Innentől zéró tolerancia a szemetelőknek Szombathelyen

Nagy Donát 2020-06-23 15:29:00
Bevált a mobilkamera, még többet fognak venni, és az elhelyezésüket is variálják.

Ahogy a múlt heti sajtótájékoztatón már elhangzott, a parkerdei hulladéklerakás ellen felszerelt hordozható kamera a beüzemelése után pár órával már le is buktatott néhány illegális szemetelőt.

Felszerelése után pár órával már kapása is volt a szemetelők ellen beüzemelt kamerának Szombathelyen

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, valamint Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tartott ma közös sajtótájékoztatót az elmúlt hetek közbiztonságot érintő kérdéseiről. Nemény elmondta, hogy új, és akkut problémák is jelentkeztek Szombathelyen, amit érezhetnek is az itt lakók. A visszajelzések szerint megnőtt az agresszív koldulások száma, ami sokakban riadalmat kelt.

Évek, vagy inkább évtizedek problémája, hogy egyesek az ingyenes és legális hulladéklerakás helyett inkább kiautóznak az erdőbe, hogy ott szabaduljanak meg az építési törmeléktől, kommunális-, esetleg zöldhulladéktól.

Korábban az volt a bevett gyakorlat, hogy a fellelt szeméthalmokat pár hét, vagy pár hónap kerülgetés után a szombathelyi önkormányzat pénzén elszállították.

Az új városvezetés azonban most zéró toleranciát hirdetett.

Ahogy Kelemen Krisztiántól (Éljen Szombathely!), a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnökétől megtudtuk, a most induló projektre eddig még nem volt példa, hiszen a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, az erdészet, a civilek és a város önkormányzata mind együttműködik az illegális hulladéklerakás visszaszorítása érdekében.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Kezdetnek vásároltak egy mobil, könnyen elhelyezhető kamerát, amit egy problémás területre irányítottak. A késő délutáni beüzemelést követően már akkor este rögzítette, ahogy valaki megérkezik a szemetével, és elkezdi kipakolni az erdő szélére.

Az elmúlt pár napban 5 tettenérés is volt, ebből kettőt a közterület-felügyelet, hármat pedig a rendőrség tudhat magáénak. A helyszíni bírság mellett többeket fel is jelentettek, így nem ússzák meg olcsón tettüket.

A kamera képét folyamatosan figyelik a közterület-felügyeletnél, a szemét lerakását észlelve pedig 2 percen belül kiér a helyszínre a legközelebb lévő járőrpár

- tudtuk meg Kelemen Krisztiántól.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A kamera akkumulátorral működik, van benne GPS és mobil jeladó is, így pontosan tudni, hol van éppen kihelyezve. A berendezést könnyű átrakni az egyik pontról a másikra, így ellentétben a fix kamerákkal, nem csak visszatartó ereje van, hanem valóban képes rögzíteni a meggondolatlan szemetelőket.

A helyszíni bírság 50 ezerig terjedhet, de feljelentés esetén 150 ezer forintot is kiróhatnak. Sőt, nagy mennyiség esetén (egy utánfutónyi már biztosan az) akár 3 év, nagy mennyiségű veszélyes hulladék (azbeszt, olajos vagy festékes vödrök, kannák stb.) lerakásakor pedig 5 év börtönt is kaphat az elkövető. Ezeket a büntetési tételeket egyébként hamarosan táblákra is ki fogják írni a Parkerdő környékén, elrettentés gyanánt.

További rossz hír azoknak, akik a szemetelésben lelik örömüket: a kamera olyan jól bevált, hogy a további példányok beszerzését is megkezdték.

Szólj hozzá!

Árokba hajtott egy autó Halászi és Darnózseli között

Árokba hajtott és a tetejére borult egy személyautó a Halászi és Darnózseli közötti úton.

Még mindig nem érti mindenki, hogy a buszsáv a buszoké

A buszsávok szabálytalan használata ellen küzdenek Budapesten.

Még Dévai sem tudja, hogy milyen sérülése van, jogi lépéseket fontolgat a személyiségi jogai megsértése miatt

A szombathelyi tornász nem érti, Sóvágó Lajos volt szövetségi kapitány miért írta azt, hogy az elszakadt a keresztszalagja.

Ismét megpróbálják kiadni a szombathelyi víztorony kávézóját

Egyszer már sikertelenül próbálták hasznosítani.

A zebrán előzte a sort a nap tahója Győrben

A magyar utak viszonyait nap mint nap megtapasztalók jól ismerik a piros lámpánál feltorlódó sor elejére tévedő, magát bekönyörgő autósokat.

Jövő márciusban tér vissza a piac a Dunakapu térre Győrben

A polgármester szerint március elseje lesz a nagy nap.

Új gyorstesztet használnak a mentők

Antigén gyorsteszteket használnak a mentők az új koronavírus kimutatására, amely 97 százalékos hatékonysággal működik - közölte az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szerda reggel a köztévében.

Háton haraptak egy nőt a mosonmagyaróvári vasútállomáson

Egy pár férfi tagja nyomatékosította a véleményét.

A NASA-nak sikerült a nagy találkozás a Bennu aszteroidával

A naprendszerünk keletkezését vizsgálják az amerikai űrkutatók.

Meghalt a nyíregyházi kórház koronavírusos főigazgatója

Elhunyt Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója szerda hajnalban.

Ilyen sem volt még: Müller Cecília nélkül tájékoztat az operatív törzs

Mindenki nyugodjon meg, bokros teendői miatt hagyta ki az országos tiszt főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóját.

A fiúk a vágányban dolgoznak – ismét vágányzár lesz Csorna felé

Ismét vonatpótlózásra készülhet az utazóközönség.

Bill Gates könyvet írt arról, hogyan lehetne megállítani a globális felmelegedést

A milliárdos szerint 2100-ra a klímaváltozás ötször halálosabb lesz, mint a koronavírus-járvány.

Koronavírus: 1423 új fertőzött, 48 halott az elmúlt 24 órában

2023 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 201-en vannak lélegeztetőgépen.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is házaltak olcsó paplanokkal a csalók

Nyugdíjasokat csaptak be, a rendőrök elkapták őket.

Az amerikai titkosszolgálat akár erővel is eltávolíthatja Trumpot a Fehér Házból, ha a jelenlegi elnök veszít Biden ellen

Donald Trump nem hajlandó azt mondani, hogy békés lesz a hatalomátadás, ha ő veszít.

van még itt cikk a témában:

Szennyezett levegő okozza évente félmillió csecsemő halálát szerte a világon

A halálok kétharmada beltéri szennyezés miatt történik, főleg Afrikában és az indiai szubkontinensen. De Közép-Európában a kültéri légszennyezés a vezető ok.

Idén már biztosan nem ültetnek 1000 fát Szombathelyen

Leghamarabb jövőre kezdődhet meg a város fásítási programja.