Itt a kormányrendelet: Még a stadion után sem kell fizetni bérleti díjat

Bazsó Bálint 2021-02-10 11:28:04
Levegőhöz jutnak a kocsma-, kávézó-, étteremtulajdonosok, de még a fürdő- és stadionbérlők is. Viszont az Aréna Savariának, és a Haladás Sportkomplexumnak, valamint az Audi Arénának és az Aqua Sportközpontnak nem lesz bevétele.

Megjelent a bérleti díj elengedéséről szóló kormányrendelet, amiből kiderül, hogy nemcsak az utolsó tartalékaikat felélő vendéglátóhelyek, de - többek között - a sportlétesítmények üzemeltetőinek is elengedik a bérleti díj fizetését. 

Bár a korábbi nyilatkozatokból még csak az derült ki, hogy a kormány a vendéglátóhelyek és konditermek bérleti díját engedné el, a kedd éjjel megjelent Magyar Közlönyben  ennél jóval szélesebb kört említenek meg.

A bérletidíj-fizetési mentességről szóló kormányrendelet szerint az állami és önkormányzati bérbeadók öt hónapra, vagyis 2021. február, március, április, május és június hónapokra nem követelhetik a bérleti díjat az alábbi tevékenységeket folytató cégektől:

1. éttermi, mozgó vendéglátás,
2. rendezvényi étkeztetés,
3. italszolgáltatás,
4. filmvetítés,
5. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése,
6. sport és szabadidős képzés,
7. előadó-művészet,
8. előadó-művészetet kiegészítő,
9. művészeti létesítmények működtetése,
10. múzeumi tevékenység,
11. növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése,
12. sportlétesítmény működtetése,
13. sportegyesületi,
14. testedzési szolgáltatás,
15. egyéb sporttevékenység,
16. vidámparki, szórakoztatóparki,
17. fizikai közérzetet javító szolgáltatás,
18. egyéb szórakoztatás, szabadidős,
19. szállodai szolgáltatás,
20. üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás,
21. kempingszolgáltatás,
22. egyéb szálláshely szolgáltatás,
23. utazásközvetítés,
24. utazásszervezés vagy
25. egyéb szárazföldi személyszállítás.

Illusztráció

Fotó: MTI/Balázs Attila

Látható tehát, hogy a kormányrendelet nemcsak a levegőért kapkodó vendéglátóipart igyekszik tehermentesíteni, hanem jóval szélesebb kört, így a mozikat, állatkerteket, utazási irodákat, de még a sportlétesítmények üzemeltetőit is.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jóval szűkebb tevékenységi körről és időről beszélt a múlt héten. Fontos tudni, hogy a kormányrendelet kizárólag az állami és önkormányzati tulajdonú bérleményekre vonatkozik, a magántulajdonra nem.

Gulyás Gergely: Semmilyen nyitásra vagy lazításra ne számítsanak!

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány szerint bármilyen enyhítés új járványhullámhoz vezethetne, ezért minden korlátozást fenntartanak. Gulyás Gergely azt mondta, Nyugat-Európa legtöbb országában sokkal szigorúbbak a szabályok, mint Magyarországon, hiszen ott már a harmadik hullám van jelen. Ezt mi elkerülnénk. A miniszter egyébként megköszöni mindenkinek a védekezésben való részvételt.

Ami az egyiknek segítség, a másiknak veszteség

A vendéglátóiparban tevékenykedő cégek és dolgozók már régóta várták az állami dotációt, ám a mostani döntés csak azoknak jelent segítséget, akik az államtól vagy a helyi önkormányzattól bérlik az üzlethelyiségüket. Értelemszerűen a korábbi döntésekkel, elvonásokkal és adóelengedésekkel kivéreztetett helyi önkormányzatoknak ez újabb rossz hír még akkor is, ha a legtöbb település esetén a bérleti díj nem tartozik a legjelentősebb költségvetési tételek közé.

Érdekes, hogy a rendeletben külön nevesítik a sportlétesítmény működtetést. Ez Szombathely esetében a Haladás Sportkomplexumot és az Aréna Savaria-t, Győr kapcsán pedig az Audi Arénát és az Aqua Sportközpontot érinti, a létesítmények bérleti díjának elengedése miatt kell nyilván módosítani kell a költségvetést.

Február 28-ig kell átvennie az államnak a Haladás Sportkomplexumot

Ahogy arról korábban beszámoltunk a magyar állam fogja átvenni a Haladás Sportkomplexumot működtető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. üzemeltetését, vagyis állami kézbe kerül a létesítmény. A korább működtetési modellben is az állam fizette a fenntartást. Az elmúlt két évben 300-300 millió forintot utaltak át ugyanis a komplexum legnagyobb bérlőjének a Haladás VSE-nek, ám úgy tűnik, ez most a városvezetés megváltozásával már nem működik tovább.

Bár a rendeletben nem fogalmaznak pontosan, abba vélhetően nemcsak az uszodák, de az önkormányzati tulajdonú fürdők is beletartoznak. Ez esetben pedig a győri Rába Quelle is nagy nyertese lehet a döntésnek.

A győri termálfürdővel többször is foglalkoztunk: Így például azzal, hogy az üzemeltető miért bérelheti kedvező áron a várostól a fürdőkomplexumot, miért kapta vissza a Borkai-érában még ezt a bérleti díjat is a cég, hogy miért maradt el a fejlesztő felújítás, végezetül pedig, hogy járultak hozzá a győriek adóforintjai a cég profitjához.

Így dobta össze Győr közpénzből a Rába Quelle profitját: megszereztük a győri fürdő titkosított szerződését

Kedvező összegért bérli a győri termálfürdő önkormányzati tulajdonú épületét a Rába Quelle - de Borkai alatt még ezt az összeget is visszafizette a város, miközben a cég által vállalt fejlesztések elmaradtak. Az elmúlt két évben a cég profitját tulajdonképpen győri közpénzből dobták össze.

Szólj hozzá!

5500 embert már beoltottak Sárváron

Több mint 2300-an már a második adagot is megkapták.

Mikorra lehet zöld a kereskedelem?

Egyelőre kérdéses, hogyan alakul a magyarországi, fenntartható vállalkozások sorsa.

Ma akár 20 fok körüli csúcs is jöhet

Szombaton is hasonló jó idő köszöntheti a terasznyitást.

Egy vágányon újraindulhatott a forgalom Újfehértónál

60 kilométer/órás sebességkorlátozással.

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

van még itt cikk a témában:

5500 embert már beoltottak Sárváron

Több mint 2300-an már a második adagot is megkapták.

Megvan a 3,5 millió beoltott!

Holnap egészen biztosan nyithatnak a teraszok.