Kőszegen is átmennének a fát szállító kamionok a tervek szerint

Nagy Donát 2020-05-21 18:55:00
A frissen felújított Pogányi úton haladnának a soktonnás járművek, érintve az áruházak előtti körforgalmat is.

Már több ízben is foglalkoztunk a Kőszegi-hegységre tervezett új erdészeti úttal. A hatástanulmány szerint a projekt célja, hogy olyan útvonalat alakítsanak ki, amely alkalmas az éves szinten mintegy 20.000 m3 faanyag elszállítására a hegységből.

A dokumentumban több útvonalat is említenek, a priorizált Meszes-völgyi verzión kívül az Andalgó felé, illetve az Ausztrián át történő szállításról is írnak pár sort. A hatástanulmány következtetései szerint azonban a kiválasztott útvonal mellett a legfőbb érv, hogy itt valósul meg a lakott belterületek lehető legkisebb terhelése.

Azt a Magyar Közút véleményezéséből már tudjuk, hogy az erdészeti út becsatlakozása a Kőszeg és Cák közti főútra további fejlesztéseket kíván, azonban a Kőszeg felé forduló szállítmányok - mivel azokat Huber László egykori polgármester táblával tiltotta ki a belvárosból - a frissen felújított Pogányi úton haladnának.

A szakasz megépítése és rendbetétele egyébként több, mint 300 millió forintba került, és láthatóan kialakítottak rajta további becsatlakozási lehetőségeket is a leendő építkezéseket elősegítve.

A projekt megvalósítása után az Önkormányzat a kerékpáros közlekedési módot választók részarányának növekedését, a közlekedésbiztonság javulását várja el a gyalogosok, kerékpárosok, közösségi-közlekedés használói és a személygépkocsi-forgalom tekintetében egyaránt.

- ezt már Kőszeg város honlapján olvashatjuk a szakasszal kapcsolatban, ugyanis az út egy részén biciklisáv is található. Itt kellene kényelmesen elférnie egymás mellett a kerékpárosoknak, személyautóknak és a fával megpakolt teherautóknak.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Kérdéseinket a témával kapcsolatban elküldtük Kőszeg Önkormányzatának is, azonban a hivatal hiába posztolja a város Facebook oldalán, hogy várja az észrevételeket, sem az itt megadott címre, sem a szokásos hivatali e-mailcímre írt levelünkre nem kaptunk választ.

Nagy a titkolózás

Ez sajnos nem egyedi eset, hiszen a tervezett úttal kapcsolatos kérdéseinkre sem a Szombathelyi Erdészeti Zrt., sem annak felügyelő bizottsága, sem Kőszeg város nem hajlandó válaszolni. Sőt, a természeti kincsekért és saját nyugalmukért aggódó civilek megkeresései is megválaszolatlanok maradtak már több, mint két éve.

Mivel eddig nem igazán foglalkoztak az itt élőkkel, a helyi Momentum online aláírásgyűjtésbe kezdett, ezt pedig már több, mint 1600-en alá is írták. Az önkormányzati képviselőkkel rendelkező Összefogás Kőszegért Egyesület pedig szintén azt szeretné, ha valaki végre leülne tájékoztatni az érintetteket.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.