Ha te külföldi sportoló vagy, gyorsabban jutsz át a határon, mint egy külföldön élő magyar

Bazsó Bálint 2020-08-31 16:53:00
Szeptember 1-jével radikálisan megváltozik az életünk. A határokat lezárják, a hazatérőkre hosszú karantén vagy tesztelés vár, ugyanakkor vannak kivételek. Mert mindig vannak kivételek.

Az országba - alapszabály szerint - külföldi állampolgár nem léphet be, emellett a magyar állampolgárok számára is szigorú szabályok lesznek érvényesek holnaptól. A tavaszihoz képest óriási különbség, hogy mostantól csak a Magyarországon készült PCR-teszteket fogadják el, a külföldieket - később látunk kivételt - nem.

A hazatérő magyarok belépésük során egészségügyi vizsgálaton esnek át - amit, mint írják: "tűrni kötelesek". Fertőzés gyanúja esetén hatósági házi karantént rendelnek el. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett negatív PCR-teszt adhat.

A külföldi állampolgárok beutazása kapcsán számos kivételt is megfogalmaznak a kormányhatározatban. Így "a  rendőri szerv engedélyezheti a  beutazást", ha a kérelmező igazolja, hogy a belépés célja 

  • bírósági vagy hatósági eljárás,
  • üzleti ügy,
  • egészségügyi ellátás igénybevétele,
  • felsőoktatás,
  • fuvarozás
  • családi eseményen való részvétel,
  • hozzátartozó gondozása, ápolása, valamint 

"A kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel"

Ez utóbbit nyilván a szeptember 24-i, Puskás Arénában megrendezésre kerülő Európai Szuperkupa-döntő indokolta. A jelenlegi tervek szerint a meccsre mintegy 20 ezer szurkoló mehet be, köztük hatezer külföldi.

Hogy a meccset gördülékenyen meg lehessen rendezni, a kormány döntése értelmében a hozzánk érkező külföldi sportolóknak elegendő öt napon belül elvégzett két PCR-teszt negatív eredményét felmutatni, vagyis nekik nem szükséges Magyarországon elvégezni az ominózus tesztet.

Mi lesz veletek ingázók?

A kormányrendelet részletesen foglalkozik az ingázókkal is.  Eszerint a szomszédos országok állampolgárai legfeljebb 24 órára, korlátozás nélkül beléphetnek az országba, akkor, ha nem hagyják el a határ 30 kilométeres körzetét. 

Ugyanez vonatkozik a Magyarországon élő, ingázó magyar állampolgárokra is:

"A meghatározott országgal szomszédos, Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül élő magyar állampolgárok a szomszédos ország területéről visszatérve korlátozás nélkül beléphetnek, ha külföldi tartózkodásuk időtartama nem haladta meg a 24 órát, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el"

Akit részletesebben is érdekel a kormányhatározat, itt böngészhet benne kedvére.

Az ingázók kapcsán érdeklődtünk a külügyminisztériumtól, hogy az ingázók kapcsán egyeztettek-e már a szomszédos országokkal, illetve van-e tudomásuk arról, hogy a szomszédos országok milyen jellegű korlátozásokat terveznek.

Emellett azt is szerettük volna megtudni, hogy a szomszédos országokban, de a 30 kilométeres körzeten kívül dolgozó magyar állampolgárokra is ugyanolyan karanténszabályozás vonatkozik, mint a külföldről hazatérőkre, valamint a következő időszakban tervezik-e a 30 kilométeres körzet kiszélesítését.

A minisztérium válaszát természetesen közöljük majd.

Ausztria, Csehország és Szlovákia egyelőre kivár

Ausztria, Csehország és Szlovákia el kívánja kerülni a határok lezárását a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése ellenére - közölte a három ország házelnöke.

Wolfgang Sobotka, az osztrák, Boris Kollár, a szlovák és Radek Vondrácek, a cseh törvényhozás elnöke vasárnap találkozott az alsó-ausztriai Grafenegg kastélyában.
    
A találkozó után Boris Kollár közölte, hogy megvitatták ezt a kérdést, és a határok lezárása az utolsó intézkedés, amelyet meg kívánnak hozni - jelentette a TASR szlovák hírügynökség. Kollár biztosította osztrák tárgyalópartnerét, hogy a szlovák ápolók a jövőben korlátozás nélkül utazhatnak Ausztriába.
    
Wolfgang Sobotka nagyra értékelte a három ország együttműködését, és hangsúlyozta, hogy a SARS-CoV-2 nevű koronavírus okozta Covid-19-betegség elleni sikeres harchoz szükség van a rendszeres egyeztetésre.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.