Itt a kormányrendelet: Még a stadion után sem kell fizetni bérleti díjat

Bazsó Bálint 2021-02-10 11:28:04
Levegőhöz jutnak a kocsma-, kávézó-, étteremtulajdonosok, de még a fürdő- és stadionbérlők is. Viszont az Aréna Savariának, és a Haladás Sportkomplexumnak, valamint az Audi Arénának és az Aqua Sportközpontnak nem lesz bevétele.

Megjelent a bérleti díj elengedéséről szóló kormányrendelet, amiből kiderül, hogy nemcsak az utolsó tartalékaikat felélő vendéglátóhelyek, de - többek között - a sportlétesítmények üzemeltetőinek is elengedik a bérleti díj fizetését. 

Bár a korábbi nyilatkozatokból még csak az derült ki, hogy a kormány a vendéglátóhelyek és konditermek bérleti díját engedné el, a kedd éjjel megjelent Magyar Közlönyben  ennél jóval szélesebb kört említenek meg.

A bérletidíj-fizetési mentességről szóló kormányrendelet szerint az állami és önkormányzati bérbeadók öt hónapra, vagyis 2021. február, március, április, május és június hónapokra nem követelhetik a bérleti díjat az alábbi tevékenységeket folytató cégektől:

1. éttermi, mozgó vendéglátás,
2. rendezvényi étkeztetés,
3. italszolgáltatás,
4. filmvetítés,
5. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése,
6. sport és szabadidős képzés,
7. előadó-művészet,
8. előadó-művészetet kiegészítő,
9. művészeti létesítmények működtetése,
10. múzeumi tevékenység,
11. növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése,
12. sportlétesítmény működtetése,
13. sportegyesületi,
14. testedzési szolgáltatás,
15. egyéb sporttevékenység,
16. vidámparki, szórakoztatóparki,
17. fizikai közérzetet javító szolgáltatás,
18. egyéb szórakoztatás, szabadidős,
19. szállodai szolgáltatás,
20. üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás,
21. kempingszolgáltatás,
22. egyéb szálláshely szolgáltatás,
23. utazásközvetítés,
24. utazásszervezés vagy
25. egyéb szárazföldi személyszállítás.

Illusztráció

Fotó: MTI/Balázs Attila

Látható tehát, hogy a kormányrendelet nemcsak a levegőért kapkodó vendéglátóipart igyekszik tehermentesíteni, hanem jóval szélesebb kört, így a mozikat, állatkerteket, utazási irodákat, de még a sportlétesítmények üzemeltetőit is.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jóval szűkebb tevékenységi körről és időről beszélt a múlt héten. Fontos tudni, hogy a kormányrendelet kizárólag az állami és önkormányzati tulajdonú bérleményekre vonatkozik, a magántulajdonra nem.

Gulyás Gergely: Semmilyen nyitásra vagy lazításra ne számítsanak!

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány szerint bármilyen enyhítés új járványhullámhoz vezethetne, ezért minden korlátozást fenntartanak. Gulyás Gergely azt mondta, Nyugat-Európa legtöbb országában sokkal szigorúbbak a szabályok, mint Magyarországon, hiszen ott már a harmadik hullám van jelen. Ezt mi elkerülnénk. A miniszter egyébként megköszöni mindenkinek a védekezésben való részvételt.

Ami az egyiknek segítség, a másiknak veszteség

A vendéglátóiparban tevékenykedő cégek és dolgozók már régóta várták az állami dotációt, ám a mostani döntés csak azoknak jelent segítséget, akik az államtól vagy a helyi önkormányzattól bérlik az üzlethelyiségüket. Értelemszerűen a korábbi döntésekkel, elvonásokkal és adóelengedésekkel kivéreztetett helyi önkormányzatoknak ez újabb rossz hír még akkor is, ha a legtöbb település esetén a bérleti díj nem tartozik a legjelentősebb költségvetési tételek közé.

Érdekes, hogy a rendeletben külön nevesítik a sportlétesítmény működtetést. Ez Szombathely esetében a Haladás Sportkomplexumot és az Aréna Savaria-t, Győr kapcsán pedig az Audi Arénát és az Aqua Sportközpontot érinti, a létesítmények bérleti díjának elengedése miatt kell nyilván módosítani kell a költségvetést.

Február 28-ig kell átvennie az államnak a Haladás Sportkomplexumot

Ahogy arról korábban beszámoltunk a magyar állam fogja átvenni a Haladás Sportkomplexumot működtető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. üzemeltetését, vagyis állami kézbe kerül a létesítmény. A korább működtetési modellben is az állam fizette a fenntartást. Az elmúlt két évben 300-300 millió forintot utaltak át ugyanis a komplexum legnagyobb bérlőjének a Haladás VSE-nek, ám úgy tűnik, ez most a városvezetés megváltozásával már nem működik tovább.

Bár a rendeletben nem fogalmaznak pontosan, abba vélhetően nemcsak az uszodák, de az önkormányzati tulajdonú fürdők is beletartoznak. Ez esetben pedig a győri Rába Quelle is nagy nyertese lehet a döntésnek.

A győri termálfürdővel többször is foglalkoztunk: Így például azzal, hogy az üzemeltető miért bérelheti kedvező áron a várostól a fürdőkomplexumot, miért kapta vissza a Borkai-érában még ezt a bérleti díjat is a cég, hogy miért maradt el a fejlesztő felújítás, végezetül pedig, hogy járultak hozzá a győriek adóforintjai a cég profitjához.

Így dobta össze Győr közpénzből a Rába Quelle profitját: megszereztük a győri fürdő titkosított szerződését

Kedvező összegért bérli a győri termálfürdő önkormányzati tulajdonú épületét a Rába Quelle - de Borkai alatt még ezt az összeget is visszafizette a város, miközben a cég által vállalt fejlesztések elmaradtak. Az elmúlt két évben a cég profitját tulajdonképpen győri közpénzből dobták össze.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.