Mészáros Lőrinc veje újítja fel Szombathelyen a Sportligetet

Farkas Bazsi 2018-11-20 06:36:00
Ha most azt mondjuk, hogy új híd is lesz az Arany-patakon, azt senki sem hiszi el nekünk.

Sajtótájékoztatót hívott össze hétfő délutánra a szombathelyi önkormányzat. Mindig öröm az ilyesmin részt venni, hiszen első kézből értesülhet róla a sajtón keresztül a lakosság, hogy mi is épül a városban, mit sikerül fejleszteni, mi működik igazán jól.

Már kezdtem neki örülni, hogy végre ma is megmártózhatok az optimizmus kristálytiszta patakjában, amikor jött a lesújtó email, hogy a Sportliget beruházással kapcsolatos tájékoztató elmarad. 


Olyan szomorú lettem, mint VV Radics, amikor felismerte, hogy nem szavazták vissza őt a nézők a Villába, így egy ideig nem lesz több parittya. 

Próbáltam érdeklődni, hogy ugyan már miért és ki volt az ünneprontó, de a városházi sajtóstól csak annyi információt kaptam, hogy: 

Technikai okok miatt maradt el a sajttáj. 

Nem tudom ez mit jelenthet, lehet, hogy lemerült egy elem a mikrofonban, esetleg kiégett a projektor izzója, de az is lehet, hogy megállt a kazán így most hideg van a konferenciateremben. Csak találgatok. 

De nem olyan családbú' származom én, hogy a technika kibabráljon velem, így utánanéztem a város honlapján, hogy mi is ez a Sportliget projekt. 


Ez bizony egy több, mint 1 milliárd, egészen pontosan 1 milliárd 155 millió forintból megvalósuló, állami pénzből, vagyis a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) keresztül finanszírozott városi beruházás. Tetőről talpig megújul majd a Sportliget. Bővítik a Kalandvárost, lesznek felnőtt játékok, felújítják a teniszpályákat, építenek újakat is, rendbe rakják a foci és kosárlabda pályákat, a tervek szerint pedig épül egy görkorcsolya pálya, és egy mászófal is. 

De most kapaszkodjon meg mindenki, a közbeszerzési pályázatban, még egy gyalogos híd építése is szerepel, az Arany-patakon keresztül.

Jóóój már, tudom, hogy unalmas lesz, de mégis ide másolom a közbeszerzési kiírás ide vonatkozó részét, csak hogy higgyen nekem mindenki:

"Gyalogos híd építése az Arany patakon keresztül. Műszaki-szakmai paraméterek: Híd az Arany-patakon keresztül, kapcsolat a Csónakázó-tó övezettel Városszerkezeti szempontból kiemelt fejlesztési elem a gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas híd építése az Arany-patakon keresztül, amellyel összekapcsolható a Csónakázó-tóval. A Rohonci úttól szilárd, akadálymentes burkolaton közelíthető meg a híd. A híd fa és vasbeton szerkezettel épül meg, ragasztott fa korláttal és rácsos acél korlátmezőkkel. A területen hulladéktárolók elhelyezésére kerül sor. A híd két oldalán alacsony rézsűs bevágásokkal alakít ki a tervező változatosabb, finomabb terepformákat. A hídhoz tájépítészeti jellegű elemek kerülnek elhelyezésre (lakatláncok, szélcsengő), melyek a beszerzés 1. részének tárgyát képezik. A híd egynyílású, 3 db rétegelt-ragasztott faszerkezetű, íves hosszfőtartós, rétegelt-ragasztott fa szerkezetű keresztgerendás felszerkezettel készül, a hossztartók végei horganyzott acél kapcsolaton keresztül csatlakoznak a vasbeton alépítményhez. A híd a projekt keretében külön terv és engedélyezési eljárás alá tartozó gyalogos utat vezeti át az Arany-patak felett. "

Ha ennyi fainság épül, akkor miért is nem lehetett ezt hétfőn bejelenteni Csak sejtésem van, de mielőtt előállnék vele még egy apróság. Na ki nyerte a közbeszerzést?

Sosem találjátok ki! Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt, egészen pontosan az ő cége a Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Nettó 730 millió forintért vitte el a kiírást, ez bruttó 928 milliót jelent. A céget 2016-ban alapították, fő profilja pedig a vasútépítés. 


És akkor vissza a hétfői, elmaradt, sajtótájékoztatóra. Hétfőn járt le a közbeszerzési moratórium, vagyis az az időszak, amikor a közbeszerzési eljárás megtámadható, ez azt jelenti, hogy az azt elnyert cég, esetünkben a Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság november 19-től írhatja alá a szerződést. A szignózáshoz azonban 60 napot engedélyez a törvény, vagyis ha a közbeszerzést elnyert cég úgy dönt, hogy ezt kihasználja, akkor esetünkben, erre 2019 január 17-ig van erre lehetőségük.

Jó, jó, de ez meg miért érdekes. Hát azért, mert a kivitelezési határidő onnan fogva ketyeg, hogy a szerződés aláírása megtörtént. 8 hónap ez esetben a határidő. 

Azt meg most már mindenki gyorsan kimatekozhatta, hogy vajon hétfőn miért marad el az esemény, ami a  napomat megszínesíthette volna. 
 

Szólj hozzá!

Hajtó Péter fideszes képviselő is megosztotta Sik Sándor akkumulátorgyár-ellenes posztját

Már két fideszes képviselő is van Győrben, akik nem támogatják egy akkumulátorgyár építését lakott terület közelében.

Másfél hónapja még azt írták a GyőrPluszon, hogy a szakiskolák felkészültek a gázhelyzetre

A Győri Szakképzési Centrum kancellárja arról beszélt akkor, hogy sok energetikai korszerűsítés volt az iskolákban, és remélik, hogy nem lesz probléma.

Kövér: A tisztességes pedagógusok nem attól teszik függővé a teljesítményüket, hogy mennyit keresnek

Szerinte nem lehet polgári engedetlenkedni és a kormány egyáltalán nem oroszbarát.

Ha a győri Bercsényiben bejön a termálvizes fűtés, nem költöznek az iskolák

A gázon a korábbi fogyasztás 25 százalékát kell megspórolni a centrumhoz tartozó 19 iskola 45 épületében.

Kedd: többórás napsütés felhőátvonulásokkal

Az északnyugati szél nagy területen lesz élénk.

Az LMP is kifejezte a szolidaritását az elbocsátott pedagógusok felé

Felháborító, amit a kölcseys tanárokkal tettek - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt parlamenti képviselője.

Elhagyta a 426 forintos árat az euró

Tovább zuhan a magyar fizetőeszköz.

Körbekordonozták a Savaria Szállót

Jó lesz vigyázni, mert eléggé leszűkült az út a Mártírok terén.

Gyerekeket vert meg egy 21 éves fiú egy kapuvári iskola udvarán

Egy év szabadságvesztésre ítélték, melyet három év próbaidőre felfüggesztettek.

Melegszik az idő

Délutánra akár 19 fok is lehet.

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla

A Nemzet Művésze 79. éves volt.

Kilép az MSZP-ből Ujhelyi István

Valami összeragaszthatatlanul eltört - írta a politikus.

LMP: az önkormányzatoknak is biztosítani kell az energiaár-sapkát!

Az zöld párt követeli annak biztosítását, hogy az önkormányzatok is limitált áron vásárolhassák meg az energiát.

423 forint egy euró

Itt állt meg péntek este a magyar fizetőeszköz gyengülése.