Uszoda a Kiserdőben: a helyi képviselő és a környezetvédelmi bizottság elnöke sem nyilatkozott

Pintér Bence 2022-05-30 18:42:00
A Marcalvárosba tervezett murvás parkolókról is érdeklődtünk volna. Rózsavölgyi László és Szálasy László is Dézsi polgármesterhez irányított minket, aki – szokásához híven – nem válaszolt.

Két marcalvárosi ügy is felmerült az elmúlt hetekben, amelyek kapcsán szerettük volna röviden meginterjúvolni Rózsavölgyi László helyi képviselőt (Fidesz), illetve Dr. Szálasy Lászlót, aki szintén fideszes képviselőként a környezetvédelmi bizottság elnöke, és ebben a szerepében egyébként meglehetősen aktív.

Az első ügy a Marcalvárosba tervezett – egyelőre murvás – új parkolók kérdése volt, amelyek lehetséges helyszíneivel kapcsolatban korábban Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) posztolt a Facebookon. Az új parkolókat mind Marcal I-en, mind Marcal II-n főleg zöldterületekre, illetve egy esetben egy focipálya helyére álmodta az Útkezelő szervezet szakértői csapata. Azt azonban nem tudni, hogy a közzététel után milyen döntési mechanizmus alapján dől majd el, hogy hány épül meg végül ezek közül, megépül-e egyáltalán valamelyik.

A második ügyről az Ugytudjuk.hu számolt be a Városstratégiai Bizottság döntési anyagai alapján, amelyekből kiderült, hogy

a város tanuszodát szeretne építeni a Kiserdő déli szegletében, mintegy két hektáros területen,

bár a Kormányhivatal első körben több okból is elkaszálta a javaslatot. Röviden az a lényeg, hogy nem találják megfelelőnek a helyszínt, éppen azért, mert két hektárnyi erdőt kéne hozzá kivágni.

Nem kaptunk választ

Mindkét képviselőt elértük telefonon, azonban

mind Rózsavölgyi, mind Szálasy képviselő úr azt jelezte, hogy nem szeretne nyilatkozni a témában.

Rózsavölgyi László, Marcalváros II képviselője azt mondta, hogy szerinte úgy illik, hogy első körben a polgármestert keressük meg, és csak utána kérdezzük meg őt. Hiába mutattunk rá, hogy Dézsi polgármester tavaly nyár óta menekül kameránk és mikrofonunk elől, a képviselő nem szeretett volna válaszolni a kérdéseinkre.

A Környezetvédelmi Bizottságot vezető, egyébként Adyvárost képviselő Szálasy László is elhárította a kérdést azzal, hogy az ügyben nincs hatásköre a Környezetvédelmi Bizottságnak. Ebben egyébként igaza van, hiszen ha megnézzük az Szervezeti és Működési Szabályzat Környezetvédelmi Bizottságra vonatkozó passzusait (40. oldal), akkor láthatjuk, hogy

a bizottság hatáskörei között nem szerepel folyó vagy tervezett beruházások véleményezése,

ami legalábbis érdekes helyzetet teremt, hiszen így a körnezetvédelemmel foglalkozó szakbizottságnak – ezek szerint – nem igazán van beleszólása abba, ha a Kiserdőből két hektárnyi fát ki akar vágni a város.

Mindenesetre szeretnénk idézni Győr város klímastratégiájából egy bekezdést, ami rávilágít a fásítás, fakivágás problémáira, még azzal együtt is, hogy a Kiserdő vadon nőtt faállományáért a hírek szerint nem lelkesednek a szakemberek:

Összességében elmondható, hogy Győr Megyei Jogú Város közigazgatási területén elterülő erdők és zöldfelületek évente nagyságrendileg 3779,14 tonna szén-dioxidot, a város területén kibocsátott teljes üvegházhatású gáz mennyiség mindössze 0,49 százalékát nyelik el.

Ezután levelet írtunk pénteken a városházának, és a következő dolgokat kérdeztük:

  • Miért éppen a Kiserdő területén tervezi a város a tanuszodát, nincs-e hely máshol a környéken?
  • Mi alapján dől el, hogy megépülnek-e a polgármester által korábban bemutatott murvás parkolók Marcalvárosban? A Facebook-kommentek alapján? Lesz-e ezekről ennél hivatalosabb lakossági egyeztetést? Mikor dől el, hogy megvalósulnak-e, illetve hogy melyik valósul meg ezekből?

Emellett azt is kértük a városházától, hogy engedélyezzék, hogy Rózsavölgyi képviselő úr nyilatkozzon a témában. Eleddig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

Szólj hozzá!

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása: miből válogathatunk?

Általában minden ház esetében a legfontosabb rész az alap és a tető. Ennek a két elemnek a minősége, elkészítési módja és a használt alapanyagok nagymértékben befolyásolják majd az ingatlan élettartamát, problémamentességét és még a megjelenését is.