Mészáros Lőrinc veje újítja fel Szombathelyen a Sportligetet

Farkas Bazsi 2018-11-20 06:36:00
Ha most azt mondjuk, hogy új híd is lesz az Arany-patakon, azt senki sem hiszi el nekünk.

Sajtótájékoztatót hívott össze hétfő délutánra a szombathelyi önkormányzat. Mindig öröm az ilyesmin részt venni, hiszen első kézből értesülhet róla a sajtón keresztül a lakosság, hogy mi is épül a városban, mit sikerül fejleszteni, mi működik igazán jól.

Már kezdtem neki örülni, hogy végre ma is megmártózhatok az optimizmus kristálytiszta patakjában, amikor jött a lesújtó email, hogy a Sportliget beruházással kapcsolatos tájékoztató elmarad. 


Olyan szomorú lettem, mint VV Radics, amikor felismerte, hogy nem szavazták vissza őt a nézők a Villába, így egy ideig nem lesz több parittya. 

Próbáltam érdeklődni, hogy ugyan már miért és ki volt az ünneprontó, de a városházi sajtóstól csak annyi információt kaptam, hogy: 

Technikai okok miatt maradt el a sajttáj. 

Nem tudom ez mit jelenthet, lehet, hogy lemerült egy elem a mikrofonban, esetleg kiégett a projektor izzója, de az is lehet, hogy megállt a kazán így most hideg van a konferenciateremben. Csak találgatok. 

De nem olyan családbú' származom én, hogy a technika kibabráljon velem, így utánanéztem a város honlapján, hogy mi is ez a Sportliget projekt. 


Ez bizony egy több, mint 1 milliárd, egészen pontosan 1 milliárd 155 millió forintból megvalósuló, állami pénzből, vagyis a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) keresztül finanszírozott városi beruházás. Tetőről talpig megújul majd a Sportliget. Bővítik a Kalandvárost, lesznek felnőtt játékok, felújítják a teniszpályákat, építenek újakat is, rendbe rakják a foci és kosárlabda pályákat, a tervek szerint pedig épül egy görkorcsolya pálya, és egy mászófal is. 

De most kapaszkodjon meg mindenki, a közbeszerzési pályázatban, még egy gyalogos híd építése is szerepel, az Arany-patakon keresztül.

Jóóój már, tudom, hogy unalmas lesz, de mégis ide másolom a közbeszerzési kiírás ide vonatkozó részét, csak hogy higgyen nekem mindenki:

"Gyalogos híd építése az Arany patakon keresztül. Műszaki-szakmai paraméterek: Híd az Arany-patakon keresztül, kapcsolat a Csónakázó-tó övezettel Városszerkezeti szempontból kiemelt fejlesztési elem a gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas híd építése az Arany-patakon keresztül, amellyel összekapcsolható a Csónakázó-tóval. A Rohonci úttól szilárd, akadálymentes burkolaton közelíthető meg a híd. A híd fa és vasbeton szerkezettel épül meg, ragasztott fa korláttal és rácsos acél korlátmezőkkel. A területen hulladéktárolók elhelyezésére kerül sor. A híd két oldalán alacsony rézsűs bevágásokkal alakít ki a tervező változatosabb, finomabb terepformákat. A hídhoz tájépítészeti jellegű elemek kerülnek elhelyezésre (lakatláncok, szélcsengő), melyek a beszerzés 1. részének tárgyát képezik. A híd egynyílású, 3 db rétegelt-ragasztott faszerkezetű, íves hosszfőtartós, rétegelt-ragasztott fa szerkezetű keresztgerendás felszerkezettel készül, a hossztartók végei horganyzott acél kapcsolaton keresztül csatlakoznak a vasbeton alépítményhez. A híd a projekt keretében külön terv és engedélyezési eljárás alá tartozó gyalogos utat vezeti át az Arany-patak felett. "

Ha ennyi fainság épül, akkor miért is nem lehetett ezt hétfőn bejelenteni Csak sejtésem van, de mielőtt előállnék vele még egy apróság. Na ki nyerte a közbeszerzést?

Sosem találjátok ki! Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt, egészen pontosan az ő cége a Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Nettó 730 millió forintért vitte el a kiírást, ez bruttó 928 milliót jelent. A céget 2016-ban alapították, fő profilja pedig a vasútépítés. 


És akkor vissza a hétfői, elmaradt, sajtótájékoztatóra. Hétfőn járt le a közbeszerzési moratórium, vagyis az az időszak, amikor a közbeszerzési eljárás megtámadható, ez azt jelenti, hogy az azt elnyert cég, esetünkben a Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság november 19-től írhatja alá a szerződést. A szignózáshoz azonban 60 napot engedélyez a törvény, vagyis ha a közbeszerzést elnyert cég úgy dönt, hogy ezt kihasználja, akkor esetünkben, erre 2019 január 17-ig van erre lehetőségük.

Jó, jó, de ez meg miért érdekes. Hát azért, mert a kivitelezési határidő onnan fogva ketyeg, hogy a szerződés aláírása megtörtént. 8 hónap ez esetben a határidő. 

Azt meg most már mindenki gyorsan kimatekozhatta, hogy vajon hétfőn miért marad el az esemény, ami a  napomat megszínesíthette volna. 
 

Szólj hozzá!

A nagy afrikai vasúttól a Nagy Zöld Falig

Érdekességek a győri állatkertből.

A hűvös reggelt langyos délután követi

Pár napig nem lesz panaszunk az időjárásra.

Ingyenes koronavírus-tesztelést követelnek az ellenzéki pártok

Közgazdászok becslése szerint ez 35-40 milliárdba kerülne.

Rakitic nem lép pályára többet a horvát válogatottban

Az ex-Barcás középpályás 106-szor játszott a válogatottban.

Az amerikai hírszerzés szerint egy kanadai nő küldhetett mérget Trumpnak

A méreg postán érkezett, egészen a Fehér Házig jutott.

Koronavírus-fertőzés miatt határozatlan ideig bezár a nemrég átadott győri jégpálya

A győri jégkorongklub dolgozói közül ketten produkáltak pozitív tesztet.

A TASZ szerint alapjogsértő a kormány tétlensége a koronavírus második hullámában

A koronavírus nemcsak az egészségügyi és járványügyi rendszerek számára jelent globális kihívást, hanem egyben a jogállami működés erőpróbája is.

Ungár Péter: az Alzheimer-kórban szenvedők méltóságát meg kell őrizni!

Az LMP álláspontja szerint a demencia, az Alzheimerrel élő családtagok gondozása nem csupán a család felelőssége.

A farokcsóválásé volt a főszerep Szombathelyen

Az Állatvédők Vasi Egyesülete szombaton tartott örökbefogadó napot, a négylábúak legnagyobb örömére.

Még a minisztert is félretájékoztatták azért, hogy ne derüljön ki: nincs elég dolgozó

Tanulságos történet egy szociális otthonról, egy állami hivatalról és egy félretájékoztatott miniszterről.

Horrorkecske tart rettegésben egy családot Kőszegen

Nemrég egy vasvillával próbálták sakkban tartani a tyúkólba betört, párosodni óhajtó Rambót.

Megszületett Léna, Nadin és Ménrót

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

LMP: a Fidesz folytatja háborúját a közalkalmazotti státusz ellen

A párt szerint a kormánypárt bojkottálta az országgyűlés bizottsági ülését.

Pozitív koronavírus-teszt miatt elmarad az SZKKA Fradi elleni meccse

A pótlás időpontjáról később születik döntés.

Zöldségenként 10 nap elzárást kapott egy paprikatolvaj

7 paprikát zsákmányolt, most 70 napig lesz hűvösön.

Tévés lesz az SZKKA hétvégi bajnokija

Az MTK-hoz látogatnak majd a szombathelyi kézis lányok.

van még itt cikk a témában: