Ezért fontos, hogy mindenki láthassa elhunyt hozzátartozóját: elcserélték a beteget, aztán a hamvai is eltűntek

Papp László Tamás 2022-08-29 07:56:00
A szolnoki kórházban történt a felháborító eset.

A múlt héten számoltunk be arról, hogy a győri kórházban 5500 forintot kell fizetni azért, hogy valaki láthassa elhunyt hozzátartozóját. Ami egy nehéz anyagi helyzetben lévő családtagnál nyilván megnehezíti a dolgot. Az ügy berobbant az országos sajtóba, illetve a közösségi médiában (például a Győr összefog Facebook-csoportban) is rendkívüli érdeklődést, illetve felháborodást keltett.

Az Országos Kórházi Főigazgatóságnál lévő forrásaink sem tartották etikusnak ezt a gyakorlatot, Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő pedig arról beszélt: az elhunyt megtekintése közfinanaszírozott tevékenység. Végül pénteken az országos kórház-főigazgató megtiltotta a győri kórháznak, hogy pénzt kérjen az elhunytak láthatásáért a hozzátartozóktól.  

Cikkünk után az országos kórház-főigazgató megtiltotta a győri kórháznak, hogy pénzt kérjen a hozzátartozóktól az elhunytak láthatásáért

Csütörtökön írtunk róla, hogy ha a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona, családtagja holttestét, akkor ezért (az elhunyt testének megtekintéséért) 5500 forintot kell fizetnie. S ez alól csak a kórház dolgozói mentesülnek.

A lentebbi (a Blikk által feltárt), a szolnoki kórházban történt eset is arról tanúskodik: rendkívül fontos, hogy a családtagok minden nehezítő tényező nélkül láthassák, továbbá azonosítsák a kórházban elhunyt szerettük földi maradványait az onnan történő elszállítás, valamint a kegyeleti szertartás, illetve a temetés vagy a hamvasztás előtt. 

Mennyi fájdalmat és csapást kell még elviselnem?

 – teszi fel a kérdést a riportban Kissné Csomor Mária, aki nem elég, hogy hamvak hiányában tíz hónapja nem tudja eltemeti édesanyát, most a rendőrség is egy számára elfogadhatatlan döntést közölt vele, szól a Blikk riportja.

A hatóság álláspontja szerint nem bűncselekmény, hogy a kórházban elcserélték egy másik beteggel, majd elkeverték idős anyukája hamvait, így az ügyben megszüntették a nyomozást. Tették ezt úgy, hogy egy pillanatig sem vitatják, hogy betegcsere, majd a földi maradványok összekeveredése is megtörtént. Mária - bár jelenleg teljes mértékben reményvesztett - titkon bízik benne, hogy a rendőrség újra nyomozni fog az ügyben és kiderítik, hogy ki hibázott a kórház részéről, illetve kinél vannak imádott anyukája hamvai?

– írják a bulvárlap cikkében.

Tavaly november óta tart ez a rémálom, aminek talán soha nem lesz vége

– mondta a Blikknek az elhunyt lánya, hozzátéve: 

Édesanyámat a Covid-osztályra szállították, telefonon minden nap érdeklődtem az állapota felől. Megnyugtattak, hogy jól van, átszállították a krónikus osztályra. Végre bemehettem, amikor azt láttam, hogy az ágyban, ahova kísértek, nem az anyukám fekszik. Az orvos nem hitte el, hogy a néni nem az anyám, csak amikor változtatott az álláspontján amikor egy rendőr jelenlétében a telefonomban megmutattam neki anyu képét. És ez még csak a kálváriánk kezdete volt

– sírta el magát a Mária.

Mivel senki nem tudta kideríteni, hogy az idős néni hol van, egyáltalán él-e még, a lánya bement a főigazgatóhoz. Kiderült, hogy az idős asszony valószínűleg már a Covid-osztályon meghalt, miközben őt, a legközelebbi hozzátartozóját minden nap megnyugtatták, hogy jól van. Ezután már csak azt szerette volna, ha a hamvait megkapja és méltóképpen eltemethesse. De a riport szerint ez sem történt meg:

Közölték, hogy három beteg hamvait összecserélték, és anyukámat valaki már eltemethette. De, hogy ki, arra a mai napig nincs válasz. A rendőrség nyomozást indított, bíztam benne, hogy végre kiderül az igazság. Majd egy évig nyomoztak, majd közölték, hogy nincs itt semmiféle látnivaló. Persze nem így írták, de a lényeg ez

– mondta el a hozzátartozó.

Ami vicc, hogy megállapították: elcserélték anyut valaki mással, de az egyéb betegségei és a covid miatt így is, úgy is meghalt volna. Aztán rátérnek a halott vizsgálati irataira, és kihozzák, hogy az azt kiállító orvos sem tévedett. Miközben egy másik ember adatai alapján írta meg. Szóval nyomozás nincs, mivel bűncselekmény sem történt. Én már csak annyit kérdeznék csöndben: ha mindenki ilyen remekül végezte a munkáját, mikor, hol és miben halt meg az anyukám? Illetve talán annyihoz még valami közöm lehet, hogy hol találom a hamvait? Én csak szeretném eltemetni. Azt hittem, ez alanyi jogon jár az embernek

– fogalmazott Blikknek Mária, akinek az ügyvédje sem érti, hogy miért szüntette meg a rendőrség a nyomozást.

Nagyon remélem, hogy újranyitják az aktát, hiszen valaki csak hibázott ebben az ügyben. Szerintem nincs jó üzenete, hogy a hatóság szerint nem számít bűncselekménynek, hogy valaki tíz hónapja nem kapja meg a szerette földi maradványait

– mondta el a bulvárlapnak Mária ügyvédje, Dr. Lichy József.

A Blikk megszerezte a rendőrség határozatát, melyben a nyomozás megszüntetésről döntenek.

A hatóság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének megalapozott gyanúja miatt indította az eljárást az ügyben. Szakértőt rendeltek ki, aki megállapította: a betegcsere nem járult hozzá Cs. Miklósné halálához, súlyos állapota és kísérő betegségei valamint a Covid-fertőzése következtében halála bekövetkezett volna. Az intellektuális közokirat-hamisítás vétsége pedig azért nem megalapozott, mert a halott vizsgálati iratát kiállító orvos a már korábban rögzített beteg adataiból dolgozott.

Mindehhez az Ugytudjuk halottláthatási ügyben publikáló cikkírójaként annyit tennék hozzá: úgy tűnik, a halotti ügyintézésbe súlyos rendszerhibák csúszhatnak. Ezért is lényeges, hogy a családtagok díjmentesen láthassák elszállítás előtt a holttestet, illetve minden, szerettükkel kapcsolatos információhoz hozzáférjenek. Cikkemmel is ezt próbáltam elősegíteni. 

Címlapképünk illusztráció, forrás: Pixabay.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.