Gulyás Gergely: Semmilyen nyitásra vagy lazításra ne számítsanak!

Nagy Donát 2021-01-28 10:57:00
A mai Kormányinfón azt mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy március 1-ig semmi sem fog változni. Aztán majd meglátják.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kormány szerint bármilyen enyhítés új járványhullámhoz vezethetne, ezért minden korlátozást fenntartanak.

Gulyás Gergely azt mondta, Nyugat-Európa legtöbb országában sokkal szigorúbbak a szabályok, mint Magyarországon, hiszen ott már a harmadik hullám van jelen. Ezt mi elkerülnénk.

A miniszter egyébként megköszöni mindenkinek a védekezésben való részvételt.

Gulyás kijelentette, újabb 90 napra meghosszabbítanák a rendkívüli jogrendet, a korlátozásokat pedig további 30 napra érvényben hagyják. Így márciusig továbbra sem lehet kinyitniuk a csődközelbe került vendéglátóhelyeknek.

Az újranyitást két esetben hajlandóak átgondolni:

  • ha a járvány terjedése mérséklődik,
  • vagy amikor kellően sok vakcina lesz elérhető.

Szerinte azonban EU-ból kevés oltóanyag jön, ezért priorizálják az oroszokat.

A cél a 70 százalékos oltottság, amire semmi esély nincs rövid időn belül

- mondta.

Fotó: MTVA

A miniszterelnökséget vezető miniszter sorra vette a világ oltási programjait, majd kifejtette, hogy az orosz vakcina biztonságos, és az egyik legjobb technológiával készült. Ebből február végéig 300 ezer adag érkezik majd. De a kínai vakcinát is magasztalta, mivel Szerbiában már oltottak be vele magyar embereket, és nem láttak problémát. Fontosnak tartja, hogy ennek engedélyezése is mihamarabb megtörténjen.

Gulyás azt mondja, hogy

az engedélyezési eljárást felgyorsítandó, minden olyan vakcinát, amivel már 1 millió embert beoltottak, azt automatikusan engedni fognak Magyarországon felhasználni. Az ideiglenesen veszélyhelyzeti felhasználás szabályai szerint azért itthon is megvizsgálják majd azokat a beadásuk előtt.

Tudják, hogy a szolgáltatószektor és a vendéglátás komoly veszteségekkel jár. Tárgyaltak is a magyar vendéglátósok érdekvédelmi szervezetével, de csak annyit tudnak tenni, hogy a bértámogatásoka kifizetését felgyorsítják.

Ahogy korábban mi is írtuk, jelenleg a kormány az el nem bocsájtott alkalmazottak után fizeti ki a bérük felét, de azt is hónapokat késve. Járulékot, bérleti díjat és egyéb közterheket továbbra is kell fizetniük a már hónapok óta zárva tartó vendéglátóhelyeknek.

Így nyírja ki a kormány a kedvenc kocsmáinkat

Mindenkinek volt a vírushelyzet előtt kedvenc kocsmája vagy kávézója, de a pandémia után sok hely már nem fog tudni kinyitni. A vírusra hivatkozva hónapok óta bevétel nélkül tengődnek a vendéglátósok, az államtól segítséget alig, információt egyáltalán nem kapnak. De mi lesz a lassan lejáró italokkal? Interjú egy névtelenséget kérő szombathelyi vállalkozóval.

Azt ígéri, amikor majd lehet, először a vendéglátóhelyeket fogják megnyitni, ehhez azonban sok vakcina kell.

A tegnapi kormányülés után további sikerként könyveli el, hogy 4 százalékkal fog nőni a minimálbér. Most a falvakban üzemelő kisboltokat szeretnék támogatni, ezért 45 milliárdot osztanának szét köztük, egy pályázati lánc végén.

Sajtókérdésre elmondta, hogy a magyar baloldal mindent megtesz, hogy a vakcinákkal szemben bizalmatlanságot szítson, pedig a vendéglátóhelyek kinyitását az teszi majd lehetővé, ha minél több embert be tudnak a jövőben oltani.

Ha most kinyithatnának, akkor később a mostaninál is szigorúbb intézkedést kellene bevezetni

- mondta Gulyás.

A maszkban történő vendéglátóhely-látogatást szintén nem tervezik újra bevezetni.

A kormányzati elvonásokról azt mondja, a kormány semmit sem vett el az önkormányzatoktól, csupán a vállalkozóknál hagyta a pénzt. Ha pedig egy település kompenzálni szeretné a kieső bevételeit, keressék a kormányt.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.