Uszoda a Kiserdőben: a helyi képviselő és a környezetvédelmi bizottság elnöke sem nyilatkozott

Pintér Bence 2022-05-30 18:42:00
A Marcalvárosba tervezett murvás parkolókról is érdeklődtünk volna. Rózsavölgyi László és Szálasy László is Dézsi polgármesterhez irányított minket, aki – szokásához híven – nem válaszolt.

Két marcalvárosi ügy is felmerült az elmúlt hetekben, amelyek kapcsán szerettük volna röviden meginterjúvolni Rózsavölgyi László helyi képviselőt (Fidesz), illetve Dr. Szálasy Lászlót, aki szintén fideszes képviselőként a környezetvédelmi bizottság elnöke, és ebben a szerepében egyébként meglehetősen aktív.

Az első ügy a Marcalvárosba tervezett – egyelőre murvás – új parkolók kérdése volt, amelyek lehetséges helyszíneivel kapcsolatban korábban Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) posztolt a Facebookon. Az új parkolókat mind Marcal I-en, mind Marcal II-n főleg zöldterületekre, illetve egy esetben egy focipálya helyére álmodta az Útkezelő szervezet szakértői csapata. Azt azonban nem tudni, hogy a közzététel után milyen döntési mechanizmus alapján dől majd el, hogy hány épül meg végül ezek közül, megépül-e egyáltalán valamelyik.

A második ügyről az Ugytudjuk.hu számolt be a Városstratégiai Bizottság döntési anyagai alapján, amelyekből kiderült, hogy

a város tanuszodát szeretne építeni a Kiserdő déli szegletében, mintegy két hektáros területen,

bár a Kormányhivatal első körben több okból is elkaszálta a javaslatot. Röviden az a lényeg, hogy nem találják megfelelőnek a helyszínt, éppen azért, mert két hektárnyi erdőt kéne hozzá kivágni.

Nem kaptunk választ

Mindkét képviselőt elértük telefonon, azonban

mind Rózsavölgyi, mind Szálasy képviselő úr azt jelezte, hogy nem szeretne nyilatkozni a témában.

Rózsavölgyi László, Marcalváros II képviselője azt mondta, hogy szerinte úgy illik, hogy első körben a polgármestert keressük meg, és csak utána kérdezzük meg őt. Hiába mutattunk rá, hogy Dézsi polgármester tavaly nyár óta menekül kameránk és mikrofonunk elől, a képviselő nem szeretett volna válaszolni a kérdéseinkre.

A Környezetvédelmi Bizottságot vezető, egyébként Adyvárost képviselő Szálasy László is elhárította a kérdést azzal, hogy az ügyben nincs hatásköre a Környezetvédelmi Bizottságnak. Ebben egyébként igaza van, hiszen ha megnézzük az Szervezeti és Működési Szabályzat Környezetvédelmi Bizottságra vonatkozó passzusait (40. oldal), akkor láthatjuk, hogy

a bizottság hatáskörei között nem szerepel folyó vagy tervezett beruházások véleményezése,

ami legalábbis érdekes helyzetet teremt, hiszen így a körnezetvédelemmel foglalkozó szakbizottságnak – ezek szerint – nem igazán van beleszólása abba, ha a Kiserdőből két hektárnyi fát ki akar vágni a város.

Mindenesetre szeretnénk idézni Győr város klímastratégiájából egy bekezdést, ami rávilágít a fásítás, fakivágás problémáira, még azzal együtt is, hogy a Kiserdő vadon nőtt faállományáért a hírek szerint nem lelkesednek a szakemberek:

Összességében elmondható, hogy Győr Megyei Jogú Város közigazgatási területén elterülő erdők és zöldfelületek évente nagyságrendileg 3779,14 tonna szén-dioxidot, a város területén kibocsátott teljes üvegházhatású gáz mennyiség mindössze 0,49 százalékát nyelik el.

Ezután levelet írtunk pénteken a városházának, és a következő dolgokat kérdeztük:

  • Miért éppen a Kiserdő területén tervezi a város a tanuszodát, nincs-e hely máshol a környéken?
  • Mi alapján dől el, hogy megépülnek-e a polgármester által korábban bemutatott murvás parkolók Marcalvárosban? A Facebook-kommentek alapján? Lesz-e ezekről ennél hivatalosabb lakossági egyeztetést? Mikor dől el, hogy megvalósulnak-e, illetve hogy melyik valósul meg ezekből?

Emellett azt is kértük a városházától, hogy engedélyezzék, hogy Rózsavölgyi képviselő úr nyilatkozzon a témában. Eleddig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.