Sokkal nagyobb a baj annál, hogy Orbán Viktor mit gondol a nőkről és „asszonyságokról”

Bazsó Bálint 2021-01-04 10:59:00
Kár, hogy azzal nem foglalkozik a magyar politikai elit.

„Egyébként mindenki ezt a nehezen kimondható szót használja: Pfizer, azt hiszem így kell mondani. De az valójában egy magyar vakcina. Ugye egy német prof is benne van ebben a dologban, a kutatásban, vagy a kutatás irányításában, de a legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban, vagy a kutatás irányításában. Kis túlzással, de mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne. Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam.”

- mondta még vasárnap a Kossuth rádióban Orbán Viktor, kijelentésére pedig szinte azonnal ráugrottak azok az ellenzéki szereplők, akik rá szoktak ugrani az ilyen és ehhez hasonló kijelentéseire.

Ez is volt a cél.

A miniszterelnök ugyanis pontosan jól tudta és tudja, hogyan tud egy - olvasattól függően - leereszkedő, de mindenképpen egyszerűsítő szóhasználattal tematizálni, hogyan tud egyszerre énekelni saját szavazótáborának, és megfelelő irányba terelni a politikai ellenfelek egy részét.

Ez a leárazott, alsó-középkategóriás nyelvezet, az asszonyság, a prof vagy éppen egy nehéz szó kiejtésén való rágódás ugyanis arra jó, hogy egy sokkal lényegesebb, de Orbán által természetesen nem kihangsúlyozott témáról vigye el a fókuszt, ez pedig a hazai kutatás-fejlesztés mostoha sora.

Orbán szerint kis túlzással, de akár mondhatjuk azt, hogy ez egy magyar vakcina.

Valójában nem, nem az. A vakcina a globalista piac és kutatás terméke, ami mögött elképesztő tőke, valamint felhalmozott és bizony elcsábított tudás áll.

Olyanok, mint Karikó Katalin, aki kutatói pályája elején 1985-ben - ízlelgessük csak - egy létszámleépítés miatt kénytelen volt elhagyni hazáját, azt az országot,

amely elképesztően büszke az oktatására, kutatóira, tudósaira, ám amelynek döntéshozói évtizedek óta magasról tesznek arra, hogy megfelelő mennyiségű forrás álljon rendelkezésre a kutatás-fejlesztésre, és amelynek politikai elitje csak akkor foglalkozik ezzel a szegmenssel, ha már nagy a baj, vagy ha a miniszterelnök asszonyságnak nevez valakit.

Mint most.

Persze választást 13-ik havi nyugdíjjal, páriává tett határon túli magyarokkal vagy migránsokkal lehet nyerni, nem pedig megfelelően dotált kutatóintézetekkel, valamint nyugodt és tervezhető munkakörülmények között dolgozó kutatókkal, ám ettől még a rendszerváltást követő 30 évünk egyik legszomorúbb értékmérője marad a hazai kutatás-fejlesztés helyzete és a tudomány felé tapasztalható döbbenetes bizalmatlanság. 

2021-ben nem a járvány, nem a vírus, a bizalmatlanság lesz a mi ellenségünk

Ha majd megkérnek minket, foglaljuk össze egy szóban 2020-at, akkor a válasz szinte biztosan a koronavírus lesz. Érthető is, hiszen az életünket fenekestül felforgató világjárvány okozója ott van mindenhol. Az utcán, a piacon, a tévében, gondolataink és cselekedeteink között. 2020 olyan volt, mint egy nagy, közös szerepjáték.

Jellemző, hogy bár a szektor GDP-arányos ráfordítása évek óta növekszik, azt a főleg külföldi tulajdonú nagyvállalatok saját kutatásai teszik ki, miközben a felsőoktatási és állami ágazat kis súlyú és kevés, magyarul, a magyarországi kutatási teljesítmény nagyobb része szintén a globális piac része, nem pedig a miniszterelnök által elképzelt magyar termék.

Ez persze nem magyar sajátosság, ugyanakkor épp a koronavírus mutatta meg, hogy a kutatás-fejlesztés terén is létezik közérdek, ezért nem árt, ha az állam(ok) rendelkeznek ilyen kapacitásokkal.

Ehhez azonban hosszú távú stratégiára lenne szükség, konszenzusra, vagyis kormányokon átívelő politikai akaratra.

Persze amíg azzal foglalkozunk, hogy Orbán Viktor mit gondol a nőkről és hogyan nevezi őket, addig nem lépünk előre.

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.