Védett-e bármennyire is a marcalvárosi Kiserdő?

Pintér Bence 2022-10-08 08:15:35
A GyőrPlusz nemrég azt írta, hogy igen, de a valóság mást mutat.

Idén áprilisban lett védett a győri Püspökerdő, ennek örömére sajótájékoztatót tartott akkor Dézsi Csaba András polgármester. A sajtótájékoztatóról szóló GyőrPlusz-tudósításban a következő szakasz szerepel:

„»Győrnek nem volt Környezetvédelmi Bizottsága, amióta megalakítottuk rendkívül hatékonyan dolgozik és karolja fel a helyi, zöld ügyeket, mint például a Püspökerdő, a szentiváni tölgyes erdő vagy a marcalvárosi Kiserdő védetté nyilvánítása« – tette hozzá a polgármester.”

Ami több vonalon is félrevezetőnek tűnik. Nézzük, mi az, ami igaz belőle: a Püspökerdő valóban védetté vált, ugyanígy a szentiváni tölgyes is. Az is igaz részben, hogy a városnak nem volt környezetvédelmi bizottsága – azért részben, mert csak a Borkai-érára igaz, előtte volt Győrben ilyen bizottság. Ezért eléggé sántít egyébként az a mondat is, hogy „sokáig nem volt fontos a környezetvédelem az önkormányzat számára, egészen addig, amíg dr. Dézsi Csaba András lett a polgármester”.

Kérdés azonban, hogy a marcalvárosi Kiserdő védett-e bármilyen szempontból, lépett-e ezügyben az önkormányzat.

Azért is érdekes ez a kérdés, mert májusban előkerült egy javaslat a Városstratégiai Bizottság ülésén, amely szerint a Kiserdő jelenleg közlekedési fejlesztésre fenntartott csücske a Pápai út mellett, a Möbelix bútoráruház mögött új besorolást kapna, és sportolási célú különleges övezetté válna. Ebből még nem derül ki, hogy mi épülne itt, információink szerint azonban arról van szó, hogy a nemzeti uszodaépítési program keretében építenének itt tanuszodát a városnak. Az állami főépítész akkor visszadobta egyébként a tervet.

Az uszodaépítés ötletéről akkor sem a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Szálasy László fideszes képviselő, sem Rózsavölgyi László, a környék fideszes képviselője nem akart nyilatkozni, ahogy a városházáról sem kaptunk választ a kérdéseinkre – talán a nyílt városháza jegyében.

Elég egyértelmű a válasz egyébként

A Kiserdő ügyében Dézsi Csaba András polgármesterségének legelső közgyűlésén született döntés, de ez nem a védetté nyilvánításról szólt – ahogy azt a GyőrPlusz cikket évesen megjegyzi –, hanem arról, hogy a Győr-Szol készítsen egy fapótlási és -telepítési tervet „annak érdekében, hogy a terület egy értékesebb fafajszerkeszetű ligeterdővé válhasson”.

Semmit nem tudni arról, hogy ez megtörtént-e végül, nyilvános kommunikáció nem történt róla. Az azonban biztos, hogy az erdő egyik része sem számít védettnek.

A rendezési tervben a déli rész még mindig konkrétan fel van parcellázva, tehát beépíthető területként jelenik meg – itt kapna helyet az uszoda is. Az Aportól északra eső rész besorolása más, ez legalább már nem építési terület, hanem „turisztikai erdő”. A Győri Építési Szabályzat szerint (48. oldal) egy ilyen besorolású területre a következőket lehet építeni:

  • vendéglátó épület,
  • szolgáltató épület,
  • legfeljebb 600 négyzetméter árusítóterű kiskereskedelmi épület,
  • szállás jellegű épület,
  • kemping,
  • egészségügyi épület,
  • szociális épület,
  • sportépítmény,
  • illetve bizonyos megkötésekkel állattartási építmény és erdőgazdálkodási üzemi építmény.

Magyarán szólva erre a területre is bőven lehet még dolgokat építeni, ha nem is lakásokat, de szállodát például igen.

Ez egyébként nem feltétlenül gond, de továbbra is kérdés az, hogy mit akar pontosan ezzel a területtel a város: eredetileg – harminc éve – ugye itt épült volna fel a marcalvárosi lakótelep harmadik üteme, ez azonban sosem valósult meg, és közben erdő sarjadt a korábbi mocsaras területen. Kérdéseinket elküldtük az önkormányzatnak a témában.

Szólj hozzá!

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?

Nem ismerte el bűnösségét a kiskorú veszélyeztetésével vádolt szombathelyi sportegyesületi edző

Az egyik sértett az edzőtáborban elszenvedett bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket is elszenvedett, és kórházi ellátásra szorult.

Így változik meg az üzleti környezet a NIS2 irányelv hatálybalépésével

Komoly időszakban vagyunk, ami az üzleti környezetet illeti, mert a NIS2 irányelv hatálybalépésével sok minden megváltozik a nagyvállalati szférában. Ennek nyomán egy nagyon komplex kibervédelmi környezet alakul ki, ami az Európai Unión belül kap teret.

Félpucérra vetkőzve akart egy férfi lopni Győrben

Barkácsgépeket takart el a levetett ruhájával.

CDP, CRM, DMP - mi a különbség?

Jellemzően több webáruház még mindig CRM szoftvert alkalmaz, ritkább esetekben Data Management Platformot (DMP). A cikkben bemutatjuk a CRM szoftverek hiányosságait, és azt is eláruljuk, hogy ezeket hogyan oldja meg a CDP. 

Ezért fontos, hogy megfelelő olaj- és levegőszűrőt válasszunk motorkerékpárunkhoz

A motorkerékpár megbízható működése és élettartama nagyban függ attól, hogy milyen alkatrészeket használunk. Az olaj- és levegőszűrők cseréje fontos a megfelelő működés érdekében, és nem elhanyagolható szempont a megfelelő alkatrész kiválasztása.