Innentől zéró tolerancia a szemetelőknek Szombathelyen

Nagy Donát 2020-06-23 15:29:00
Bevált a mobilkamera, még többet fognak venni, és az elhelyezésüket is variálják.

Ahogy a múlt heti sajtótájékoztatón már elhangzott, a parkerdei hulladéklerakás ellen felszerelt hordozható kamera a beüzemelése után pár órával már le is buktatott néhány illegális szemetelőt.

Felszerelése után pár órával már kapása is volt a szemetelők ellen beüzemelt kamerának Szombathelyen

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, valamint Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tartott ma közös sajtótájékoztatót az elmúlt hetek közbiztonságot érintő kérdéseiről. Nemény elmondta, hogy új, és akkut problémák is jelentkeztek Szombathelyen, amit érezhetnek is az itt lakók. A visszajelzések szerint megnőtt az agresszív koldulások száma, ami sokakban riadalmat kelt.

Évek, vagy inkább évtizedek problémája, hogy egyesek az ingyenes és legális hulladéklerakás helyett inkább kiautóznak az erdőbe, hogy ott szabaduljanak meg az építési törmeléktől, kommunális-, esetleg zöldhulladéktól.

Korábban az volt a bevett gyakorlat, hogy a fellelt szeméthalmokat pár hét, vagy pár hónap kerülgetés után a szombathelyi önkormányzat pénzén elszállították.

Az új városvezetés azonban most zéró toleranciát hirdetett.

Ahogy Kelemen Krisztiántól (Éljen Szombathely!), a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnökétől megtudtuk, a most induló projektre eddig még nem volt példa, hiszen a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, az erdészet, a civilek és a város önkormányzata mind együttműködik az illegális hulladéklerakás visszaszorítása érdekében.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Kezdetnek vásároltak egy mobil, könnyen elhelyezhető kamerát, amit egy problémás területre irányítottak. A késő délutáni beüzemelést követően már akkor este rögzítette, ahogy valaki megérkezik a szemetével, és elkezdi kipakolni az erdő szélére.

Az elmúlt pár napban 5 tettenérés is volt, ebből kettőt a közterület-felügyelet, hármat pedig a rendőrség tudhat magáénak. A helyszíni bírság mellett többeket fel is jelentettek, így nem ússzák meg olcsón tettüket.

A kamera képét folyamatosan figyelik a közterület-felügyeletnél, a szemét lerakását észlelve pedig 2 percen belül kiér a helyszínre a legközelebb lévő járőrpár

- tudtuk meg Kelemen Krisztiántól.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A kamera akkumulátorral működik, van benne GPS és mobil jeladó is, így pontosan tudni, hol van éppen kihelyezve. A berendezést könnyű átrakni az egyik pontról a másikra, így ellentétben a fix kamerákkal, nem csak visszatartó ereje van, hanem valóban képes rögzíteni a meggondolatlan szemetelőket.

A helyszíni bírság 50 ezerig terjedhet, de feljelentés esetén 150 ezer forintot is kiróhatnak. Sőt, nagy mennyiség esetén (egy utánfutónyi már biztosan az) akár 3 év, nagy mennyiségű veszélyes hulladék (azbeszt, olajos vagy festékes vödrök, kannák stb.) lerakásakor pedig 5 év börtönt is kaphat az elkövető. Ezeket a büntetési tételeket egyébként hamarosan táblákra is ki fogják írni a Parkerdő környékén, elrettentés gyanánt.

További rossz hír azoknak, akik a szemetelésben lelik örömüket: a kamera olyan jól bevált, hogy a további példányok beszerzését is megkezdték.

Szólj hozzá!

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.

Kocsis Máté: Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

Jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.