Mészáros Lőrinc veje újítja fel a szombathelyi víztornyot

Farkas Bazsi 2019-02-08 06:30:00
3 milliárd kellett volna rá, most csak 294 millió forint jut, ezt is az EU csengeti ki.

Ha van rétestészta hosszúságú épületfelújítás Szombathelyen, akkor az víztoronyé. Aligha találnánk olyan szombathelyit, akinek ne lenne a szíve csücske az 1926-ban épült ipari létesítmény, amelyek tervezésnél naná, hogy figyeltek arra, hogy itt-ott megjelenjen némi római kori jelleg.

A víztornyot 1978 óta nem használják ipari célra, és tulajdonképpen semmi másra sem. Az épület felújítására a tavaly áprilisi szombathelyi közgyűlésen Kopcsádni József (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) képviselő elmondása szerint egy 2007-es terv szerint 901 millió forint kellett volna, bár akkor abból semmi nem lett. 

Aztán szó volt róla, hogy a víztornyot a Modern Városok Program keretében újítják fel. A pár éve megszületett tervek szerint 3 milliárd forint kellett volna az akkori elképzelésekhez. Ez szintén ezen a közgyűlésen hangzott el Sátory Károly (Fidesz-KDNP) képviselőtől, aki azt is hozzátette, hogy ez mai áron számolva nagyjából 5 milliárd lenne.

A Modern Városok Programban azonban időközben elfogyott a pénz, így azt le is fújta az Orbán-kormány. 

Így Szombathelynek más források után kellett néznie, ha nem akarta azt, hogy a torony a 11-es Huszár úti laktanya sorsára jusson. Szóba került, hogy külső vállalkozó bevonásával újítják fel az épületet. Valahogy azonban a saját tőke kockáztatása senkinek nem tetszett, így nem maradt más hátra, a Soros-féle Brüsszelhez kellett fordulni. Az EU adott is pénzt, a már jól ismert TOP-on keresztül, egészen pontosan 500 millió forintot, amiből 300 millió forintot költhet el a város a torony felújítására. Ez egyébként nagyjából állagmegóvásra elegendő.

Abból már a 2018 április közgyűlésen is kisebb vita volt, hogy jó, hogy lesz pénz az állagmegóvásra, na jó nevezzük felújításra, de különösebb turisztikai attrakciót ez így nem jelent. A KRESZ park épülete leharcolt, a gyerek közlekedési eszközök régiek, a park aszfaltja töredezett, a park növényzetét fel kellene frissíteni, a torony melletti játszótér pedig eléggé szegényes. És akkor a képviselők még szóba sem hozták a szomszédos Brenner-villa leégett épületét, ami szintén rontja az összképet. 

Ami biztosan megvalósul, az egy kávézó és teraszának kialakítása a földszinten - ez pályázati feltétel volt, kérdés, hogy ki fogja üzemeltetni -, és fel lehet majd sétálni a toronyba megnézni a városi kilátást, közben pedig lesz egy kiállítótér is. További érdekesség, hogy azzal, hogy a tervekbe bekerült egy kávézó, annak parkolóhelyeket is kell biztosítani. Ezt a Brenner-villa parkolójában jelölik ki. Micsoda marketing lesz a felújított épületbe érkező vendégeknek a leégett villa mellett parkolni, majd innen átsétálni a töredezett aszfalton a kávézóba. 

Minden esetre erre futja az a 293 millió 779 ezer 629 forint, amiből az épületet felújítja a közbeszerzést elnyerő Homlok Építőipari Zrt. 


Ez az a cég, amelynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc veje, az egyébként a Haladás VSE-elnök, Homlok Zsolt. A cégnek nem ez az első elnyert szombathelyi közbeszerzése, hiszen éppen most újítják fel 1 milliárd 155 millió forintért a Sportligetet

Egyébként apró érdekesség, hogy a szombathelyi közgyűlés 2018. április 26-án tárgyalta a víztorony felújításának ügyét, vagyis mondták ki a végső döntést, Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő azonban már 2018. március 14-én kiposztolta Facebook-oldalára tényként kezelve, hogy a torony hamarosan megújul.

Hende Csaba

Megújul a Víztorony A fejlesztés során megújul a torony homlokzata, új nyílászárókat kap az épület. A turisztikai funkciók a víztorony galériássá alakított földszinti részén kapnak helyet. Kávézó és...

Picit segítünk, hogy mire volt ez a sietség, április 8-án voltak az országgyűlési választások.

Na de vissza a jelenbe, a közbeszerzés eredményes volt, ami azt jelenti, hogy a Homlok Építőipari Zrt.-nek 60 napja van aláírni a szerződést, innen számolják majd azt a 12 hónapot, amíg a felújítást be kell fejezniük. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 2020 áprilisában vághatják majd a szalagot, feltéve ha az akkori városvezetés egyáltalán ilyen szalagátvágós lesz.

Szólj hozzá!

Másfél hónapja még azt írták a GyőrPluszon, hogy a szakiskolák felkészültek a gázhelyzetre

A Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt akkor, hogy sok energetikai korszerűsítés volt az iskolákban, és remélik, hogy nem lesz probléma.

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyit keresnek

Szerinte nem lehet polgári engedetlenkedni és a kormány egyáltalán nem oroszbarát.

Ha a győri Bercsényiben bejön a termálvizes fűtés, nem költöznek az iskolák

A gázon a korábbi fogyasztás 25 százalékát kell megspórolni a centrumhoz tartozó 19 iskola 45 épületében.

Kedd: többórás napsütés felhőátvonulásokkal

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk.

Az LMP is kifejezte a szolidaritását az elbocsátott pedagógusok felé

Felháborító, amit a kölcseys tanárokkal tettek - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt parlamenti képviselője.

Elhagyta a 426 forintos árat az euró

Tovább zuhan a magyar fizetőeszköz.

Körbekordonozták a Savaria Szállót

Jó lesz vigyázni, mert eléggé leszűkült az út a Mártírok terén.

Gyerekeket vert meg egy 21 éves fiú egy kapuvári iskola udvarán

Egy év szabadságvesztésre ítélték, melyet három év próbaidőre felfüggesztettek.

Melegszik az idő

Délutánra akár 19 fok is lehet.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A Nemzet Művésze 79. éves volt.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Valami összeragaszthatatlanul eltört - írta a politikus.

LMP: az önkormányzatoknak is biztosítani kell az energiaár-sapkát!

Az zöld párt követeli annak biztosítását, hogy az önkormányzatok is limitált áron vásárolhassák meg az energiát.

423 forint egy euró

Itt állt meg péntek este a magyar fizetőeszköz gyengülése.