Igazi unikumnak számít a bortermő sziget az Őrségben

ugytudjuk.hu 2020-09-18 08:17:00
Rejteget még meglepetéseket az erdei táj.

Vashegy, Kőszeg-hegyalja, vagy éppen Oszkó, netán Bérbaltavár, nem is szólva a Ság hegyről. Minden településben közös a bor, a szőlőtermesztés, e sajátos kultúra ápolása. Ha az Őrséget említjük, mint borvidéket, még a nedűt csak látásból ismerő amatőr is ingatja a fejét: itt valami tévedés lesz.

Igen is és nem is. Az Őrség valóban nem bortermő vidék, de akad egy bizonyos szeglete, ahonnan sorra érkeznek a rangos megyei, sőt országos versenyekre a jobbnál jobb fehér nedűk. Olyannyira, hogy a határmenti (szlovéniai) és a megyei (kőszegi) borversenyeken egy időben el is vitték a pálmát. Mondják, az egyik kereskedőnek annyira bejött a produktum, hogy jókora mennyiségre tett vételi ajánlatot. A válaszon kissé elcsodálkozott: „Maradt még néhány flaska, azt szívesen oda adjuk. Mi családilag, a magunk és barátaink örömére dolgozunk és koccintunk".

A győztes bor neve Zenit, származási helye pedig Magyarszombatfa. A falut leginkább fazekasságáról ismerik, a borászat az utóbbi évtizedekben jött fel. Nem kis részt a Röszler testvéreknek, Árpádnak és Attilának köszönhetően. Árpád szakmai egyesületet vezetett, több borversenyt is szervezett a szomszédos szlovén Pártosfalvával közösen. Legutóbb tavaly tavasszal, amikor a Zenit újra diadalmaskodott. A vírusjárványt senki sem láthatta előre, de aztán beütött. Az idei esztendő így csendesen poharazgatós, tűnődő lett.

Árpádék sok évig ápolták a kapcsolatokat önkormányzati szinten is a szomszédos Goricko borvidékkel (Lendva melletti tájvédelmi körzet), Filócon (Filovci) számos versenyt rendeztek. A szakmai tudás itt is előjött, ez sokat segített a szombatfai szőlőtelepítésben. Végül a község feletti dombon kis borszigetet alakítottak ki.

A szakmai tudás átvétele jól sikerült, ehhez jött a hozzáadott családi érték. Röszlerék az évek múltával egyre jobb borokkal rukkoltak ki. „A dicsekvés erre nem szokás, mi igen kicsik vagyunk a műfajban. De szeretjük, amit csinálunk. A Zenittel valóban több díjat gyűjtöttünk már, de azért ebben rengeteg munka van".

Kis séta a „hegyen". Ami egy lanka az erdő közepén. A festői környezetben szinte elrejtőzik a gondozott ültetvény, koronaként egy kis házzal, pincével. A szépen fejlett, dús tőkék között némi hegyi barack, meg paradicsom terem, ahogy az kell. A dombtetőt a ház uralja, teraszán gyűlnek össze a barátok, vendégek koccintásra. „Innét szomorúan még senki sem ment el" – nevetnek a házigazdák.  

„A szőlő egész embert kíván és hát nem is ez a vidék műfaja. De nagyon jót tesz a tunyulás ellen a munka", mondja Árpád. Aki a napi dolog mellett a mikro-környezet speciális adottságait említi a sikeres szőlőtermelés fontos feltételeként. A környező erdő megvéd a vad fagyoktól, ugyanakkor folyamatosan párát „lehel" az ültetvényre. A talaj sem az a jellegzetes őrségi kötött, agyagos, hanem kissé köves, de laza és sávokban homokos. Tehát jó az együttállás.  

Előkerül a borsziget csúcsbora a Zenit fehér. A név egyben a népszerű szőlőfajta előtti tisztelgés is. Kellemesen fűszeres, fehér húsú gyümölcsökhöz méltóan omlós, de azért ott van benne az ütő. Igazi beszélgetős bor. Olyan, amit nyáridőben, barátokkal a legjobb kortyolni. Miközben ciripelnek a tücskök. A másik ász a Birtok Fehér, ez is szorgosan gyűjti a díjakat. Fanyarabb a Zenitnél, nagyon barátságos. Kiérződik a fűszeres vonulat, és még valami, ami finom ívet ad zamatának.

A település törekvő emberei bebizonyították, hogy érdemes a szőlővel élesben játszani. Az már csak ráadás, hogy két korty között szemrevételezhető a teraszról a tölgyesben lapuló, gazdag vargányatermés. Mint a mesében. 

Szólj hozzá!

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

Metafemtaminnal bukott le egy soproni férfi Kapuváron

A kapuvári járőrök megállítottak egy gépjárművet, amelynek utasánál alufóliába csomagolt kábítószergyanús anyagra bukkantak.

Két autó ütközött a 87-es főúton Kőszegnél

Félpályás útlezárás van érvényben.

Rendőrkézen a rábaközi betörő

Kifigyelte a győri férfi, mikor üres a ház, majd a kellő időben lecsapott az ékszerekre, és némi kápéra.

Újraélesztenek egy balesetet szenvedett sofőrt Szombathelyen

Jelenleg is küzdenek az életéért, nagy a torlódás a 86-os főúton a vépi körforgalomnál.

Szombaton vihetik el lomjaikat Győr-Révfalu lakói a kihelyzett hulladékudvarba

Október 31-én, szombaton 8 és 16 óra között lesznek kint a konténerek a Széchenyi híd lábánál.

Napsütéses és borús idő is lesz a hétvégén

November elsején néhol gyenge fagy is lehet hajnalban.

LMP: Ne vegyék el a közalkalmazotti státuszt a tudományos kutatóktól

A párt szerint a kormány a szakképzési és a kulturális szféra után újabb területen készül a kormányzat létszámleépítésekre.

Szombathely határozatban áll ki az SZFE-hallgatók mellett

A Fidesz frakcióvezetője szerint bohócok a színművészetis hallgatók.

Már gyakorolnak a zsebtolvajok a hétvégi munkához

Egy kis odafigyeléssel viszont megnehezíthetjük a dolgukat az ünnep alatt.

Üdvözlik a szakszervezetek a közös, európai minimálbér ötletét

Azt írják, az elmúlt 20 évben egyre gyengébbé vált a kapcsolat a munka és a tisztességes élet között.

Újra edzeni kezd a Győri Audi ETO KC, nincs fertőzött a csapatban

Elvégezték a hatósági karantén elhagyásához szükséges második tesztet a Győri Audi ETO KC delegációjának minden tagján.

A harmadik negyedévben 35 ezerrel dolgoztak kevesebben mint egy évvel ezelőtt

A július-szeptemberi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 486 ezer, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,2 százalékos volt - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Meghalt 56 beteg, 2194-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 56, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2194 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

van még itt cikk a témában:

Mindent meg lehet oldani: Még több szelektív szigetet kameráznak be

Véget érhet egy korszak: drága mulatság lehet a jövőben lomtalanításra használni a szelektív kukákat. 

Hét új busz érkezik Szombathelyre

Az új, alacsonypadlós csuklós buszok a legöregebb járműveket váltják ki.