5500 forintért nézhetjük meg elhunyt hozzátartozónkat a győri kórházban

Papp László Tamás 2022-08-25 07:05:00
Nem minden intézményben van így, ugyanis jelenleg nincs rá központi szabályozás, kell-e vagy sem ezért pénzt kérni, ezt helyileg döntik el.

Értesülésünk szerint a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona, családtagja holttestét, akkor ezért (az elhunyt testének megtekintéséért) 5500 forintot kell fizetnie. S ez alól csak a kórház dolgozói mentesülnek. Nem a holttest tárolásának, hűtésének költségéről van szó tehát, hanem az ott tárolt holttest megtekintéséről.

Az Ugytudjukhoz most futott be a megkeresés, illetve az információ, ami a cikkírónak is újdonság volt. Így az sem volt egyértelmű, mióta van ilyen díjfizetési kötelezettség. Szerencsére a családomban jó régen, a '90-es években, illetve a 2000-es évek elején történt utoljára kórházi haláleset Győrben. A megkérdezett rokonok emlékei szerint pedig akkor még nem volt ilyen.

Így hát feltettük kérdéseinket Dr. Jávor Lászlónak, a győri kórház főigazgatójának, aki válaszolt is azokra. Ezt lentebb közöljük.

Van-e ilyen díjfizetési kötelezettség, ha igen, mikortól?

Igen, van ilyen díjfizetési kötelezettség 2019. április 1. napjától kezdődően.

Mi indokolta ennek bevezetését?

Az elhunyt hozzátartozó megtekintésének megszervezése a vonatkozó jogszabályok szerint nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe, így a feladat a boncmesterek munkakörében sem került nevesítésre. A boncmesterek – a hozzátartozók kérelme alapján – ezen tevékenység ellátása során a következő többletfeladatokat látják el: a megtekintés időpontjának előzetes egyeztetése, az elhunyt hűtőből történő kiemelése, a bemutatás érdekében az elhunytnak a kegyeleti szempontokra figyelemmel történő előkészítése, a bemutató helyiség megtekintésre történő berendezése, az elhunyt megtekintését követő intézkedések

– szól a válasz. További kérdéseink a részleteket is firtatták.

Hogyan számították ki a konkrét összeget?

Tekintettel az előző válaszban foglaltakra az összeg kiszámítására a tevékenység ellátására fordított időtartam, valamint a munkatársak illetményének megállapítására vonatkozó hatályos jogszabályi előírások alapján került sor.

Ezt a pénzt a kórház számlájára kell befizetni?

Igen, a díjtétel megtérítése az intézmény számlájára történő utalással történik.

Ha valaki nem tud vagy nem akar fizetni, ezek szerint nem láthatja elhunyt hozzátartozóját?

Az intézményben a fentiek alapján történik az elhunyt hozzátartozó bemutatása, valamint az alábbi megtekintési lehetőségek állnak rendelkezésre:

- Hagyományos módon (koporsós) történő temetésnél az elhunytat egy hozzátartozónak a koporsó lezárása előtt a temető ravatalozójában azonosítani szükséges, így ekkor lehetőség van megtekintésre.
- Hamvasztás útján történő temetésnél lehetőség van a hamvasztómesterrel időpontot egyeztetve a hamvasztóüzemben az elhunyt megtekintésére. Amikor a hamvasztómester a hamvasztáshoz előkészíti az elhunytat, akkor a megtekintés is megvalósulhat.

Ön szerint az egészségügyi, orvosi etikával összeegyeztethető az ilyenfajta pénzbeszedés?

A kérdés megítélése nem orvosetikai tárgykörbe tartozik

– válaszolta Dr. Jávor László.

Más intézmények gyakorlatát is próbáltuk megismerni.

Az egyik budapesti kórházban dolgozó forrásunk szerint az ő intézményükben nem kell fizetni a hozzátartozóknak azért, hogy megtekinthessék az elhunytat. Az évtizedek óta az egészségügyben dolgozó emberünk eléggé meglepődött a hír hallatán, mert ő egyetlen kórházban se tud ilyen gyakorlatról, ahol karrierje során megfordult.  

Információink szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) egységes gyakorlatot szeretne kialakítani a kórházakban elhunytak holttestének láthatásával kapcsolatosan beszedhető térítési díjakkal összefüggésben. Jelenleg nincs kötelező központi szabályozás, a helyi intézmények maguk dönthetik el, kérnek-e pénzt ezért vagy sem. Forrásaink szerint

az Országos Kórházi Főigazgatóság nem tartja etikusnak,

hogy az elhunytak láthatásáért a kórházak pénzt kérjenek, így a megszületőben lévő szabályozás valószínűleg abba az irányba mutathat, hogy a jövőben nem lehet majd ilyen jogcímen térítési díjat felszámítani.

Címlapképünk illusztráció, forrás: Pixabay.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.