Nem hajlandó a győri polgármester utca-házszám szinten bemutatni a változtatási tilalom alá eső területeket

Pintér Bence 2022-05-31 11:15:58
Bárány István bácsai képviselő az aggályai miatt tartózkodni akart, erre Dézsi polgármester belengette, hogy akkor a bácsai területeket „kiteszik a vállalkozók” kényének-kedvének.

Kedden tartotta májusi ülését Győr képviselőtestülete. A közgyűlésen a várakozásoknak megfelelően benyújtották a Dézsi Csaba András-féle változtatási tilalom harmadik verzióját, miután annak második verzióját ismét megszüntette a Kúria. A keddi közgyűlésen a témában elsőként Pollreisz Balázs (MSZP) szólalt fel.

Ismételten azt kérte, hogy helyrajzi számok helyett pontos utca-házszám szintre lebontott jegyzéket tüntessenek fel a változtatási tilalom mellé, hogy a győriek könnyedén megismerhessék, hogy őket érinti-e a tilalom.

A változtatási tilalom ugyanis nem csak az építkezéseket érinti, hanem bármilyen felújítást, tehát mondjuk egy magánházon sem lehet csak úgy ablakot cserélni. A szocialista képviselő azt is megkérdezte, hogy ki vállalja a jogi és a politikai felelősséget azért, ha ezt a rendeletet újra elkaszálja a Kúria? Ennek okán név szerinti szavazást kért az ügyben, hogy világos legyen, hogy kik szavazták azt meg, és kit nem.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) szerint nagyon fontos ez a rendelet, érti miért lenne rá szükség, de ebben a formájában nem tudja támogatni. Szerinte a változtatási tilalomnál lazább megoldásra van szükség, hogy aki mondjuk egy kazáncsere miatt kéményt építene, azt ne sújtsa egy ilyen körülményes rendelet. Elmondta: nagyon kemény, nagyon erős a rendelet, és szerinte visszaveti Győr fejlődését.

Bárány István (független) szerint van értelme a változtatási tilalomnak, 2006-ban a rendezés terv legutóbbi felülvizsgálatakor is lett volna, amikor sokan megneszelték, hogy milyen változások jönnek, és ebből előnyt tudtak kovácsolni.

Ugyanakkor jelezte, hogy a Kúria két ítélete is tanulságos, ezért sem ellenezni, sem támogatni nem tudja a javaslatot.

Borsi Róbert (Fidesz) jelezte: ő eszköznek, és nem célnak tekinti a változtatási tilalmat, amire az új rendezési terv elkészültéig van szükség. Elmondta: a bizottsági ülésen – amiről itt számoltunk be – Szaksz Vince főépítész jelezte, hogy ez decemberre el fog készülni, addig pedig ugyan lehet, hogy kényelmetlen a változtatási tilalom, de szükséges. Sik Sándor (Fidesz) egy konkrét győrszentiváni ügyet hozott fel, ahol jó lenne, ha az adott helyrajzi szám kikerülne a változtatási tilalom elől.

Szaksz Vince főépítész Pollreisz kérése kapcsán ismét azt hangsúlyozta, hogy nem kell szerinte utca-házszám szintig elmenni, a rendezési tervet mindenki megtekintheti online. Elmondta: csak azokat hagyták bent a mostani verzióban, ahol még van fejlesztési lehetőség, tehát ahol rá lehet például építeni a házra. Sik Sándor felvetésére elmondta: mivel ezek normatív szempontrendszer alapján születtek, ezért külön elbírálás alá nehezen vehetnek területeket.

Dézsi polgármester nem tudta elviselni, hogy Bárány István tartózkodni akart

Ezután Dézsi Csaba András szólalt fel, aki gyakorlatilag megfenyegette Bárány Istvánt azzal, hogy mivel tartózkodni akar, akár ki is vehetik a bácsai helyrajzi számokat, és akkor ő vállalhatja a felelősséget azért, ha tízemeletes lakótelepeket építenek oda.

Szaksz Vince szabadkozott az ügyben, hiszen épp pár perccel azelőtt mondta el, hogy nem nagyon van lehetőség kivenni helyrajzi számokat a mostani javaslatból, mivel azt egy normatív szempontrendszer alapján döntötték el, hogy mi kerüljön be. Dézsi polgármester közbeszólt, és ismét azt próbálta kierőszakolni a főépítészből, hogy mondja azt: akár tízemeletesek is épülhetnek Bácsán, ha Bárány tartózkodik, és ezért (?) kiveszik az ő körzetében tilalom alá eső helyrajzi számokat. Szaksz erre ismét zavart magyarázkodásba kezdett.

A polgármester arról nem beszélt, hogy a Tatai úton egyébként, ami szintén kertvárosias terület, mint Bácsa, éppen az ő támogatásával szeretnének tízemeletes lakótelepet építeni,

amely projekteket Dézsi polgármester most éppen a leggonoszabb dolognak próbált lefesteni.

Ezután Pollreisz Balázs szólalt fel, és kikérte magának, hogy Dézsi kipécézte Bárány István azért, mert ő egyéni képviselő. Erre Dézsi Csaba András több perces tirádába kezdett a szocialista képviselő ellen, hogy mit képzel, hogy arra kéri a főépítészt, hogy utca-házszám szinten állítsák össze a tilalom alá eső területek listáját, ehelyett szerinte le kéne ülnie a számítógéphez, és a képviselőnek magának kéne kigyűjtenie mind a hétszázvalahány helyrajzi számot, mivel az nyilvános adat, és ő – aki megtehetné –, nem fogja erre utasítani a hivatalt.

Dézsi azzal folytatta, hogy a Kúria döntése arról szólt, hogy nem volt az eljárásba bevonna tájtervező.

Dézsi polgármester azonban elhallgatta azt a tényt, hogy ez csak az első problémás dolog volt a rendelettel, és mivel ez problémás volt, a Kormányhivatal többi kifogását már nem is vizsgálta a legfelsőbb bírói tanács.

Hozzátette: azért a változtatási tilalmat használják, mert nincs más jogi lehetőségük. Azt is hozzátette, hogy a kamarával is egyeztettek, de elmondása szerint nem volt alternatív jogszabályi elképzelésük.

Ezután egészen elképesztő módon ismét Bárány Istvánnak szegezte a kérdést, hogy akkor tartózkodik-e, és akkor kivegyék-e a bácsai területeket, hogy „kiszolgáltassák azt a vállalkozók kényének-kedvének”,

mindezt tehát azért, mert Bárány szerint a két kúriai döntés nyomán kérdések merülnek fel a változtatási tilalom kapcsán, és úgy, hogy Szaksz Vince főépítész pár perccel korábban mondta el, hogy nem nagyon lehet kivenni egyes helyrajzi számokat. Bárány végül mindennek hatására azt mondta, hogy megszavazza a javaslatot.

A polgármester ezután név szerinti szavazást rendelt el, de itt is kioktatta Pollreisz Balázst, hogy egyébként a szavazatok látszanak a kijelzőn mögötte. Azt azonban elfelejtette, vagy elhallgatta, hogy a jegyzőkönyvbe – ami mondjuk egy későbbi vizsgálat esetén előkerülne – már nincsen benne, hogy ki hogyan szavazott.

Igennel szavazott az összes jelenlévő fideszes (Hajtó Péter az egyetlen hiányzó), tehát Dézsi Csaba András, Szeles Szabolcs, Radnóti Ákos, Borsi Róbert, Diligens Tibor, Fekete Dávid, Fodor Roland, Hajszán Gyula, Kováts Tamás, Laczkovits-Takács Tímea, Rózsavölgyi László, Sik Sándor, Szabó Jenő, Szálasy László, Takács Krisztián, illetve Bárány István (független), illetve a Civilek Győrért két képviselője, Harasztovics István és Kovács László.

Glázer Tímea (DK) és Balla Jenő (Összefogás Győrért) tartózkodott.

Pollreisz Balázs (MSZP) pedig nemmel szavazott.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.