Így főztük meg a nyár egyik legforróbb napján a karácsonyi lengyel bigost Nemesrempehollóson

Farkas Bazsi 2021-07-01 07:57:27
A hőséget már a telefon sem bírta, egész egyszerűen kikapcsolta magát.

Fülöp Géza történetét már korábban két cikkre bontva osztottuk meg az Ugytudjuk.hu olvasóival. A nemesrempehollósi férfi 1989-től 1994-ig dolgozott a Lengyel-Magyar Kulturális Intézetben, Varsóban. Ha már bemutattuk történetét, akkor arra gondolt, hogy meghív minket egy tradicionális lengyel ételre, a bigos-ra.

Csakhogy a korábban a vírushelyzet nem tette lehetővé, hogy találkozzunk, így folyamatosan toltuk az eseményt. Végül megszületett a dátum: június 29-én rotyoghat a kondérban a bigos.

Erről a lengyel nemzeti ételről annyit kell tudni, hogy december 24-én, 25-én kezdik el főzni. A lényeg, hogy december 26-án tudjon belőle enni a család. A kondérban, a szabad ég alatt összeraknak minden finomságot. A savanyított káposztát, a fehér káposztát, a kolbászt, a szalonnát, a marha, vad és sertéshúst, gombát, sőt még aszaltszilva is kerül a kondérba. Ami nekünk magyaroknak furcsa lehet, hogy a bigosba nem tesznek pirospaprikát.

Aztán lassú tűzön, van, hogy akár napokig is fő az étel, amikor pedig már nem kell tovább főzni, egyszerűen kint hagyják, vagy hagyták, még a hűtőszekrény előtti időkben. 26-án aztán az összefagyott bigosból kanyíratottak egy jó adagot, bevitték a sparheltre és borral felöntve melegítették meg.

 

A melegre való tekintettel, meg hogy ne kelljen napokat várni azza, hogy a fogás elkészül egy egyszerűbb változatnál maradtunk. Az egyszerűsítés abból állt, hogy vendéglátónk már előre külön-külön megfőzte a húsokat, a káposztát előpárolta, így egy órán belűl össze is állt a bigos.

Mivel szerettünk volna ha ti, olvasók minden munkafolyamatot végig tudtok követni, így nyomtunk is Facebook-liveot.

Csak aztán az internet eltűnt félúton. Nem baj, újraindítottuk az adást.

Végül ez is rövid úton szakadt félbe. 

Így gondoltuk, hogy videóval rögzítünk mindent, majd utólag megosztjuk a felvételt a Facebookon. Csak, hogy a 35 fokot a tűző Napon nem sokáig bírta az iPhone, így is megadta magát.

A videó bár félbeszakadt, de a bigos így is elkészült. 

És bármilyen meglepő volt, még a nyári melegben is frissítőleg hatott a bőven káposztás, kicsit fanyar, mégis ízekkel teli étel, amiben hol egy kolbászkarika, hol egy szarvas falat, hol pedig az édes aszalt szilva hozott újabb és újabb meglepetéseket a számba. És még csak a kenyeret sem követelte, bármily’ meglepő, a rendszerint télen főzött finomság, nyáron is megállja a helyét.

A bigost ajánlom mindenkinek, bár ha tehetitek inkább ne a kánikulába álljatok neki. 
 

Szólj hozzá!

Borsi Róbert és a színházfelújítás

Politikai monodráma két felvonásban. 

Az Oroszlánnyal kezdi a szezont a Falco

A Körmend a Péccsel nyitja a bajnokságot.

A MÁV-val egyeztetett Pintér Bence

Előremutató fejlesztések jönnek a győri busz - és vasúti közlekedésben.  

“Ha meghalok nem szeretném, hogy migránsok tapossanak a síromon!”

Erősre sikeredett 10 percet tolt le Őriszentpéteren a Fidesz Vas 03-as választókerületi alelnöke a Tisza fórumán.

A Republikon Intézet szerint a Tisza stabilan őrzi előnyét

5 százalékponttal vezet a Tisza a Fidesz-KDNP előtt.

Megint elmarad a Balaton-átúszás

Idén már másodszor halasztanak a szervezők. 

Merlot a 2025-ös Savaria Karnevál legjobb bora

A villányi Agancsos Pincészeté az elismerés.

Elhunyt Kathi Béla erőemelő, testépítő

A 46 éves sportoló kerékpárbalesetet szenvedett.

Több helyen engedik be a szurkolókat a ma esti ETO meccsre, nem lesz gond a bejutásnál

A rendezők megnyitják az ETO Park Hotel felőli bejáratot is.

Győr ad otthont az Ülőröplabda Európa-bajnokságnak  

A magyar válogatottak számára eddig felemásan alakult a torna.

A KSH szerint tovább fogy a magyar népesség

Évről-évre egyre kevesebben leszünk. 

Több, mint 4 millió forint kárt okozott egy férfi Győrben, aki autókat tört fel 

Kalapáccsal törte be a szélvédőket, összesen 27 alkalommal.