Innentől zéró tolerancia a szemetelőknek Szombathelyen

Nagy Donát 2020-06-23 15:29:00
Bevált a mobilkamera, még többet fognak venni, és az elhelyezésüket is variálják.

Ahogy a múlt heti sajtótájékoztatón már elhangzott, a parkerdei hulladéklerakás ellen felszerelt hordozható kamera a beüzemelése után pár órával már le is buktatott néhány illegális szemetelőt.

Felszerelése után pár órával már kapása is volt a szemetelők ellen beüzemelt kamerának Szombathelyen

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, valamint Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tartott ma közös sajtótájékoztatót az elmúlt hetek közbiztonságot érintő kérdéseiről. Nemény elmondta, hogy új, és akkut problémák is jelentkeztek Szombathelyen, amit érezhetnek is az itt lakók. A visszajelzések szerint megnőtt az agresszív koldulások száma, ami sokakban riadalmat kelt.

Évek, vagy inkább évtizedek problémája, hogy egyesek az ingyenes és legális hulladéklerakás helyett inkább kiautóznak az erdőbe, hogy ott szabaduljanak meg az építési törmeléktől, kommunális-, esetleg zöldhulladéktól.

Korábban az volt a bevett gyakorlat, hogy a fellelt szeméthalmokat pár hét, vagy pár hónap kerülgetés után a szombathelyi önkormányzat pénzén elszállították.

Az új városvezetés azonban most zéró toleranciát hirdetett.

Ahogy Kelemen Krisztiántól (Éljen Szombathely!), a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnökétől megtudtuk, a most induló projektre eddig még nem volt példa, hiszen a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, az erdészet, a civilek és a város önkormányzata mind együttműködik az illegális hulladéklerakás visszaszorítása érdekében.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Kezdetnek vásároltak egy mobil, könnyen elhelyezhető kamerát, amit egy problémás területre irányítottak. A késő délutáni beüzemelést követően már akkor este rögzítette, ahogy valaki megérkezik a szemetével, és elkezdi kipakolni az erdő szélére.

Az elmúlt pár napban 5 tettenérés is volt, ebből kettőt a közterület-felügyelet, hármat pedig a rendőrség tudhat magáénak. A helyszíni bírság mellett többeket fel is jelentettek, így nem ússzák meg olcsón tettüket.

A kamera képét folyamatosan figyelik a közterület-felügyeletnél, a szemét lerakását észlelve pedig 2 percen belül kiér a helyszínre a legközelebb lévő járőrpár

- tudtuk meg Kelemen Krisztiántól.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A kamera akkumulátorral működik, van benne GPS és mobil jeladó is, így pontosan tudni, hol van éppen kihelyezve. A berendezést könnyű átrakni az egyik pontról a másikra, így ellentétben a fix kamerákkal, nem csak visszatartó ereje van, hanem valóban képes rögzíteni a meggondolatlan szemetelőket.

A helyszíni bírság 50 ezerig terjedhet, de feljelentés esetén 150 ezer forintot is kiróhatnak. Sőt, nagy mennyiség esetén (egy utánfutónyi már biztosan az) akár 3 év, nagy mennyiségű veszélyes hulladék (azbeszt, olajos vagy festékes vödrök, kannák stb.) lerakásakor pedig 5 év börtönt is kaphat az elkövető. Ezeket a büntetési tételeket egyébként hamarosan táblákra is ki fogják írni a Parkerdő környékén, elrettentés gyanánt.

További rossz hír azoknak, akik a szemetelésben lelik örömüket: a kamera olyan jól bevált, hogy a további példányok beszerzését is megkezdték.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.