Védett-e bármennyire is a marcalvárosi Kiserdő?

Pintér Bence 2022-10-08 08:15:35
A GyőrPlusz nemrég azt írta, hogy igen, de a valóság mást mutat.

Idén áprilisban lett védett a győri Püspökerdő, ennek örömére sajótájékoztatót tartott akkor Dézsi Csaba András polgármester. A sajtótájékoztatóról szóló GyőrPlusz-tudósításban a következő szakasz szerepel:

„»Győrnek nem volt Környezetvédelmi Bizottsága, amióta megalakítottuk rendkívül hatékonyan dolgozik és karolja fel a helyi, zöld ügyeket, mint például a Püspökerdő, a szentiváni tölgyes erdő vagy a marcalvárosi Kiserdő védetté nyilvánítása« – tette hozzá a polgármester.”

Ami több vonalon is félrevezetőnek tűnik. Nézzük, mi az, ami igaz belőle: a Püspökerdő valóban védetté vált, ugyanígy a szentiváni tölgyes is. Az is igaz részben, hogy a városnak nem volt környezetvédelmi bizottsága – azért részben, mert csak a Borkai-érára igaz, előtte volt Győrben ilyen bizottság. Ezért eléggé sántít egyébként az a mondat is, hogy „sokáig nem volt fontos a környezetvédelem az önkormányzat számára, egészen addig, amíg dr. Dézsi Csaba András lett a polgármester”.

Kérdés azonban, hogy a marcalvárosi Kiserdő védett-e bármilyen szempontból, lépett-e ezügyben az önkormányzat.

Azért is érdekes ez a kérdés, mert májusban előkerült egy javaslat a Városstratégiai Bizottság ülésén, amely szerint a Kiserdő jelenleg közlekedési fejlesztésre fenntartott csücske a Pápai út mellett, a Möbelix bútoráruház mögött új besorolást kapna, és sportolási célú különleges övezetté válna. Ebből még nem derül ki, hogy mi épülne itt, információink szerint azonban arról van szó, hogy a nemzeti uszodaépítési program keretében építenének itt tanuszodát a városnak. Az állami főépítész akkor visszadobta egyébként a tervet.

Az uszodaépítés ötletéről akkor sem a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Szálasy László fideszes képviselő, sem Rózsavölgyi László, a környék fideszes képviselője nem akart nyilatkozni, ahogy a városházáról sem kaptunk választ a kérdéseinkre – talán a nyílt városháza jegyében.

Elég egyértelmű a válasz egyébként

A Kiserdő ügyében Dézsi Csaba András polgármesterségének legelső közgyűlésén született döntés, de ez nem a védetté nyilvánításról szólt – ahogy azt a GyőrPlusz cikket évesen megjegyzi –, hanem arról, hogy a Győr-Szol készítsen egy fapótlási és -telepítési tervet „annak érdekében, hogy a terület egy értékesebb fafajszerkeszetű ligeterdővé válhasson”.

Semmit nem tudni arról, hogy ez megtörtént-e végül, nyilvános kommunikáció nem történt róla. Az azonban biztos, hogy az erdő egyik része sem számít védettnek.

A rendezési tervben a déli rész még mindig konkrétan fel van parcellázva, tehát beépíthető területként jelenik meg – itt kapna helyet az uszoda is. Az Aportól északra eső rész besorolása más, ez legalább már nem építési terület, hanem „turisztikai erdő”. A Győri Építési Szabályzat szerint (48. oldal) egy ilyen besorolású területre a következőket lehet építeni:

  • vendéglátó épület,
  • szolgáltató épület,
  • legfeljebb 600 négyzetméter árusítóterű kiskereskedelmi épület,
  • szállás jellegű épület,
  • kemping,
  • egészségügyi épület,
  • szociális épület,
  • sportépítmény,
  • illetve bizonyos megkötésekkel állattartási építmény és erdőgazdálkodási üzemi építmény.

Magyarán szólva erre a területre is bőven lehet még dolgokat építeni, ha nem is lakásokat, de szállodát például igen.

Ez egyébként nem feltétlenül gond, de továbbra is kérdés az, hogy mit akar pontosan ezzel a területtel a város: eredetileg – harminc éve – ugye itt épült volna fel a marcalvárosi lakótelep harmadik üteme, ez azonban sosem valósult meg, és közben erdő sarjadt a korábbi mocsaras területen. Kérdéseinket elküldtük az önkormányzatnak a témában.

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.