Gódor József: Nem jó, amit a Kőszegi-hegység erdejével terveznek

Nagy Donát 2020-05-29 16:17:00
A kőszegi MSZP volt elnöke szerint a helyi vezetők félnek saját döntéseket hozni.

Néhány hete írtunk először a Kőszegi-hegységre tervezett erdészeti feltáróútról. A beruházással a Szombathelyi Erdészeti Zrt. szeretne egy új utat építtetni a kivágott fák elszállításához, ami a hatástanulmány szerint a Meszes-völgyön át lenne a legkézenfekvőbb.

A témában igyekszünk minden felet megszólítani. Van, akitől kapunk megfelelő információkat, de akad, aki nem válaszol a feltett kérdéseinkre.

A jelenlegi vezetés, és Kőszeg vezetése jobboldali. Már a Huber alatti vezetés is teljesen jobboldali volt, ami egyébként nem lenne baj, de elégedetlen voltam azzal, hogy sok dolognál, javaslatnál egyáltalán nem vették figyelembe sem a testület véleményét, sem a civil szervezetek, sem a lakosság álláspontját. Ugyan látszólag tartották a kapcsolatot az itt élőkkel, de ellenvéleményt már akkor sem lehetett megfogalmazni velük szemben.

- mondta a beszélgetés alatt Gódor József, az MSZP egykori kőszegi elnöke, és korábbi önkormányzati képviselő.

Gyakorlatilag nem állnak szóba az emberekkel. És ez ellen akkor is kikelnék, ha azonos lenne a városvezetőkkel a véleményem. Pedig a képviselőknek az emberekkel tudnia kéne szót érteni. Most viszont nem érvényesül az emberek képviselete.

Gódor szerint az egész országban ez megy, hiszen kiment a politikai divatból a kisemberek meghallgatása.

Az én generációmból már kevesen élnek Kőszegen. 1956-ban a férfiak jó része nyugatra ment, és rengeteg hölgy volt szabad, akik a katonák közül válogattak. '56-tól '58-ig az oroszok őrizték a határt, aztán elkezdték hozni a magyar katonákat és tiszteket, a zömét '61-'62 körül. Én is itt teljesítettem szolgálatot, még az előző rendszerben.
Ez az erdő korábban Kőszeg város tulajdona volt, de a használata mindig nehézkesen alakult, hiszen körülményes volt a régi rendszerben feljárni. Így többnyire még fent a hegyen laktak az erdészek is.

A ma már nyugdíjas Gódor azt mondja, hogy a népemlékezet szerint a magyarok egykoron nem igazán értettek az erdőműveléshez. Mária Terézia ezt felismerve hozta ide a stájer erdészeket, és ők tanítottak meg a magyar erdészeket az egyszerű kitermelés helyett az erdőművelésre.

A Meszes-völgybe tervezett erdészeti út kapcsán azt kifogásolja, hogy a lakókkal lényegében nem történt ezidáig egyeztetés.

Akár a régi SZ-100-as határnyomvonalon is ki lehetne alakítani az utat, az Andalgó felé. Ez hiába lenne most drágább megoldás, már rövid távon is jobban megérné, mint a priorizált Meszes-völgyi. Ugyanis itt pillanatok alatt minden utat tönkretennének a teherautók.

- mondta.

Ha rajtam múlna - és tudom, egy aláírásnyi beleszólásom van -, én csak ezt az útvonalat támogatnám. De sajnos a vezetőinkben is megvan az a jobbágyi félelem, ami sokakban.

Már az interjú elkészülte után Ágh Péter azt nyilatkozta, hogy támogatja az esetleges egyeztetéseket, de előbb várjuk meg, milyen vélemények érkeznek e-mailen. Rá egy napra pedig kiderült, hogy mégis lesz közmeghallgatás a tervezett erdészeti út kapcsán.

Szólj hozzá!

72 órás ultimátumot adott Czeglédy arra, hogy Lenkai Nóra nyilatkozzon akkumulátorgyár ügyben

Amennyiben polgármester lenne a Fidesz jelöltje, megakadályozná egy akkugyár Szombathelyre települését? - szól a neki szegezett kérdés.

Akkuhulladék-figyelő programot indít az LMP

Schmuck Erzsébet, társelnök szerint erre azért van szükség, mert a kormány akkumulátor-gyarmatosítása miatt egyre-másra tűnnek fel selejtes, veszélyes akkumulátorhalmok mindenfelé, például Ikladon vagy Abasáron.

A szombathelyi városvezetés továbbra is mindent megtesz a szombathelyi női kézilabda sikeréért

Pődör Zoltánt arra kérik, hogy a sajtóban való üzengetés helyett tegyenek ki mindent az asztal fölé.

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.