamás és Hajtó Péter, illetve a DK-s Glázer Tímea és az MSZP-s Pollreisz Balázs lett. Diligens Tibor (Fidesz), Kovács László (Civilek Győrért) képivselők a bizottság tagjai lett. A bizottság külsős tagja lett Kertics Diána, Takács Miklós, Radicsné Csőre Andrea, Humhál Károly Tiborné és Tompa Mihály.

A Pénzügyi Bizottság elnöke Takács Krisztián (Fidesz) lett, alelnök Kovács Tamás (Fidesz), és Rózsavölgyi László (Fidesz) lett. Tag lett Pollreisz Balázs (MSZP), Laczkovits-Takács Tímea (Fidesz). Külsős tag lett Eőry Csilla, Bazsó Pálné és Czupy Imréné.

A Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság elnöke Laczkovits-Takács Tímea (Fidesz) lett, alelnök Dr. Szálasi László (Fidesz) és Glázer Tímea (DK) lett. Diligens Tibor (Fidesz), Harasztovics István (Civilek Győrért). Külsős tag lett Pintér Ádám, Koródi István, Horváth Barbara és Büki Lajosné.

A Városstratégiai Bizottság elnöke a fideszes Dr. Sík Sándor lett, a bizottság alelnökei Szabó Jenő (Fidesz), illetve az ellenzéki összefogás színeiben bejutó Bárány István lettek. A bizottság tagja lett még Borsi Róbert (Fidesz), Pollreisz Balázs (MSZP), illetve az egykori jobbikos, az összefogásból kilépő Fodor Roland. Külsős tag lett Béres Andrea, Tallián István, Nagy András, Takács Gábor, Barthalos István. Takács Gábor is jobbikosként lépett ki az összefogásból az utolsó héten, őt is a Civilek Győrért jelölte a külsős bizottsági posztra.

Tanácsnokot is választottak: a peremkerületek fejlesztéséért felelős tanácsnok Szabó Jenő (Fidesz) lett. A kilences napirendi pontban a Közgyűlés által a polgármesterre átruházott hatáskörben hozott határozatokat szavazta meg a közgyűlés. Borkai utolsó határozatait mi is átnyálaztuk, ez alapján a leköszönő polgármester nem élt azon jogkörével, hogy ingyen ajándékozzon el vagyontárgyakat az önkormányzat ingó vagyonából.

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.