Mészáros Lőrinc veje újítja fel Szombathelyen a Sportligetet

Farkas Bazsi 2018-11-20 06:36:00
Ha most azt mondjuk, hogy új híd is lesz az Arany-patakon, azt senki sem hiszi el nekünk.

Sajtótájékoztatót hívott össze hétfő délutánra a szombathelyi önkormányzat. Mindig öröm az ilyesmin részt venni, hiszen első kézből értesülhet róla a sajtón keresztül a lakosság, hogy mi is épül a városban, mit sikerül fejleszteni, mi működik igazán jól.

Már kezdtem neki örülni, hogy végre ma is megmártózhatok az optimizmus kristálytiszta patakjában, amikor jött a lesújtó email, hogy a Sportliget beruházással kapcsolatos tájékoztató elmarad. 


Olyan szomorú lettem, mint VV Radics, amikor felismerte, hogy nem szavazták vissza őt a nézők a Villába, így egy ideig nem lesz több parittya. 

Próbáltam érdeklődni, hogy ugyan már miért és ki volt az ünneprontó, de a városházi sajtóstól csak annyi információt kaptam, hogy: 

Technikai okok miatt maradt el a sajttáj. 

Nem tudom ez mit jelenthet, lehet, hogy lemerült egy elem a mikrofonban, esetleg kiégett a projektor izzója, de az is lehet, hogy megállt a kazán így most hideg van a konferenciateremben. Csak találgatok. 

De nem olyan családbú' származom én, hogy a technika kibabráljon velem, így utánanéztem a város honlapján, hogy mi is ez a Sportliget projekt. 


Ez bizony egy több, mint 1 milliárd, egészen pontosan 1 milliárd 155 millió forintból megvalósuló, állami pénzből, vagyis a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) keresztül finanszírozott városi beruházás. Tetőről talpig megújul majd a Sportliget. Bővítik a Kalandvárost, lesznek felnőtt játékok, felújítják a teniszpályákat, építenek újakat is, rendbe rakják a foci és kosárlabda pályákat, a tervek szerint pedig épül egy görkorcsolya pálya, és egy mászófal is. 

De most kapaszkodjon meg mindenki, a közbeszerzési pályázatban, még egy gyalogos híd építése is szerepel, az Arany-patakon keresztül.

Jóóój már, tudom, hogy unalmas lesz, de mégis ide másolom a közbeszerzési kiírás ide vonatkozó részét, csak hogy higgyen nekem mindenki:

"Gyalogos híd építése az Arany patakon keresztül. Műszaki-szakmai paraméterek: Híd az Arany-patakon keresztül, kapcsolat a Csónakázó-tó övezettel Városszerkezeti szempontból kiemelt fejlesztési elem a gyalogos és kerékpáros közlekedésre alkalmas híd építése az Arany-patakon keresztül, amellyel összekapcsolható a Csónakázó-tóval. A Rohonci úttól szilárd, akadálymentes burkolaton közelíthető meg a híd. A híd fa és vasbeton szerkezettel épül meg, ragasztott fa korláttal és rácsos acél korlátmezőkkel. A területen hulladéktárolók elhelyezésére kerül sor. A híd két oldalán alacsony rézsűs bevágásokkal alakít ki a tervező változatosabb, finomabb terepformákat. A hídhoz tájépítészeti jellegű elemek kerülnek elhelyezésre (lakatláncok, szélcsengő), melyek a beszerzés 1. részének tárgyát képezik. A híd egynyílású, 3 db rétegelt-ragasztott faszerkezetű, íves hosszfőtartós, rétegelt-ragasztott fa szerkezetű keresztgerendás felszerkezettel készül, a hossztartók végei horganyzott acél kapcsolaton keresztül csatlakoznak a vasbeton alépítményhez. A híd a projekt keretében külön terv és engedélyezési eljárás alá tartozó gyalogos utat vezeti át az Arany-patak felett. "

Ha ennyi fainság épül, akkor miért is nem lehetett ezt hétfőn bejelenteni Csak sejtésem van, de mielőtt előállnék vele még egy apróság. Na ki nyerte a közbeszerzést?

Sosem találjátok ki! Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt, egészen pontosan az ő cége a Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Nettó 730 millió forintért vitte el a kiírást, ez bruttó 928 milliót jelent. A céget 2016-ban alapították, fő profilja pedig a vasútépítés. 


És akkor vissza a hétfői, elmaradt, sajtótájékoztatóra. Hétfőn járt le a közbeszerzési moratórium, vagyis az az időszak, amikor a közbeszerzési eljárás megtámadható, ez azt jelenti, hogy az azt elnyert cég, esetünkben a Homlok Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság november 19-től írhatja alá a szerződést. A szignózáshoz azonban 60 napot engedélyez a törvény, vagyis ha a közbeszerzést elnyert cég úgy dönt, hogy ezt kihasználja, akkor esetünkben, erre 2019 január 17-ig van erre lehetőségük.

Jó, jó, de ez meg miért érdekes. Hát azért, mert a kivitelezési határidő onnan fogva ketyeg, hogy a szerződés aláírása megtörtént. 8 hónap ez esetben a határidő. 

Azt meg most már mindenki gyorsan kimatekozhatta, hogy vajon hétfőn miért marad el az esemény, ami a  napomat megszínesíthette volna. 
 

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.