Felszerelése után pár órával már kapása is volt a szemetelők ellen beüzemelt kamerának Szombathelyen

Nagy Donát 2020-06-19 13:33:00
Tovább bővítik a bűnmegelőzési akcióterv intézkedéseit, az agresszív koldulásnál pedig zéró toleranciát hirdet a város.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, valamint Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tartott ma közös sajtótájékoztatót az elmúlt hetek közbiztonságot érintő kérdéseiről.

Nemény elmondta, hogy új, és akkut problémák is jelentkeztek Szombathelyen, amit érezhetnek is az itt lakók.

A visszajelzések szerint megnőtt az agresszív koldulások száma, ami sokakban riadalmat kelt. Másik probléma a közterületi szeszesital-fogyasztás, a harmadik pedig a hajléktalonok közterülethasználati szokásaik. Utóbbi egyébként inkább szociális probléma, de mindenképpen van közbiztonsági vonzata is. A legtöbb bejelentés a Fő tér környékéről érkezik.

A polgármester elmondta, hogy a város rendőr-kapitányával egyeztetve a belvárosi rendőrörs nagyobb kihasználtsággal fog működni, és ha kell, ennek költségét a város vállalni fogja. Ugyanis nemrég a Fő téri üzletek közösen kértek segítséget az egyre gyarapodó közbiztonsági kérdésekben.

A tervek szerint lesznek olyan nevesített közterületek, amelyek egészén tilos lesz az alkohol-fogyasztás, és ezt táblákkal is jelölni fogják. Egyébként a törvény már eleve előír ilyen helyszíneket, például az iskolák környéke, a buszmegállók, és az üzletek bejárata körüli 50 méter.

A fő gond nem maga az italozás, hanem az ezt kísérő zajongás, szemetelés, agresszív viselkedés.

Szó esett a tudatmódosító szerek elleni harcról is. Manapság sajnos már nem jelent problémát az ezekhez való hozzájutás, ráadásul némelyik szer nem is szerepel az ezek használatát tiltó "C listán". De ahogy mondták, Szombathely nem engedheti meg magának, hogy ne tegyen meg mindent a droghasználat ellen.

A hajléktalanok kérdésköre szintén nagyon összetett probléma. Sokan egyébként úgy gondolják, hogy aki koldul, az hajléktalan is, de a két dolog nem mindig jár együtt. Nehéz a témáról még beszélni is, de attól még ez egy létező probléma. Mindenkinek megpróbálnak segíteni, de aki a másik oldalról nem partner ebben, és továbbra is agresszíven viselkedik, ott igenis elő fog kerülni a szankcionálás.

Kelemen Krisztián elmondta, hogy kidolgoztak egy stratégiai tervet a közbiztonság javítására, amit el is kezdtek megvalósítani. A közterületfelügyelet, a rendőrség, az önkormányzat, a civilek és az erdészet közösen fogott össze az illegális hulladéklerakással szemben.

Több bejárás és egyeztetés után a parkerdőben lévő, de erdészet kezelésében lévő kamerákat már a közterületfelügyelet figyeli, illetve kísérleti jelleggel felszereltek egy mobil kamerát is.

Ennek kihelyezése után pár órával már tettenérést is sikerült rögzíteni. 

A kamera pontos helyszínét nem árulják el, de ezt úgyis bármikor módosíthatják. Sőt, van még egy rossz hírük is a szemetelőknek:

Újabb mobil kamerákat fognak kihelyezni!

Ennek híre egyébként hamar elterjedt a városban, és lám, nagyságrendekkel visszaszorult az illegális hulladéklerakás. Az ezért kapható büntetési tételeket egyébként táblákra is ki fogják írni a problémás helyekre, elrettentés gyanánt.

Azt kérik, ha bárki illegális hulladékot lát, jelezze a koztisztasag@szombathely.hu e-mail címen, ha pedig éppen szemtanúja is egy ilyen tevékenységnek, tárcsázza rögtön a 112-es segélyhívót.

Szólj hozzá!

Leváltotta a győri Fidesz Hajtó Pétert a gazdasági bizottságból

A zöldbizottságba tették át a Borkai-párti exfideszest, a helyére ültettek.

Péntektől felfordulás lesz a szombathelyi Vasútállomáson

Vágányzár, vonatpótló buszok, pályaépítés.

Háromszor ütött a kemenesháti sportbálon

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Október 7-én ismét nyit a nagyközönségnek a szombathelyi Jégcsarnok

Augusztus végétől ismét van jég a létesítményben.

Akkugyárról kérdezett a momentumos, bemutatott neki a polgármester

Zárt ülésen tárgyalták Nyíregyházán az oda tervezett akkugyár ügyét.

LMP: Lantos Csabának távoznia kell

A zöldpárt szerint a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.    

„Halállistát” készített az iskolai mészárláshoz egy tizenhat éves Győr-Moson-Sopron megyei fiú

A náci eszmékhez vonzódó fiatal vásárolt egy nyolc centiméter pengehosszúságú zsebkést, mindkét oldalán horogkereszttel.

1,3 milliárd alumíniumdoboz kerül forgalomba Magyarországon évente

Szeptember 23-án van a nemzetközi hulladékgyűjtő nap.

Dézsi Csaba András negyedszer hazudta azt, hogy ki van tiltva a Győr összefog csoportból

Az egyik fideszes alpolgármester, pár képviselő és a polgármesteri főbiztos is tagja a csoportnak, pedig Dézsi szerint ők is ki vannak tiltva.

Hende: A jelenlegi szombathelyi városvezetés látszat-városvezetést folytat

A választókerületi elnököt megszólalásra késztette a lehetséges fideszes önkormányzati képviselő-jelöltekről megjelent lista.

A pertől tartva közzétette a szentiváni légszennyezettség-mérés adatait a győri önkormányzat

A szentiváni civilek máris találtak benne olyan adatot, ami annyira nem megnyugtató.

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.