Védett-e bármennyire is a marcalvárosi Kiserdő?

Pintér Bence 2022-10-08 08:15:35
A GyőrPlusz nemrég azt írta, hogy igen, de a valóság mást mutat.

Idén áprilisban lett védett a győri Püspökerdő, ennek örömére sajótájékoztatót tartott akkor Dézsi Csaba András polgármester. A sajtótájékoztatóról szóló GyőrPlusz-tudósításban a következő szakasz szerepel:

„»Győrnek nem volt Környezetvédelmi Bizottsága, amióta megalakítottuk rendkívül hatékonyan dolgozik és karolja fel a helyi, zöld ügyeket, mint például a Püspökerdő, a szentiváni tölgyes erdő vagy a marcalvárosi Kiserdő védetté nyilvánítása« – tette hozzá a polgármester.”

Ami több vonalon is félrevezetőnek tűnik. Nézzük, mi az, ami igaz belőle: a Püspökerdő valóban védetté vált, ugyanígy a szentiváni tölgyes is. Az is igaz részben, hogy a városnak nem volt környezetvédelmi bizottsága – azért részben, mert csak a Borkai-érára igaz, előtte volt Győrben ilyen bizottság. Ezért eléggé sántít egyébként az a mondat is, hogy „sokáig nem volt fontos a környezetvédelem az önkormányzat számára, egészen addig, amíg dr. Dézsi Csaba András lett a polgármester”.

Kérdés azonban, hogy a marcalvárosi Kiserdő védett-e bármilyen szempontból, lépett-e ezügyben az önkormányzat.

Azért is érdekes ez a kérdés, mert májusban előkerült egy javaslat a Városstratégiai Bizottság ülésén, amely szerint a Kiserdő jelenleg közlekedési fejlesztésre fenntartott csücske a Pápai út mellett, a Möbelix bútoráruház mögött új besorolást kapna, és sportolási célú különleges övezetté válna. Ebből még nem derül ki, hogy mi épülne itt, információink szerint azonban arról van szó, hogy a nemzeti uszodaépítési program keretében építenének itt tanuszodát a városnak. Az állami főépítész akkor visszadobta egyébként a tervet.

Az uszodaépítés ötletéről akkor sem a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Szálasy László fideszes képviselő, sem Rózsavölgyi László, a környék fideszes képviselője nem akart nyilatkozni, ahogy a városházáról sem kaptunk választ a kérdéseinkre – talán a nyílt városháza jegyében.

Elég egyértelmű a válasz egyébként

A Kiserdő ügyében Dézsi Csaba András polgármesterségének legelső közgyűlésén született döntés, de ez nem a védetté nyilvánításról szólt – ahogy azt a GyőrPlusz cikket évesen megjegyzi –, hanem arról, hogy a Győr-Szol készítsen egy fapótlási és -telepítési tervet „annak érdekében, hogy a terület egy értékesebb fafajszerkeszetű ligeterdővé válhasson”.

Semmit nem tudni arról, hogy ez megtörtént-e végül, nyilvános kommunikáció nem történt róla. Az azonban biztos, hogy az erdő egyik része sem számít védettnek.

A rendezési tervben a déli rész még mindig konkrétan fel van parcellázva, tehát beépíthető területként jelenik meg – itt kapna helyet az uszoda is. Az Aportól északra eső rész besorolása más, ez legalább már nem építési terület, hanem „turisztikai erdő”. A Győri Építési Szabályzat szerint (48. oldal) egy ilyen besorolású területre a következőket lehet építeni:

  • vendéglátó épület,
  • szolgáltató épület,
  • legfeljebb 600 négyzetméter árusítóterű kiskereskedelmi épület,
  • szállás jellegű épület,
  • kemping,
  • egészségügyi épület,
  • szociális épület,
  • sportépítmény,
  • illetve bizonyos megkötésekkel állattartási építmény és erdőgazdálkodási üzemi építmény.

Magyarán szólva erre a területre is bőven lehet még dolgokat építeni, ha nem is lakásokat, de szállodát például igen.

Ez egyébként nem feltétlenül gond, de továbbra is kérdés az, hogy mit akar pontosan ezzel a területtel a város: eredetileg – harminc éve – ugye itt épült volna fel a marcalvárosi lakótelep harmadik üteme, ez azonban sosem valósult meg, és közben erdő sarjadt a korábbi mocsaras területen. Kérdéseinket elküldtük az önkormányzatnak a témában.

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.