A Civilek Győrért jóvoltából kaptak posztot az összefogást eláruló jobbikosok

Pintér Bence 2019-11-22 11:23:00
Megtartották a választás utáni második győri közgyűlést: immár biztos, hogy az összefogásból kiugrott helyi Jobbik és a Civilek Győrért összejátszottak a kampányban.

Nem annyira váratlan fordulat: a Civilek Győrért külsös bizottsági helyekkel jutalmazta az összefogásból a választás előtti héten kilépő győri jobbikos képviselőjelölteket a pénteki közgyűlésen. De ne szaladjunk előre!

Fekete Dávid alpolgármester nyitotta meg a választás utáni második győri közgyűlést péntek délelőtt. A közgyűlés egy perc néma csenddel emlékezett meg a hatvanöt éves korában elhunyt sportvezetőről, Kadler Gusztávról, majd Fekete közölte a közgyűléssel, hogy Borkai Zsolt polgármester lemondott. Ezután Takács Krisztián fideszes képviselő esküt tett, mivel az alakuló ülésen nem tudott részt venni.

Az első napirendi pont a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság éves beszámolója volt, amit Bakcsányi Péter tűzoltó alezredes prezentált. A műszaki mentések száma idén eddig átlagos volt, a tűzesetek száma az átlagosnál kicsit magasabb. Idén összesen 925 káresemény történt, ezek nagy részét egyes riasztási fokozatban, kettes fokozatban csak 12, egyes fokozatban csak egy esettel foglalkoztak, ami a tűzbiztonság javulását mutatja.

A beszámolóva reagálva Fekete Dávid és Radnóti Ákos alpolgármesterek megköszönték a tűzoltók munkáját, utóbbi kiemelte, hogy a beszámolóban bemutatott oktatóterem-felújításhoz az önkormányzat is hozzájárult több millió forinttal. A beszámolót a képviselők egyhangúlag elfogadták.

A második napirendi pont az SZMSZ technikai módosítása volt, amelyre azért volt szükség, mivel a népesség változása miatt eggyel több képviselő jutott a közgyűlésbe. A közgyűlés megszavazta a javaslatot, Pollreisz Balázs (MSZP) és Glázer Tímea (DK) tartózkodott. A következő napirendi pontok ingatlanok ingyenes használatba vételéről, illetve használatba, vagy tulajdonba adásáról szóltak, illetve alapítványok támogatásáról és a Győri SZínház által fizetendő előleg megadásáról, amely javaslatokat a képviselők többsége tartózkodás nélkül megszavazta.

Megjutalmazták a civilek az áruló jobbikosokat

A bizottsági helyekről is döntöttek, ezzel kapcsolatban Pollreisz Balázs (MSZP) szólalt fel, aki csak üdvözölte az összefogást eláruló jobbikos képviselőjelölteket, akik külsős bizottsági helyeket kaptak a Civilek Győrért jóvoltából. A helyi Jobbik ugyebár az utolsó héten lépett ki az összefogásból, és a civilek támogatására szólított fel, de a volt jobbikos Kovács László, a Civilek Győrért nevű szervezet vezetője végig tagadta, hogy köze lett volna a jobbikosok lépéséhez.

Most azonban éppen a Civilek Győrért jóvoltából jutott külsös bizottsági helyhez a három, összefogást eláruló jobbikos jelölt, Weller Ramóna, Horváth Balázs és a Takács Gábor,

akik ugyebár már korábban is iszogattak a civil szervezet képviselőjelöltjeivel. Ez nagyjából eldönti azt a kérdést, hogy együtt eszelte-e ki az ellenzék listájáról végül képviselővé is váló Fodor Roland és Kovács László a trükköt, vagy sem. Fodor egyébként etikailag eléggé megkérdőjelezhető módon az ellenzéknek felajánlott két külső bizottsági helyből is le akart csippenteni egyet (hiszen hivatalosan ugye ő is arról a listáról jutott be), de Pollreisz Balázs és Glázer Tímea nem egyeztek meg vele, ezért inkább nem jelöltek egyelőre ezekre a posztokra senkit.

Külön érdekes, hogy az összefogás listájáról bejutó négy képviselő (Pollreisz, Glázer, Fodor és Bárány István) összesen két külső bizottsági helyről dönthetett volna, a Civilek Győrért viszont négy ilyen külsős helyet kapott, pedig ők csak két képviselővel vannak jelen a közgyűlésben. Mindeközben Balla Jenő, az Összefogás Győrért képviselője egy külsőst sem jelölhetett. Tehát Fodor úgy akart az egyébként is aránytalanul kevés külsős helyből egyet maga jelölni, hogy volt párttársait már ilyen helyhez juttatta a Civilek Győrért.

Balla egyébként felszólalásban sérelmezte, hogy ő maga csak egy bizottságban kapott helyet, miközben van olyan képviselő, akik három bizottsági helyet kapott. A Fidesz frakcióvezetője, Borsi Róbert elmondta, hogy a képviselők bizottsági helyeit és a külső bizottsági helyeket a pártok eredményeinek arányában alakították ki. Fekete Dávid alpolgármester pedig elmondta, hogy az ellenzéki vezetésű városokkal ellentétben itt korrekt módon kaptak helyeket az ellenzéki és független képviselők is.

A Gazdasági Bizottság elnöke a fideszes Borsi Róbert elnök, a szintén fideszes Szeles Szabolcs és az ellenzéki összefogásból kilépő volt jobbikos Fodor Roland. A bizottság tagja lett a választott képviselők közül a fideszes Hajszán Gyula és a Összefogás Győrért képviselője, Balla Jenő. Külsős tag lett Táncsis Renátó, Ekker Gyula, Morvay László és Weller Ramóna. Weller Ramóna volt az ellenzéki összefogás Győrszentivánon induló, jobbikos jelöltje, aki Fodor Rolanddal együtt kilépett az összefogásból, most a Civilek Győrért javaslatára kapott külsős bizottsági helyet.

A Közigazgatási és Közrendvédelmi bizottság elnöke a fideszes Rózsavölgyi László lett, alelnök lett Hajszán Gyula (Fidesz) és Kovács László (Civilek Győrért), A bizottság tagja lett a választott képviselők közül a fideszes Takács Krisztián és az összefogás színeiben egyéni körzetből bejutó Bárány István. Külsős tag lett Dr. Lukovics-Németh Bernadett, Pergel Elza, Pusztai Gábor és Horváth Balázs. Horváth is egy olyan jobbikos, aki visszalépett.

Az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke Szeles Szabolcs (Fidesz) lett, alelnök a fideszes Kovács Tamás és Hajtó Péter, illetve a DK-s Glázer Tímea és az MSZP-s Pollreisz Balázs lett. Diligens Tibor (Fidesz), Kovács László (Civilek Győrért) képivselők a bizottság tagjai lett. A bizottság külsős tagja lett Kertics Diána, Takács Miklós, Radicsné Csőre Andrea, Humhál Károly Tiborné és Tompa Mihály.

A Pénzügyi Bizottság elnöke Takács Krisztián (Fidesz) lett, alelnök Kovács Tamás (Fidesz), és Rózsavölgyi László (Fidesz) lett. Tag lett Pollreisz Balázs (MSZP), Laczkovits-Takács Tímea (Fidesz). Külsős tag lett Eőry Csilla, Bazsó Pálné és Czupy Imréné.

A Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság elnöke Laczkovits-Takács Tímea (Fidesz) lett, alelnök Dr. Szálasi László (Fidesz) és Glázer Tímea (DK) lett. Diligens Tibor (Fidesz), Harasztovics István (Civilek Győrért). Külsős tag lett Pintér Ádám, Koródi István, Horváth Barbara és Büki Lajosné.

A Városstratégiai Bizottság elnöke a fideszes Dr. Sík Sándor lett, a bizottság alelnökei Szabó Jenő (Fidesz), illetve az ellenzéki összefogás színeiben bejutó Bárány István lettek. A bizottság tagja lett még Borsi Róbert (Fidesz), Pollreisz Balázs (MSZP), illetve az egykori jobbikos, az összefogásból kilépő Fodor Roland. Külsős tag lett Béres Andrea, Tallián István, Nagy András, Takács Gábor, Barthalos István. Takács Gábor is jobbikosként lépett ki az összefogásból az utolsó héten, őt is a Civilek Győrért jelölte a külsős bizottsági posztra.

Tanácsnokot is választottak: a peremkerületek fejlesztéséért felelős tanácsnok Szabó Jenő (Fidesz) lett. A kilences napirendi pontban a Közgyűlés által a polgármesterre átruházott hatáskörben hozott határozatokat szavazta meg a közgyűlés. Borkai utolsó határozatait mi is átnyálaztuk, ez alapján a leköszönő polgármester nem élt azon jogkörével, hogy ingyen ajándékozzon el vagyontárgyakat az önkormányzat ingó vagyonából.

Szólj hozzá!

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.