5500 forintért nézhetjük meg elhunyt hozzátartozónkat a győri kórházban

Papp László Tamás 2022-08-25 07:05:00
Nem minden intézményben van így, ugyanis jelenleg nincs rá központi szabályozás, kell-e vagy sem ezért pénzt kérni, ezt helyileg döntik el.

Értesülésünk szerint a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona, családtagja holttestét, akkor ezért (az elhunyt testének megtekintéséért) 5500 forintot kell fizetnie. S ez alól csak a kórház dolgozói mentesülnek. Nem a holttest tárolásának, hűtésének költségéről van szó tehát, hanem az ott tárolt holttest megtekintéséről.

Az Ugytudjukhoz most futott be a megkeresés, illetve az információ, ami a cikkírónak is újdonság volt. Így az sem volt egyértelmű, mióta van ilyen díjfizetési kötelezettség. Szerencsére a családomban jó régen, a '90-es években, illetve a 2000-es évek elején történt utoljára kórházi haláleset Győrben. A megkérdezett rokonok emlékei szerint pedig akkor még nem volt ilyen.

Így hát feltettük kérdéseinket Dr. Jávor Lászlónak, a győri kórház főigazgatójának, aki válaszolt is azokra. Ezt lentebb közöljük.

Van-e ilyen díjfizetési kötelezettség, ha igen, mikortól?

Igen, van ilyen díjfizetési kötelezettség 2019. április 1. napjától kezdődően.

Mi indokolta ennek bevezetését?

Az elhunyt hozzátartozó megtekintésének megszervezése a vonatkozó jogszabályok szerint nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe, így a feladat a boncmesterek munkakörében sem került nevesítésre. A boncmesterek – a hozzátartozók kérelme alapján – ezen tevékenység ellátása során a következő többletfeladatokat látják el: a megtekintés időpontjának előzetes egyeztetése, az elhunyt hűtőből történő kiemelése, a bemutatás érdekében az elhunytnak a kegyeleti szempontokra figyelemmel történő előkészítése, a bemutató helyiség megtekintésre történő berendezése, az elhunyt megtekintését követő intézkedések

– szól a válasz. További kérdéseink a részleteket is firtatták.

Hogyan számították ki a konkrét összeget?

Tekintettel az előző válaszban foglaltakra az összeg kiszámítására a tevékenység ellátására fordított időtartam, valamint a munkatársak illetményének megállapítására vonatkozó hatályos jogszabályi előírások alapján került sor.

Ezt a pénzt a kórház számlájára kell befizetni?

Igen, a díjtétel megtérítése az intézmény számlájára történő utalással történik.

Ha valaki nem tud vagy nem akar fizetni, ezek szerint nem láthatja elhunyt hozzátartozóját?

Az intézményben a fentiek alapján történik az elhunyt hozzátartozó bemutatása, valamint az alábbi megtekintési lehetőségek állnak rendelkezésre:

- Hagyományos módon (koporsós) történő temetésnél az elhunytat egy hozzátartozónak a koporsó lezárása előtt a temető ravatalozójában azonosítani szükséges, így ekkor lehetőség van megtekintésre.
- Hamvasztás útján történő temetésnél lehetőség van a hamvasztómesterrel időpontot egyeztetve a hamvasztóüzemben az elhunyt megtekintésére. Amikor a hamvasztómester a hamvasztáshoz előkészíti az elhunytat, akkor a megtekintés is megvalósulhat.

Ön szerint az egészségügyi, orvosi etikával összeegyeztethető az ilyenfajta pénzbeszedés?

A kérdés megítélése nem orvosetikai tárgykörbe tartozik

– válaszolta Dr. Jávor László.

Más intézmények gyakorlatát is próbáltuk megismerni.

Az egyik budapesti kórházban dolgozó forrásunk szerint az ő intézményükben nem kell fizetni a hozzátartozóknak azért, hogy megtekinthessék az elhunytat. Az évtizedek óta az egészségügyben dolgozó emberünk eléggé meglepődött a hír hallatán, mert ő egyetlen kórházban se tud ilyen gyakorlatról, ahol karrierje során megfordult.  

Információink szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) egységes gyakorlatot szeretne kialakítani a kórházakban elhunytak holttestének láthatásával kapcsolatosan beszedhető térítési díjakkal összefüggésben. Jelenleg nincs kötelező központi szabályozás, a helyi intézmények maguk dönthetik el, kérnek-e pénzt ezért vagy sem. Forrásaink szerint

az Országos Kórházi Főigazgatóság nem tartja etikusnak,

hogy az elhunytak láthatásáért a kórházak pénzt kérjenek, így a megszületőben lévő szabályozás valószínűleg abba az irányba mutathat, hogy a jövőben nem lehet majd ilyen jogcímen térítési díjat felszámítani.

Címlapképünk illusztráció, forrás: Pixabay.

Szólj hozzá!

Karácsonyra verést kapott a szombathelyi nő

Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Határozatban ítéli el a szombathelyi közgyűlés a köznevelési intézményekben kampányolást

A közgyűlés felkéri a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatóját, hogy a jövőben mindent tegyen meg ennek elkerülése érdekében.

Győrújfalu belügyeibe is megpróbált beleszólni Dézsi polgármester

A GyőrPlusz újságba lejárató cikkeket író volt győrújfalui polgármestert küldte be Dézsi testületi ülésre.

Szombathelyi általános iskolában kampányolt a Fidesz

Nemény polgármester úgy tudja, a szülők panaszt tettek a Választási Bizottságnál.

Krúbi is tiszteletét teszi az idei szombathelyi Bloomsdayen

Igaz nem szólóban, hanem a Mirror Glimpse formációval érkezik. Itt a három nap pontos menetrendje.

Szírt szállított, szabadságvesztés lehet a vége

Az osztrák határhoz vitte korábban elítélt társával.

Éljen Szombathely: A SZOVA egy általunk kifizetett szolgáltatást végzett el a zászlók kihelyezésével

Az egyesület elnézést kér a vasi fideszes pártlap helyett is a dolgozóktól.

Éljen Szombathely: Minden hozzánk érkező összeget az utolsó fillérig a pedagógusok béremelésére fordítottunk

Maruzsa Zoltán államtitkár szerint azonban a szombathelyi önkormányzat 184 millió forintot nem osztott ki az óvodapedagógusok bérére.

Egyelőre javítóintézetben marad a bőnyi iskolai késelés fiatal elkövetője

Meghosszabbította a bíróság a bőnyi általános iskolában elkövetett késelés gyanúsítottjának letartóztatását.

A győri jósnő azt ígérte a megtisztítja a rontástól az ékszereket, de inkább zálogba adta őket

A 165 ezer forintnyi aranyékszert a rendőrök adták vissza a sértettnek.

Burkolatmarási munkák miatt forgalomkorlátozás lesz Szombathelyen a Rumi út és a 86-os főút csomópontjában

A munkát a csúcsidőszakokon kívül végzik el a "mozaikos" kereszteződésben.

Ideális növénytermesztéshez a magaságyás

Rengetegen kedvelik a magaságyásokat, amelynek igen sok oka lehet. Ki ne vágyna saját termesztésű gyümölcsökre és növényekre, amelyeknek persze sokkal finomabb az ízük, mint a piacon vagy a boltban beszerezhető termékeké. Ezeket pedig egy magaságyásban megtermeszteni igazán kényelmes megoldást jelent. Az elkészítésük pedig egyáltalán nem nagyon bonyolult.

Bútorok, amelyekre gondolnod kell a lakberendezés során

Amennyiben épp most költözöl be az új otthonodba, albérletedbe, netán a lakásfelújítás végén jársz, ideje számba venned, milyen bútorokra lesz szükséged. Ne csak a nagy, meghatározó darabokra gondolj – kanapé, franciaágy, étkezőasztal stb. –, mivel a kisebbek is befolyásolni fogják helyiségek hangulatát.