20 millió forintból 11 helyszínen szüntetik meg az illegális szeméthalmokat Szombathelyen

Nagy Donát 2021-01-13 13:29:00
A legjobb persze az lenne, ha az emberek az útszéli bozótos helyett az amúgy ingyenesen használható hulladéktelepre vinnék a szemetüket.

Az előző év végén tartottak sajtótájékoztatót a megnyert támogatásról, a pénzt február végéig kell elkölteni. Így az illegális hulladéklerakás szempontjából legrosszabb, legszenyezettebb területeken már meg is kezdték a szemét feltérképezését és elszállítását.

 

A mostani akción kívül azt is látnunk kell, hogy a szelektív hulladékgyűjtő-szigetek mellé elhelyezett, ömlesztett háztartási szemét ugyanúgy illegális hulladéknak számít

- mondta Horváth Soma (Éljen Szombathely), a város alpolgármestere, majd hozzátette, hogy ezért az így keletkezett szemetet szintén illegális hulladékként kell kezelniük, és emiatt többet is kell fizetni azok elszállításáért.

A városszéli illegális szemétkupacok létrehozóit azért is nehéz megérteni, mert a Körmendi úti hulladékudvaron ingyenesen leadható a háztartások körül kialakult, de nem kommunális hulladék.

Egy másik pályázattal térfigyelő kamerákat szeretnénk elhelyezni a hulladékszigetek környékén, ennek márciusban lesz eredménye, és 11 millió forintba fog kerülni

- jelentette ki az alpolgármester.

Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely), a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke szerint tavaly év elején zéró toleranciát hirdettek az illegálisan szemetelők ellen, és a város továbbra is elkötelezett eziránt. Jelenleg 30 illegális hulladéklerakóról van tudomásuk, ezekből pedig több is visszatérő probléma.

A közterületfelügyelet emberei, a mezőőrök és a kamerák is folyamatosan dolgoznak, és sajnos sok eljárást kell indítani

- mondta Kelemen, kiemelve a Parkerdő környékét és az oda vezető utakat, majd hozzátette, hogy ezek az illegális hulladékhalmok nem az elmúlt egy évben alakultak ki, hanem egy 10 éves problémáról beszélünk. Az önkormányzat már egy éve küzd a szemetelők ellen, és jó látni, hogy tavaly év végén a kormány is belátta: érdemes a problémával foglalkozni.

Felszerelése után pár órával már kapása is volt a szemetelők ellen beüzemelt kamerának Szombathelyen

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, valamint Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tartott ma közös sajtótájékoztatót az elmúlt hetek közbiztonságot érintő kérdéseiről. Nemény elmondta, hogy új, és akkut problémák is jelentkeztek Szombathelyen, amit érezhetnek is az itt lakók. A visszajelzések szerint megnőtt az agresszív koldulások száma, ami sokakban riadalmat kelt.

Taoufik Roland, a SzomHull ügyvezető igazgatója szerint sajnos sokszor találkoznak veszélyes hulladékkal közvetlenül a mezőgazdasági területek mellett.

A mostani helyszín is bizonyítja, hogy a szántóföld mellett eldobált szemétből a méreganyagok bejutnak akár a termésbe is.

- mondta Taoufik, majd hozzátette, hogy a bozótosban szétdobált gumiabroncsok akár tüzet is okozhatnak.

 

A Polgármesteri Hivatal közleménye:

A Belügyminisztérium az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt 2020. évben megvalósítandó I. üteme keretében nyilvános pályázati felhívást tett közzé települési önkormányzatok számára, amelyre Önkormányzatunk 2020 novemberében pályázatot nyújtott be. A pályázatot Szombathely MJV Közgyűlése a 2020.10.29-i ülésén a „Vigyázzunk Együtt Szombathelyre!” elnevezésű köztisztasági program részeként tárgyalta, annak tartalmát és a pályázat benyújtását jóváhagyta.

A pályázatot a Belügyminisztérium 2020. december 7-i döntésével pozitív elbírálásban részesítette és 100%-os mértékben támogathatónak ítélte. Az elnyert támogatás összege bruttó 19.913.261,- Ft, amelyből 11 helyszínen történik illegális hulladékmentesítés 2021. február 28-i határidőig. A támogatásból 4.532.616,- Ft összeget az illegális hulladék összegyűjtésére, 14.376.825 Ft,- összeget a hulladék elszállítására és kezelésére, 275.000,- Ft-ot projekttáblák elkészítésére és helyszíni kihelyezésére, 718.820,- Ft-ot a pályázatot bemutató médiakampány lebonyolítására használhat fel Szombathely MJV Önkormányzata.

A jelenlegi projekttel párhuzamosan benyújtásra került szintén a „Tisztítsuk meg az Országot!” pályázati felhívás keretében 7 db új térfigyelő kamera kihelyezésére vonatkozó pályázat, amelynek elbírálása a támogató - Információs és Technológiai Minisztérium és az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. - részéről folyamatban van.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.

Ezért érdemes biciklis nadrágot húzni a tekeréshez

Míg ha csak a közeli boltba szeretnénk elkerekezni, azt kis túlzással szinte bármilyen hétköznapi ruházatban megtehetjük, addig hosszabb bringatúrákra érdemes már egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a felkészülésnek. Ebbe beletartozik az is, hogy célszerű a megfelelő öltözékben felpattanni a drótszamárra.

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

A hidegre hajlamos helyeken visszatérhet a gyenge hajnali fagy.

Vitézy: A Déli Körvasút építésének meghiúsítása Budapest európai lemaradását hozza magával

A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony megint a párt politikának akar megfelelni, nem pedig a budapestieknek.

Egy igazi cukiság, a harlekin tacskó nyomában

Vannak olyan emberek, akik szerint a kutya minimum egy németjuhász méreténél kezdődik, a kistestű egyedeket pedig “haszontalan ölebnek” tartják. És van az emberek másik csoportja, aki szerint az apró termetű kutyusok nagyon cukik és ölelnivalóak. 

Vandálok tüntették el az éj leple alatt Szombathely város címerét

Ilyen még nem volt! Gyűlölet-cunami árad a városi útfelújításokra.

Hogyan válassz ajándékcsomagot egy férfinak?

Az ajándékozás komoly fejtörés és idegeskedés lehet, amennyiben az utolsó pillanatra hagyjuk, legyen szó karácsonyról vagy más alkalomról, születésnapról, évfordulóról, közeli és távoli ismerősnek, üzleti partnernek. 

 Dean Bombac nyártól Győri ETOban folytatja

A következő szezonban a férfi csapat is az élvonalban játszik már.

Magánoikrat-hamisítás miatt nyomoznak a Győr-Szol által felvásárolni kívánt cég ügyében

Már gyanúsított is van a Memento temetkezési cégnek a győri önkormányzati vagyonkezelő által tervezett megvásárlása miatt zajló nyomozásban.