Mészáros Lőrinc veje újítja fel Szombathelyen a Sportligetet

Farkas Bazsi 2018-11-20 06:36:00
Ha most azt mondjuk, hogy új híd is lesz az Arany-patakon, azt senki sem hiszi el nekünk.

Sajtótájékoztatót hívott össze hétfő délutánra a szombathelyi önkormányzat. Mindig öröm az ilyesmin részt venni, hiszen első kézből értesülhet róla a sajtón keresztül a lakosság, hogy mi is épül a városban, mit sikerül fejleszteni, mi működik igazán jól.

Már kezdtem neki örülni, hogy végre ma is megmártózhatok az optimizmus kristálytiszta patakjában, amikor jött a lesújtó email, hogy a Sportliget beruházással kapcsolatos tájékoztató elmarad. 


Olyan szomorú lettem, mint VV Radics, amikor felismerte, hogy nem szavazták vissza őt a nézők a Villába, így egy ideig nem lesz több parittya. 

Próbáltam érdeklődni, hogy ugyan már miért és ki volt az ünneprontó, de a városházi sajtóstól csak annyi információt kaptam, hogy: 

Technikai okok miatt maradt el a sajttáj. 

Nem tudom ez mit jelenthet, lehet, hogy lemerült egy elem a mikrofonban, esetleg kiégett a projektor izzója, de az is lehet, hogy megállt a kazán így most hideg van a konferenciateremben. Csak találgatok. 

De nem olyan családbú' származom én, hogy a technika kibabráljon velem, így utánanéztem a város honlapján, hogy mi is ez a Sportliget projekt. 


Ez bizony egy több, mint 1 milliárd, egészen pontosan 1 milliárd 155 millió forintból megvalósuló, állami pénzből, vagyis a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) keresztül finanszírozott városi beruházás. Tetőről talpig megújul majd a Sportliget. Bővítik a Kalandvárost, lesznek felnőtt játékok, felújítják a teniszpályákat, építenek újakat is, rendbe rakják a foci és kosárlabda pályákat, a tervek szerint pedig épül egy görkorcsolya pálya, és egy mászófal is. 

De most kapaszkodjon meg mindenki, a közbeszerzési pályázatban, még egy gyalogos híd építése is szerepel, az Arany-patakon keresztül.

Jóóój már, tudom, hogy unalmas lesz, de mégis ide másolom a közbeszerzési kiírás ide vonatkozó részét, csak hogy higgyen nekem mindenki:

"Gyalogos híd építése az Arany patakon keresztül. Műszaki-szakmai paraméterek: Híd az Arany-patakon keresztül, kapcsolat a Csónakázó-tó övezettel Városszerkezeti szempontból kiemelt fejlesztési elem a gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas híd építése az Arany-patakon keresztül, amellyel összekapcsolható a Csónakázó-tóval. A Rohonci úttól szilárd, akadálymentes burkolaton közelíthető meg a híd. A híd fa és vasbeton szerkezettel épül meg, ragasztott fa korláttal és rácsos acél korlátmezőkkel. A területen hulladéktárolók elhelyezésére kerül sor. A híd két oldalán alacsony rézsűs bevágásokkal alakít ki a tervező változatosabb, finomabb terepformákat. A hídhoz tájépítészeti jellegű elemek kerülnek elhelyezésre (lakatláncok, szélcsengő), melyek a beszerzés 1. részének tárgyát képezik. A híd egynyílású, 3 db rétegelt-ragasztott faszerkezetű, íves hosszfőtartós, rétegelt-ragasztott fa szerkezetű keresztgerendás felszerkezettel készül, a hossztartók végei horganyzott acél kapcsolaton keresztül csatlakoznak a vasbeton alépítményhez. A híd a projekt keretében külön terv és engedélyezési eljárás alá tartozó gyalogos utat vezeti át az Arany-patak felett. "

Ha ennyi fainság épül, akkor miért is nem lehetett ezt hétfőn bejelenteni Csak sejtésem van, de mielőtt előállnék vele még egy apróság. Na ki nyerte a közbeszerzést?

Sosem találjátok ki! Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt, egészen pontosan az ő cége a Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Nettó 730 millió forintért vitte el a kiírást, ez bruttó 928 milliót jelent. A céget 2016-ban alapították, fő profilja pedig a vasútépítés. 


És akkor vissza a hétfői, elmaradt, sajtótájékoztatóra. Hétfőn járt le a közbeszerzési moratórium, vagyis az az időszak, amikor a közbeszerzési eljárás megtámadható, ez azt jelenti, hogy az azt elnyert cég, esetünkben a Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság november 19-től írhatja alá a szerződést. A szignózáshoz azonban 60 napot engedélyez a törvény, vagyis ha a közbeszerzést elnyert cég úgy dönt, hogy ezt kihasználja, akkor esetünkben, erre 2019 január 17-ig van erre lehetőségük.

Jó, jó, de ez meg miért érdekes. Hát azért, mert a kivitelezési határidő onnan fogva ketyeg, hogy a szerződés aláírása megtörtént. 8 hónap ez esetben a határidő. 

Azt meg most már mindenki gyorsan kimatekozhatta, hogy vajon hétfőn miért marad el az esemény, ami a  napomat megszínesíthette volna. 
 

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.