Dézsi: 1,2 milliárd forint a GYHG hiánya jelenleg

Pintér Bence 2021-04-14 09:43:00
A Telexnek adott interjúban Csörgits Lajos aljegyző távozásáról semmit, a GYHG helyzetéről annál többet árult el a győri polgármester, aki nem bánná, ha egyszer elneveznének róla egy városrészt, vagy legalább egy utcát.

Ötször kerülte ki, hogy választ adjon a Csörgits Lajos aljegyző távozása körüli kérdésekre Dézsi Csaba András győri polgármester (Fidesz-KDNP) a Telexnek adott interjújában. A riporter kérdéseire válaszolva először elkente annak jelentőségét, hogy Csörgits nem vett részt az ezt bejelentő sajtótájékoztatón, aztán azt javasolta, hogy a távozás okáról kérdezzék meg a volt aljegyzőt, mire az újságíró elmondta: próbálták, de nem veszi fel a telefont. Ezután Dézsi polgármester még kétszer kerülte ki a Csörgitscsel kapcsolatos kérdéseket.

Mint arról korábban beszámoltunk: Csörgits Lajos forrásaink szerint a Helyi Választási Bizottság (HVB) három önkormányzat által delegált tagjával kapcsolatos, közokirat-hamisítás ügyében folyó nyomozás miatt távozik posztjáról. Ez ugyanis az az ügy lehet, amelyben a helyi szocialisták tettek feljelentést 2019-ben, miután gyanús körülmények között tartották meg a HVB ülését – a gyanú szerint valójában meg sem tartották azt. Pollreisz Balázs képviselő (MSZP) itt ki is fejtette részletesen, hogy mi köze van a HVB-t akkor vezető Csörgits Lajosnak ehhez az ügyhöz.

GYHG: 1,2 milliárd a hiány

A szemétszállításról annál többet volt hajlandó beszélni a polgármester.

Az interjúból kiderült, hogy a Győr-Szol alól kiszervezett cég hiánya az év elején 1,2 milliárd forint volt.

„A hulladékszállításnál megörököltem egy olyan rendszert, ami a működőképesség határát feszegeti. (...) az első hónapban szembesültem azzal, hogy bár Győr vállalta az apport nagy részét, a szemetet elszállító, győri hulladékgazdálkodási cég (GYHG) évente ötszázmillió forintot fizet ki a települések által létrehozott hulladékgazdálkodási társulásnak ilyen-olyan jogcímen. Tehát nem az utóbbi fizet a szolgáltatásért, hanem a GYHG fizet bérleti díjat azért is, amit egyébként Győr adott bele a buliba. Érdemes lenne elgondolkodni, hogy ki ír alá egy ilyen szerződést” – mondta a nagytérségi hulladékgazdálkodás jelenlegi konstruciójáról a polgármester.

Az 1,2 milliárdos összeg egyébként a polgármester szerint a 2019-es és a 2020-as ötszázmillió forintos bérleti díjból áll össze nagyrészt, ráadásul úgy, hogy a várostól év elején 150 millió, a nagytérségi társulástól tavaly 350 millió forint kölcsönt kapott, és ez utóbbit egyáltalán nem fizette vissza időre. Ez a fenti konstrukció eddig azért nem volt egyébként látható Dézsi szerint, mert „az összeg a Győr-Szol könyvelésénél eloszlott”, ami a polgármester szerint szabályos, de rávilágít egy problémára, ami nem csak a GYHG kapcsán áll fenn: a Győr-Szol alá szervezett leányvállalatok gazdálkodása, illetve a Győr-Szol egészének gazdálkodása szinte teljesen átláthatatlan, mivel az önkormányzati cég alig pár közérdekű adatról szóló nyilvános dokumentumot töltött fel a honlapjára.

Az is kiderült, hogy a polgármester nem akart további kölcsönt adni a cégnek, hanem azt mondta, hogy éljenek meg a központi, állami kukaholding által visszaosztott díjakból, de szerinte már látszik, hogy ez így nem működőképes. A végső megoldás Dézsi szerint egyébként az lesz, hogy ugye a kormányzati tervek szerint teljesen központosítják és kiveszik az önkormányzatok kezéből a szemétszállítást, addig pedig valahogy túlél a cég – de ezek szerint a polgármesternek nincs ellenére, hogy újabb feladatot csavar ki az állam az önkormányzatok kezéből.

A túlélésre játszik tehát a győri kukás cég: ezzel összefüggésben szerda reggel írtuk meg, hogy csak akkor lenne házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Győr környékén, ha elkészülne az optikai válogató, amit viszont egyáltalán nem tervez beszerezni a város, sőt konkrétan emiatt a gép miatt állt a bál a GYHG-nál decemberben.

Kétszer beszéltek Borkaival, az ellenzék pedig pukkadjon meg

A Borkai-botrány után megválasztott polgármester a lapnak elmondta: az elmúlt évben kétszer beszélt elődjével. „Egyszer egy kézilabdameccsen találkoztunk, és egyszer meg talán ő hívott engem. Azt a feszültséget kellett tisztázni, amit mások generáltak. Illetve még azt, hogy én nem »a mi történt Borkai Zsolt ideje alatt a városházán, tárjuk fel és szolgáljuk fel az ellenzéknek« polgármester vagyok, hanem városfejlesztő szeretnék lenni” – mesélte Dézsi Csaba András.

Dézsi szerint csak mese, hogy bármilyen „ügyek” lettek volna a városházán a Borkai-érában, aminek utána kellett volna néznie.

Arra a kérdésre, hogy talán a fideszes szavazókat is érdekelnék a Borkai-éra viselt dolgai, elmondta: tényeket nem talált, csak meséket. „Nekem nem az a dolgom, hogy felfejtsem Andersen egyik meséjének a fonalát. Gombolyítsa fel az ellenzék, ha hisz a mesében!” – mondta.

„Az ellenzék ne velem akarja elvégeztetni azt a munkát, amit neki kellene! Csak mert lusta és tehetségtelen. Pedig nagyon jó lenne egy szakmai, kritikus kontroll, amire támaszkodhatnánk. De itt a »dafkén« kívül nincs semmi. Most éppen az, hogy az ellenzéki képviselőnek írjam le részletesen, ki és miért távozott a városházáról. Hát járjon utána!” – mondta Dézsi, ami alapján úgy tűnik, hogy nem sokat ad arra, hogy a járványhelyzetben tájékoztassa a választott képviselőket.

Érzi a határokat, és nem bánná, ha egyszer utcát neveznének el róla

„Nekem még soha semmiért nem szóltak »fentről«. Sőt: még kérés sem volt, hogy kit vagy mit ne hozzak esetleg szóba. Általában érzem a határokat, tudom, hogy a kritikának hol van helye és értelme” – mondta a polgármester, aki nemrég letöröltette egy interjúját a GyőrPlusz média archívumából, miután az országos sajtó felkapta, hogy abban kritizálta az egészségügyi rendszer átalakítását. Ezután egy héttel később Szijjártó Péter külügyminiszter, Dézsi egykori mentoráltja váratlanul Győrbe látogatott a polgármesterrel tárgyalni.

Az interjúból az is kiderül, persze csak „viccként”, hogy a polgármester nem bánná, ha olyan sikeres jövőképet álmodna Győrnek, amiért egyszer majd utcát neveznek el róla, esetleg városrészt.

A színházról is kérdezték Dézsi Csaba Andrást, aki elmondta: a kulturális negyed sokkal többről szól, mint csak arról, hogy hol legyen a színház. „Ha építünk egy új színházat, mit csináljunk a régivel? Legyen kettő?” – tette fel ismét a kérdést a polgármester, aki úgy tűnik, hogy továbbra sem tartja érvényes álláspontnak azt, hogy vannak, akik továbbra is a belvárosi színházépületben járnának színházba.

A teljes interjú a Telexen olvasható.

(Nyitóképünkön az eredetileg Lenin út táblát tartó polgármester kezébe természetesen mi adtuk az általa vágyott Dézsi út utcatáblát, az eredeti kép forrása: MTI)

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.