A szombathelyiektől is függ a közbringa rendszer továbbfejlesztése

Bazsó Bálint 2021-05-12 18:02:00
Hamarosan Szombathelyen is megjelenik a közbringa, avagy kerékpármegosztó rendszer. A városvezetés a rendszer kihasználtságától és népszerűségétől teszi függővé a továbbfejlesztést.

Ahogyan arról lapunk beszámolt, „Szombathely Megyei Jogú Város kerékpárosbarát fejlesztése” címmel írt ki pályázatot az önkormányzat közösségi kerékpár rendszer megvalósítására.

A rendszer várhatóan 30 elektromos kerékpárral indulna, amelyeket hat, úgynevezett dokkoló állomásról tudnák kikölcsönözni a szombathelyiek vagy a városba érkezők.

A tervek szerint a vasútállomásnál, a Fő téren, az Ady téren, a Csónakázó-tónál, az ELTE Savaria Egyetemi Központnál és a Markusovszky Kórháznál kialakítandó állomások 10 darabos kerékpárállással készülnek el, vagyis szükség - és igény - esetén a rendszer bővíthető. 

Hamarosan elektromos közbringákkal tekerhetünk Szombathelyen

„Szombathely Megyei Jogú Város kerékpárosbarát fejlesztése" címmel írt ki pályázatot az önkormányzat közösségi kerékpár rendszer megvalósítására. A tender győztesének gyűjtő (dokkoló) állomások kiépítése mellett elektromos kerékpárokat is be kell szereznie, összesen 30 darabot. A tervek szerint hat állomás alakítanak ki: a vasútállomásnál, a Fő téren, az Ady téren, a Csónakázó-tónál, az ELTE Savaria Egyetemi Központnál és a Markusovszky Kórháznál.

A dokkolókat egyebek mellett elektromos zárral látják el. 

A kerékpárokat alumínium vázzal, 26"-os kerékkel, 3 sebességes agyváltóval, defektmentes gumikkal, 10,5 Ah lítium akkumulátorral, 250 W egyenáramú motorral, vezérlő egységgel, alu kosárral, zselés üléssel, beépített nyomkövető GPS vevővel (vagyis valós idejű nyomkövető rendszerrel), zárral, reklámhordozó felületű hátsó csomagtartóval és IP 65 védettséggel kell rendelkezniük. 

Várhatóan nem is lesznek pillekönnyűek: bruttó tömegük nem haladhatja meg a 25 kilogrammot, lámpájuk a dokkolóból kihúzva automatikusan bekapcsol.

A lakosságtól függ, hogy fejlesztik-e

A tender megjelenését követően érdeklődtünk az önkormányzatnál, hogy mennyibe kerül majd a rendszer, illetve várható-e, hogya korábbi tervekben még szereplő piaci és órásházi állomást a jövőben kiépítik-e.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a rendszer bővítése a lakosság általi elfogadásától, illetve a kihasználtságától függhet, a jelenlegi projekt viszont nem tartalmazza a két említett helyszínt.

A hasonló közbringa rendszerek egyik "leggyengébb láncszeme" az üzemeltetés, mint kiderült, ennek mikéntjéről nem született döntés.

Rákérdeztünk a kiépítés költségére is, ám mivel a közbeszerzési eljárás legelején vagyunk, ezért pontos összeget még nem lehet meghatározni. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a projektre mintegy 52 millió forintot különítettek el.

61 millió forint kellene és már épülne is a szombathelyi közbringa hálózat

2017 januárjában készült egy tanulmány (A tanulmány ide kattintva elérhető.) arra vonatkozóan, hogy milyen megoldásokkal és persze mennyiért lehetne Szombathelyre telepíteni egy közösségi kerékpáros rendszert. Ennek az szolgáltatta az apropóját, hogy a város a TOP 6.4.1-15 „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés" című projektben pénzt kapott az Európai Uniótól, a bringautak fejlesztésére és a kerékpáros közlekedés élénkítésére.

Ahogyan arról korábban írtunk, a városnak nem lesz könnyű dolga, a vidéki városokban korábban kiépített rendszerek többsége ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a legtöbb helyen veszteséget is termelnek. Ráadásul egy korábbi - online - felmérés szerint a szombathelyiek túlnyomó többségének van kerékpárja, ami szintén nehezíti a rendszer elterjedését. 

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.