Cikkünk után az országos kórház-főigazgató megtiltotta a győri kórháznak, hogy pénzt kérjen a hozzátartozóktól az elhunytak láthatásáért

Papp László Tamás 2022-08-26 19:00:00
Az Ugytudjuk riportjával az országos média is foglalkozott, illetve a győri közvéleményt szintén megmozgatta az írás.

Csütörtökön írtunk róla, hogy ha a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona, családtagja holttestét, akkor ezért (az elhunyt testének megtekintéséért) 5500 forintot kell fizetnie. S ez alól csak a kórház dolgozói mentesülnek. Nem a holttest tárolásának, hűtésének költségéről van szó tehát, hanem az ott tárolt holttest megtekintéséről.

5500 forintért nézhetjük meg elhunyt hozzátartozónkat a győri kórházban

Értesülésünk szerint a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona, családtagja holttestét, akkor ezért (az elhunyt testének megtekintéséért) 5500 forintot kell fizetnie. S ez alól csak a kórház dolgozói mentesülnek. Nem a holttest tárolásának, hűtésének költségéről van szó tehát, hanem az ott tárolt holttest megtekintéséről.

Az intézmény főigazgatója, Dr. Jávor László az Ugytudjuknak adott válaszában megerősítette: van ilyen díjfizetési kötelezettség 2019. április 1. napjától kezdődően.

A győri kórház vezetője hozzátette:

Az elhunyt hozzátartozó megtekintésének megszervezése a vonatkozó jogszabályok szerint nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe, így a feladat a boncmesterek munkakörében sem került nevesítésre. A boncmesterek – a hozzátartozók kérelme alapján – ezen tevékenység ellátása során a következő többletfeladatokat látják el: a megtekintés időpontjának előzetes egyeztetése, az elhunyt hűtőből történő kiemelése, a bemutatás érdekében az elhunytnak a kegyeleti szempontokra figyelemmel történő előkészítése, a bemutató helyiség megtekintésre történő berendezése, az elhunyt megtekintését követő intézkedések

Ezt viszont Dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő vitatta.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint nincs leszabályozva, hogy egy kórház kérhet-e pénzt azért, hogy egy elhunyt hozzátartozói megtekintsék a holttestet, pedig de

Nemrég írtunk arról, hogy értesülésünk szerint a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona, családtagja holttestét, akkor ezért (az elhunyt testének megtekintéséért) 5500 forintot kell fizetnie. S ez alól csak a kórház dolgozói mentesülnek.

Szerinte ugyanis:

Az elhunyt beteg megtekintése igenis a közfinanszírozott tevékenységek közé tartozik, hiszen a beteg egészségügyi tevékenység közben halt meg, így a NEAK finanszírozást a kórház megkapja. A NEAK finanszírozásban pedig, az elő-, illetve az utókezelés is beletartozik, jelen esetben a sajnos itt az utókezelés a boncmesteri szolgáltatások,ezek közül is a beteg megtekintését jelenti. Különösen furcsa a dolog, hiszen a kórház akkor is kap NEAK finanszírozást, ha az elhunytat nem kezelte, csak például a mentő oda beszállította

Csütörtöki riportunkban azt írtuk, forrásaink szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság nem tartja etikusnak, hogy az elhunytak láthatásáért a kórházak pénzt kérjenek, így a megszületőben lévő szabályozás valószínűleg abba az irányba mutathat, hogy a jövőben nem lehet majd ilyen jogcímen térítési díjat felszámítani.

Forrásaink jól tudták, ugyanis ma az Országos Kórházi Főigazgatóság az alábbiakról tájékoztatta az Ugytudjukot:

Köszönjük a témában írott cikkét, egyúttal a pontos tájékoztatás érdekében közölni szeretnénk, hogy az országos kórház-főigazgató írásban utasította a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház vezetését az elhunytak holttestének láthatásával kapcsolatos díjfizetés azonnali megszüntetetésére és a kórházban alkalmazott térítési szabályzat módosítására

– írták.

Vagyis úgy tűnik, riportunknak lett eredménye. Bár minden cikkünk így zárulna!

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.