Átadnák a bencés szerzetesrendnek a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskolát

Papp László Tamás 2021-01-20 06:33:00
Az intézményvezető levélben tájékoztatta a szülőket, akik tavasszal szavazhatnak róla, támogatják-e a változást. Mi pedig feltettük kérdéseinket az illetékeseknek. A tankerülettől megtudtuk: a bencések tőlük hivatalosan még nem igényelték az iskola átvételét.

Birtokunkba jutott egy levél, amelyből kiderül: átadnák a bencés szerzetesrendnek a győrszentiváni Váci Mihály Általános Iskola működtetését. Mint arról Kropfné Knipp Mária intézményvezető levelében beszámolt, tavaly decemberben, valamint idén január 11-én Hardi Titusz, a Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója felkereste az iskolát, mivel a bencés szerzetesrend 2021. szeptember 1-től visszavenné azt. (Az iskolát 1889-ben a szerzetesrend hozta létre.) „Az iskolavezetés és a tantestület nagy örömmel fogadta, támogatja a kezdeményezést” – írta levelében az intézményvezető. „Helyzeti előny, hogy a településen van másik iskola, így nem sérülhet a szülők iskolaválasztása” – mondja levelében Kropfné Knipp Mária.

A levélből kiderült: a szülők tavasszal szavazhatnak arról, hogy támogatják-e a változást.

„Az iskola tanári kara nem változik majd, és a következő tanévben is minden jelenlegi tanítványunk számára (a családjuk ideológiai, vallási meggyőződésétől függetlenül) biztosított iskolánkban a hely. Alapelv ugyanis, hogy a családok ideológiai felfogását és hitgyakorlását nem szeretnénk befolyásolni, tiszteletben tartjuk, hogy ez mindenkinek a saját lelkiismereti ügye” – olvasható a levélben.

A levél másik részében, a szerzetesrendnek való átadás utáni változásokról szólva viszont ezt írja: „Ennek szellemében az iskola falain belül oldjuk meg a hitoktatást, amely ökumenikus szemléletű, de minden diákunk számára kötelező. A tanév rendjéből fakadóan kéthavonta egy osztálymisén való részvételt várunk el, illetve a tanév elején évnyitó misén (veni sancte), és a tanév végén hálaadó misén (Te Deum) vesz részt az iskolaközösség. Elvárjuk, hogy a családok fogadják el a mi értékrendünket, a saját szemléletüktől függetlenül legyenek mindenkor lojálisak.”

A levél hangsúlyozza: bár eztán keresztény szellemiségű nevelés lesz az iskolában, mindenféle világnézetű diákot szívesen látnak majd. A keresztény szellemiséget ki is fejti az intézményvezető: a konzervatív értékrend, az alapvető emberi normák, a szeretet és a befogadás határozzák meg ezt – viszont mindez a levél szerint az üzemeltetőváltás nélkül is pont így működik az iskolában.

Az ellentmondásos részekről megkérdeztük az intézményvezetőt, aki azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre. Amennyiben megteszi, frissítjük riportunkat.

Helyi képviselő: nekem nincs dolgom ezzel

Mivel az intézmény részéről egyelőre nem reagáltak kérdéseinkre, a nekik írt megkeresésünket továbbítottuk a Győri Tankerületi Központnak is. Onnan ez a válasz jött: „A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság eddig nem kérvényezte a Győri Váci Mihály Általános Iskola átvételét az iskolát fenntartó Győri Tankerületi Központtól” – írta Dr. Nagy Adél szakmai vezető. A főapátság részéről az ügyben eljáró Hardi Tituszt is megkerestük, ő azt továbbította a Pannonhalmi Főapátság kommunikációs vezetőjének. Arra is választ kértünk tőlük: mikorra tervezik az iskolára vonatkozó átvételi igény hivatalos bejelentését? Kormos Gyula kommunikációs vezető azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni. 

Feltettük az iskola átvételére vonatkozó kérdéseinket Dr. Sik Sándornak Győrszentiván önkormányzati képviselőjének (Fidesz) is, a véleményét kérve. Tudakolva, hajlandó lenne-e a fenti helyzet bekövetkezte, illetve vita esetén közvetíteni az egyház felé, egyeztetni a szülők, az iskola és a szerzetesrend között?

„Győrszentiván településrészen mint önkormányzati képviselő folytatom tevékenységemet. A településünkön működő Móricz Zsigmond Általános Iskola, valamint a Váci Mihály Általános Iskola egyaránt a Győri Tankerülethez tartozik. A Győri Tankerület nem tartozik a Győr M.J.V. Önkormányzatához, következésképpen a két iskola sem önkormányzati fenntartású intézmény. A Bencés Szerzetesrend és annak Oktatási Igazgatósága sem tartozik Győr M.J.V. Önkormányzatához, így mint helyi önkormányzati képviselő a két fenntartó közötti megállapodás létrehozásában nem vagyok kompetens” – válaszolta.

A PDSZ-től is próbáltunk helyi nyilatkozót keríteni. Ha bármelyikük reagál, közölni fogjuk. Az intézményvezetői levélből az is kiderül: a későbbiekben Hardi Titusz tart a főapátság részéről egy szülői fórumot. Illetve a tavasz folyamán szülők szavazhatnak majd arról, támogatják-e a fenntartóváltást vagy sem. „Az mindenképpen aggasztó, hogy az általános iskolákat sorra adják át az egyházaknak, ezzel sárba döngölik az állami oktatás világnézeti semlegességét. Én személy szerint ezt nagyon nem támogatom.” - fejtette ki Bagó István, a győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskola informatikatanára, aki aktív PDSZ-tag, de hangsúlyozta: ezt nem a PDSZ álláspontja, hanem az ő magánvéleménye.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.