Felszerelése után pár órával már kapása is volt a szemetelők ellen beüzemelt kamerának Szombathelyen

Nagy Donát 2020-06-19 13:33:00
Tovább bővítik a bűnmegelőzési akcióterv intézkedéseit, az agresszív koldulásnál pedig zéró toleranciát hirdet a város.

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, valamint Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tartott ma közös sajtótájékoztatót az elmúlt hetek közbiztonságot érintő kérdéseiről.

Nemény elmondta, hogy új, és akkut problémák is jelentkeztek Szombathelyen, amit érezhetnek is az itt lakók.

A visszajelzések szerint megnőtt az agresszív koldulások száma, ami sokakban riadalmat kelt. Másik probléma a közterületi szeszesital-fogyasztás, a harmadik pedig a hajléktalonok közterülethasználati szokásaik. Utóbbi egyébként inkább szociális probléma, de mindenképpen van közbiztonsági vonzata is. A legtöbb bejelentés a Fő tér környékéről érkezik.

A polgármester elmondta, hogy a város rendőr-kapitányával egyeztetve a belvárosi rendőrörs nagyobb kihasználtsággal fog működni, és ha kell, ennek költségét a város vállalni fogja. Ugyanis nemrég a Fő téri üzletek közösen kértek segítséget az egyre gyarapodó közbiztonsági kérdésekben.

A tervek szerint lesznek olyan nevesített közterületek, amelyek egészén tilos lesz az alkohol-fogyasztás, és ezt táblákkal is jelölni fogják. Egyébként a törvény már eleve előír ilyen helyszíneket, például az iskolák környéke, a buszmegállók, és az üzletek bejárata körüli 50 méter.

A fő gond nem maga az italozás, hanem az ezt kísérő zajongás, szemetelés, agresszív viselkedés.

Szó esett a tudatmódosító szerek elleni harcról is. Manapság sajnos már nem jelent problémát az ezekhez való hozzájutás, ráadásul némelyik szer nem is szerepel az ezek használatát tiltó "C listán". De ahogy mondták, Szombathely nem engedheti meg magának, hogy ne tegyen meg mindent a droghasználat ellen.

A hajléktalanok kérdésköre szintén nagyon összetett probléma. Sokan egyébként úgy gondolják, hogy aki koldul, az hajléktalan is, de a két dolog nem mindig jár együtt. Nehéz a témáról még beszélni is, de attól még ez egy létező probléma. Mindenkinek megpróbálnak segíteni, de aki a másik oldalról nem partner ebben, és továbbra is agresszíven viselkedik, ott igenis elő fog kerülni a szankcionálás.

Kelemen Krisztián elmondta, hogy kidolgoztak egy stratégiai tervet a közbiztonság javítására, amit el is kezdtek megvalósítani. A közterületfelügyelet, a rendőrség, az önkormányzat, a civilek és az erdészet közösen fogott össze az illegális hulladéklerakással szemben.

Több bejárás és egyeztetés után a parkerdőben lévő, de erdészet kezelésében lévő kamerákat már a közterületfelügyelet figyeli, illetve kísérleti jelleggel felszereltek egy mobil kamerát is.

Ennek kihelyezése után pár órával már tettenérést is sikerült rögzíteni. 

A kamera pontos helyszínét nem árulják el, de ezt úgyis bármikor módosíthatják. Sőt, van még egy rossz hírük is a szemetelőknek:

Újabb mobil kamerákat fognak kihelyezni!

Ennek híre egyébként hamar elterjedt a városban, és lám, nagyságrendekkel visszaszorult az illegális hulladéklerakás. Az ezért kapható büntetési tételeket egyébként táblákra is ki fogják írni a problémás helyekre, elrettentés gyanánt.

Azt kérik, ha bárki illegális hulladékot lát, jelezze a koztisztasag@szombathely.hu e-mail címen, ha pedig éppen szemtanúja is egy ilyen tevékenységnek, tárcsázza rögtön a 112-es segélyhívót.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.