20 millió forintból 11 helyszínen szüntetik meg az illegális szeméthalmokat Szombathelyen

Nagy Donát 2021-01-13 13:29:00
A legjobb persze az lenne, ha az emberek az útszéli bozótos helyett az amúgy ingyenesen használható hulladéktelepre vinnék a szemetüket.

Az előző év végén tartottak sajtótájékoztatót a megnyert támogatásról, a pénzt február végéig kell elkölteni. Így az illegális hulladéklerakás szempontjából legrosszabb, legszenyezettebb területeken már meg is kezdték a szemét feltérképezését és elszállítását.

 

A mostani akción kívül azt is látnunk kell, hogy a szelektív hulladékgyűjtő-szigetek mellé elhelyezett, ömlesztett háztartási szemét ugyanúgy illegális hulladéknak számít

- mondta Horváth Soma (Éljen Szombathely), a város alpolgármestere, majd hozzátette, hogy ezért az így keletkezett szemetet szintén illegális hulladékként kell kezelniük, és emiatt többet is kell fizetni azok elszállításáért.

A városszéli illegális szemétkupacok létrehozóit azért is nehéz megérteni, mert a Körmendi úti hulladékudvaron ingyenesen leadható a háztartások körül kialakult, de nem kommunális hulladék.

Egy másik pályázattal térfigyelő kamerákat szeretnénk elhelyezni a hulladékszigetek környékén, ennek márciusban lesz eredménye, és 11 millió forintba fog kerülni

- jelentette ki az alpolgármester.

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely), a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke szerint tavaly év elején zéró toleranciát hirdettek az illegálisan szemetelők ellen, és a város továbbra is elkötelezett eziránt. Jelenleg 30 illegális hulladéklerakóról van tudomásuk, ezekből pedig több is visszatérő probléma.

A közterületfelügyelet emberei, a mezőőrök és a kamerák is folyamatosan dolgoznak, és sajnos sok eljárást kell indítani

- mondta Kelemen, kiemelve a Parkerdő környékét és az oda vezető utakat, majd hozzátette, hogy ezek az illegális hulladékhalmok nem az elmúlt egy évben alakultak ki, hanem egy 10 éves problémáról beszélünk. Az önkormányzat már egy éve küzd a szemetelők ellen, és jó látni, hogy tavaly év végén a kormány is belátta: érdemes a problémával foglalkozni.

Felszerelése után pár órával már kapása is volt a szemetelők ellen beüzemelt kamerának Szombathelyen

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, valamint Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tartott ma közös sajtótájékoztatót az elmúlt hetek közbiztonságot érintő kérdéseiről. Nemény elmondta, hogy új, és akkut problémák is jelentkeztek Szombathelyen, amit érezhetnek is az itt lakók. A visszajelzések szerint megnőtt az agresszív koldulások száma, ami sokakban riadalmat kelt.

Taoufik Roland, a Szompark ügyvezető igazgatója szerint sajnos sokszor találkoznak veszélyes hulladékkal közvetlenül a mezőgazdasági területek mellett.

A mostani helyszín is bizonyítja, hogy a szántóföld mellett eldobált szemétből a méreganyagok bejutnak akár a termésbe is.

- mondta Taoufik, majd hozzátette, hogy a bozótosban szétdobált gumiabroncsok akár tüzet is okozhatnak.

 

A Polgármesteri Hivatal közleménye:

A Belügyminisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt 2020. évben megvalósítandó I. üteme keretében nyilvános pályázati felhívást tett közzé települési önkormányzatok számára, amelyre Önkormányzatunk 2020 novemberében pályázatot nyújtott be. A pályázatot Szombathely MJV Közgyűlése a 2020.10.29-i ülésén a „Vigyázzunk Együtt Szombathelyre!” elnevezésű köztisztasági program részeként tárgyalta, annak tartalmát és a pályázat benyújtását jóváhagyta.

A pályázatot a Belügyminisztérium 2020. december 7-i döntésével pozitív elbírálásban részesítette és 100%-os mértékben támogathatónak ítélte. Az elnyert támogatás összege bruttó 19.913.261,- Ft, amelyből 11 helyszínen történik illegális hulladékmentesítés 2021. február 28-i határidőig. A támogatásból 4.532.616,- Ft összeget az illegális hulladék összegyűjtésére, 14.376.825 Ft,- összeget a hulladék elszállítására és kezelésére, 275.000,- Ft-ot projekttáblák elkészítésére és helyszíni kihelyezésére, 718.820,- Ft-ot a pályázatot bemutató médiakampány lebonyolítására használhat fel Szombathely MJV Önkormányzata.

A jelenlegi projekttel párhuzamosan benyújtásra került szintén a „Tisztítsuk meg az Országot!” pályázati felhívás keretében 7 db új térfigyelő kamera kihelyezésére vonatkozó pályázat, amelynek elbírálása a támogató - Információs és Technológiai Minisztérium és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. - részéről folyamatban van.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Győzelemmel kezdte az egyiptomi világbajnokságot a férfi kéziválogatott

Zöld-foki Köztársaság kipiálva, vasárnap Uruguay következik.

Tűz volt egy sárvári lakásban

A város hivatásos tűzoltói eloltották a lángokat.

Török sztárcsapathoz igazolt a válogatott focista, Szalai Attila

Másfél év után távozik a ciprusi Apollon Limasszoltól.

Terrortámadással és a Parlament lerohanásával fenyegetőzött, letartóztatásban marad

A hajléktalan férfi többször állt már pszichiátriai kezelés alatt.

Nagy Feró 75: Új dallal készült a Fatal Error

A szombathelyi gitárossal, Joós Bencével felálló együttes is szülinapi bulit tart.

Az ADOM Diákmozgalom többek között az javasolja, idén se legyen szóbeli érettségi

Emellett még hat javaslatuk van az érettségi vizsgák kapcsán.

Ausztriát is jelentősen érintheti a brit vírusmutáció

Az országban 70-100 gyanús esetet találtak a napokban.

Így fog kinézni a Keleti pályaudvar utascentruma, ha elkészül

Bár, mint korábbi cikkünkben leírtuk, ez teljes pályaudvar-felújításnak aligha nevezhető.

Közeledik a választás, „napirendre került” a 82-es út új győri bevezető szakaszának tervezése

Elkezdtek foglalkozni vele, de az út megépítésére még sok évet kell várni.

Trump még gyorsan belerúgott a Xiaomiba

Elnökségének utolsó napjaiban feketelistára tette a népszerű techcéget.

Operatív törzs: túl jól haladnak az oltások Magyarországon

Megtartják februárban a központi írásbeli felvételiket.

Új erőnléti edző érkezett az Egis Körmendhez

Saša Ogrizović helyett Jure Muršec érkezett a vasi csapathoz.

A gyermekeket bármikor zaklathatják az interneten

A szakértők szerint a szülők feladata lenne a helyzet kezelése.

van még itt cikk a témában: