2021-ben nem a járvány, nem a vírus, a bizalmatlanság lesz a mi ellenségünk

Bazsó Bálint 2020-12-31 15:24:00
Véget ért az év, aminek már az elején is a végét kívántuk. Tudtuk, hogy nehéz lesz, féltünk a vírustól, járványtól, ám mégsem a koronavírus nehezítette meg az életünket, hanem mi magunk. Vélemény.

Ha majd megkérnek minket, foglaljuk össze egy szóban 2020-at, akkor a válasz szinte biztosan a koronavírus lesz. Érthető is, hiszen az életünket fenekestül felforgató világjárvány okozója ott van mindenhol. Az utcán, a piacon, a tévében, gondolataink és cselekedeteink között.

2020 olyan volt, mint egy nagy, közös szerepjáték. Új szokásokat vettünk fel, miközben új képességekre is szert tettünk. Megtanultunk maszkot hordani, karanténost játszani, home office-ban dolgozni. Egyre jobban megy a gyerek lefoglalása, online rendelünk lassan mindent és nem járunk kocsmázni, legfeljebb otthon, jobb esetben a Zoom-on keresztül a barátokkal, rosszabb esetben egymagunkban iszunk.

Ott volt, amikor tavasszal példás fegyelemmel tartottuk magunkat a szabályinkhoz, de ott volt, amikor őszre bele is fáradtunk a fegyelembe.

Ott van, amikor már nincs kedvünk, erőnk, türelmünk érvelni, hogy miért van szükség az oltásra, a maszkra, karanténra. Ott volt, amikor tavasszal még azt hallgattuk, hogy nincs is vírus, nincs is járvány, és itt van, amikor a védőoltás ellen hergelnek, jobbára ugyanazok.

Ugyanis ott van, amikor a közösségi médiát kihasználva néhány száz 6 osztályt végzett, írni, olvasni is alig tudó önjelölt pulmonológus és virológus terjeszti a legvadabb összeesküvés-elméleteket, és ott van, amikor egyszerű köztörvényes csalók lovagolják meg, használják ki és erősítik fel a magyar emberhez kötelező tartozékként járó szkepticizmust.

Ott van, amikor a vírussal, járvánnyal, védekezéssel kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszok természetszerűleg csak bonyolultak lehetnek, hiszen a betegség és a terjedése is az, miközben a csalóké minden esetben egyszerűek, rövidek, hihetőek és természetesen hazugok.

És ott van a közéletben, ahol politikai termékké válva egyes szereplők gátlástalanul, rövid távú politikai haszonért cserébe visszhangként harsogják az egyszerű, a rövid, a hihető, a hazug válaszokat. Ott van, amikor a hosszú évek óta bizalmatlanságra épülő, azt perverz szintre emelő magyar közbeszédben edződött társadalom már képtelen bízni az orvosokban, a tudományban, a vakcinában.

Ez a társadalom koronavírusa, ez fertőz minket és ez ellen kell immunissá válnunk. Erről kell, hogy szóljon 2021, különben nem fogunk győzni.

Különben 2021-ben is ott lesz mindenhol a vírus.

Véget ért az év, aminek már az elején is a végét kívántuk. Egy éve biztosan tudtuk, hogy nehéz lesz, és ritkán vágyunk annyira egy jobb évre, mint most.

És ritkán érdemlünk meg ennyire egy jobb évet, mint most.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.