Átadnák a bencés szerzetesrendnek a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskolát

Papp László Tamás 2021-01-20 06:33:00
Az intézményvezető levélben tájékoztatta a szülőket, akik tavasszal szavazhatnak róla, támogatják-e a változást. Mi pedig feltettük kérdéseinket az illetékeseknek. A tankerülettől megtudtuk: a bencések tőlük hivatalosan még nem igényelték az iskola átvételét.

Birtokunkba jutott egy levél, amelyből kiderül: átadnák a bencés szerzetesrendnek a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola működtetését. Mint arról Kropfné Knipp Mária intézményvezető levelében beszámolt, tavaly decemberben, valamint idén január 11-én Hardi Titusz, a Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója felkereste az iskolát, mivel a bencés szerzetesrend 2021. szeptember 1-től visszavenné azt. (Az iskolát 1889-ben a szerzetesrend hozta létre.) „Az iskolavezetés és a tantestület nagy örömmel fogadta, támogatja a kezdeményezést” – írta levelében az intézményvezető. „Helyzeti előny, hogy a településen van másik iskola, így nem sérülhet a szülők iskolaválasztása” – mondja levelében Kropfné Knipp Mária.

A levélből kiderült: a szülők tavasszal szavazhatnak arról, hogy támogatják-e a változást.

„Az iskola tanári kara nem változik majd, és a következő tanévben is minden jelenlegi tanítványunk számára (a családjuk ideológiai, vallási meggyőződésétől függetlenül) biztosított iskolánkban a hely. Alapelv ugyanis, hogy a családok ideológiai felfogását és hitgyakorlását nem szeretnénk befolyásolni, tiszteletben tartjuk, hogy ez mindenkinek a saját lelkiismereti ügye” – olvasható a levélben.

A levél másik részében, a szerzetesrendnek való átadás utáni változásokról szólva viszont ezt írja: „Ennek szellemében az iskola falain belül oldjuk meg a hitoktatást, amely ökumenikus szemléletű, de minden diákunk számára kötelező. A tanév rendjéből fakadóan kéthavonta egy osztálymisén való részvételt várunk el, illetve a tanév elején évnyitó misén (veni sancte), és a tanév végén hálaadó misén (Te Deum) vesz részt az iskolaközösség. Elvárjuk, hogy a családok fogadják el a mi értékrendünket, a saját szemléletüktől függetlenül legyenek mindenkor lojálisak.”

A levél hangsúlyozza: bár eztán keresztény szellemiségű nevelés lesz az iskolában, mindenféle világnézetű diákot szívesen látnak majd. A keresztény szellemiséget ki is fejti az intézményvezető: a konzervatív értékrend, az alapvető emberi normák, a szeretet és a befogadás határozzák meg ezt – viszont mindez a levél szerint az üzemeltetőváltás nélkül is pont így működik az iskolában.

Az ellentmondásos részekről megkérdeztük az intézményvezetőt, aki azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre. Amennyiben megteszi, frissítjük riportunkat.

Helyi képviselő: nekem nincs dolgom ezzel

Mivel az intézmény részéről egyelőre nem reagáltak kérdéseinkre, a nekik írt megkeresésünket továbbítottuk a Győri Tankerületi Központnak is. Onnan ez a válasz jött: „A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság eddig nem kérvényezte a Győri Váci Mihály Általános Iskola átvételét az iskolát fenntartó Győri Tankerületi Központtól” – írta Dr. Nagy Adél szakmai vezető. A főapátság részéről az ügyben eljáró Hardi Tituszt is megkerestük, ő azt továbbította a Pannonhalmi Főapátság kommunikációs vezetőjének. Arra is választ kértünk tőlük: mikorra tervezik az iskolára vonatkozó átvételi igény hivatalos bejelentését? Kormos Gyula kommunikációs vezető azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni. 

Feltettük az iskola átvételére vonatkozó kérdéseinket Dr. Sik Sándornak Győrszentiván önkormányzati képviselőjének (Fidesz) is, a véleményét kérve. Tudakolva, hajlandó lenne-e a fenti helyzet bekövetkezte, illetve vita esetén közvetíteni az egyház felé, egyeztetni a szülők, az iskola és a szerzetesrend között?

„Győrszentiván településrészen mint önkormányzati képviselő folytatom tevékenységemet. A településünkön működő Móricz Zsigmond Általános Iskola, valamint a Váci Mihály Általános Iskola egyaránt a Győri Tankerülethez tartozik. A Győri Tankerület nem tartozik a Győr M.J.V. Önkormányzatához, következésképpen a két iskola sem önkormányzati fenntartású intézmény. A Bencés Szerzetesrend és annak Oktatási Igazgatósága sem tartozik Győr M.J.V. Önkormányzatához, így mint helyi önkormányzati képviselő a két fenntartó közötti megállapodás létrehozásában nem vagyok kompetens” – válaszolta.

A PDSZ-től is próbáltunk helyi nyilatkozót keríteni. Ha bármelyikük reagál, közölni fogjuk. Az intézményvezetői levélből az is kiderül: a későbbiekben Hardi Titusz tart a főapátság részéről egy szülői fórumot. Illetve a tavasz folyamán szülők szavazhatnak majd arról, támogatják-e a fenntartóváltást vagy sem. „Az mindenképpen aggasztó, hogy az általános iskolákat sorra adják át az egyházaknak, ezzel sárba döngölik az állami oktatás világnézeti semlegességét. Én személy szerint ezt nagyon nem támogatom.” - fejtette ki Bagó István, a győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskola informatikatanára, aki aktív PDSZ-tag, de hangsúlyozta: ezt nem a PDSZ álláspontja, hanem az ő magánvéleménye.

Szólj hozzá!

Egészségügyi Világszervezet: Ne zárják le a határokat az új vírusvariáns miatt!

A WHO attól tart, hogy a gazdasági nehézségek miatt inkább eltitkolják majd a járványügyi adatokat az országok.

Így változik a helyközi buszmenetrend december 15-től

Mutatjuk a nyugat-dunántúli változásokat!

Rövid időre kisüthet hétfőn a nap

Az északnyugati, nyugati szél nagy területen megerősödik.

Hideg idő és többször havazás is várható a jövő héten

Hajnalonként néhol akár mínusz 10 Celsius-fokot is mérhetnek, illetve napközben is alig fagypont felett alakul a hőmérséklet.

Magyarországon még nem azonosították be az omikron variánst

Ausztriában már felbukkant az új variáns.

Tizenhárom utasnál mutatták ki az omikron variánst a Dél-Afrikából Hollandiába érkezett járaton

A fertőzötteket egy Amszterdam közelében lévő őrzött hotelben szállásolták el, ahol legalább öt napig kell maradniuk.

A harmincasok jól jártak a hatos lottó sorsolásán

Ezeket a számokat húzták ki a héten.

Elhunyt Sir Frank Williams, a Williams F1-es csapat legendás alapítója

Rekordhosszan, 50 éven keresztül vezette a csapatot.

Dél-afrikai szakértő: nem okozott súlyos betegséget az omikron vírusváltozat

Okkal lehet bízni abban, hogy a jelenlegi vakcinák továbbra is védenek a koronavírus-fertőzés okozta súlyos megbetegedések ellen.

Több milliárdot fizettek Einstein egyik kéziratáért

Rekordáron kelt el a történelmi értékű dokumentum.

Feltámasztják a Power Rangers-t

A Zordok újra összekapcsolódnak.

742 ezren kaptak oltást az akcióhéten

Eddig pénteken oltakoztak a legtöbben.

Merkely Béla: a nyugodt karácsony azon múlik, hányan veszik fel a harmadik oltást

A jövőre vonatkozóan azt mondta: egy pontosan meg nem határozható idő múlva megszelídül a vírus.

Évtizedekkel korábban megindult a Jeges-tenger felmelegedése, mint azt eddig hittük

Már a 20. század elején melegebb víz érkezett északra az Atlanti-óceánból.

Akár még havazhat is a hét utolsó napján

Szeles, borús időt hozott advent első vasárnapja.

PCR-teszt és karantén vár az Angliába utazókra

A koronavírus omikron variánsával fertőzött betegeket szombaton azonosítottak az Egyesült Királyságban.

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Telitalálatos szelvény nem akadt.

van még itt cikk a témában:

Dézsi polgármester: A gyerekek imádják a meséimet

„Úgy gondolom, polgármesterként nekem sem jár kevesebb lehetőség, mint más győri szerzőnek” – nyilatkozta a polgármester.

Hivatalos: a Slovnaft-vezér Világi Oszkár lehet az ETO FC új tulaja

Egy ideje már folynak a tárgyalások a jelenlegi klubtulajdonos Mányi Józseffel.