Dézsi: 1,2 milliárd forint a GYHG hiánya jelenleg

Pintér Bence 2021-04-14 09:43:00
A Telexnek adott interjúban Csörgits Lajos aljegyző távozásáról semmit, a GYHG helyzetéről annál többet árult el a győri polgármester, aki nem bánná, ha egyszer elneveznének róla egy városrészt, vagy legalább egy utcát.

Ötször kerülte ki, hogy választ adjon a Csörgits Lajos aljegyző távozása körüli kérdésekre Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz-KDNP) a Telexnek adott interjújában. A riporter kérdéseire válaszolva először elkente annak jelentőségét, hogy Csörgits nem vett részt az ezt bejelentő sajtótájékoztatón, aztán azt javasolta, hogy a távozás okáról kérdezzék meg a volt aljegyzőt, mire az újságíró elmondta: próbálták, de nem veszi fel a telefont. Ezután Dézsi polgármester még kétszer kerülte ki a Csörgitscsel kapcsolatos kérdéseket.

Mint arról korábban beszámoltunk: Csörgits Lajos forrásaink szerint a Helyi Választási Bizottság (HVB) három önkormányzat által delegált tagjával kapcsolatos, közokirat-hamisítás ügyében folyó nyomozás miatt távozik posztjáról. Ez ugyanis az az ügy lehet, amelyben a helyi szocialisták tettek feljelentést 2019-ben, miután gyanús körülmények között tartották meg a HVB ülését – a gyanú szerint valójában meg sem tartották azt. Pollreisz Balázs képviselő (MSZP) itt ki is fejtette részletesen, hogy mi köze van a HVB-t akkor vezető Csörgits Lajosnak ehhez az ügyhöz.

GYHG: 1,2 milliárd a hiány

A szemétszállításról annál többet volt hajlandó beszélni a polgármester.

Az interjúból kiderült, hogy a Győr-Szol alól kiszervezett cég hiánya az év elején 1,2 milliárd forint volt.

„A hulladékszállításnál megörököltem egy olyan rendszert, ami a működőképesség határát feszegeti. (...) az első hónapban szembesültem azzal, hogy bár Győr vállalta az apport nagy részét, a szemetet elszállító, győri hulladékgazdálkodási cég (GYHG) évente ötszázmillió forintot fizet ki a települések által létrehozott hulladékgazdálkodási társulásnak ilyen-olyan jogcímen. Tehát nem az utóbbi fizet a szolgáltatásért, hanem a GYHG fizet bérleti díjat azért is, amit egyébként Győr adott bele a buliba. Érdemes lenne elgondolkodni, hogy ki ír alá egy ilyen szerződést” – mondta a nagytérségi hulladékgazdálkodás jelenlegi konstruciójáról a polgármester.

Az 1,2 milliárdos összeg egyébként a polgármester szerint a 2019-es és a 2020-as ötszázmillió forintos bérleti díjból áll össze nagyrészt, ráadásul úgy, hogy a várostól év elején 150 millió, a nagytérségi társulástól tavaly 350 millió forint kölcsönt kapott, és ez utóbbit egyáltalán nem fizette vissza időre. Ez a fenti konstrukció eddig azért nem volt egyébként látható Dézsi szerint, mert „az összeg a Győr-Szol könyvelésénél eloszlott”, ami a polgármester szerint szabályos, de rávilágít egy problémára, ami nem csak a GYHG kapcsán áll fenn: a Győr-Szol alá szervezett leányvállalatok gazdálkodása, illetve a Győr-Szol egészének gazdálkodása szinte teljesen átláthatatlan, mivel az önkormányzati cég alig pár közérdekű adatról szóló nyilvános dokumentumot töltött fel a honlapjára.

Az is kiderült, hogy a polgármester nem akart további kölcsönt adni a cégnek, hanem azt mondta, hogy éljenek meg a központi, állami kukaholding által visszaosztott díjakból, de szerinte már látszik, hogy ez így nem működőképes. A végső megoldás Dézsi szerint egyébként az lesz, hogy ugye a kormányzati tervek szerint teljesen központosítják és kiveszik az önkormányzatok kezéből a szemétszállítást, addig pedig valahogy túlél a cég – de ezek szerint a polgármesternek nincs ellenére, hogy újabb feladatot csavar ki az állam az önkormányzatok kezéből.

A túlélésre játszik tehát a győri kukás cég: ezzel összefüggésben szerda reggel írtuk meg, hogy csak akkor lenne házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Győr környékén, ha elkészülne az optikai válogató, amit viszont egyáltalán nem tervez beszerezni a város, sőt konkrétan emiatt a gép miatt állt a bál a GYHG-nál decemberben.

Kétszer beszéltek Borkaival, az ellenzék pedig pukkadjon meg

A Borkai-botrány után megválasztott polgármester a lapnak elmondta: az elmúlt évben kétszer beszélt elődjével. „Egyszer egy kézilabdameccsen találkoztunk, és egyszer meg talán ő hívott engem. Azt a feszültséget kellett tisztázni, amit mások generáltak. Illetve még azt, hogy én nem »a mi történt Borkai Zsolt ideje alatt a városházán, tárjuk fel és szolgáljuk fel az ellenzéknek« polgármester vagyok, hanem városfejlesztő szeretnék lenni” – mesélte Dézsi Csaba András.

Dézsi szerint csak mese, hogy bármilyen „ügyek” lettek volna a városházán a Borkai-érában, aminek utána kellett volna néznie.

Arra a kérdésre, hogy talán a fideszes szavazókat is érdekelnék a Borkai-éra viselt dolgai, elmondta: tényeket nem talált, csak meséket. „Nekem nem az a dolgom, hogy felfejtsem Andersen egyik meséjének a fonalát. Gombolyítsa fel az ellenzék, ha hisz a mesében!” – mondta.

„Az ellenzék ne velem akarja elvégeztetni azt a munkát, amit neki kellene! Csak mert lusta és tehetségtelen. Pedig nagyon jó lenne egy szakmai, kritikus kontroll, amire támaszkodhatnánk. De itt a »dafkén« kívül nincs semmi. Most éppen az, hogy az ellenzéki képviselőnek írjam le részletesen, ki és miért távozott a városházáról. Hát járjon utána!” – mondta Dézsi, ami alapján úgy tűnik, hogy nem sokat ad arra, hogy a járványhelyzetben tájékoztassa a választott képviselőket.

Érzi a határokat, és nem bánná, ha egyszer utcát neveznének el róla

„Nekem még soha semmiért nem szóltak »fentről«. Sőt: még kérés sem volt, hogy kit vagy mit ne hozzak esetleg szóba. Általában érzem a határokat, tudom, hogy a kritikának hol van helye és értelme” – mondta a polgármester, aki nemrég letöröltette egy interjúját a GyőrPlusz média archívumából, miután az országos sajtó felkapta, hogy abban kritizálta az egészségügyi rendszer átalakítását. Ezután egy héttel később Szijjártó Péter külügyminiszter, Dézsi egykori mentoráltja váratlanul Győrbe látogatott a polgármesterrel tárgyalni.

Az interjúból az is kiderül, persze csak „viccként”, hogy a polgármester nem bánná, ha olyan sikeres jövőképet álmodna Győrnek, amiért egyszer majd utcát neveznek el róla, esetleg városrészt.

A színházról is kérdezték Dézsi Csaba Andrást, aki elmondta: a kulturális negyed sokkal többről szól, mint csak arról, hogy hol legyen a színház. „Ha építünk egy új színházat, mit csináljunk a régivel? Legyen kettő?” – tette fel ismét a kérdést a polgármester, aki úgy tűnik, hogy továbbra sem tartja érvényes álláspontnak azt, hogy vannak, akik továbbra is a belvárosi színházépületben járnának színházba.

A teljes interjú a Telexen olvasható.

(Nyitóképünkön az eredetileg Lenin út táblát tartó polgármester kezébe természetesen mi adtuk az általa vágyott Dézsi út utcatáblát, az eredeti kép forrása: MTI)

Szólj hozzá!

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.