Dézsi: 1,2 milliárd forint a GYHG hiánya jelenleg

Pintér Bence 2021-04-14 09:43:00
A Telexnek adott interjúban Csörgits Lajos aljegyző távozásáról semmit, a GYHG helyzetéről annál többet árult el a győri polgármester, aki nem bánná, ha egyszer elneveznének róla egy városrészt, vagy legalább egy utcát.

Ötször kerülte ki, hogy választ adjon a Csörgits Lajos aljegyző távozása körüli kérdésekre Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz-KDNP) a Telexnek adott interjújában. A riporter kérdéseire válaszolva először elkente annak jelentőségét, hogy Csörgits nem vett részt az ezt bejelentő sajtótájékoztatón, aztán azt javasolta, hogy a távozás okáról kérdezzék meg a volt aljegyzőt, mire az újságíró elmondta: próbálták, de nem veszi fel a telefont. Ezután Dézsi polgármester még kétszer kerülte ki a Csörgitscsel kapcsolatos kérdéseket.

Mint arról korábban beszámoltunk: Csörgits Lajos forrásaink szerint a Helyi Választási Bizottság (HVB) három önkormányzat által delegált tagjával kapcsolatos, közokirat-hamisítás ügyében folyó nyomozás miatt távozik posztjáról. Ez ugyanis az az ügy lehet, amelyben a helyi szocialisták tettek feljelentést 2019-ben, miután gyanús körülmények között tartották meg a HVB ülését – a gyanú szerint valójában meg sem tartották azt. Pollreisz Balázs képviselő (MSZP) itt ki is fejtette részletesen, hogy mi köze van a HVB-t akkor vezető Csörgits Lajosnak ehhez az ügyhöz.

GYHG: 1,2 milliárd a hiány

A szemétszállításról annál többet volt hajlandó beszélni a polgármester.

Az interjúból kiderült, hogy a Győr-Szol alól kiszervezett cég hiánya az év elején 1,2 milliárd forint volt.

„A hulladékszállításnál megörököltem egy olyan rendszert, ami a működőképesség határát feszegeti. (...) az első hónapban szembesültem azzal, hogy bár Győr vállalta az apport nagy részét, a szemetet elszállító, győri hulladékgazdálkodási cég (GYHG) évente ötszázmillió forintot fizet ki a települések által létrehozott hulladékgazdálkodási társulásnak ilyen-olyan jogcímen. Tehát nem az utóbbi fizet a szolgáltatásért, hanem a GYHG fizet bérleti díjat azért is, amit egyébként Győr adott bele a buliba. Érdemes lenne elgondolkodni, hogy ki ír alá egy ilyen szerződést” – mondta a nagytérségi hulladékgazdálkodás jelenlegi konstruciójáról a polgármester.

Az 1,2 milliárdos összeg egyébként a polgármester szerint a 2019-es és a 2020-as ötszázmillió forintos bérleti díjból áll össze nagyrészt, ráadásul úgy, hogy a várostól év elején 150 millió, a nagytérségi társulástól tavaly 350 millió forint kölcsönt kapott, és ez utóbbit egyáltalán nem fizette vissza időre. Ez a fenti konstrukció eddig azért nem volt egyébként látható Dézsi szerint, mert „az összeg a Győr-Szol könyvelésénél eloszlott”, ami a polgármester szerint szabályos, de rávilágít egy problémára, ami nem csak a GYHG kapcsán áll fenn: a Győr-Szol alá szervezett leányvállalatok gazdálkodása, illetve a Győr-Szol egészének gazdálkodása szinte teljesen átláthatatlan, mivel az önkormányzati cég alig pár közérdekű adatról szóló nyilvános dokumentumot töltött fel a honlapjára.

Az is kiderült, hogy a polgármester nem akart további kölcsönt adni a cégnek, hanem azt mondta, hogy éljenek meg a központi, állami kukaholding által visszaosztott díjakból, de szerinte már látszik, hogy ez így nem működőképes. A végső megoldás Dézsi szerint egyébként az lesz, hogy ugye a kormányzati tervek szerint teljesen központosítják és kiveszik az önkormányzatok kezéből a szemétszállítást, addig pedig valahogy túlél a cég – de ezek szerint a polgármesternek nincs ellenére, hogy újabb feladatot csavar ki az állam az önkormányzatok kezéből.

A túlélésre játszik tehát a győri kukás cég: ezzel összefüggésben szerda reggel írtuk meg, hogy csak akkor lenne házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Győr környékén, ha elkészülne az optikai válogató, amit viszont egyáltalán nem tervez beszerezni a város, sőt konkrétan emiatt a gép miatt állt a bál a GYHG-nál decemberben.

Kétszer beszéltek Borkaival, az ellenzék pedig pukkadjon meg

A Borkai-botrány után megválasztott polgármester a lapnak elmondta: az elmúlt évben kétszer beszélt elődjével. „Egyszer egy kézilabdameccsen találkoztunk, és egyszer meg talán ő hívott engem. Azt a feszültséget kellett tisztázni, amit mások generáltak. Illetve még azt, hogy én nem »a mi történt Borkai Zsolt ideje alatt a városházán, tárjuk fel és szolgáljuk fel az ellenzéknek« polgármester vagyok, hanem városfejlesztő szeretnék lenni” – mesélte Dézsi Csaba András.

Dézsi szerint csak mese, hogy bármilyen „ügyek” lettek volna a városházán a Borkai-érában, aminek utána kellett volna néznie.

Arra a kérdésre, hogy talán a fideszes szavazókat is érdekelnék a Borkai-éra viselt dolgai, elmondta: tényeket nem talált, csak meséket. „Nekem nem az a dolgom, hogy felfejtsem Andersen egyik meséjének a fonalát. Gombolyítsa fel az ellenzék, ha hisz a mesében!” – mondta.

„Az ellenzék ne velem akarja elvégeztetni azt a munkát, amit neki kellene! Csak mert lusta és tehetségtelen. Pedig nagyon jó lenne egy szakmai, kritikus kontroll, amire támaszkodhatnánk. De itt a »dafkén« kívül nincs semmi. Most éppen az, hogy az ellenzéki képviselőnek írjam le részletesen, ki és miért távozott a városházáról. Hát járjon utána!” – mondta Dézsi, ami alapján úgy tűnik, hogy nem sokat ad arra, hogy a járványhelyzetben tájékoztassa a választott képviselőket.

Érzi a határokat, és nem bánná, ha egyszer utcát neveznének el róla

„Nekem még soha semmiért nem szóltak »fentről«. Sőt: még kérés sem volt, hogy kit vagy mit ne hozzak esetleg szóba. Általában érzem a határokat, tudom, hogy a kritikának hol van helye és értelme” – mondta a polgármester, aki nemrég letöröltette egy interjúját a GyőrPlusz média archívumából, miután az országos sajtó felkapta, hogy abban kritizálta az egészségügyi rendszer átalakítását. Ezután egy héttel később Szijjártó Péter külügyminiszter, Dézsi egykori mentoráltja váratlanul Győrbe látogatott a polgármesterrel tárgyalni.

Az interjúból az is kiderül, persze csak „viccként”, hogy a polgármester nem bánná, ha olyan sikeres jövőképet álmodna Győrnek, amiért egyszer majd utcát neveznek el róla, esetleg városrészt.

A színházról is kérdezték Dézsi Csaba Andrást, aki elmondta: a kulturális negyed sokkal többről szól, mint csak arról, hogy hol legyen a színház. „Ha építünk egy új színházat, mit csináljunk a régivel? Legyen kettő?” – tette fel ismét a kérdést a polgármester, aki úgy tűnik, hogy továbbra sem tartja érvényes álláspontnak azt, hogy vannak, akik továbbra is a belvárosi színházépületben járnának színházba.

A teljes interjú a Telexen olvasható.

(Nyitóképünkön az eredetileg Lenin út táblát tartó polgármester kezébe természetesen mi adtuk az általa vágyott Dézsi út utcatáblát, az eredeti kép forrása: MTI)

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.