Pollreisz: Hát ezért kellett távoznia a győri aljegyzőnek

Papp László Tamás 2021-04-07 18:24:00
Pollreisz Balázs győri szocialista képviselő részletesen mesélt az estéről, amikor állítólag ülést tartott a Helyi Választási Bizottság, amelynek egyes tagjai ellen most közokirat-hamisítás miatt folyik eljárás.

Mi történt pontosan az estén, amikor állítólag ülésezett 2019-ben a Helyi Választási Bizottság? Miért folyik eljárás a bizottság egyes tagjai ellen? És mi köze ennek Csörgits Lajos győri aljegyző távozásához? Erről mesélt Pollreisz Balázs, az MSZP győri képviselője egy videóban.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Pollreisz úgy fogalmazott: a videóban lesznek egyértelmű tények, valamint olyan következtetések, amelyek az ő véleménye. Arra szólította fel a helyi Fidesz politikusait: amennyiben szerintük ezek a következtetések nem helytállóak, akkor cáfolják meg azokat.

Az MSZP politikusa emlékeztetett: a Borkai Zsolt lemondásához vezető botrány elvitt mindent, mindenki arról beszélt. De mielőtt ez kiderült volna, voltak ennél jóval kisebb figyelmet kapó botrányok, amelyekben Borkai szintén érintett volt. Az egész ügy azzal kezdődött, hogy Győrszentivánon Borkai Zsolt és a helyi Fidesz-képviselő (Dr. Sik Sándor) átadtak egy futópályát. Az átadóünnepségre pedig iskolákból kirendeltek gyerekeket, ebből csináltak egy kampányvideót, amit az önkormányzati média le is közölt.  Egy másik Fidesz-képviselő pedig egy iskolában forgatott kampányfilmet, amit szintén közölt az önkormányzati kézben lévő média.

Változások a győri városházán: távozik Csörgits Lajos aljegyző, illetve Nagy Balázs és Petrov Iván biztosok

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott hétfőn Dézsi Csaba András, Győr polgármestere (Fidesz), amelyen kiderült: távozik Nagy Balázs színházért felelő kulturális biztos, Petrov Iván sportért felelő biztos. Nagy Balázs a színházi munkájára koncentrál a továbbiakban az új igazgató, Bakos-Kiss Gábor tanácsadó testületében; Petrov Iván pedig az olimpiára készítí fel a győri úszókat.

Az ülés, ami lehet, hogy nem is volt

Emiatt az MSZP panaszt tett a Helyi Választási Bizottságnál (HVB), kérve, hogy büntessék meg ezért a Fidesz-politikusokat. A HVB-nek 72 órája van a beadott indítványok elbírálására. Az MSZP egy pénteki napon adta be a kifogását, a Választási Iroda nekiállt megszervezni a bizottsági ülést, hogy ezt a két beadványt tárgyalják.  A HVB-nek vannak az önkormányzatok által megválasztott állandó tagjai, illetve a választásokon induló pártok is delegálnak oda tagot.

Mikor az MSZP kifogásait megkapták, elkezdték telefonon felhívni a tagokat, kinek mikor jó, mikorra tegyék az ülés időpontját. Az MSZP által delegált bizottsági tagot is felhívták, s ő azt mondta: neki a péntek délután biztosan nem jó, Budapesten tartózkodik, de szombat reggeltől már bármikor ott tud lenni az ülésen. De mikor visszahívták, azt mondták neki: mégis megtartják pénteken az ülést, mert a többi tag csak akkor ér rá. Tehát negyed óra múlva az ülés elkezdődik.

Ezután az MSZP-delegált HVB-tag felhívta az MSZP helyi politikusait, hogy bár ő nem tud ott lenni, de ők menjenek oda, hisz az ülés nyilvános, és az ő ügyüket tárgyalják. Pollreisz azt feltételezi: azért tették erre az időpontra, mert feltételezték, hogy az ellenzéki delegált akkor nem tud ott lenni. Juhász István akkori MSZP-s önkormányzati képviselő el is indult a városházára, hogy ott legyen a HVB-ülésen. A portás viszont azzal fogadta Juhászt, hogy nincs itt semmilyen ülés, és ő amúgy se engedhet fel senkit.

A városházán a portás szerint csak Csörgits Lajos aljegyző és egy jogi munkatársa tartózkodott ekkor, ülés nem volt. 

Juhász viszont állította: őt úgy értesítették, hogy már zajlik is az ülés. A portás azt mondta, telefonon felszól Csörgits Lajos aljegyzőnek, hogy megkérdezze, mi a helyzet. Ezután Juhász Istvánt úgy tájékoztatta: nem engedheti fel, mert a bizottsági ülésnek már vége van. Pedig ekkor még alig öt perce tartott az ülés. Holott Pollreisz szerint a két kifogásolt kampányvideó összideje legalább 15-20 perc. Tehát ha már csak ezt végignézik, az már eleve jóval több, mint öt perc.

Juhász István MSZP-s képviselő továbbra is fel akart menni, hogy megnézze: van-e ülés vagy sem.  Mivel azonban a portás továbbra sem engedte fel, rendőrt hívott. Mire Pollreisz oldaért, a kihívott rendőr már a portással egyeztetett. Ekkor az MSZP már értesítette a helyi és országos médiát is az ügyről. Ekkor már este 8 óra körül volt. Körbejárták az épületet, s egyetlen helyen égett a lámpa: az aljegyző irodájában.

Ezért Pollreisz és a többiek úgy döntöttek: meg fogják várni, hogy ki jön ki az épületből, hiszen ha volt bizottsági ülés, akkor a tagoknak még bent kell lennük. Eltelt pár óra, s ez alatt felkerült a győri önkormányzat honapjára a határozat, amit a bizottság hozott. Eszerint a bizottsági ülés 10 percig tartott. Az épületből viszont kizárólag Csörgits Lajos aljegyző és a Jogi Osztály egyik munkatársa távozott. Pollreisz megkérdezte Csörgitstől, mi járatban van, de az aljegyző szerinte félrebeszélt. Bizonygatta, hogy megtörtént az ülés, de amikor Pollreisz a jegyzőkönyvet és a jelenléti ívet kérte tőle ennek bizonyítására, az aljegyző ezt megtagadta, mondván: nincs hivatali idő. 

Pollreisz arra gyanakodott: a bizottsági tagok valójában nem voltak jelen a határozat meghozatalakor.

A politikus elmondása szerint az aljegyző később is visszatért, miközben Juhász István képviselő feljelentést tett a rendőrségen, ő pedig a városháza parkolójában figyelte az épületet. Pollreisz szerint Csörgits ekkor egy irattáskával a kezében távozott az irodájából, és mikor rákérdezett arra, hogy miért tért vissza, ingerülten, nagy gázzal kihajtva távozott a parkolóból. Hétfő reggel már aláírt jegyzőkönyveket mutattak be a szocialista képviselőknek.

Rokonok a Kisalföldön

Az MSZP politikusai továbbvitték az ügyet a Megyei Választási Bizottság elé, amelynek vezetője a Helyi Választási Bizottság vezetőhelyettesének édesapja volt, és mind az üléssel, mind a gyerekekkel forgatással mindent rendben talált. Pollreiszék ezért a Kúriához fordultak, ahol viszont megbüntették Sik Sándor és Borsi Róbert fideszes képviselőket, illetve Borkai Zsolt fideszes polgármestert.

Ezután pedig 2021 márciusában először Csörgits távozott a városházáról hirtelen,

majd az is kiderült, hogy a Helyi Választási Bizottság három tagja – Mester Ágnes, Flórián Tamás és Németh Gábor – ellen eljárás folyik közokirat-hamisítás miatt. Ez a három tag az, akiket a fideszes vezetésű önkormányzat delegált a bizottságba. Pollreisz azonban a videóban arról beszélt: nyilván annak volt a legtöbb esélye egyébként a közokirat-hamisítást tevőlegesen végrehajtani, aki az épületben volt. Mindezt végiggondolva szerinte világos, hogy miért távozott ilyen hirtelen az aljegyző.

Szólj hozzá!

Még nyerhetnek is azok, akik online számlára váltanak a Szombathelyi Távhőnél

Ma a Kámoni Arborétumban találkozhatnak a Hőmanóval a gyerekek.

Megint nem úszta meg 100 alatt a ZTE Körmenden

Ötödik meccs fog dönteni a bronzérem sorsáról.

Nem hogy csökkenne, növekedni fog az önkormányzatok szolidaritási adója

Hiába lobbizott a győri városvezetés is azért, hogy csökkentsék az adót?

Eső nem, szél viszont lesz pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű.

Nem szavazta meg a helyi Fidesz-frakció Szombathely békepárti határozatát

A kormánypárti képviselők nem értettek egyet a nyilatkozatba bekerült ENSZ határozattal.

LMP: A kínai akkugyár diktál a magyar kormánynak.

Varga Mihály lebuktatta a kormányt az LMP szerint.

A honvédelem lesz a 2024-es költségvetés nyertese

1300 milliárd forintot kap a honvédelmi alap, ez a GDP 2%-át haladja meg.

Egyelőre nyitva marad a megmaradt 7 szombathelyi posta

De csak három üzemeltetésére lenne kötelezettség.

Donáth Anna kiáll az OTP mellett, és arra kéri Ukrajnát, hogy vegye le a szankciós listáról a magyar bankot

Szerinte a bank nem a saját, hanem a magyar kormány bűnei miatt került fel a listára.

Még kiviteli tervek sem készültek a szombathelyi északkeleti elkerülőhöz

Hende Csaba megtévesztette a választókat - hangzott el a közgyűlésen.

Ismét meghirdették az „Idősbarát lakásprogramot” Győrben

A program célja, hogy javítsa a gondozásra, ápolásra szoruló idős emberek lakhatási körülményeit.

Nem ment el a mai szombathelyi közgyűlésre a helyi Fidesz-KDNP frakció vezetője

Illés Károly mellett Kecskés Lászlónak és Ágh Ernőnek is fontosabb dolga akadt.

Csütörtökön nem lesz eső

Napos, gomolyfelhős idő valószínű, de időnként jobban összeállhatnak a gomolyok.

Elhunyt Tina Turner

Kétség nem fér hozzá, hogy maradandót alkotott.

Újabb tüntetést tartott az LMP Debrecenben az akkumulátorgyárak miatt

A főtérnél felállított színpad előtt több százan hallgatták meg a beszédeket.

Egyelőre mégsem szüntetik meg Szombathelyen a két oladi szelektív szigetet

Illés Károly maga is az egyikbe hordja a hulladékot. Elnapolták a kérdést.