Innentől zéró tolerancia a szemetelőknek Szombathelyen

Nagy Donát 2020-06-23 15:29:00
Bevált a mobilkamera, még többet fognak venni, és az elhelyezésüket is variálják.

Ahogy a múlt heti sajtótájékoztatón már elhangzott, a parkerdei hulladéklerakás ellen felszerelt hordozható kamera a beüzemelése után pár órával már le is buktatott néhány illegális szemetelőt.

Felszerelése után pár órával már kapása is volt a szemetelők ellen beüzemelt kamerának Szombathelyen

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester, valamint Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) a város Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottságának elnöke tartott ma közös sajtótájékoztatót az elmúlt hetek közbiztonságot érintő kérdéseiről. Nemény elmondta, hogy új, és akkut problémák is jelentkeztek Szombathelyen, amit érezhetnek is az itt lakók. A visszajelzések szerint megnőtt az agresszív koldulások száma, ami sokakban riadalmat kelt.

Évek, vagy inkább évtizedek problémája, hogy egyesek az ingyenes és legális hulladéklerakás helyett inkább kiautóznak az erdőbe, hogy ott szabaduljanak meg az építési törmeléktől, kommunális-, esetleg zöldhulladéktól.

Korábban az volt a bevett gyakorlat, hogy a fellelt szeméthalmokat pár hét, vagy pár hónap kerülgetés után a szombathelyi önkormányzat pénzén elszállították.

Az új városvezetés azonban most zéró toleranciát hirdetett.

Ahogy Kelemen Krisztiántól (Éljen Szombathely!), a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnökétől megtudtuk, a most induló projektre eddig még nem volt példa, hiszen a rendőrség, a polgárőrség, a közterület-felügyelet, az erdészet, a civilek és a város önkormányzata mind együttműködik az illegális hulladéklerakás visszaszorítása érdekében.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

Kezdetnek vásároltak egy mobil, könnyen elhelyezhető kamerát, amit egy problémás területre irányítottak. A késő délutáni beüzemelést követően már akkor este rögzítette, ahogy valaki megérkezik a szemetével, és elkezdi kipakolni az erdő szélére.

Az elmúlt pár napban 5 tettenérés is volt, ebből kettőt a közterület-felügyelet, hármat pedig a rendőrség tudhat magáénak. A helyszíni bírság mellett többeket fel is jelentettek, így nem ússzák meg olcsón tettüket.

A kamera képét folyamatosan figyelik a közterület-felügyeletnél, a szemét lerakását észlelve pedig 2 percen belül kiér a helyszínre a legközelebb lévő járőrpár

- tudtuk meg Kelemen Krisztiántól.

Fotók: Vágvölgyi Bálint

A kamera akkumulátorral működik, van benne GPS és mobil jeladó is, így pontosan tudni, hol van éppen kihelyezve. A berendezést könnyű átrakni az egyik pontról a másikra, így ellentétben a fix kamerákkal, nem csak visszatartó ereje van, hanem valóban képes rögzíteni a meggondolatlan szemetelőket.

A helyszíni bírság 50 ezerig terjedhet, de feljelentés esetén 150 ezer forintot is kiróhatnak. Sőt, nagy mennyiség esetén (egy utánfutónyi már biztosan az) akár 3 év, nagy mennyiségű veszélyes hulladék (azbeszt, olajos vagy festékes vödrök, kannák stb.) lerakásakor pedig 5 év börtönt is kaphat az elkövető. Ezeket a büntetési tételeket egyébként hamarosan táblákra is ki fogják írni a Parkerdő környékén, elrettentés gyanánt.

További rossz hír azoknak, akik a szemetelésben lelik örömüket: a kamera olyan jól bevált, hogy a további példányok beszerzését is megkezdték.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.