2021-ben nem a járvány, nem a vírus, a bizalmatlanság lesz a mi ellenségünk

Bazsó Bálint 2020-12-31 15:24:00
Véget ért az év, aminek már az elején is a végét kívántuk. Tudtuk, hogy nehéz lesz, féltünk a vírustól, járványtól, ám mégsem a koronavírus nehezítette meg az életünket, hanem mi magunk. Vélemény.

Ha majd megkérnek minket, foglaljuk össze egy szóban 2020-at, akkor a válasz szinte biztosan a koronavírus lesz. Érthető is, hiszen az életünket fenekestül felforgató világjárvány okozója ott van mindenhol. Az utcán, a piacon, a tévében, gondolataink és cselekedeteink között.

2020 olyan volt, mint egy nagy, közös szerepjáték. Új szokásokat vettünk fel, miközben új képességekre is szert tettünk. Megtanultunk maszkot hordani, karanténost játszani, home office-ban dolgozni. Egyre jobban megy a gyerek lefoglalása, online rendelünk lassan mindent és nem járunk kocsmázni, legfeljebb otthon, jobb esetben a Zoom-on keresztül a barátokkal, rosszabb esetben egymagunkban iszunk.

Ott volt, amikor tavasszal példás fegyelemmel tartottuk magunkat a szabályinkhoz, de ott volt, amikor őszre bele is fáradtunk a fegyelembe.

Ott van, amikor már nincs kedvünk, erőnk, türelmünk érvelni, hogy miért van szükség az oltásra, a maszkra, karanténra. Ott volt, amikor tavasszal még azt hallgattuk, hogy nincs is vírus, nincs is járvány, és itt van, amikor a védőoltás ellen hergelnek, jobbára ugyanazok.

Ugyanis ott van, amikor a közösségi médiát kihasználva néhány száz 6 osztályt végzett, írni, olvasni is alig tudó önjelölt pulmonológus és virológus terjeszti a legvadabb összeesküvés-elméleteket, és ott van, amikor egyszerű köztörvényes csalók lovagolják meg, használják ki és erősítik fel a magyar emberhez kötelező tartozékként járó szkepticizmust.

Ott van, amikor a vírussal, járvánnyal, védekezéssel kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszok természetszerűleg csak bonyolultak lehetnek, hiszen a betegség és a terjedése is az, miközben a csalóké minden esetben egyszerűek, rövidek, hihetőek és természetesen hazugok.

És ott van a közéletben, ahol politikai termékké válva egyes szereplők gátlástalanul, rövid távú politikai haszonért cserébe visszhangként harsogják az egyszerű, a rövid, a hihető, a hazug válaszokat. Ott van, amikor a hosszú évek óta bizalmatlanságra épülő, azt perverz szintre emelő magyar közbeszédben edződött társadalom már képtelen bízni az orvosokban, a tudományban, a vakcinában.

Ez a társadalom koronavírusa, ez fertőz minket és ez ellen kell immunissá válnunk. Erről kell, hogy szóljon 2021, különben nem fogunk győzni.

Különben 2021-ben is ott lesz mindenhol a vírus.

Véget ért az év, aminek már az elején is a végét kívántuk. Egy éve biztosan tudtuk, hogy nehéz lesz, és ritkán vágyunk annyira egy jobb évre, mint most.

És ritkán érdemlünk meg ennyire egy jobb évet, mint most.

Szólj hozzá!

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.