Így főztük meg a nyár egyik legforróbb napján a karácsonyi lengyel bigost Nemesrempehollóson

Farkas Bazsi 2021-07-01 07:57:27
A hőséget már a telefon sem bírta, egész egyszerűen kikapcsolta magát.

Fülöp Géza történetét már korábban két cikkre bontva osztottuk meg az Ugytudjuk.hu olvasóival. A nemesrempehollósi férfi 1989-től 1994-ig dolgozott a Lengyel-Magyar Kulturális Intézetben, Varsóban. Ha már bemutattuk történetét, akkor arra gondolt, hogy meghív minket egy tradicionális lengyel ételre, a bigos-ra.

Csakhogy a korábban a vírushelyzet nem tette lehetővé, hogy találkozzunk, így folyamatosan toltuk az eseményt. Végül megszületett a dátum: június 29-én rotyoghat a kondérban a bigos.

Erről a lengyel nemzeti ételről annyit kell tudni, hogy december 24-én, 25-én kezdik el főzni. A lényeg, hogy december 26-án tudjon belőle enni a család. A kondérban, a szabad ég alatt összeraknak minden finomságot. A savanyított káposztát, a fehér káposztát, a kolbászt, a szalonnát, a marha, vad és sertéshúst, gombát, sőt még aszaltszilva is kerül a kondérba. Ami nekünk magyaroknak furcsa lehet, hogy a bigosba nem tesznek pirospaprikát.

Aztán lassú tűzön, van, hogy akár napokig is fő az étel, amikor pedig már nem kell tovább főzni, egyszerűen kint hagyják, vagy hagyták, még a hűtőszekrény előtti időkben. 26-án aztán az összefagyott bigosból kanyíratottak egy jó adagot, bevitték a sparheltre és borral felöntve melegítették meg.

 

A melegre való tekintettel, meg hogy ne kelljen napokat várni azza, hogy a fogás elkészül egy egyszerűbb változatnál maradtunk. Az egyszerűsítés abból állt, hogy vendéglátónk már előre külön-külön megfőzte a húsokat, a káposztát előpárolta, így egy órán belűl össze is állt a bigos.

Mivel szerettünk volna ha ti, olvasók minden munkafolyamatot végig tudtok követni, így nyomtunk is Facebook-liveot.

Csak aztán az internet eltűnt félúton. Nem baj, újraindítottuk az adást.

Végül ez is rövid úton szakadt félbe. 

Így gondoltuk, hogy videóval rögzítünk mindent, majd utólag megosztjuk a felvételt a Facebookon. Csak, hogy a 35 fokot a tűző Napon nem sokáig bírta az iPhone, így is megadta magát.

A videó bár félbeszakadt, de a bigos így is elkészült. 

És bármilyen meglepő volt, még a nyári melegben is frissítőleg hatott a bőven káposztás, kicsit fanyar, mégis ízekkel teli étel, amiben hol egy kolbászkarika, hol egy szarvas falat, hol pedig az édes aszalt szilva hozott újabb és újabb meglepetéseket a számba. És még csak a kenyeret sem követelte, bármily’ meglepő, a rendszerint télen főzött finomság, nyáron is megállja a helyét.

A bigost ajánlom mindenkinek, bár ha tehetitek inkább ne a kánikulába álljatok neki. 
 

Szólj hozzá!

Holnaptól egy hónapig tartó vidámparkot nyitnak Bükfürdőn

Légvár, kisvasút, dodgem, és még sok minden más.

Ropiként törte a fákat Kőszegen a tegnap esti vihar

Balesethez és vihar következtében kilenc fakidőléshez riasztották a Vas vármegyei tűzoltókat tegnap.

A napelemes rendszerek rejtett költségei

A napelemes rendszerek egyre népszerűbbek Magyarországon, hiszen a környezetkímélő hatásuk mellett hosszú távon jelentős megtakarítást biztosítanak.

Pintér Bence a sajtónak is bemutatta alpolgármester-jelöltjét

Szerinte van rá esély, hogy a pénteki közgyűlésen megválasztják Balog-Farkas Renátát.

Ismét járnak a vonatok Győr és Mosonmagyaróvár között

A késések fokozatosan csökkennek, a menetrend a győri fővonalon délután állhat helyre.

5 gyakori hiba áramláskapcsolók telepítésekor

Hiába a precíz technológia, ha a telepítés során hibák csúsznak a kivitelezésbe.

Nyári locsolás kisokos

Nem mindegy, hogy mikor és mennyit öntözünk. 

Ma debütál a világ legdrágább filmje

Brad Pitt és az F1 a nyári sláger a  mozikban.

Szervezzetek kétnapos esküvőt!

Míg régebben a hajnalig tartó, egynapos ceremóniák voltak jellemzőek, addig ma már sokkal gyakrabban szerveznek kétnapos esküvőket. Hogy ennek mi az oka? Tarts velünk, és eláruljuk!

Idén nagykorú lett a Győrkőcfesztivál 

„A játék az különös, gömbölyű és gyönyörű…”