Itt a kormányrendelet: Még a stadion után sem kell fizetni bérleti díjat

Bazsó Bálint 2021-02-10 11:28:04
Levegőhöz jutnak a kocsma-, kávézó-, étteremtulajdonosok, de még a fürdő- és stadionbérlők is. Viszont az Aréna Savariának, és a Haladás Sportkomplexumnak, valamint az Audi Arénának és az Aqua Sportközpontnak nem lesz bevétele.

Megjelent a bérleti díj elengedéséről szóló kormányrendelet, amiből kiderül, hogy nemcsak az utolsó tartalékaikat felélő vendéglátóhelyek, de - többek között - a sportlétesítmények üzemeltetőinek is elengedik a bérleti díj fizetését. 

Bár a korábbi nyilatkozatokból még csak az derült ki, hogy a kormány a vendéglátóhelyek és konditermek bérleti díját engedné el, a kedd éjjel megjelent Magyar Közlönyben  ennél jóval szélesebb kört említenek meg.

A bérletidíj-fizetési mentességről szóló kormányrendelet szerint az állami és önkormányzati bérbeadók öt hónapra, vagyis 2021. február, március, április, május és június hónapokra nem követelhetik a bérleti díjat az alábbi tevékenységeket folytató cégektől:

1. éttermi, mozgó vendéglátás,
2. rendezvényi étkeztetés,
3. italszolgáltatás,
4. filmvetítés,
5. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése,
6. sport és szabadidős képzés,
7. előadó-művészet,
8. előadó-művészetet kiegészítő,
9. művészeti létesítmények működtetése,
10. múzeumi tevékenység,
11. növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése,
12. sportlétesítmény működtetése,
13. sportegyesületi,
14. testedzési szolgáltatás,
15. egyéb sporttevékenység,
16. vidámparki, szórakoztatóparki,
17. fizikai közérzetet javító szolgáltatás,
18. egyéb szórakoztatás, szabadidős,
19. szállodai szolgáltatás,
20. üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás,
21. kempingszolgáltatás,
22. egyéb szálláshely szolgáltatás,
23. utazásközvetítés,
24. utazásszervezés vagy
25. egyéb szárazföldi személyszállítás.

Illusztráció

Fotó: MTI/Balázs Attila

Látható tehát, hogy a kormányrendelet nemcsak a levegőért kapkodó vendéglátóipart igyekszik tehermentesíteni, hanem jóval szélesebb kört, így a mozikat, állatkerteket, utazási irodákat, de még a sportlétesítmények üzemeltetőit is.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jóval szűkebb tevékenységi körről és időről beszélt a múlt héten. Fontos tudni, hogy a kormányrendelet kizárólag az állami és önkormányzati tulajdonú bérleményekre vonatkozik, a magántulajdonra nem.

Gulyás Gergely: Semmilyen nyitásra vagy lazításra ne számítsanak!

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány szerint bármilyen enyhítés új járványhullámhoz vezethetne, ezért minden korlátozást fenntartanak. Gulyás Gergely azt mondta, Nyugat-Európa legtöbb országában sokkal szigorúbbak a szabályok, mint Magyarországon, hiszen ott már a harmadik hullám van jelen. Ezt mi elkerülnénk. A miniszter egyébként megköszöni mindenkinek a védekezésben való részvételt.

Ami az egyiknek segítség, a másiknak veszteség

A vendéglátóiparban tevékenykedő cégek és dolgozók már régóta várták az állami dotációt, ám a mostani döntés csak azoknak jelent segítséget, akik az államtól vagy a helyi önkormányzattól bérlik az üzlethelyiségüket. Értelemszerűen a korábbi döntésekkel, elvonásokkal és adóelengedésekkel kivéreztetett helyi önkormányzatoknak ez újabb rossz hír még akkor is, ha a legtöbb település esetén a bérleti díj nem tartozik a legjelentősebb költségvetési tételek közé.

Érdekes, hogy a rendeletben külön nevesítik a sportlétesítmény működtetést. Ez Szombathely esetében a Haladás Sportkomplexumot és az Aréna Savaria-t, Győr kapcsán pedig az Audi Arénát és az Aqua Sportközpontot érinti, a létesítmények bérleti díjának elengedése miatt kell nyilván módosítani kell a költségvetést.

Február 28-ig kell átvennie az államnak a Haladás Sportkomplexumot

Ahogy arról korábban beszámoltunk a magyar állam fogja átvenni a Haladás Sportkomplexumot működtető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. üzemeltetését, vagyis állami kézbe kerül a létesítmény. A korább működtetési modellben is az állam fizette a fenntartást. Az elmúlt két évben 300-300 millió forintot utaltak át ugyanis a komplexum legnagyobb bérlőjének a Haladás VSE-nek, ám úgy tűnik, ez most a városvezetés megváltozásával már nem működik tovább.

Bár a rendeletben nem fogalmaznak pontosan, abba vélhetően nemcsak az uszodák, de az önkormányzati tulajdonú fürdők is beletartoznak. Ez esetben pedig a győri Rába Quelle is nagy nyertese lehet a döntésnek.

A győri termálfürdővel többször is foglalkoztunk: Így például azzal, hogy az üzemeltető miért bérelheti kedvező áron a várostól a fürdőkomplexumot, miért kapta vissza a Borkai-érában még ezt a bérleti díjat is a cég, hogy miért maradt el a fejlesztő felújítás, végezetül pedig, hogy járultak hozzá a győriek adóforintjai a cég profitjához.

Így dobta össze Győr közpénzből a Rába Quelle profitját: megszereztük a győri fürdő titkosított szerződését

Kedvező összegért bérli a győri termálfürdő önkormányzati tulajdonú épületét a Rába Quelle - de Borkai alatt még ezt az összeget is visszafizette a város, miközben a cég által vállalt fejlesztések elmaradtak. Az elmúlt két évben a cég profitját tulajdonképpen győri közpénzből dobták össze.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.