Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint nincs leszabályozva, hogy egy kórház kérhet-e pénzt azért, hogy egy elhunyt hozzátartozói megtekintsék a holttestet, pedig de

Fehér Buda 2022-08-26 16:02:00
Az egészségügyi szakértő szerint ez a kérdés igenis szabályozott, sokkal jobban, mint például az, hogy szedjen-e belépődíjat a kórház a látogatóktól.

Nemrég írtunk arról, hogy értesülésünk szerint a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona, családtagja holttestét, akkor ezért (az elhunyt testének megtekintéséért) 5500 forintot kell fizetnie. S ez alól csak a kórház dolgozói mentesülnek. Nem a holttest tárolásának, hűtésének költségéről van szó tehát, hanem az ott tárolt holttest megtekintéséről.

A hír hamar bejárta az országos sajtót, az Országos Kórházi Főigazgatósághoz is eljutott, ők azt írták, hogy ugyan nem etikus, de nincs leszabályozva, hogy egy kórház kérhet-e pénzt a halott holttestének megtekintéésért. A főigazgatóság kijelentéseire dr. Kunetz Zsombor, egészségügyi elemző a Facebookon reagált, ő azt írja,

ez a kérdés igenis szabályozott, sokkal jobban, mint például az, hogy szedjen-e belépődíjat a kórház a látogatóktól, vagy fizetős legyen-e a mosdóhasználat.

A jogszabályok szerint ugyanis:

1. "Finanszírozott teljesítményként a finanszírozási szerződésben meghatározott és ténylegesen teljesített, a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vett olyan egészségügyi szolgáltatás számolható el, amelynek megtérítésére más nem köteles, vagy nem kötelezhető."- neak, gov . hu Az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott egészségügyi szolgáltatás díjának elszámolása

2. "Az aktív fekvőbeteg-ellátási intézményben az elhunyt betegek finanszírozása 0,80000 HBCs súlyszámnál nem lehet kevesebb, függetlenül az ápolási időtől és a HBCs csoporttól." - 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet

"Azaz az elhunyt beteg megtekintése igenis a közfinanszírozott tevékenységek közé tartozik, hiszen a beteg egészségügyi tevékenység közben halt meg, így a NEAK finanszírozást a kórház megkapja. A NEAK finanszírozásban pedig, az elő-, illetve az utókezelés is beletartozik, jelen esetben a sajnos itt az utókezelés a boncmesteri szolgáltatások,ezek közül is a beteg megtekintését jelenti. Különösen furcsa a dolog, hiszen a kórház akkor is kap NEAK finanszírozást, ha az elhunytat nem kezelte, csak például a mentő oda beszállította", teszi hozzá Kunetz.

Szólj hozzá!

Bejegyezték a Haladás 1919 Labdarúgó Kft.-t

Egyelőre még 100%-ban a szombathelyi önkormányzat a tulajdonos.

Két győri és egy szombathelyi gimnázium a középiskolák TOP 20-as csapatában

A Kazinczy Ferenc Gimnázium, a Révai Miklós Gimnázium, és szombathelyi az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium volt eminens. 

Kósa Roland lett Győr alpolgármestere

Konszenzussal választották meg.

Lemondott mandátumáról Jenei Ferenc

A győri önkormányzati képviselő mandátumát Rosinger Tímea veszi fel.

Mit kell tudni a chili paprika aromáról?

A chili kapcsán nincs ember a Földön, aki ne a tüzes csípősségre asszociálna.

Az Audi vezetése Győr új polgármesterénél járt

A mai találkozó megerősítette a feleket abban, hogy erős a partnerség a város és a vállalat között.

Marad az előterjesztések 5 napos közzétételi ideje Sárváron

Kondora polgármester visszavonta az szmsz ezen módosítását.

Többszöri próbálkozás után kapták el a győri kábítószerneppert a rendőrök

Rendszeresen vezetett jogsi nélkül kábítószer hatása alatt.

Illegális fegyvertartóra csaptak le Sárváron

Puskát és 100 darab lőszert találtak.

Frontális karambol történt a 82-esen, Győrújbarátnál

A baleset miatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt.

DK: A győri megyei közgyűlés járjon el a sugárterápiás gépek javításának érdekében!

Ha arra volt pénz, hogy a megyei önkormányzat 100 millió forintért bérelje a győri Csónakházat, amelynek a fenntartása azóta is milliókat emészt fel, akkor a sugárterápiás gépekre is legyen! - véli a párt.

Újranyit az oladi posta Szombathelyen

Február, március környékén kezdheti meg működését. Nem a Posta fogja üzemeltetni.

Megint nincs fizetés a Haladás VSE-ben

Hova lesz az évi 250 millió forintos minisztériumi támogatás?