"Mi lenne, ha nem a minisztérium budapesti épületében dőlne el, milyen vonatok és mikor közlekedjenek az ország összes csücskében?"

Bazsó Bálint 2020-11-26 15:23:55
December közepén életbe lép a MÁV új menetrendje, ám egyelőre semmit nem tudni róla. Talán nem véletlenül.

Bár az utasok és a közvélemény a MÁV-ot szidja a ritkuló és értelmetlen időpontban közlekedő vonatok miatt, korántsem a vasúttársaságnál dől el egyedül, milyen menetrenddel közlekednek a járatok. Vagyis nem biztos, hogy a MÁV-Start felel azért, mert az egyetlen reggeli vonattal sem lehet már bejutni a munkahelyre vagy iskolába, vagy kétszer kell átszállni a pótlóbuszra, csakhogy hazajussunk. 

A késlekedés persze nem véletlen, a háttérben ugyanis a MÁV, a Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az elvileg a magyar közlekedésfejlesztésért felelős háttérintézmény, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) között évek óta óriási birkózás folyik.

Forrásaink szerint míg a MÁV-nál a menetrendek megtervezésénél igyekeznek a valósi igényekhez igazítani a kínálatot, addig ezeket a a KTI rendre meg is fúrja. 

„Hiába tervezi vissza a MÁV-Start a kétórás üzemet mellékvonalakra, ami minimális plusz ráfordítást jelentenek, ha a minisztériumban és a KTI-ben azonnal le is húzzák azt"

- mondta.

A fiúk az irodában dolgoznak

Sokan emlékezhetnek rá, amikor a 2019 végén bevezetett menetrenddel sikeresen szétverték a Budapest–Szeged vonal komplett közlekedését, ezzel együtt pedig a csatlakozásokat. A minisztérium és a KTI által erőltetett változtatás nem is élt sokáig: idén tavasszal szépen vissza is állították az eredeti menetrendet.

Személyi következménye, vagyis felelőse természetesen nem volt az esetnek. Olyannyira nem, hogy - ahogy forrásunk fogalmazott - „ugyanazok tovább garázdálkodhattak a menetrend felett". 

Ennek a garázdálkodásnak az eredménye lett a hírhedtté vált nyár elején életbe léptetett menetrend. Akkor a több mint 30 vasútvonalat érintő járatritkítást a járványhelyzettel magyarázták, igaz, akkor már túl voltunk az első hullámon és a korlátozásokon, vagyis az indoklás finoman szólva is gyenge lábakon állt. 

A járatritkítás döbbenetes szakmaiatlanságot tükrözött: A Közlekedő Tömeg összesítése szerint összesen 12 vasútvonalon alibi menetrend, vagyis napi egy vonatpár maradt, pótlóbusz nélkül, ráadásul több helyen a csatlakozó vonatot nem érték el a pótlóbusszal érkezők, ezért legalább egy órával többet kellett az utazásra szánniuk. 

„Jól az egésszel lényegében senki nem jár, rosszabbul annál inkább: megszűnő csatlakozások, ordenáré menetidő-növekedés, eltérő helyekről induló buszok és vonatok, és még sorolhatnánk. Ráadásul nem, hogy egy fillért nem sikerült megspórolni ezzel, hanem még simán lehet, hogy drágább is lesz így a közlekedés”

- írta akkor a szakmai szervezet. 

Jól jelzi a döntés minőségét, hogy a Dunántúl egyik legfontosabb, a fővárost nem érintő viszonylatát, és diákok utazása szempontjából kiemelten fontos Pécs-Nagykanizsa-Szombathely viszonylatot gyakorlatilag megsemmisítették a minisztériumban: a vonalon egyetlen közvetlen vonat sem maradt, a végigutazókat három átszállásra kényszerítették.

A nyári vasútrombolásról itt olvashat bővebben:

A MÁV új menetrendjével ezentúl három átszállás kell majd, hogy Szombathelyről eljussunk Pécsre

A tegnap este jelent meg a MÁV-Start június 6-tól érvényes menetrendje, ami miatt már most nem egy szervezet emelte fel a hangját, az utasok pedig zúgolódnak, ami nem csoda. A Magyar Közlekedési Klub szerint az új menetrend a legsúlyosabb botrány kategóriájába tartozik, mely „totálisan tönkreveri egész térségek közösségi közlekedését", a Közlekedő Tömeg pedig közlekedéspolitikáért felelős államtitkár lemondását követeli.

A hatás nem is maradt el. Mivel a rombolás egyformán mindenkit érintett, ezért a kormánypárti vezetésű települések polgármesterei, megyei közgyűlési képviselők is kiakadtak a ritkítás miatt. A tiltakozás eredménye végül az lett, hogy egy hónappal később meghátrált a minisztérium, és néhány vonalon visszaállíttatta az eredeti menetrendet.

Ez azonban nem szakmai döntés, vagy koncepcióváltás eredménye volt, hanem a lobbierők győzelme: egyszerűen meghátráltak a vidéki önkormányzatok együttes nyomása elől. Ugyanakkor 12 mellékvonalon továbbra is érvényben van a járványügyi menetrendnek csúfolt, valójában az érintett vonalak bezárását jelentő intézkedés.

Felelős természetesen most sincs.

Meghátrál a minisztérium: visszavonhatják a járatriktítások egy részét

A RegionalBahn értesülései szerint visszakozik a szaktárca: több vasútvonalon is visszaáll a „járványmenetrend" előtti időszakban érvényes közlekedési rend. A portál szerint ugyanakkor nem koncepcióváltásról van szó, csupán a helyi érdekek győzelméről, vagyis nem minden vonalat érint a visszaállítás. Mint írják: A MÁV-nál már dolgoznak az új szerelvényfordulók megtervezésén.

Ilyen előjáték természetesen mindenki várja az új menetrendet. Ahogy a Közlekedő Tömeg posztjában írja:

„A következő évi menetrend utolsó pillanatokig titkolásának hagyománya Magyarországon igen erős. Teljesen általános, hogy november vége felé még mindig nem tudhatjuk, milyen menetrend szerint közlekednek majd a vonatok december közepétől, hogyan juthatunk el munkába vagy iskolába két-három hét múlva, vagy milyen lehetőségeink vannak a karácsony előtti hazautazásra. Jegyet venni pedig sok esetben csak az új menetrend életbe lépése előtt néhány nappal tudunk."

A civilek egyébként idén nyáron nyilvánosságra hozták a jövő évi menetrend birtokukba jutott tervezetét. Ekkor az utasok véleményét is kikérték, ezeket pedig az észrevételeket pedig továbbították a minisztériumnak (a Regionalbahn.hu részletesen elemezte az általuk ismert menetrend-tervezet). Választ azonban azóta sem kaptak.

Felteszik a kérdést, mi történne, ha nem pár héttel előre tudnánk meg, hogy utazhatunk december közepétől? 

„Mi történne, ha nem a minisztérium budapesti épületében dőlne el, milyen vonatok és mikor közlekedjenek az ország összes csücskében, hanem helyi polgárok, önkormányzatok, civilek is be lennének vonva a döntési folyamatba? Mi történne, ha az utóbbi idők vasúti közlekedéssel kapcsolatos botrányainak lennének arcai és felelősei?"

Cikkünkben felsorolt példák alapján utóbbira van a legkevesebb esély. Ahogyan a MÁV-Startnál dolgozó forrásunk keserűen foglalta össze:

„Mindenki minket szid, miközben a menetrendet a minisztériumban és a háttérintézményében verik szét"

Szólj hozzá!

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.