Ha betartják a szabályokat, Németh Zoltán megyeelnökből nem lehetne kukaelnök

Pintér Bence 2021-01-06 14:19:00
Az alapító okirat szerint nem lehetne a győri nagytérségi hulladékgazdálkodási társulás vezetője Németh Zoltán megyei közgyűlési elnök. A polgármester szerint minden rendben van, a kinevezés törvényes volt.

Mint arról december végén beszámoltunk, Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz) nem csak a városi hulladékot kezelő GYHG vezetőjét, Koronika Tamást váltotta le, hanem a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás éléről Borsi Róbert fideszes önkormányzati képviselőt is. A lapunknak adott interjúban a polgármester elmondta: Borsi helyére Németh Zoltánt, a megyei közgyűlés fideszes elnökét kérte fel; és a minapi COVID-híradóban is úgy beszélt Némethről, mint aki már át is vette a társulás irányítását.

Akad azonban pár probléma Németh „kinevezésével”: a társulás alapító okirata szerint ugyanis a cég vezetőjéről nem a győri polgármester dönt, Németh pedig még akkor sem lehetne vezető, ha Dézsi egyszemélyben döntene.

A 112 észak-dunántúli települést összefogó társulás honlapján elérhető, 2009-es keltezésű dokumentum szerint ugyanis a Társulási Tanács elnökét maga a tanács választja, mégpedig a tanács Győr által delegált tagjai közül. A tanácsba az öt régió (Győr 1., Győr 2., Tét, Veszprémvarsány, Somlójenő) delegál egy-egy tagot, míg Győr öt önkormányzati képviselővel képviselteti magát – közülük kerülhet ki ugye az elnök, aki eleddig Borsi Róbert volt. A tanácsba Győr jelenleg Borsi Róbert, Szabó Jenő, Pollreisz Balázs, Sík Sándor és Szeles Szabolcs képviselőket delegálja, közülük ugye a szocialista Pollreiszt leszámítva mindenki a Fidesz frakcióját erősíti. (Külön érdekesség, hogy Borsi lemondatása után a Győr-Szolnál is erős pozíciókkal rendelkező Szabó Jenő vezeti jelenleg a társulást, mint Borsi korábbi helyettese.)

A két probléma tehát röviden: Dézsi Csaba András legföljebb a győri városi képviselőkön keresztül érvényesíthetné az akaratát a társulásban, és ekkor sem lenne önmagában többsége, hiszen az öt győri szavazat csak 50 százalék – és akkor arról nem is beszéltünk, hogy az öt delegáltból csak négy kormánypárti. Röviden szólva tehát nem úgy megy az, hogy ő felkér valakit a társulás élére, inkább úgy, hogy azt a 112 település által delegált tanácstagok megválasztják maguk közül.

Viszont Németh Zoltán nem tagja a tanácsnak, még csak nem is győri önkormányzati képviselő, hanem a megyei közgyűlés elnöke, tehát az alapító okirat szerint jogi szempontból esélytelen a kinevezése, még a tanács tagja se lehet, nem hogy az elnöke.

Tetézi a dolgokat, hogy miközben korábban sem votl feszültségmentes a helyzet Győr és a kisebb települések között, Dézsi polgármester kifejezetten konfrontatívan állt bele a kérdésbe, amikor azt mondta: abban bízva kérte fel Némethet, hogy neki megyei szintű vezetőként nagyobb befolyása lesz a kisebb települések polgármestereire abban a témában, hogy a társulásban csak 50 százalékos tulajdoni hányada van Győrnek, miközben ennél nagyobb (Dézsi polgármester szerint 80 százalékos) arányban fektetett be, és ezen változtatni szeretne. Az ügyre rálátó forrásaink szerint a kisebb települések ezt az irányt nem fogják könnyen lenyelni.

Németh Zoltán megyei elnök egyébként az elmúlt hetekben nem hulladékgazdálkodási ügyekkel, hanem azzal került be a sajtóba, hogy kifejtette: szerinte a nyugat-európai alkotmányos monarchiák (avagy alkotmányos királyságok), mint Belgium, Hollandia vagy Norvégia „elmaradott berendezkedésű országok”, ahol „még mindig feudális viszonyok működnek”, ezért ezek az országok csak ne szóljanak bele abba, hogy Magyarországon van-e jogállam.

Korábban hulladékfronton a városházától megtudtuk: a GYHG-nál decemberben megkezdettt vizsgálat még folyamatban van, a szemétszállítás mindeközben folyamatos. Megkérdeztük a városházát most is arról, hogy pontosan milyen úton lehet Németh Zoltán a társulás elnöke.

FRISSÍTÉS:

Választ kaptunk a városházáról:

„Az alapító okirat szükséges módosításai az évek során nem követték a jogszabályi változásokat, így abból valóban úgy tűnhet, mintha Németh Zoltán nem lehetne a társulás elnöke, azonban jogászaink a szabályokat átnézve és értelmezve nem látták akadályát Németh Zoltán társulási elnökké történő kinevezésének. Minden szükséges eljárásbeli lépés ebben az ügyben szabályos volt” – reagálta e-mailben Dézsi Csaba András polgármester.

Közben Pollreisz Balázs szocialista képviselő, a Társulási Tanács tagja Facebookon arról írt, hogy őket nem hívták össze, így még nem választottak új elnököt sem. 

Szólj hozzá!

Az arborétum és a Csónakázó-tó, ennyi a látnivaló Szombathelyen a közmédia szerint

Az Emlékművet is emlegették, de meg már nem mutatták  - ezt nem is csodáljuk.

Talált bankkártyával élt vissza ez a férfi Győrben

Aki felismeri jelentkezzen a rendőrségen.

Bécs spórol a díszkivilágítással

Önkéntes alapon a kirakatok kivilágítását is érintheti.

Ismét barokk esküvő Győrben!

A szombati ceremónián egy győri és écsi fiatal fogad egymásnak örök hűséget.

Többször is változik a Dunakapu téri piac helyszíne a hónapban

Városi rendezvények miatt kell költöznie a piacnak.

Az önkormányzatokkal működne együtt az LMP az erdőpusztítás ellen

Azt kérte, a helyhatóságok tiltsák meg saját tulajdonú erdőik kitermelését.

Hosszú idő után ismét lesz élelmiszerbolt a szombathelyi Fő téren

Már matricázzák a COOP feliratot a kirakatokra.

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.