Mégsem lesz kötelező a hittan a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskolában

Papp László Tamás 2021-02-02 09:39:01
A jelenleg ott tanulóknak az ígéret szerint nem lesz változás akkor sem, ha a bencések átveszik az intézményt. Az új beiratkozóknak heti két órában szerveznek hittant, amely helyett választható lesz az etika.

„A nevelőtestület és az igazgató is marad, ha a Pannonhalmi Főapátság átveszi a Győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola fenntartását. Az iskolai hittan-oktatást felmenő rendszerben szerveznék meg. Többek között ez is elhangzott azon az online megtartott pénteki fórumon, amelyen Hardi Titusz, a főapátság oktatási főigazgatója válaszolt a szülők kérdéseire” – írja a Kisalföld.  

Kiderül továbbá a cikkből: ahhoz, hogy ténylegesen átvehesse az iskolát Pannonhalma, a szülők legalább felének jóvá kell hagynia. Különben az iskola továbbra is állami fenntartásban marad. Hardi Titusz hangsúlyozta, hogy az intézménynek nagyobb önállóságot biztosítana a főapátság. Bár a fenntartó jelölheti ki az igazgatót, jelezte, hogy nem terveznek változtatást. A tankönyvek továbbra is ingyenesek lennének, de a nevelőtestület dönthetné el, melyiket tartják a legjobbnak. Az iskola nem lesz fizetős a jövőben sem és az étkeztetés rendje, kedvezményei is maradnak.

Hardi Titusz kifejtette: teljes mértékben tiszteletben tartják, hogy a szülők, amikor beíratták a gyermekeiket, nem tudhatták, hogy időközben fenntartóváltás lehet az iskolában. A hitoktatást ezért felmenő rendszerben képzelik el, a jelenlegi diákoknak heti egy órában lenne hittanórájuk és kéthavonta szentmiselátogatás, de ezek sem kötelezőek. Az új beiratkozóknak heti két órában szerveznek hittant, amely helyett választható lesz az etika. A más felekezethez tartozók saját közösségükben gyakorolhatják hitüket – számol be a Kisalföld.

Ez komoly módosulás, hiszen amikor január 20-i riportunkban beszámoltunk az átadás tervéről, Kropfné Knipp Mária intézményvezető a szülőkhöz címzett, a szerzetesrendnek való átadás utáni változásokról szóló levelében még ezt írta: „Ennek szellemében az iskola falain belül oldjuk meg a hitoktatást, amely ökumenikus szemléletű, de minden diákunk számára kötelező. A tanév rendjéből fakadóan kéthavonta egy osztálymisén való részvételt várunk el, illetve a tanév elején évnyitó misén (veni sancte), és a tanév végén hálaadó misén (Te Deum) vesz részt az iskolaközösség. Elvárjuk, hogy a családok fogadják el a mi értékrendünket, a saját szemléletüktől függetlenül legyenek mindenkor lojálisak.”

Átadnák a bencés szerzetesrendnek a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskolát

Birtokunkba jutott egy levél, amelyből kiderül: átadnák a bencés szerzetesrendnek a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola működtetését. Mint arról Kropfné Knipp Mária intézményvezető levelében beszámolt, tavaly decemberben, valamint idén január 11-én Hardi Titusz, a Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója felkereste az iskolát, mivel a bencés szerzetesrend 2021. szeptember 1-től visszavenné azt.

Többször is foglalkoztunk a témával, megszólaltattuk a Pedagógus Szakszervezetet, megkérdeztük valamennyi érintettet, a Fidesz-KDNP helyi önkormányzati képviselőjét, Dr. Sik Sándort, sőt Dézsi Csaba András polgármesternél is rákérdeztünk az ügyre a héten közölt interjúban. Ezek szerint a főapátság is hasonlóképpen látja a dolgot, mint ahogy e sorok írója a január 26-i publicisztikájában.

De akkor mi lenne a megoldás? A riportban feltett kérdéseimben benne van egy ilyen lehetőség. Nem lehetne erre olyan megoldást találni, hogy a hitoktatáson, illetve a misén való részvétel csak felmenő rendszerben kötelező? Vagyis, aki a szerzetesrend általi átvételt követően iratkozik be, annak kötelező, az átvételt megelőzően oda járóknak viszont fakultatív? – fejtettem ki.


Egy keresztény szülő mit szólna, ha kötelezővé tennék az Isteni téveszme olvasását?

Múlt héten jelent meg riportom arról, hogy a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskolát átvenné a bencés szerzetesrend. A szülők minderről az intézményvezető által nekik küldött leveléből értesülhettek. Cikkemben igyekeztem minden érintettet megszólaltatni. Az intézményvezetőtől a tankerületen át a Pannonhalmi Főapátság illetékesén keresztül a Pedagógusok Szakszervezetéig. De még a helyi önkormányzati képviselőt is megkerestem.

„Hortobágyi Cirill főapátnak február végéig kell jeleznie a miniszternél a fenntartóváltás szándékát. Amennyiben ezt Kásler Miklós, az EMMI minisztere jóváhagyja, a tankerület szavazást szervez a szülők körében. A váltást legalább a szülők felének jóvá kell hagynia, különben az iskola marad állami fenntartásban” – zárul a Kisalföld cikke.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.