Mészáros Lőrinc veje újítja fel a szombathelyi víztornyot

Farkas Bazsi 2019-02-08 06:30:00
3 milliárd kellett volna rá, most csak 294 millió forint jut, ezt is az EU csengeti ki.

Ha van rétestészta hosszúságú épületfelújítás Szombathelyen, akkor az víztoronyé. Aligha találnánk olyan szombathelyit, akinek ne lenne a szíve csücske az 1926-ban épült ipari létesítmény, amelyek tervezésnél naná, hogy figyeltek arra, hogy itt-ott megjelenjen némi római kori jelleg.

A víztornyot 1978 óta nem használják ipari célra, és tulajdonképpen semmi másra sem. Az épület felújítására a tavaly áprilisi szombathelyi közgyűlésen Kopcsádni József (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) képviselő elmondása szerint egy 2007-es terv szerint 901 millió forint kellett volna, bár akkor abból semmi nem lett. 

Aztán szó volt róla, hogy a víztornyot a Modern Városok Program keretében újítják fel. A pár éve megszületett tervek szerint 3 milliárd forint kellett volna az akkori elképzelésekhez. Ez szintén ezen a közgyűlésen hangzott el Sátory Károly (Fidesz-KDNP) képviselőtől, aki azt is hozzátette, hogy ez mai áron számolva nagyjából 5 milliárd lenne.

A Modern Városok Programban azonban időközben elfogyott a pénz, így azt le is fújta az Orbán-kormány. 

Így Szombathelynek más források után kellett néznie, ha nem akarta azt, hogy a torony a 11-es Huszár úti laktanya sorsára jusson. Szóba került, hogy külső vállalkozó bevonásával újítják fel az épületet. Valahogy azonban a saját tőke kockáztatása senkinek nem tetszett, így nem maradt más hátra, a Soros-féle Brüsszelhez kellett fordulni. Az EU adott is pénzt, a már jól ismert TOP-on keresztül, egészen pontosan 500 millió forintot, amiből 300 millió forintot költhet el a város a torony felújítására. Ez egyébként nagyjából állagmegóvásra elegendő.

Abból már a 2018 április közgyűlésen is kisebb vita volt, hogy jó, hogy lesz pénz az állagmegóvásra, na jó nevezzük felújításra, de különösebb turisztikai attrakciót ez így nem jelent. A KRESZ park épülete leharcolt, a gyerek közlekedési eszközök régiek, a park aszfaltja töredezett, a park növényzetét fel kellene frissíteni, a torony melletti játszótér pedig eléggé szegényes. És akkor a képviselők még szóba sem hozták a szomszédos Brenner-villa leégett épületét, ami szintén rontja az összképet. 

Ami biztosan megvalósul, az egy kávézó és teraszának kialakítása a földszinten - ez pályázati feltétel volt, kérdés, hogy ki fogja üzemeltetni -, és fel lehet majd sétálni a toronyba megnézni a városi kilátást, közben pedig lesz egy kiállítótér is. További érdekesség, hogy azzal, hogy a tervekbe bekerült egy kávézó, annak parkolóhelyeket is kell biztosítani. Ezt a Brenner-villa parkolójában jelölik ki. Micsoda marketing lesz a felújított épületbe érkező vendégeknek a leégett villa mellett parkolni, majd innen átsétálni a töredezett aszfalton a kávézóba. 

Minden esetre erre futja az a 293 millió 779 ezer 629 forint, amiből az épületet felújítja a közbeszerzést elnyerő Homlok Építőipari Zrt. 


Ez az a cég, amelynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc veje, az egyébként a Haladás VSE-elnök, Homlok Zsolt. A cégnek nem ez az első elnyert szombathelyi közbeszerzése, hiszen éppen most újítják fel 1 milliárd 155 millió forintért a Sportligetet

Egyébként apró érdekesség, hogy a szombathelyi közgyűlés 2018. április 26-án tárgyalta a víztorony felújításának ügyét, vagyis mondták ki a végső döntést, Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő azonban már 2018. március 14-én kiposztolta Facebook-oldalára tényként kezelve, hogy a torony hamarosan megújul.

Hende Csaba

Megújul a Víztorony A fejlesztés során megújul a torony homlokzata, új nyílászárókat kap az épület. A turisztikai funkciók a víztorony galériássá alakított földszinti részén kapnak helyet. Kávézó és...

Picit segítünk, hogy mire volt ez a sietség, április 8-án voltak az országgyűlési választások.

Na de vissza a jelenbe, a közbeszerzés eredményes volt, ami azt jelenti, hogy a Homlok Építőipari Zrt.-nek 60 napja van aláírni a szerződést, innen számolják majd azt a 12 hónapot, amíg a felújítást be kell fejezniük. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 2020 áprilisában vághatják majd a szalagot, feltéve ha az akkori városvezetés egyáltalán ilyen szalagátvágós lesz.

Szólj hozzá!

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

Metafemtaminnal bukott le egy soproni férfi Kapuváron

A kapuvári járőrök megállítottak egy gépjárművet, amelynek utasánál alufóliába csomagolt kábítószergyanús anyagra bukkantak.

Két autó ütközött a 87-es főúton Kőszegnél

Félpályás útlezárás van érvényben.

Rendőrkézen a rábaközi betörő

Kifigyelte a győri férfi, mikor üres a ház, majd a kellő időben lecsapott az ékszerekre, és némi kápéra.

Újraélesztenek egy balesetet szenvedett sofőrt Szombathelyen

Jelenleg is küzdenek az életéért, nagy a torlódás a 86-os főúton a vépi körforgalomnál.

Szombaton vihetik el lomjaikat Győr-Révfalu lakói a kihelyzett hulladékudvarba

Október 31-én, szombaton 8 és 16 óra között lesznek kint a konténerek a Széchenyi híd lábánál.

Napsütéses és borús idő is lesz a hétvégén

November elsején néhol gyenge fagy is lehet hajnalban.

LMP: Ne vegyék el a közalkalmazotti státuszt a tudományos kutatóktól

A párt szerint a kormány a szakképzési és a kulturális szféra után újabb területen készül a kormányzat létszámleépítésekre.

Szombathely határozatban áll ki az SZFE-hallgatók mellett

A Fidesz frakcióvezetője szerint bohócok a színművészetis hallgatók.

Már gyakorolnak a zsebtolvajok a hétvégi munkához

Egy kis odafigyeléssel viszont megnehezíthetjük a dolgukat az ünnep alatt.

Üdvözlik a szakszervezetek a közös, európai minimálbér ötletét

Azt írják, az elmúlt 20 évben egyre gyengébbé vált a kapcsolat a munka és a tisztességes élet között.

Újra edzeni kezd a Győri Audi ETO KC, nincs fertőzött a csapatban

Elvégezték a hatósági karantén elhagyásához szükséges második tesztet a Győri Audi ETO KC delegációjának minden tagján.

A harmadik negyedévben 35 ezerrel dolgoztak kevesebben mint egy évvel ezelőtt

A július-szeptemberi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 486 ezer, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,2 százalékos volt - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Meghalt 56 beteg, 2194-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 56, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2194 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

van még itt cikk a témában:

Szombathely határozatban áll ki az SZFE-hallgatók mellett

A Fidesz frakcióvezetője szerint bohócok a színművészetis hallgatók.